Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Ahad, 22 Mac 2009

Ramai Guru Nyanyok??

Semalam aku tengok filem [B.L.A.C.K] (Bollywood) kat TV3. Pasal seorang buta dan pekak (Rani Mukerji) bersama cikgu kesayangan (Amitabh Bachchan). Aku bukan nak ceritakan balik cerita tu sebab korang boleh tengok sendiri cerita tu, tapi aku ada beberapa persoalan.

Selepas apa yang Amitabh ajar dan bagi ilmu kat Rani, Amitabh perlahan-lahan hilang ingatan dia. Sampaikan Rani pun dia terlupa nak bawak balik selepas pergi beli ais krim. Apa kaitan dia dengan nyanyok?

Aku ada terdengar mitos bahawa, sesiapa yang jadi cikgu, bila tua nanti dia akan nyanyok. Aku mula tak percaya sangat sebab aku kecik lagi masa tu. Tetapi, bila cikgu aku masa sekolah rendah dah "start", aku mula percaya. Dia dah tak berapa kenal jiran-jiran, anak-anak dia yang rapat je dia kenal, anak-anak yang lain dia buat derk je..

Pastu, cikgu kepada bapak aku pun macam tu. Padahal cikgu tu memang cikgu English yang hebat. Tetapi mungkin dak takdir dia, nyanyok ketika usia masuk 70 tahun..

Mitos ni semakin kuat pulak ketika aku tengok filem BLACK ni. Mitos tu bukan je orang kita percaya, tapi seluruh dunia percaya. Sedih pun ada gak masa tengok filem tu. Pengorbanan seorang cikgu..

Aku harap, cikgu-cikgu aku takkan jadi macam tu sebab aku sayang sangat cikgu-cikgu aku. Dan diharap juga, dorang takkan lupakan aku. Harap-harap juga, mitos tu tak betul dan hanya tanggapan aku dan masyarakat sebab aku tak sanggup kalau cikgu aku lupakan aku seperti mak atau ayah kita akan "lupakan" kita suatu hari nanti. Aku tak nak ilmu yang diberi sekadar ingatan aku tetapi bukan diingatan cikgu-cikgu aku.

Harapan terakhir, biarlah ia dengan mitosnya sebab semangat aku untuk jadi guru suatu hari nanti tidak pernah pudar! Selamat Hari Guru kepada cikgu-cikgu aku! (sebelum terlambat, baik kita mulakan...)


You are My Teacher

If I should meet you
on the dusty road of life
Do not despair
for I am your teacher

If you should stumble
while crossing my muddy path
Do not despair
for you are my teacher

If we should cry alone
and falter in hurricane winds
Do not despair
for they are our teachers

If our souls should meet again
with tattered and worn-out shoes
Do not despair
for we have not learned

Antoinette Kopperfield




Layan...

32 ulasan:

aihaz berkata...

afa tgk gak cite ne... (^_^)

ish, xyah caye la bebenda ni...

abg K.A amek DICE jugak e??? (?.?)

khairul anuar berkata...

kadang2 terpecaya gak!

DICE? xdelah... Amik DBA.. nape ckp DICE?
sape bg tau?

~ h a n i m h u s i n ~ berkata...

rindu nyer kat cikgu2 sekolah...
hrmm~
rasa nak dok kat hostel tek bp lagi ngn geng2 nakal ku itu..pening lalat warden2 ktorg kerjekan..hee~

khairul anuar berkata...

to anem:

aku pon rindu nak duk asrama blk! budak2 maahad al i'tisam, mana korang weyh? pnat cari..

putera_asQalan berkata...

pastu cerite 'cinta' by Kabir Bhatia (betol ke)..pown mengarut.
cikgu tue yg nyanyok..
adooii..

putera_asQalan berkata...

hahah
pastu filem 'cinta'
arahan kabir bhatia (betol ke)
pun ade cikgu tue yg nyanyok..
adooi..

khairul anuar berkata...

to aie:

tula pasal, aku tgk filem cinta pown ade cerite pasal cikgu yg nyanyok. gerun gak tgk!

aihaz berkata...

owh... DBA... misinfo. keh3 xde sape gtau...
abg k.a kata satu ari nnt nk jd teacher

afa igt abg k.a amek dice... keh3
kalo dice pown ape slhnya tul x? hehehe~ (^_^)

khairul anuar berkata...

to wafa:

owh.. cikgu mmg cita-cita masa kecik lg...

tp kalo jd bdk DICE, noway...!!! xmoh!!!

xnak same dgn aie..

aihaz berkata...

keh3 pebendala 2 sahabat ni...
(-.-')

amekla lps abg aie graduate k??? keh3 (^_^)

khairul anuar berkata...

tgkla kalo grad pown... hehehe

putera_asQalan berkata...

ayoyo..

fine..!!

khairul anuar berkata...

lalala~

ertyqa berkata...

owh ctr tue da tgk dr thun bl tah..
mmg bst..
sdih pown ade..
bsungguh cikgu nk mgajar ank murid die..
padahal tk de pertalian darah pown..
hehe

aihaz berkata...

ya Allah... (-.-) apesal la 2 org sahabat ne ske mnimbulkn provokasi antara satu sama len??? ish3 sehati sejiwa betul... v(^_^)v

ada k doakn kwn x grad??? insyaAllah grad... ameen... (-_-)

khairul anuar berkata...

to ertyqa:

betul tu. cikgu2 kite kt skolah dulu pown xde kaitan gak. tp dorang sggup ajar kita tanpa jemu..

khairul anuar berkata...

to wafa:

ameen...

syahNURazni berkata...

hurm... akak rasa mungkin teori tu betul... sebab sekarang pun baru umur 26 tahun akak rasa semakin lama semakin pelupa... hurm but hopefully kalo nak nyanyuk pun tak la diusia yg terlalu muda nie...
sometime akak lupa mana akak letak barang2 akak... ape nak buat pun selalu lupa sampai kena list down... and ada some teachers at akak nyer school pun lagi teruk sifat pelupanya...

putera_asQalan berkata...

AMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEn jugak..

[+_+]

khairul anuar berkata...

to kak nur: tula pasal... akak pown mcm da mengakui kebetulan mitos ni. sy risau gak. sy mmg nak jdi cikgu. tp tpakse lupekan dulu sbb nak abiskan study dlm bisnes

mase exam bln lepas, sy ajar kwn sy tp dlm exam sy plak yg tube2 BLANK! tak igt formula! pelik! pastu ade plak bleh lupe nk kire formula pkai kalkulator! takut sy kak..

last2, sy dpt markah 10/20, tp kwn yg sy ajar dpt 15/20 n 18/20. sedih tul...

tp mmg sy harap ia mmg betul2 mitos..

putera_asQalan berkata...

alasan3x..

khairul anuar berkata...

to aie: apela ko merapek ni...?

~syaQuost~ berkata...

uit! ini taktik hebat!

khairul anuar berkata...

to syak: ok aku publish komen ko.

aihaz berkata...

to abg k.a:

xpe... selawat bebyk... selawat penenang hati

baca quran
doa
solat sunat
solat taubat
solat hajat sumela...

insyaAllah boleh buat

usaha, dh usaha. TAWAKAL... (^_^)

khairul anuar berkata...

to wafa:

insyaallah.. thx for sharing

abdrahim kassim berkata...

Betullah Khairul, guru besar sekolah aku dulu masa tuanya dia nyanyuk teruk. Satu hati dia pergi kedai minum teh, lepas tua dia tidak tahu nak balik rumah. Dia lupa jalan nak balik. Sian kan?

khairul anuar berkata...

to rahim kassim:

betul betul betul! satu lg bukti yg diberikan oleh tuan. seram sy..

aihaz berkata...

esh... mak afa kata khurafat tau???

p'caya cenggini... esh3

khairul anuar berkata...

to wafa: okla.. tak caye pown! hehehe

.fatin nabila. berkata...

maybe btol.
mcm cekgu lam cite, em, cinta tu kot.
pelupa gak.

kayrolldin berkata...

to nabila:

btul tu.. filem cinta tu mcm saje nak lemahkan semangat aku nak jd guru. huhhuh