Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Ahad, 20 Disember 2009

kayrolldin@Subang Jaya

1) Aku pergi Subang Jaya 4 hari untuk melawat rakan baik Tarmizi.

2) Hari Khamis pergi hari ni baru sampai rumah semula. Thanks my friends.

3) Dilawati pula oleh sahabat lama dari Melaka, Sharolbahri a.k.a P.M. Borak sampai pukul 7 a.m.

4) Dibawa jalan sekitar Cheras, Subang Jaya, dan Kelana Jaya oleh sahabat dari Serdang, Adee. Thanks again!

5) Berkampung di bilik sewa Tarmizi. Sendat.

6) Meneruskan lawatan di Sunway Pyramid+KFC+=Enjoy.

7) Tujuan? Boring di Klang (noktah).

p/s: Apalah nasib Melayu di bumi Melayu... (Entri akan datang)


Layan........

Khamis, 10 Disember 2009

Terima Kasih daun keladi..

Beribu-ribu lemon terima kasih dan penghargaan kepada kawanku, (ex-housemate) Syakirin kerana sudi bertandang ke rumah baru aku selama 4 hari 3 malam (hadiah tidur kat hotel pun tak se-lama ni).

Sekurang-kurangnya ada juga teman untuk borak. Tapi agak kecewa sedikit sebab tak dapat bawak pergi makan angin di pantai seperti yang dimahukan oleh beliau sebab aku tak tahu jalan ke pantai. Aku tahu jalan ke Jusco, Giant, Tesco dan Opis aku je. Hahahaha.. (kedai mamak pun melilau cari sebab masih terkapai-kapai dalam membaca signboard jalan raya kat Klang, last-last makan kat gerai Mak Cik Limah gak..).

Dan bertambah kecewa sebab tak dapat nak tengok wayang sebab cerita tak best tengah-tengah malam (sebab tu orang suka tengok movie kat GSC dari T**). Last-last teman beliau pergi salun.

p/s: Apa aku merepak ni? Sejak bila aku suka tulis pasal diri ini? Bila? Bila???

p/s: Perodua Alza, RM64,190.00. Siapa nak tempah? RHB Islamic sedia membantu..


Layan...

Ahad, 6 Disember 2009

Round Habis!

Habis satu Kampung Raja Uda aku round tapi masih tak dapat nak hilangkan rasa boring yang melampau. Untuk makluman die-hard-fans aku, tempat kerja aku adalah di Taman Bayu Tinggi tetapi tempat tinggal adalah di Kampung Raja Uda, Pelabuhan Klang.

Rumah aku boleh masuk sorang lagi. Nak join? Free je. Tapi bayar bil elektrik dan bil air beserta barang-barang dapur. Ada berani?

Jumaat, 4 Disember 2009

Isnin, 30 November 2009

Berjaya!

Aku berjaya mendapatkan sebuah rumah yang selesa di Bukit Tinggi Kelang! Terima kasih kepada rakan-rakan yang membantu.. Aku jadi orang Kelang.. Huhuhu..

Aku malas nak update buat masa ni. Tengoklah nanti. Mungkin sedikit review tentang filem terbaru.

Rabu, 25 November 2009

Berpindah ke Klang..

Yup, aku sedang mencari rumah atau bilik untuk di sewa sekitar Giant Bukit Tinggi atau di sekitar Taman Bayu Tinggi. Ini kerana aku telah ditawarkan tempat kerja baru di RHB Islamic, Klang berkuatkuasa pada 1 Disember 2009.

Kepada sesiapa yang tahu pasal rumah atau bilik sewa, sila contact aku di kayrolldin@yahoo.com dengan kadar segera sebab tinggal hanya beberapa hari sahaja untuk melapor diri di Klang. Aku TERSANGAT TERDESAK ni!

Kalau boleh bilik sewa bawah RM200 dan rumah sewa bawah RM400. Please blogger, I need your help!

Sabtu, 21 November 2009

Cerita seram atau aku yang keseraman? (Siri 5)

Esoknya, kecoh di asrama suatu berita gempar. Abang Hussin mengamuk kerana marahkan kawan-kawannya yang sengaja mencari pasal dengan beliau. Beliau mengamuk sambil mencari-cari siapa punya punya angkara yang menyebabkan beliau tidur di luar bilik asrama sampai pagi. Amukannya berpanjangan sehingga waktu rehat tengahari. Tiada seorang pun yang berani mengaku. Untuk tidak menghampakan beliau, aku pun menceritakan perkara sebenar.

Tetapi amukan abang Hussin bertambah. Dia anggap aku sengaja mahu mempermainkannya. Aku terkejut dan bertanya, salahkah apa yang aku cakap? Dia cakap, “Abang Fendi balik kampung sepanjang hari minggu ni dan hari ni adalah hari yang dia akan sampai ke asrama! Macam mana kau boleh cakap semalam Abang Fendi teman kau pergi terkucil?” Aku semakin seram bila dengar perkara tu. Tapi kalau jiwa penyiasat memang sudah ada dalam jiwa aku, ia takkan aku biarkan berlalu begitu sahaja. Aku pun pergi ke bilik warden dan cek bulu log masuk pelajar.

Memang sah dan terbukti! Abang Fendi memang belum sampai dari kampung lagi. Dan lebih gerun lagi menyeramkan, locker Abang Fendi berkunci. Aku cari satu asrama tapi memang dia tak kelihatan langsung.

Untuk menambah keseraman cerita aku ni, aku telah ternampak Abang Fendi masuk ke perkarangan asrama pada jam 2 petang bersama-sama keluarga beliau! - - > Pengsan 3 jam.. Demam 3 hari…

Aku pasrah… tamat. Tiada sambungan.

Khamis, 19 November 2009

Cerita seram atau aku yang keseraman? (Siri 4)

Tandas berada di tingkat bawah tetapi di bahagian belakang asrama. Asrama aku pulak berada di tingkat 2. Sebelum sampai ke tandas, aku perlu melalui sederat kelas pelajar tingkatan 1. Kebiasaannya, kelas berkunci. Jadi aku perlu berjalan jauh untuk ke tandas. No shortcuts for us.

Tetapi, nak di jadikan cerita, ketika kami turun ke tingkat bawah, didapati, semua kelas tidak berkunci. Aku bersyukur sebab ia memudahkan kerja aku dan Abang Fendi untuk ke tandas. Tanpa perlu berjalan jauh, aku merentas kelas dengan berkaki ayam sambil terkinja-kinja keriangan. Abang Fendi memegang tangan aku di sepanjang perjalanan ke tandas. Takut aku lari agaknya.

Sesampai di tandas, Abang Fendi menukar fikiran. Dia menyuruh aku berpatah balik ke arah asrama dan menuju ke tempat mengambil wudhu’. Pada fikiran aku, dia menyuruh aku berwudhu’ dahulu sebelum membuang. Tetapi telahan aku meleset. Apabila tiba sahaja di tempat mengambil wudhu’ tersebut, aku di suruh mengosongkan kantung air terjunku di tempat itu! So weird! Tapi melihatkan mukanya yang serius, aku ikutkan sahaja. Itulah kali pertama dan terkhir aku melepaskan air terjun di tempat wudhu’!

Setelah selesai, tiba pula giliran beliau. Sambil tersenyum sinis, beliau pun melepas juga di situ. Kendian, kami naik semula ke asrama. Aku masih boleh nampak yang Abang Hussin masih lena diulit mimpi di luar bilik asrama. Aku ketawa dalam hati.

Abang Fendi menyuruh aku terus masuk ke bilik dan jangan keluar-keluar selagi belum subuh. Aku cakap ok. Ketika aku baru nak ucapkan ribuan terima kasih, kelibat Abang Febdi sudah tiada…


Aku pasrah.. bersambung..

Rabu, 18 November 2009

Cerita seram atau aku yang keseraman? (Siri 3)

Abang Fendi bertanya lagi, “nak abang teman ke tak nak? Cepatlah bangun dari katil tu!” "Sabarlah bongok, kau tak nampak ke aku baru nak terbangkan punggung ni?", getus hati kecilku. Aku pun bangun terus ikut dia ke muka pintu bilik asrama. Ketika aku sedang tercari-cari selipar Mickey Mouse ku yang berwarna merah jambu, sekali lagi aku dikejutkan dengan arahan dari Abang Fendi, “jangan pakai selipar tu, nanti budak-budak lain bangun pastu bising pulak”. Aku akur dengan tidak memakai selipar.

Akhirnya setelah pelbagai rintangan yang aku alami hanya kerana mahu melepaskan Air Terjun Viagra, eh silap, Air terjun Niagra dari empangannya, berjaya juga aku keluar dari pintu asrama tu. Ketika melangkah longlai sambil terkepit-kepit, aku ternampak sekujur tubuh yang sedang berbaring di beranda asrama tingkat dua. Tubuh itu menampakkan dirinya seolah-olah sedang tidur walaupun memang ia sedang tidur. Aku amati dengan teliti. Dengan berbekalkan cahaya bulan yang seram, aku dapat lihat, Abang Hussin sedang tidur dengan nyenyaknya sambil memeluk selimut dan beralaskan tilam beserta jam meja di sebelah kanan beliau!

Macam mana beliau boleh tidur dengan nyenyak di beranda asrama? Kenapa? Kenapa? Aku Tanya Abang Fendi, kenapa Abang Hussin tidur kat beranda. Abang Fendi cakap, dia yang buat macam tu. Dia yang angkat abang Hussin tidur di luar. Tapi kenapa abang Fendi? Kenapa? Tidak lain dan tidak bukan, Abang Fendi sekadar mahu bergurau dengan Abang Hussin. Lagipun Abang Hussin memang suka menyakat orang dan tak salah kita sakat dia balik. Tak gitu Syak?

Tapi aku masih lagi musykil, macam mana dengan tilam-tilam sekali Abang Fendi boleh angkut bawak keluar? Diam jela! Banyak betul pertanyaan ko eh..?

Aku pasrah… bersambung…

Selasa, 17 November 2009

Cerita seram atau aku yang keseraman? (Siri 2)

Aku cuba untuk pergi ke tandas dengan sendirinya walaupun aku tahu risikonya. Tiba-tiba, aku terasa seperti ada orang yang mencuit bahuku yang berotot dan pejal. Aku menoleh dengan segala adrenalin tertumpu di urat leherku. La, Abang Fendi rupanya. “Berapa banyak abang da dalam cerita aku ni…?” Kata Aie seraya mahu mengkondem cerita seram aku. Yela, takkan jumpa Kak Siti atau Kak Wani dalam asrama lelaki? Karang lagi pelik!

Balik pada cerita. La, Abang Fendi rupanya. Terkezut beruk tapir aku dibuatnya. Mana tidaknya. Tiba-tiba sahaja tepuk bahu aku. “Kamu nak ke tandas ya?” Tanya Abang Fendi dalam loghat Sabahnya yang di buat-dibuat dan entah dari mana datangnya. Kononnnya seksi. Eh, tahu-tahu je beruk ni. Eh silap, tahu-tahu je bro ni yang aku dalam hazab sengsara.

“Eh taklah, saya nak ke bulan”, balasku dalam nada sinis dan bergurau manja. Tak nampak ke muka aku yang kekebasan ni? “Jom abang temankan kamu pergi”, pelawa abang Fendi dengan ramah. Aku ok je, no hal walaupun sedikit pelik tentang tujuan murni abang Fendi itu.

Yang tak bestnya tu, tiba-tiba je gendang cina mati berhenti bergendang tetapi diganti pulak dengan suasana Air Terjun Niagra yang mahu terhempas. Ni yang tak best ni. Penat-penat je feeling tadi. Tapi salah aku juga sebab melepaskan angin sepoi-sepoi bahasa bahasa cepat sangat. Ini terbukti perut aku memang penuh dengan angin je dari tadi.

Tapi walaupun tidak jadi keluar, ia tetap mahu diganti dengan sesuatu, Air Terjun Niagra, bukan Viagra.

Aku pasrah.. bersambung..

Isnin, 16 November 2009

Cerita seram atau aku yang keseraman? (Siri 1)

Cerita ni terjadi ketika aku tinggal di sebuah asrama yang terletak di Ipoh. Menjadi amalan aku setiap malam sebelum tidur adalah menghadirkan diriku yang hensem ke tandas untuk melepaskan segala sengsara yang akan aku tanggung jika tak dilepaskan sebelum tidur .

Tapi suatu malam tu, puas aku paksa. Puas aku teran. Puas aku merayu dengan ayat-ayat cinta supaya ia melepaskan dirinya dari belenggu tapi ia tetap tidak mahu. Mungkin ia tanda protes dan saja nak cari pasal malam karang.

Tepat telahan aku. Pada malam itu, pada jam 1 pagi, perutku telah memulakan rentak balada dan jazz yang mendayu-dayu. Aku buat derk je. Kemudian pasukan orchestra pula memainkan peranan. Aku buat derk lagi. Kendian lagi, pasukan pancaragam pulak buat persembahan. Aku tahan lagi.. Tiba-tiba, pasukan gendang cina mati pulak amik peranan. Waktu tu muka dah naik kebas. Aku tak boleh tahan lagi!

Aku tengok kiri dan kanan. Ha, ada pun Abang Salleh sedang lena tidur sambil pasukan koirnya menyanyikan lagu katak oh katak. Macam bunyi lembu pun ada. Tapi apa aku kisah janji ada peneman ke “bank” di tingkat bawah.

Aku pun kejut beliau dengan rakus sambil jari jemariku meramas-ramas apa yang boleh diramas supaya beliau boleh bangun dengan girang. Tapi apakan daya, kudrat lelakiku tidak mampu untuk megejutkan Abang Salleh yang memang terkenal dengan tidur separa mampusnya. Mungkin kudrat perempuan kot yang mampu. Hanya Abang Salleh yang tahu.

Aku pasrah. Bersambung..

Peluang Perniagaan!



Hanya USD$1 sahaja untuk permulaan! Jemput rakan-rakan lain juga dapat komisen!

Jumaat, 13 November 2009

Berdialog dengan polis..

Ketika aku dan kawan aku, Syak mandi di sebuah sungai di Gombak, aku ternampak suatu benda yang terapung di depan kami. Syak pulak dengan berani mengusik-usik benda yang begitu berani terapung-apung di hadapan kami. Setelah diamati dengan teliti, maka sahlah benda yang terapung itu adalah mayat seorang lelaki yakni yang sudah mati dan terapung dengan balance-nya tanpa bantuan. Cuma sedikit kembung!

Aku pun terkejut. Jika aku sudah terkejut, apatah lagi si Syak itu yang telah mengusik mayat tersebut. Maka melatahlah beliau dengan rancaknya beserta zikir mencarut yang begitu lancar tanpa merujuk kamus atau buku panduan mencarut.

Dalam kelam-kabut dan kebingitan latahan Syak tu, aku terus menghubungi polis. Dengan jayanya aku berjaya call pihak polis (perempuan).

Polis: Helo, selamat petang. Balai Polis Seri Gombak. Mesra Cepat dan Betul adalah moto kami. Ada apa-apa yang boleh dibantu Encik Khairul?

Aku: (macam tau-tau je nama aku Khairul) Er.., saya nak buat laporan tentang penemuan sebujur mayat di sungai berhampiran Batu Caves ni.

Polis: Mayat macam mana tu eh?

Aku: Nak bagi detail ke? Saya tak berani nak belek pulak mayat tu. Macam mana saya nak buat? Boleh tak hantar pegawai ke sini? Dekat je tempat ni. Sebelah Giant dan Stesen Petronas.

Polis: Encik Khairul Kacak, boleh tak esok sahaja kami hantar pegawai ke sana sebab tinggal saya seorang sahaja Pegawai Polis yang ada sekarang.

Aku: Mana yang lain? Takkan awak nak main-main kes berat macam ni. Saya jumpa mayat orang, bukan mayat tapir, atau lembu. Tapi kalau mayat artis Hollywood seperti Eva Longoria, saya boleh handle sendiri. Huhuhu..

Polis: En khairul ni nakal lah... Suka saya.. Heheheh... Hmmm. Maaf. Memang tinggal saya seorang sahaja. Pegawai lain pergi siasat perkara lain.

Aku: Awak jangan buat lawak Cik Polis... Takkan saya nak biarkan sahaja mayat ni?

Polis: Bila masa pulak saya suruh biarkan. Saya nak Encik Khairul tunggu sampai kami tiba dengan pegawai esok.

Aku: Eh, kena tunggu? Habis tu kawan saya yang tengah melatah ni saya nak buat apa?

Polis: Biarkan dia dengan dunia dia..

Aku: Ok. Takpela. Saya tunggu. Tapi nak balik kejap tukar baju.

Polis: Ok Encik Khairul. Ada apa-apa lagi yang boleh saya bantu?

Aku: (Tak membantu pun) Terima kasih je la..

Polis: Sama-sama, terima kasih kerana menguhubungi kami. Mesra, Cepta dan Betul, tak gitew Encik Khairul?

POP!! Gedebuk. Mak kau!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Aku terjaga dari lamunan... Lor mimpi rupanya... Patutla macam tak logik je... Gila mimpi jumpa mayat macam tu! Tapi aku tak tipu memang macam tu aku mimpi semalam. Cuma ada sedikit penambahan ketika berdialog dengan polis tu. Nak bagi best drama aku.

Apa tanda kita mimpi jumpa mayat dan polis eh? Dapat duit tak hari ni? Huhuhuhu... Mungkin rezeki kot...

p/s: Terima kasih pihak polis... Ini hanyalah pengalaman mimpi saya... Tapi polis memang cekap berbanding zaman dulu. Kawan aku hilang kereta dah dekat setahun tapi polis dapat gak jejak kereta tu cuma no plat dah berubah.





Layan........

Rabu, 11 November 2009

Polis nafi amal 'tembak untuk bunuh'


KUALA LUMPUR - Polis semalam menegaskan bahawa mereka tidak melakukan amalan 'tembak untuk bunuh'.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Mohd Bakri Mohd Zinin berkata, dalam semua kes, penjenayah ditembak setelah polis ditembak terlebih dulu.

"Bila pegawai polis tembak, mereka bukan menembak untuk membunuh, tetapi mereka menembak untuk menghalang ancaman membunuh.

"Jelas sekali adalah menjadi hak polis bertindak mempertahankan diri dan melindungi nyawa orang-orang yang berada di kawasan kejadian," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Beliau mengulas kejadian lima perompak dibunuh di Klang Ahad lalu sehingga menimbulkan tuduhan oleh pihak tertentu yang polis telah menggunakan kekuatan sewenang-wenangnya mengakibatkan kematian lima lelaki itu.

"Dalam kes ini, berlaku kejadian mengejar kereta yang laju di mana perompak cuba memaksa kenderaan polis yang mengejar terkeluar dari jalan raya sambil melepaskan tembakan rambang terhadap mereka.

"Polis tidak ada pilihan kecuali terpaksa membalas tembakan," kata beliau. - Bernama

KOSMO! Online.

p's: Aku memang dah perasan perkara ni semenjak pengganas Indon mengganas. Bila dapat kesan je pengganas Indon ni, mesti dah mati. Pelik gak apsal asyik mati je. Hahaha..

Selasa, 10 November 2009

Video best!

Dengarkan lagu ini...

Alhamdulillah oleh Idola Cilik (Artis kanak-kanak dari Indonesia).


Gaji oh gaji!

Sudah 4 bulan aku kerja di sini, tapi masalah gaji tak pernah selesai. Selalu pending.. Kerja teruk-teruk tapi gaji selalu problem. Apa kata anda?

Isnin, 9 November 2009

Joystick = kayu ria?

Kosmo! Online

p/s: Bukan pasal berita ni yang aku nak kongsi, tapi penggunaan ayatnya yang sedikit pelik. Aku salah atau Kosmo yang betul.?

Warga AS cipta kapal selam persendirian


NEW YORK - Penggunaan kapal selam kini tidak lagi terbatas kepada pihak tentera atau firma perkapalan berikutan kejayaan seorang warga Amerika Syarikat (AS), Alfred McLaren mencipta kapal selam khusus untuk kegunaan orang persendirian, lapor sebuah akhbar semalam.

Kapal selam dua penumpang sepanjang 6.7 meter yang diberi nama Super Aviator itu memiliki reka bentuk tirus seperti sebuah pesawat pejuang dan boleh menyelam pada kedalaman lebih 300 meter serta mampu mencapai kelajuan maksimum 6 knot.

Pergerakan Super Aviator dikawal menerusi kayu ria pada kokpit seperti yang terdapat pada permainan video sekali gus memudahkan orang awam mengendalikannya.

"Kapal selam ini merevolusi pengembaraan dan eksplorasi bawah air. Pergerakannya pula jauh lebih tangkas dan fleksibel berbanding kapal selam biasa," kata McLaren,.

"Ia boleh digunakan untuk pelbagai fungsi sama ada untuk penyelidikan atau untuk menyaksikan keindahan flora dan fauna lautan," tambahnya.

Setakat ini, ramai jutawan termasuk bilionair Roman Abramovich dan pengasas penerbangan Virgin Airlines, Richard Branson berminat untuk mendapatkan kapal selam itu yang dijual pada harga amat berpatutan iaitu £1.5 juta (RM8.4 juta). - Agensi

Sabtu, 7 November 2009

Gaduh Besar!

Hari ni aku buat overtime sebab ISO akan datang office Isnin ini. Aku terpaksa cari balik semua fail yang aku dah simpan dalam bilik kebal sebab ada fail yang aku tak rekod kandungannya. Suwey! Aku baru tahu aku kena rekod benda-benda tu semua termasuk tarikh surat kelulusan! Selama ni senior-senior di sini tak bagi tahu langsung! So, aku buat kerja tak ikhlas pada hari Sabtu sebab aku dah berjanji dengan orang lain, tapi last-last kena pergi office.

Khamis lepas, dalam dok buat kerja, aku bergaduh besar pulak dengan salah sorang kakak senior kat sini. Kesnya mudah. Aku hanya jawab balik apa yang dia tanya kat aku dan lepas tu dia marah aku sebab aku menjawab... (what the hell of statement!). Aku pun naik sheikh la sebab ko dah tanya aku, lepas tu aku jawab. Ko cakap pulak aku menjawab! WTF! Aku ada hak nak menjawab untuk pertahankan diri aku.

Hasil pergaduhan: aku bermasam muka sampai hari ni. Hahahah... Tapi nasiblah ko sebab aku dah minta maaf, ko yang buat bodoh dengan aku. Budak senior ni memang suka membanding-bandingkan pekerja baru dan lama. Tahap kesabaran aku ada hadnya. Ok tu je perkara yang nak aku umpatkan. Sehingga berjumpa a.k.a mengumpat lagi...! (ayat pengacara Kelab Disniey Malaysia)

Layan....

Jumaat, 6 November 2009

Perodua MPV terbaru?

Minta rakan-rakan blogger sahkan.




.

klik gambar untuk besarkan image.

White House Berhantu?

NEW YORK - Jenna Bush Hager yang merupakan anak perempuan bekas Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush mendakwa terdapat suasana menyeramkan semasa dia tinggal di White House, Washington, lapor sebuah akhbar semalam.

Dia memberitahu program perbualan yang dikendalikan oleh Jay Leno bahawa suasana menakutkan itu berlaku dekat pendiangan di dalam bilik tidurnya di White House.

[baca selanjutnya]

Isnin, 2 November 2009

Nama Malaysia sudah wujud sebelum merdeka lagi?

Aku baru terbaca fakta ni dari sebuah blog. Bukan blog tersebut yang bagi fakta ni tapi tukang komen. Kepada sesiapa yang tahu fakta sebenar, boleh kongsi? Aku hanya dapat gambar sebuah kulit buku lama yang menceritakan tentang nama Malaysia. Tapi aku tak pasti kesahihan buku tu. Ada sesiapa yang pernah terbaca?


(klik gambar untuk besarkan)
Layan...

USTAZ ASRI DITAHAN

Penahanan Ustaz Asri , bekas Mufti Perlis adalah:

  1. Bermotifkan politik?
  2. Bukti JAIS tidak profesional?
  3. Ustaz Asri penyebar dakyah Wahabi?
  4. Bukti kerajaan zalim ke atas pendakwah Islam?
  5. Bukti JAIS buat kerja?
  6. Dakyah Pakatan Rakyat negeri Selangor?

Anda tentukan..


Layan...

Ahad, 1 November 2009

Entri Khas: Satu Sekolah untuk Semua

Aku menyokong penuh hasrat dan usaha mereka yang mahu menjadikan sekolah pelbagai aliran di Malaysia ketika ni sebagai satu aliran sahaja tanpa ada kompromi. Oleh itu, aku mengajak kepada rakan-rakan blogger yang lain, sila turunkan tandatangan anda di website ini, Satu Sekolah Untuk Semua (SSS) tanda sokongan anda! Terima kasih.

p/s: kepada yang tak setuju, komen dengan berhemah. Peace, 1Malaysia!


Layan....

Jumaat, 30 Oktober 2009

Gila Green Card USA!!

Tadi ada seorang Pegawai dari New York call ayah aku. Dia tanya, permohonan Green Card aku sudah lulus. Dia tanya aku nak pergi sana ambik dokumen atau dia hantar kat sini. Bapak aku cakap jangan harap! (bapak aku tak tahu aku apply - hehehe)

Aku saja je try apply mana tahu senang gila nak dapat! Grenn Card tu macam pas sementara untuk aku pergi sana dan bekerja. Dia cakap kena bayar USD260. Gila ko! Aku terus batal appply. Tapi dia dengan gigih call pulak bapak aku! (tula bagi no hp buat apa?)

Pengajaran, jangan dok gatal tangan klik benda yang bukan-bukan dalam internet, nanti hidup ko merana!

Tapi aku memang nak pergi juga suatu hari nanti...


Layan....

Khamis, 29 Oktober 2009

Film review: This Is It by Michael Jackson..

Yup, aku baru selesai menonton filem This Is It. Tapi bagi aku ia lebih layak digelar dokumentari berkaitan Raja Pop itu. Filem ini berdurasi lebih kurang 90 minit.

Memang agak boring apabila segala aktiviti latihan yang diadakan sempena konsert This Is It (Julai 2009, London) telah dirakamkan dan dijadikan filem dokumentari khas. Sebab apa boring? Sebab aku mengharapkan sebuah filem biografi Michael Jakcson dan bukan apa yang dia buat untuk konsert di London itu.

Tetapi, aku bagi 3 bintang untuk dokumentari seperti ini sebab berjaya membuat aku tersentuh (serius aku touching!). Dan 4 bintang untuk lagu-lagu apabila 80% lagu-lagu yang bakal beliau nyanyikan di konsert adalah lagu yang aku minat dari kecil sampai sekarang. Best dengar lagu-lagu yang diberi nafas baru seperti lagu-lagu dari album Thriller. Lagu baru beliau, This Is It memang meremang dengar! Try download..

p/s: aie, syak dan sharol memang tak sesuai tengok cerita ni sebab korang suka tengok cerita lain.. Muahaahah!!



Layan...

Rabu, 28 Oktober 2009

Esok tengok Michael Jackson!

Siapa ada tiket filem This is it? Jom tengok sama-sama. Saja-saja dan bukan untuk mengagungkan beliau. Hahahaha..

Sektor swasta harus guna Bahasa Melayu secara meluas

UTUSAN ONLINE

KUALA LUMPUR 27 Okt. — Bahasa Melayu harus digunakan secara lebih meluas dalam pelbagai urusan di sektor swasta dalam usaha memartabatkannya sebagai bahasa Kebangsaan atau bahasa Malaysia.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, pada masa ini penggunaan bahasa Melayu dalam urusan perbankan, perdagangan, perundangan dan perkapalan di sektor swasta masih di tahap yang rendah.

Sehubungan itu beliau berkata, kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan akan bekerjasama membantu Dewan Bahasa dan Pustaka (DPB) untuk membudayakan serta mengadakan kempen berterusan bagi menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan yang menarik di samping bersifat wajib penggunaannya.

"Lama-kelamaan, biasalah sektor swasta ini dan sama-sama bermegah serta bangga menggunakan bahasa kebangsaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Penggunaan Bahasa Melayu Dalam Sektor Awam dan Swasta di Menara DBP di sini hari ini. - Bernama
Layan...

Selasa, 27 Oktober 2009

Pembantu rumah Indonesia didera meninggal dunia

Okt 26, 09 6:04pm

Pembantu rumah warga Indonesia, yang ditemui separuh pengsan dengan kesan lebam dan luka hampir seluruh badan, dipercayai didera oleh majikannya di dalam tandas sebuah rumah di Taman Sentosa di Klang meninggal dunia hari ini.

Mangsa dikenali sebagai Mantik Hani, 36, menghembuskan nafas terakhir kira-kira pukul 10 pagi di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini, sejak dimasukkan ke hospital itu Selasa lepas.

Pengarah HTAR, Dr Ghazali Hasni Md Hassan, berkata mangsa meninggal dunia selepas didapati tidak bertindak balas dengan rawatan yang diberikan sepasukan doktor pakar.

"Mangsa sepatutnya menjalani pembedahan tetapi ia tidak dapat diteruskan disebabkan keadaannya tidak mengizinkan," kata beliau ketika ditemui pemberita di HTAR hari ini.

Dua pegawai wanita yang mewakili pejabat Kedutaan Indonesia di Malaysia turut berada di HTAR untuk melawat mangsa tetapi membatalkan rancangan itu selepas dimaklumkan wanita berkenaan telah meninggal dunia.

Pembantu rumah terbabit pada 20 Oktober lepas ditemui dalam keadaan 'nyawa-nyawa ikan' dipercayai didera, dikurung dalam tandas, kepala dicukur hampir botak dan tidak diberi makan beberapa hari oleh majikannya.

Polis menyelamatkan pembantu rumah itu pada pukul 7 petang hari sama selepas menerima laporan mengenai penderaan itu daripada seorang tukang sapu yang bertugas membersihkan kediaman rumah suspek, dan terus menghantar wanita berkenaan ke HTAR untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Susulan itu, polis menahan reman majikan pembantu rumah itu, yang bekerja sebagai peniaga pasar dan isterinya untuk membantu siasatan.

Lelaki itu menyerah diri kepada polis sehari selepas pembantu rumah itu ditemui dan direman sehingga 28 Okt manakala isterinya direman sehingga esok.

Ketua Polis Daerah Klang, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop berkata dua suspek itu disiasat kini mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh dan pihaknya masih mencari saksi untuk membantu siasatan termasuk ibu majikan dan bekas majikan pembantu rumah itu.

"Jenazah mangsa akan dilakukan bedah siasat di HTAR bagi menentukan punca kematiannya," katanya. Bernama

p/s: Bibit-bibit pergaduhan antara Malaysia dan Indonesia yang bakal dipalu oleh media INDON.

Isnin, 26 Oktober 2009

Lelaki VS Perempuan (50 perkara yang perlu anda tahu)

Sumber: unwanted86.blogspot.com - (best lawat blog ni)

1. Kebanyakan wanita tidur lebih lama 1 jam daripada lelaki pada waktu malam.

2. Sperma lelaki yang menentukan jenis jantina bayi.

3. Bayi perempuan cenderung lebih cepat berjalan dan bercakap, bayi lelaki 2 bulan lebih lambat.

4. Lebih banyak kehamilan dan kelahiran dengan komplikasi saat mengandung bayi lelaki daripada bayi perempuan.

5. Wanita mempunyai sel darah 1 juta lebih sedikit daripada lelaki dan berat otak lelaki + 1,4 Kg, wanita kurang dari itu.

7. Basikal laki-laki mempunyai setang/palang di tengah basikal.

8. Wanita sangat selalu memikir masalah dan perubahan sehari-hari ( misal : penggunaan alat baru ).

9. Pada tulang punggung manusia, wanita lebih lebar dan besar, mengikuti perkembangan tulang panggul untuk proses persalinan.

(perempuan lebih banyak timbunan lemak pada punggong, Lelaki lebih banyak timbunan lemak pada perut)

10. Wanita kurang mampu menahan sejuk disebabkan permukaan kulit yang lebih besar, sehingga lebih suka pada suhu ruang yang lebih hangat.

11. Lelaki lebih suka bicara langsung sesuai tujuannya, sementara pembicaraan wanita terputus-putus dengan keraguan dan perasaan.
Disebabkan serabut penghubung antara belahan otak kanan dan kiri lebih sedikit pada wanita.
Sehingga ekspresi perasaan lebih mudah terjadi pada wanita.

12. Wanita lebih baik indra baunya disebabkan tingginya hormon estrogen yang diketahui sebagai aktivator reseptor bau.

13. Wanita mempunyai 75 % lebih banyak kelenjar keringat/peluh ( yang menghasilkan bau badan ) daripada laki-laki.

14. Kemampuan indra lelaki untuk mengecap rasa masam, manis dan masin lebih rendah pada wanita.

15. Hubungan yang rapat/intim diluar pernikahan, lelaki dua kali lebih banyak.

16. Lebih dari dua kali pada wanita cenderung homoseksual pada usia 45 tahun daripada lelaki

17. Pada saat usia tua wanita mengalami keguguran rambut, pada usia yang sama sebagian besar lelaki mengalami kebotakan.
Kebotakan disebabkan produksi berlebihan dari hormon androgen ( hormon lelaki ).

18. Mata lelaki rata-rata lebih besar daripada wanita, mata wanita lebih banyak bahagian yang berwarna putih.

19. Lebih banyak wanita menggunakan kacamata dan lensa kontak, antara usia 16 - 44 tahun.

20. Secara umum hidung lelaki lebih besar daripada wanita. Sedangkan wanita mempunyai bibir lebih besar dibanding laki-laki.

21. pendengaran lelaki menurun sekitar usia 32, wanita usia 37.

22. Lebih banyak wanita dapat bernyanyi tanpa suara sumbang banding lelaki. suara lelaki lebih panjang dan saluran nafasnya 30 % lebih besar.

23. Bagi Lelaki, jika berkomunikasi dengan sesama jenis saling berjauhan dengan ada ruang antara mereka dan bereaksi negatif jika seseorang masuk di antara ruang jarak pembicaraan. Lelaki lebih mudah tertekan pada kerumunan yang membatasi ruang geraknya.

24. Wanita menghasilkan dua juta sel telur selama hidupnya mulai usia 4 bulan ketika dalam kandungan, lelaki terus mhasilkan sperma hingga usia tua.

26. Kekuatan meramas tangan lelaki dua kali lebih kuat daripada wanita.

27. Kira-kira 48 % lelaki mendengkur ketika tidur, hanya 22 % pada wanita.

28. Wanita biasanya 153 saat berada di toilet, laki-laki 113 saat.

29. Hubungan keluarga yang baik meninggikan kualiti hidup: 62 % wanita, 49 % lelaki.

30. Satu berbanding empat, wanita dibanding lelaki yang berbicara gagap.

31. 30 % wanita secara sexual lebih aktif pada saat bulan purnama.

32. Lebih banyak wanita menggunakan cincin kawin.

33. Ketika terjadi ketidak-sesuaian/ tidak bertegur-sapa antara sesama jenis, lelaki langsung menemui, wanita menjauhi.

34. lelaki membaca lebih lama daripada wanita, tetapi lebih banyak dua kali wanita yang membaca daripada lelaki.

35. Lebih dari dua kali ganda wanita yang hidup sendiri banding lelaki setelah usia 65 tahun.

36. Memilih warna Merah atau Biru: Lelaki lebih banyak memilih merah, wanita warna biru.

37. Semua rekod Olimpik untuk kecepatan berenang, lari, lompat tinggi, lompat jauh dipegang atlet lelaki.

38. Wanita lebih banyak menggunakan kata ganti diri "Saya" berbanding lelaki.

39. Lelaki lebih baik dalam membaca peta dan dalam keahlian ukur ruang. Lelaki cenderung lebih mudah melakukan dua pekerjaan (abstrak dan logik ) pada waktu bersamaan.

40. Dalam 99 % pereputan tulang terjadi pada wanita setelah menopause, setelah hormon estrogen menurun. Tetapi wanita lebih sedikit mengalami pengerasan
pembuluh darah, karena estrogen menjaga pembuluh darah lebih lentur dan menolong mencegah naiknya kholestrerol.

41. Penelitian di Amerika, wanita menggunakan waktu hampir dua kali lebih banyak untuk berbelanja dibanding lelaki.

42. Perkawinan yang memuaskan lebih banyak terjadi pada lelaki dengan usia lebih tua, dibanding pada wanita pada usia sama.

43. Lebih banyak wanita yang menyatakan dirinya sakit kronik daripada lelaki.

44. Penelitan di Australia, tiga kali ganda lelaki berbanding wanita yang meninggal kerana kanser paru-paru dan penyakit jantung.

45. Tetapi 2446 wanita berbanding 16 lelaki yang meninggal karena kanser payudara pada tahun 1990.

46. Dalam status perkawinan, lelaki meningkatkan usia harapan hidup. Tetapi bagi wanita pula, usia harapan hidup lebih tinggi jika hidup sendiri.

47. Penelitian di Australia, pembunuhan dilakukan 86 % oleh lelaki, 95 % penghuni penjara adalah lelaki.

48. Penelitian di England, anak lelaki lebih mudah dibohongi /dipedaya daripada anak perempuan.

49. Wanita lebih berani, lebih dari 55 % wanita memeriksakan giginya secara rutin dibanding 40 % pada lelaki.

50. Wanita secara umum yang lebih menentukan corak dan gaya pakaian yang dipakai.

Jumaat, 23 Oktober 2009

Esok temuduga.. (lagi dan lagi...)

Esok aku akan ke Kuala Lumpur kerana akan menjalani sesi temuduga di RHB Islamic, Menara Tun Razak. Harap-harap sangkut la kali ni..

Dah 3 bulan aku keje. REKOD!!

Pejam celik, pejam celik, aku hampir tak sedar yang aku dah start kerja hampir 4. bulan Waktu kerja selama 4 bulan ni juga adalah satu rekod yang sungguh membanggakan bagi aku. (touching) Sebab apa? Sebab aku tak pernah kerja dengan orang lebih dari 40 hari. Hahahaha.. Paling lama pun 39 hari. Paling kejap 7 hari. Huhuhuhu..

Tapi kat sini, aku rasa macam best je.. Hampir tak sedar yang aku dapat bertahan sampai sekarang. Huhuhuh.. Bukan kerja tak banyak, tapi mungkin sesuai dengan personaliti aku. (hahahah puji diri lagi).

Jom layan gambar...

Masa baru sampai... (First day)

Hari ini....

Selasa, 20 Oktober 2009

Panas! Sistem bernilai RM3,089 dibongkar PERCUMA untuk rakan-rakan!!

Salam Sejahtera,

Apa khabar...?

Sudahkah anda mendapatkan laporantemubual "Sistem Pemasaran AutoViral"..? Jika anda sudah mendapatkannya, tahniah!

Saya yakin anda kini sedang mengorak langkah bagi menjana pendapatan internet anda. Mungkin kini anda benar-benar sudah memahami akan kehebatan sistem pemasaran ini.

Apa...? Anda terlepas pandang tentang laporan temubual dari Razif Yusof dan Zamri Nanyan ini..?


Tak mengapa.. Jika anda masih belum sempat mendapatkannya, sila download disini sekarang:

Muat turun keterangan percuma di sini!!!


Cukup mengujakan! Laporan ini hebat tetapi diberikan secara percuma sahaja. Mungkin inilah saatnya anda mula berfikir untuk menjalankan perniagaan internet anda sendiri. Laporan ini juga ada mendedahkan bahawa terdapat satu peluang antarabangsa bagaimana menjana bisnes internet anda sendiri hanya bermodalkan $10 sahaja!
Justify Full
Masih keliru...? Kurang memahami...?

Dapatkan laporan percuma disini bagi memecahkan kebuntuan anda itu:

Download Free!!!!


ikhlas,

SPONSOR

P.S - Zaman sudah maju, dunia serba moden, pilihan di tangan anda. Faktanya, sudah ramai jutawan lahir secara senyap melalui perniagaan internet. Mungkinkah kini sudah tiba giliran anda...?

Isnin, 19 Oktober 2009

Michael Jackson, I'm Coming!

Hari Jumaat yang lepas, aku jalan-jalan sekitar Alamanda (macam ada tempat lain je nak lepak selain tempat ni kat area Putrajaya). Balik kerja terus pergi. Sampai kat GSC, ternampak pulak filem baru yang ditayangkan dan bakal ditayangkan.

Aku tibai sorang-sorang filem Sorority Row. (Hahaha terangsang! Tunggu review filem tu. )Pastu terbelilah pulak tiket filem Michael Jackson, "This is it" (betul ke eja?). Padahal tarikh tayangan 29 Oktober 2009! Semangat gila!!! Jadi, lagi 2 minggu kena tunggu. Aku beli untuk aku sorang je sebab aku taknak tengok sambil menangis depan orang yang aku kenal. Muahahahaha!!!



Layan....

Rabu, 7 Oktober 2009

Senarai Syarikat Makanan yang belum mempunyai sijil halal.

Aku search maklumat ni kat dalam laman web JAKIM. rujuk sini

Salah satu (or salah dua) premis tersebut adalah:

  1. Big Apple@Donut J Co.
  2. JOHNNY’S RESTAURANT

Terpulang dan layan jer...

Waktu macam ni pun nak cari gaduh gak? Indon....,Indon...

Pesawat dibaling batu bukan dasar Indonesia

KUALA LUMPUR 6 Okt. - Insiden pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dibaling batu ketika menghantar bantuan bencana di Padang, Sumatera Barat sejak beberapa hari lalu dipercayai dilakukan kumpulan 'budak-budak nakal' yang membenci negara ini.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kumpulan itu mungkin bertindak demikian selepas terpengaruh dengan laporan media Indonesia mengenai isu isteri Tengku Temenggong Kelantan, Cik Puan Temenggong Manohara Odelia Pinot.

''Kumpulan itu juga mungkin terpengaruh dengan isu perairan Ambalat, tarian Pendet Bali dan lain-lain.

''Saya percaya, perbuatan melontar batu itu bukan dasar kerajaan Indonesia mahupun Gabenor Sumatera," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Teknologi Pertahanan dan Keselamatan Asia Pasifik (DTSC) 2009 di sini hari ini.

Utusan Malaysia sebelum ini difahamkan, beberapa pesawat pengangkut C-130 TUDM dibaling batu oleh masyarakat tempatan ketika mendarat di salah sebuah lapangan terbang di Sumatera Barat sewaktu menurunkan bantuan makanan, perubatan dan anggota-anggota penyelamat.

Dalam satu sidang akhbar semalam, Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Rodzali Daud memberitahu, kejadian itu berlarutan beberapa hari sehingga semalam, namun pihaknya memberi jaminan insiden itu tidak mengancam keselamatan anggota-anggota keselamatan negara.

Ahmad Zahid menambah, kejadian itu tidak mematahkan semangat Malaysia membantu negara-negara jirannya berdasarkan semangat setiakawan dan kemanusiaan.

''Misi kita jelas untuk memberi bantuan, tiada agenda lain. Namun, kalau kita beri madu, tapi dibalas racun, kita ucapkan terima kasih,'' tegasnya.

Syeikh Tantawi haramkan purdah ke Universiti al-Azhar

KAHERAH 6 Okt. - Syeikh Al-Azhar, Mohammed Sayyed Tantawi merancang untuk mengharamkan pelajar perempuan yang memakai purdah daripada memasuki institusi-institusi pendidikan di bawah Universiti al-Azhar.

Seorang pegawai keselamatan semalam berkata, polis telah menerima arahan secara lisan supaya menghalang pelajar perempuan yang berkelubung daripada memasuki institusi-institusi al-Azhar termasuk sekolah menengah dan tinggi, serta asrama beberapa universiti di Kaherah.

Pegawai itu berkata, pengharaman tersebut adalah atas sebab keselamatan.

Langkah itu dipercayai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membendung manifestasi Islam yang dianggap ultrakonservatif di Mesir.

Sungguhpun majoriti wanita Mesir memakai tudung, hanya segelintir yang memakai purdah atau dikenali di sini sebagai niqab yang menutup muka dan lebih kerap ditemui di Arab Saudi yang mengamalkan ajaran Wahhabi.

Kebanyakan ulama berpendapat purdah tidak wajib tetapi hanyalah adat resam yang diamalkan oleh masyarakat Arab Badwi sebelum kedatangan Islam.

Rancangan Tantawi itu diumumkan semasa beliau menyuruh seorang pelajar sekolah menengah di sebuah kelas yang dikunjunginya awal minggu ini, supaya menanggalkan niqabnya.

Syeikh itu melawat sekolah-sekolah al-Azhar pada permulaan tahun akademik untuk memeriksa langkah yang diambil bagi membendung wabak selesema babi, menurut butir-butir lawatan yang disiarkan semalam oleh akhbar bebas, Al-Masry Al-Youm.

Tantawi dengan tegas memberitahu gadis berkenaan bahawa niqab 'tidak ada kena-mengena dengan Islam dan hanya satu adat resam' dan memaksanya menanggalkan niqabnya.

Beliau kemudian mengumumkan akan mengeluarkan arahan tidak lama lagi bagi mengharamkan pelajar perempuan yang memakai niqab daripada memasuki sekolah-sekolah al-Azhar.

"Niqab tidak ada kaitan dengan Islam...saya lebih arif tentang agama daripada kamu dan ibu bapa kamu," kata Tantawi kepada pelajar berkenaan.

Seorang sarjana di sebuah pusat penyelidikan al-Azhar, Abdel Moati Bayoumi berkata, para sarjana al-Azhar akan menyokong Tantawi jika beliau mengeluarkan arahan tersebut.

Bagaimanapun pengkritik langkah itu berkata, pengharaman niqab tidak akan dilaksanakan.

Arahan sebelum ini oleh Kementerian Wakaf untuk mengharamkan penceramah wanita yang memakai niqab daripada memasuki masjid dibantah keras.

Seorang penyelidik yang dihalang daripada memasuki perpustakaan Universiti Amerika di sini pada 2001 kerana memakai niqab membawa kesnya ke Mahkamah Agung Mesir dan akhirnya menang.

Mahkamah memutuskan pengharaman menyeluruh ke atas niqab menyalahi perlembagaan. - AP

Jumaat, 2 Oktober 2009

Pengajaran Dari Alam..

Dalam bulan 9 dan bulan 10 tahun ni, banyak sangat perkara yang berlaku. Bertimpa-timpa. Tak lupa juga yang melibatkan kemusnahan alam..

  1. Taufan di Vietnam - 500 kematian
  2. Taufan di Filipina - 500 hingga 1000 kematian
  3. Gempa bumi dan Tsunami di Samoa dan American Samoa - 200 kematian
  4. Gempa bumi di Padang, Sumatra - lebih 500 kematian
  5. Gempa di California, USA - belum diketahui
  6. Ribut Oren, Australia - tidak diketahui
  7. Gempa bumi di Kepulaun Tonga - belum diketahui
  8. Ribut dan angin kencang di Malaysia (Pantai timur dan utara) - 1 kematian
Semuanya berlaku hampir selang sehari..

Allahu Akbar..


Rabu, 30 September 2009

Isa Samad calon BN di Bagan Pinang

Malaysiakini Online - 30.09.2009

Tan Sri Isa Samad diumumkan sebagai calon BN dalam pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang 11 Oktober depan.

isa samad bn candidateIsa, 59, merupakan ketua Umno bahagian Teluk Kemang dan bekas naib presiden Umno.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin di bilik operasi BN di Port Dickson hari ini.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohamad Noor dari BN yang menang dengan majoriti 2,333 dalam pilihanraya umum Mac tahun lalu.

Azman yang juga naib ketua bahagian Teluk Kemang menewaskan Ramli Ismail dari PAS yang mendapat 4,097 undi.

PAS pula akan mengumumkan calonnya malam ini.

Sebelum mengumumkan nama calon BN, Muhyiddin bertanya kepada para hadirin siapa yang mereka mahu, dan mereka menjawab: "Isa".

Sambil memetik slogan 1Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Muhyiddin berkata "sebab rakyat didahulukan, rakyat nak?" disambut dengan laungan kuat "Isa".

Najib tiba sejurus selepas Muhyiddin mengumumkan calon BN itu pada jam 5.15 petang.

isa samad bagan pinang 02Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 kerana rasuah politik ketika pemilihan Umno 2004.

Isa memenangi jawatan naib presiden Umno bagi penggal
2004-2007 dengan memperoleh 1,507 undi, iaitu undi tertinggi mengatasi Ketua
Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam (1,329 undi) dan Menteri Perdagangan
Antarabangsa dan Industri ketika itu Tan Sri Muhyiddin Yassin (1,234 undi).

Bagaimanapun kemenangannya itu kemudiannya dibatalkan selepas didapati bersalah terhadap tuduhan amalan politik wang dalam pemilihan tersebut.

Pada mulanya, dia digantung selama enam tahun atau dua penggal tetapi dikurangkan selepas beliau membuat rayuan.

Ekoran itu, mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat bahawa Isa tidak seharusnya menjadi calon BN dalam pilihanraya kecil tersebut.

Jika tidak, kata Dr Mahathir, imej Umno akan terjejas kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

Ahad, 27 September 2009

Pembangkang lupa hak kebebasan bersuara bila bidas Dr.Hasan Ali

27/09/2009 7:24pm - Utusan Online

TANJUNG KARANG 27 Sept. — Para pemimpin dan penyokong parti pembangkang yang sering melaung-laungkan kebebasan bersuara sepatutnya bersikap terbuka apabila Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali menegur Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat).

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar berkata, beliau hairan apabila ada yang mahukan tindakan diambil terhadap Dr Hasan sedangkan sebagai wakil rakyat dan bekas pegawai tinggi kerajaan, pandangan yang diberikannya adalah betul.

Tindakan sehingga menyuruh Dr Hasan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri itu dipecat adalah membelakangi prinsip demokrasi dan kebebasan bersuara yang diperjuangkan oleh parti pembangkang selama ini, katanya kepada pemberita ri Rumah Terbuka UMNO Bahagian Tanjung Karang yang diterajuinya di sini hari ini. - Bernama


p/s: Setuju je. Kalau tak memihak kepada dorang, kutuk, cerca, maki, dan hina. Kalau tak puji melambung orang tu. Kadang-kadang aku rasa menyampah dengan DRAMA RAKYAT ni..

Jumaat, 25 September 2009

Masih utuhkah Perpaduan kita?

Aku tak pernah percaya apa yang pemimpin kita cakap selama ni, "

PERPADUAN DI KALANGAN RAKYAT MALAYSIA MAKIN UTUH"

Sebab apa? Korang boleh tengok sendiri apa yang berlaku dalam negara kita selama ni.

Rabu, 23 September 2009

CSL sucks!




Aku beli bulan February, bateri rosak esok hari. Aku sabar. Tukar balik kat Low Yat. Seminggu lepas tukar bateri, rosak lagi. Aku tukar lagi bateri. Sebulan je beliau tahan. Lepas tu rosak juga...



Aku buat derk je sebab malas nak turun naik mahkamah.



Lima bulan selepas itu....



Tapi sekarang aku tak boleh sabar lagi!! Bodoh! Kali ni beliau rosak terus kat bahagian audio! Sah-sah orang tak dengar suara aku kalau call!




CSL SUCKS!!!

Jumaat, 18 September 2009

Jangan letak Isa Samad sebagai calon

Tun Mahathir nasihat kat UMNO jangan letak Isa Samad kat Bagan Pinang sebagai calon nanti akan memalukan UMNO. Setuju?

Aku setuju...!!! Nanti orang akan anggap UMNO .... .... .....

Murah! Murah!

Semalam aku jalan-jalan KL sekitar Jalan TAR, aku tengok ramai yang jual baju kurung 4 Pasang = RM100. Diulangi, 4 Pasang = RM100. Biar betik...! Baju macam ni elok ke..?

Gani: Kajian sebelum seret kerabat ke mahkamah

Sebanyak 41 kenyataan telah direkodkan daripada saksi-saksi berhubung pergaduhan membabitkan anggota dua kerabat diraja di dua tempat di Kuala Lumpur pada 24 Okt tahun lepas, kata Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail hari ini.

Beliau berkata perkara itu perlu dikaji dengan terperinci dan mendalam bagi membuat keputusan yang adil dan saksama sebelum mendakwa mana-mana pihak.

"Oleh yang demikian, kertas siasatan perlu dikaji dengan mendalam dan saya tidak akan teragak-agak untuk mengumumkan keputusan saya sebaik sahaja ia selesai dilakukan," kata Abdul Gani dalam kenyataan di Putrajaya.

Kertas siasatan itu pertama kali diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara pada 18 Nov, 2008 dan selepas diteliti oleh para pegawai saya, ia dikembalikan kepada polis pada 1 Dis untuk siasatan lanjut.

"Ia telah diserahkan semula semalam, 16 Sept, 2009 kepada Pejabat Pendakwa Raya Kuala Lumpur dan kepada saya hari ini," kata Abdul Gani.

"Namun begitu, pada masa yang sama polis dan pegawai saya saling berhubung dan memberikan nasihat," katanya.

Katanya, pada masa yang sama beliau difahamkan terdapat cubaan untuk menyelesaikan perkara itu secara baik antara kerabat diraja berkenaan.

"Bagaimanapun, keadaan itu tidak mendorong polis berhenti daripada menjalankan siasatan yang perlu berhubung mana-mana kesalahan jenayah yang mungkin telah berlaku dan Pejabat Peguam Negara "tidak sepatutnya dijadikan sebagai alat untuk memudahkan sebarang bentuk penyelesaian yang dilakukan secara peribadi".

Terdahulu pada sidang media di KUALA LUMPUR hari ini kerabat Diraja Negeri Sembilan Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar mendakwa walaupun beliau dicederakan dalam pergaduhan di sebuah kelab di ibu negara pada hari berkenaan namun kes itu masih belum selesai sehingga kini.

Apabila tiada sebarang perkembangan berhubung kes itu walaupun laporan polis telah dibuat sejurus selepas kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, Tunku Nadzimuddin berkata beliau akhirnya terpaksa bersuara.

"Saya menjadi mangsa serangan bersenjata. Saya diserang dengan senjata api dan saya telah dipukul di kepala dan muka saya. Tulang hidung saya retak dan saya mengalami kecederaan serius yang lain," katanya.

Tunku Nadzimuddin berkata beliau tidak mengetahui punca sebenar kejadian itu dan meminta agar polis segera menyiasat dengan adil bagi menyelesaikan kes berkenaan. BERNAMA




Noordin Top ditembak mati di Solo

Ketua polis Indonesia, Jen Bambang Hendarso Danuri mengesahkan pengganas paling dikehendaki di negara ini, Noordin Mohd Top mati ditembak dalam operasi polis di Solo, Jawa Tengah, awal pagi ini.

Katanya, polis berani mengesahkan bahawa lelaki itu ialah Noordin berdasarkan cap jari dan 14 lagi tanda dan ciri-ciri yang dikenali di badan lelaki yang berasal dari Malaysia itu.

"Alhamdulillah, dengan kebesaran Allah dan berkat di akhir bulan Ramadan ini, dia adalah Noordin Mohd Top," katanya pada sidang media di pejabatnya di Jakarta hari ini, yang disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen tempatan.

Katanya, polis terutama pasukan khas anti pengganas Densus 88 telah bekerja keras selama sembilan tahun mengesan dan memburu jejak Noordin dan akhirnya pada awal pagi ini dalam operasi di Solo, berhasil membunuh Noordin dan tiga pengganas lain serta seorang lagi yang cedera ditembak.

Bambang juga berkata polis turut menjumpai 200 kilogram bahan letupan yang sedia untuk digunakan di dalam rumah yang diserang hendap itu selain senjata M-16 yang lengkap berisi peluru, selain komputer riba dan pelbagai dokumen. BERNAMA

Selamat Hari Raya!!

Berakhirnya Ramadhan, tiba pula Syawal.

Selamat Hari Raya,

Maafkan Zahir dan Batinku..



p/s: Aku balik Kuantan, siapa duk Beserah, blueh jumpa. Hahaha..
p/s: Aku malas nak letak gambar. Simple je ucapan. Boleh diterima?

Selasa, 15 September 2009

Rejam dilaksana di Aceh


GAMBAR menunjukkan seorang wanita berjalan melintasi peringatan yang meminta orang ramai memakai pakaian Muslim di Masjid Baiturrahman, Banda Aceh, Aceh kelmarin.


BANDA ACEH – Masyarakat Islam di wilayah autonomi Aceh yang ditangkap kerana berzina berhadapan hukuman rejam sampai mati selepas undang-undang syariah diluluskan semalam.

Undang-undang itu membenarkan hukuman sebat sehingga 100 kali dikenakan terhadap individu bujang belum berkahwin yang didapati melakukan zina.

Turut diluluskan ialah hukuman kepada peminum minuman keras, pengamal homoseks dan perjudian.

Undang-undang itu diluluskan sebulat suara di Parlimen.

“Semua pihak bersetuju secara sebulat suara untuk menjadikan rang undang-undang itu sebagai undang-undang termasuk hukuman merejam sampai mati.

“Undang-undang ini akan berkuat kuasa dalam tempoh 30 hari dengan atau tanpa kelulusan gabenor Aceh,” kata Pengerusi Speaker Khas Parlimen, Bachron M Rasyid.

Ia sekali gus menggantikan undang-undang sivil.

Jurucakap Parti Keadilan Makmur, Moharriyadia berkata, undang-undang itu merupakan langkah pencegahan untuk penduduk Aceh agar mereka tidak terlibat dengan masalah moral.

Bekas pejuang Pergerakan Aceh Merdeka yang kini menjadi Gabenor Aceh, Irwandi Yusuf menentang keputusan parlimen itu dan meminta ia ditangguhkan dan dikaji semula.

“Indonesia ditubuhkan oleh kepelbagaian budaya dan fikiran. Jika Aceh menggantikan undang-undang jenayah dengan hukum syariah maka ia akan menjadi bahaya untuk Indonesia,” kata pemikir liberal Islam, Mohamad Guntur Romli.

Sebelum ini, Aceh melaksanakan hukum syariah secara terhad seperti pemakaian, solat lima waktu, puasa dan menunaikan zakat.

– AFP


kosmo online - 15.09.2009

Isnin, 14 September 2009

Hukum bersanding


Persandingan bertujuan memperkenalkan pengantin kepada masyarakat hukumnya adalah harus tetapi ia perlu memelihara batas syariat.


SOALAN:


Berikutan penerangan ustaz di dalam akhbar Utusan Malaysia pada Jumaat 28 Ogos 2009 mengenai hal-hal adat Melayu yang boleh membawa kepada syirik kepada keesaan Allah, saya amat berharap agar ustaz dapat menjelaskan tentang hukum upacara bersanding dan merenjis semasa adat majlis perkahwinan orang Melayu.

JAWAPAN:

Hukum Bersanding

Jika majlis persandingan tersebut dibuat secara tertutup (di hadapan keluarga terdekat/mahram), ia diharuskan. Ini kerana ada di antara adat yang masih boleh dipulihkan mengikut acuan Islam atau memenuhi tuntutan syarak.

Tujuan asal majlis bersanding ini ialah untuk memperkenalkan pengantin yang bergelar raja sehari kepada orang ramai.

Memang seharusnya mereka diperkenalkan sebagai pasangan suami isteri. Lebih-lebih lagi kebanyakan tetamu yang datang ke majlis walimah itu adalah bertujuan melihat dan menatap wajah pasangan raja sehari.

Namun di dalam majlis yang penuh kemeriahan dan bersejarah perlu di pastikan agar syariat Islam tidak tenggelam dalam lautan kegembiraan.

Persoalan yang sangat penting dalam bersanding ialah dari manakah asalnya budaya bersanding; adakah ia budaya masyarakat melayu atau budaya masyarakat lain.

Sepanjang pemerhatian, saya dapati budaya bersanding di Malaysia asal usulnya adalah dari budaya masyarakat India. Sekiranya masyarakat Melayu masih mahu berpegang kepada adat maka perlu pastikan adat itu tidak bercanggah dengan syariat Islam.

Justeru, apa jua bentuk upacara majlis persandingan boleh diadakan tetapi dengan syarat persandingan itu hanya dikhaskan untuk ahli keluarga yang mahram sahaja.

Tiada percampuran iaitu pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan.

Tiada pembaziran dan tiada aktiviti-aktiviti yang melalaikan. Apatah lagi jika mengabaikan perintah Allah SWT dengan meninggalkan solat atas alasan sibuk melayan para tamu yang hadir.

Disebabkan manusia tidak mengambil berat terhadap syariat maka hilangnya keberkatan dalam sebuah perkahwinan. Ini kerana manusia lebih ghairah menggembirakan orang ramai dan tidak menggembirakan Allah SWT.

Itulah masalahnya; manusia hanya akan mencari Allah SWT ketika ditimpa duka dan dalam keadaan terhimpit; dan melupai-Nya sewaktu dia senang dan gembira.

Hukum Adat Merenjis

Adat merenjis jika ia dilakukan dengan kepercayaan untuk menghindarkan pasangan pengantin daripada nasib buruk atau gangguan makhluk halus, ia tidak ubah seperti mengikuti adat masyarakat Hindu. Ia adalah diharamkan.

Sabda Rasulullah S.A.W, maksudnya: "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia termasuk dalam golongan mereka". (Hadis sahih riwayat Abu Dawud).

Dalam hadis lain yang dikeluarkan oleh al-Imam Ahmad, Ibn Umar r.a juga berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Aku diutus dengan pedang menjelang hari kiamat, sehingga (orang-orang bukan Islam) menyembah Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, dijadikan rezeki dibawah bayangan tombakku, dan dijadikan hina dan rendah bagi sesiapa saja yang berselisihan dengan urusanku. Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia termasuk dalam golongan mereka". (Musnad Ahmad)

Dua hadis di atas jelas menunjukkan kepada kita mengenai larangan Islam kepada umat Islam supaya tidak mencontohi atau meniru adat dan amalan masyarakat yang lain selain dari Islam.

Namun begitu, jika ia dilakukan dengan niat semata-mata untuk meriah dan menyerikan lagi majlis perkahwinan tersebut tanpa disertai oleh sebarang niat yang lain, maka ia diharuskan.

Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah pihak yang melarang mengamalkan adat tersebut dengan alasan ia bukan dari budaya Islam.

Memang benar, panel turut mengakuinya. Namun, Islam tidak melarang sebarang adat tempatan dan budaya sesuatu tempat selagi mana adat dan budaya tersebut tidak mengandungi unsur-unsur yang diharamkan di dalam Islam.

Wallahu 'Alam.


UTUSAN MALAYSIA - 11.09.2009

Jumaat, 11 September 2009

Histeria di Bulan Ramadhan?

Tadi mak aku kena sampuk kat opis. Risau aku. Nak balik rumah bapak aku cakap tak payah sebab banyak kerja kat opis. Dia suruh tunggu petang.

Bulan puasa pun ada syaitan ke? Komen sikit..

Khamis, 10 September 2009

Melayu di hina kita bising. Islam di hina, di mana kita?

Melayu di hina kita bising. Islam di hina, di mana kita? Kadang-kadang kita hipokrit. Kita marah orang lain hina Islam sampai suruh "Majlis Fatwa keluarkan khas" fatwa berkaitan seorang Menteri Besar. Tapi itu semua bukan sebab Islam tapi lebih kepada survival politik., dan konon-kononnya kerana Melayu. Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab lepas seminggu dua, kes itu akan senyap. Orang lain sibuk kutuk agama kita, kita tak habis-habis lagi pasal Ketuanan Melayu, kandang babi, politik, cabar mencabar, kuil hindu dan pelbagai lagi.

Sila lawat akaun face book ini.. Facebook | HELP Kartika Sari Dewi Shukarno

Rabu, 9 September 2009

Buluh Runcing Untuk Kita


Sebab itulah ada perkataan 'gila' dan 'bodoh'.
Sebab itulah ada peribahasa buat baik berpada-pada.

Bila hutan mereka terbakar, jerubu tersebar ke kota kita, maka kita pun menghantar bomba memadamkan. Mitosnya kerja pembakaran itu kerja syarikat kita juga.

Bila ada senimannya datang, kita pun menyambutnya bagai dewa. Saya teringat dalam satu program PENA di DBP beberapa tahun lalu, seorang penulis seberang 'mencipta-cipta' - konon dia dipaksa menanggalkan kerudungnya di kaunter imigresen kerana konon pegawai itu kurang percaya dengan passport 'diplomatnya'. Saya tidak percaya SPRM boleh baling orang ke luar tingkap seperti saya tidak percaya imigresen kita bertindak liar begitu. Ini bukan perbatasan Singapura. Bukan juga perbatasan Amerika-Mexico. Pengarang itu menuduh kita menciplak lagu 'Rasa Sayang Eh'. Dan termalu sendiri kemudiannya apabila ada musikologis mengatakan lagu itu memang bukan punyanya dia mahupun kita, datang dari Perancis entah abad ke berapa. Sedang saya dari Melaka sudah mendengar lagu itu dinyanyikan masyarakat Portugis di kampung Serani entah berapa generasi lamanya.

Ini ada segelintir manusia bodoh yang tidak tahu budaya itu boleh berjalan dan berkembang. Pengarang itu memberitahu kononnya ikutkan hati dia tak mahu datang, tetapi mengenangkan kononnya Malaysia ada budaya rendah dan tidak tahu mencipta maka di datang untuk mengajarkan kepada kita tentang keaslian seni dan budaya. Dia sangka ini 700 tahun lampau, waktu itu tiada peta dia dan kita. Yang kalian, alahai ada sahaja produk seni dari sana tergila-gila. Tak pernah mencermin memikir entah apa bagusnya. Punya baiknya, sampaikan yang produk kita pun kalian cela-cela.

Baiknya kita amah 500 akan jadi 800 kalau tidak kena caranya. Baiknyalah kita alahai. Kita memang baik, ada gempa ada tsunami kitalah yang dahuluan berlari memberi bantuan. Baiknya kita menampung sekian ramai umat dari sana dan mereka jadi tidak ada kerja di tempat kita lalu merompak dan merogol, meragut dan menculik orang kita. Baiknya alahai! Waktu ada dakwaan dan khabar angin penjenayah dia meradak anak kecil kita dengan kayu dan timun kita pun waras sahaja, tiada kita tahan orang dia di penjuru kota dan radak mereka semula dengan kayu atau besi panas sebagai balasan.

Dan gilanya mereka, gilanya mereka tarian pendet yang berkemban itu - kita pun malu nak mengaku itu tarian kita - dicuri. Waktu kita di Bali, kita ada menontonnya dalam satu acara pembukaan writers festival. Rasa malu pun ada. Mual pun ada. Tarian telanjang seperti itu kita pun tidak mahu mengaku milik kita. Sedangkan kesilapan itu dilakukan Discovery Channel. Tetapi orang kita yang budiman di sana, mahu dijolok dengan buluh runcing. Sebab itu ada perkataan 'bodoh' dan 'gila'. Beri muka. Terlampau beri muka. Kita sahaja yang terhegeh-hegeh untuk berbuat baik tak boleh juga.

Baiknya kita,kita sampai terlupa untuk buat baik berpada-pada.

Faisal Tehrani - klik sini





p/s: dapatkan Plan Prepaid dengan tempoh sah kredit sehingga 28 bulan atau 850 hari, SMS percuma sehingga 1800 SMS, panggilan serendah 5 SEN ke semua rangkaian dan internet laju. Berminat? Hubungi saya 0132825823

Selasa, 8 September 2009

Perayaan Hantu Lapar Hanya Mengarut dan Sengaja diada-adakan?

Hantu lapar cari mangsa

Sami anggap bakar duit waktu malam untuk tenangkan roh jahat bukan ajaran Buddha.


RITUAL yang dikatakan mampu memberi ketenangan pada roh.


Align Center
CHANG WEN - roh tidak perlukan wang.





MENGIKUT kepercayaan masyarakat Tionghua, hari ke-15 pada bulan ketujuh dalam kalendar lunar Cina, merupakan permulaan Bulan Hantu Lapar. Kononnya pada masa itu pintu neraka akan dibuka dan para hantu serta roh dipercayai keluar dari alam ghaib dan merayau-rayau pada waktu malam.

Dek pegangan turun-temurun, pada bulan itu mereka akan lebih berhati-hati dan patuh kepada pantang larang yang diperturunkan nenek moyang bagi mengelak ditimpa nasib malang.

Bukan itu sahaja, sebagai langkah pencegahan supaya tidak diganggu oleh roh dan hantu itu, sebilangan besar pengamal kepercayaan Taoist membakar duit palsu, emas, kereta dan rumah kertas sebagai persembahan kepada roh jahat atau hantu lapar.

Menurut seorang peniaga di Kuala Lumpur, Lee Hock Ming, 29, dia percaya ritual itu mampu mengurangkan kesengsaraan para hantu.

“Orang Cina percaya dunia di bawah sana sama dengan dunia yang kita tinggal sekarang.

“Selain duit, ada juga orang yang sediakan makanan dengan kerusi kosong dan menganjurkan acara-acara hiburan.

“Mereka akan menyanyi dan berjenaka bagi mengurangkan penderitaan roh,” katanya yang mula menyambut hari tersebut Ahad lalu.

Roh mangsa kemalangan

Hock Ming berkata, rakan sekolahnya sendiri pernah disampuk roh jahat pada Bulan Hantu Lapar.

“Dulu semasa saya tinggal di Perak, seorang kawan Melayu saya tiba-tiba pengsan semasa kami menghadiri kelas malam. Bila sedar, dia bercakap dalam bahasa Hokkien.

“Rupa-rupanya roh itu milik seorang lelaki Cina yang mati akibat kemalangan dan dia hendak ‘balik’ ke rumahnya.

“Roh itu turut memberitahu tempat tinggal keluarganya. Bila kawan saya selidik, keluarga itu memang ada dan salah seorang anggota keluarga itu mati akibat kemalangan beberapa bulan sebelumnya,” katanya.

Seorang sami Buddha di sebuah tokong di Petaling Jaya, Chang Wen, berkata asal-usul perayaan ini adalah daripada seorang anak murid pendeta Buddha bernama Mu Lian.

“Semasa bermeditasi, Mu Lian yang merupakan antara 10 murid terbaik Buddha telah mendapat petunjuk yang ibunya sedang sengsara di neraka.

“Menurut kisah itu, ibu Mu Lian merupakan seorang yang kedekut dan sering menghina golongan pengemis. Apabila Mu Lian mengambil keputusan untuk menjadi sami, ibunya sangat marah.

“Sebagai tanda bantahan, ibunya telah memberi Mu Lian makanan berdaging iaitu makanan yang tidak boleh dijamah oleh para sami. Kerana perbuatannya, si ibu telah diberi balasan dengan dihantar ke neraka selepas dia mati.

“Sebagai anak yang baik, Mu Lian sentiasa berdoa untuk ibunya dan doa itu telah didengari oleh Buddha. Dengan keizinan Buddha, setahun sekali pintu neraka dibuka dan roh-roh boleh kembali ke bumi untuk diberi makanan,” cerita Chang Wen.

Bukan bulan malang

Mengupas kebenaran sama ada wujud roh atau hantu jahat yang berkeliaran dan mengganggu manusia pada bulan ini, Chang memberitahu, ia sebenarnya tidak wujud.

“Perayaan untuk memperingati tarikh 15 haribulan ini telah jauh menyimpang daripada ajaran Buddha. Mungkin ia banyak dipengaruhi oleh adat resam orang Cina itu sendiri.

“Dalam ajaran Buddha, Bulan Hantu Lapar adalah bulan yang paling bahagia dan sangat diberkati. Selain roh ‘dibebaskan’, ia juga hari kemuncak para sami belajar dan berbincang mengenai agama.

“Cara terbaik memperingati para roh ini adalah dengan bersedekah dan sentiasa berdoa untuk kesejahteraan mereka, bukan dengan membakar kertas atau menganjurkan pesta. Itu hanya perbuatan yang membazir dan sia-sia,” jelas Chang Wen.

Tambahnya lagi, ritual yang sering dilakukan oleh kebanyakan masyarakat Tionghua itu tidak sepatutnya diamalkan.

“Jangan fikir apabila duit, rumah, kereta atau emas dibakar, roh itu akan tenang. Kehidupan mereka di alam fana tidak sama dengan kehidupan kita di sini. Mereka tidak perlukan itu semua, yang mereka mahukan ialah doa dan nikmat sedekah,” katanya.

Menyelar sesetengah orang yang suka meramalkan peristiwa malang kerap terjadi pada bulan ini, Chang Wen memberitahu, semua hari adalah baik dan tiada hari yang malang.

“Pucuk pangkalnya ialah amalan dan perbuatan kita. Ia tiada kena-mengena dengan pantang larang, hari, warna atau perkara-perkara lain. Itu adat sahaja,” kata Chang Wen.

Bumiputera masuk Pavilion?

Qistina penyambung warisan Serai

Qistina Taff memberanikan diri menjadi bumiputera pertama membuka bisnes di gedung beli-belah mewah, Pavilion. Dari mana datangnya kekuatan dalam diri gadis ini?




DI sebalik kemewahan Pavilion di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur yang diperakui setaraf gedung beli-belah tujuh bintang, Fifth Avenue di New York, ada cerita yang menarik untuk dikongsi bersama.

Ia bukan mengenai keseronokan membeli-belah barangan berjenama elit seperti Bvlgari, Versace, Gucci, Chopard, Burberry Prosum, Hermès atau Prada tetapi tentang kejayaan anak Malaysia atau lebih khusus, anak Melayu bertapak di situ sebagai penggiat bisnes.

Memperkenalkan diri sebagai Qistina Taff, 28, sosok dirinya lebih memperlihatkan visual tipikal seorang gadis remaja urban yang datang ke Pavilion dengan satu matlamat - membeli-belah!

Namun, tersirat di sebalik pandangan skeptikal terhadap Qistina, gadis cantik ini sebenarnya ialah pemilik Serai Satay Bar.

Penglibatan Qistina dalam dunia bisnes merupakan suatu perkara yang serius pernah berlaku dalam hidupnya.

Bisnes yang diusahakannya bukan berkaitan dengan kecantikan yang secara tipikalnya diusahakan oleh golongan wanita seperti membuka butik atau salon sebaliknya bisnes makanan.

Apatah lagi bisnes yang dijalankannya itu ialah di Pavilion. Bukan calang-calang orang yang berani membuka perniagaan di situ.

Di Serai Satay Bar, menu utama yang ditampilkan ialah sate yang dihidangkan mengikut konsep baru iaitu di dalam cawan kertas yang mudah dibawa ke mana sahaja.


BIAR mengakui cemburu dengan teman-teman yang berseronok dengan zaman muda mereka, Qistina tidak menyesal kerana menghambakan diri dalam bidang bisnes makanan.


Ia turut menyediakan pelbagai makanan tradisional Melayu seperti keropok lekor, keropok ikan, cucur udang, roti bom, roti jala, di samping menu istimewanya, pisang panggang berkeju atau coklat cip dan pisang goreng yang dicelup vanila atau sambal.

Apa ada di sebalik usaha Qistina dalam mengangkat darjat produk makanan Melayu yang biasa dijual di tepi-tepi jalan ke tahap yang lebih tinggi, khususnya di mata pelancong asing?

"Ketika sedang tercari-cari lokasi bagi merealisasikan idea untuk menjelmakan Serai Satay Bar, Pavilion menawarkan ruang niaganya," tutur Qistina.

Empat bulan yang mencabar

"Saya sangat gembira kerana Pavilion menyediakan platform yang sangat baik bagi sasaran bisnes iaitu pendedahan yang meluas kepada pelancong asing dan tempatan, golongan profesional muda, golongan berkeluarga yang muda dan trendy - secara keseluruhannya golongan yang mahukan konsep baru dalam menikmati makanan tradisional Melayu yang selama ini lebih banyak dijual di tepi-tepi jalan," tambahnya ketika ditemui di ruang bisnesnya yang terletak di tingkat 1, Pavilion yang dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam.

Namun, tidak semudah yang dijangka, cabaran sengit kemudian mendatangi Qistina.

"Timbul masalah dari segi teknikal atau operasi. Saya sangat kecewa apabila pihak pengurusan Pavilion tiba-tiba memberitahu ruang yang ditawarkan sebelum ini tidak bersesuaian dengan konsep operasi Serai Satay Bar."

Tambahnya: "Alhamdulillah, selepas beberapa sesi perbincangan, saya diberikan ruang niaga yang lebih baik kedudukannya cuma sewanya lebih mahal.

"Bagaimanapun, selepas mengkaji semula pelan bisnes dan dengan sokongan ibu dan bapa, saya bercadang meneruskan projek bisnes sulung saya ini."


RINA penuh berkeyakinan Qistina mampu menyambung legasi Serai.


Satu cabaran telah diatasi, namun cabaran lain dan yang paling besar pula menjelma. "Saya hanya ada di antara tiga hingga empat bulan untuk menghasilkan reka bentuk bagi hidangan menu di Serai Satay Bar.

"Prosesnya sangat memeritkan kerana ia pertama kali diperkenalkan di dunia - bagi memastikan keselesaan bakal pelanggan kami beradaptasi dengan konsep baru yang menyenangkan mereka untuk menikmati produk Serai Satay Bar di mana-mana sahaja.

"Pada peringkat ini, timbul tekanan antara saya, pereka bentuk dan pengilang kerana semua reka bentuk yang dihasilkan itu adalah eksklusif untuk Serai Satay Bar dan telah dipatenkan," jelas graduan jurusan Rekaan Hiasan Dalaman Universiti RMIT, Melbourne, Australia ini.

Menurut Qistina lagi, yang paling mencabar adalah untuk menyiapkan segala kelengkapan sebelum diwajibkan oleh pengurusan Pavilion memulakan bisnes bermula pada 30 April 2009.

"Percaya atau tidak, semua kelengkapan Serai Satay Bar dihantar oleh pengilang tiga hari sebelum hari pelancaran!"

Asal usul Serai

Selepas empat bulan beroperasi, bagaimanakah sambutan terhadap Serai Satay Bar?

"Ia agak mengujakan. Malah ada pelanggan dari negara asing memberitahu saya kenapa tidak buka francais Serai Satay Bar di negara mereka.

"Namun bagi saya, biarlah saya memantapkan operasi Serai Satay Bar di Malaysia terlebih dahulu.

"Cabaran saya sekarang ini ialah bagaimana mahu mengikut jejak langkah ibu yang berjaya dengan bisnes restorannya," ujar Qistina.


RUANG bisnes Qistina di Pavilion yang menerapkan konsep moden, mudah dan ringkas tetapi berprestij.


Sebagai anak sulung pasangan Rina Abdullah dan Shahryir Taff, Qistina mengakui dia berasa perlu memikul tanggungjawab untuk menyambung bisnes keluarga.

Keluarga Qistina sebenarnya telah membuka sebuah restoran makanan Thailand di Seksyen 3, Shah Alam yang dikenali sebagai Restoran Serai Thai sejak tahun 1989.

"Ibu dan bapa saya sudah lama bercadang untuk mengangkat produk makanan tradisional Melayu yang dijual di jalanan ke tahap antarabangsa, tetapi mereka belum mendapat peluang.

"Sekembalinya saya daripada belajar di Australia pada 2006, saya mahu melakukan sesuatu bagi mengembangkan lagi bisnes di bawah jenama Serai.

"Selepas siri perbincangan dan penyelidikan, akhirnya muncul idea untuk membuka Serai Satay Bar," beritahu Qistina.

Berkongsi cerita mengenai jenama Serai milik keluarga Taff ialah ibu Qistina, Rina Abdullah.

Wanita lemah lembut yang berasal dari Seberang Perai, Pulau Pinang ini memberitahu: "Keluarga saya sememangnya penggemar masakan Thai. Sejak berpindah ke Shah Alam pada hujung 1980-an, saya mendapati tiada restoran makanan Thai di sini.

"Lagipun ketika itu, suami pula telah bekerja dalam bidang perhotelan selama 30 tahun dan kebetulan kami sememangnya sedang mencari lokasi untuk keluarga kami dapat tinggal tetap.

"Justeru, dari situlah idea untuk membuka restoran saya ini di Shah Alam bermula."

Menurut Rina lagi, bagi menjayakan restoran pertamanya itu dia menggunakan khidmat 14 orang pekerja dari Thailand.

Rina yang mengakui masalah pekerja silih berganti adalah perkara biasa dalam bisnes restoran memberitahu: "Namun, ada di kalangan pekerja saya sudah 20 tahun bekerja dengan saya, sampai sudah beranak-pinak di sini.

"Apa yang penting, hubungan yang baik wajib terjalin antara pekerja dan majikan bagi memastikan keteguhan operasi restoran."

Rahsia bertahan 20 tahun

Menyentuh mengenai keutuhan Restoran Serai Thai yang sudah bertapak selama 20 tahun, selain menu hidangan yang lazat termasuklah udang mentega, ketam masam manis, ayam mangga, ikan siakap stim limau, kerabu makanan laut dan tomyam makanan laut, Rina menegaskan, dia amat mengutamakan pelanggan.

"Hubungan yang terjalin dengan pelanggan saya bukan sekadar hubungan antara pemilik restoran dan pelanggan tetapi kebanyakan mereka sudah menjadi kawan," ujarnya yang mengakui bisnes restoran sangat menyeronokkan.

Menurut Rina, pelanggan yang mengunjungi restoran tersebut ketika ia mula-mula dibuka 20 tahun lalu kemudian membawa anak-anak mereka makan di situ.

Apabila anak-anak mereka pula dewasa dan berkahwin serta memiliki anak masing-masing, mereka juga membawa anak-anak mereka pula menjamu selera di sini.

"Pendek kata, pelanggan tetap restoran saya ini sudah terbiasa makan di sini, sebab itulah saya dan mereka dah jadi kawan," ujarnya.

Tambah Rina: "Satu lagi mungkin faktor harga makanan yang dijual di sini agak berpatutan berbanding restoran yang sama taraf.

"Malah ketika negara dilanda kemelesetan pada 1996 dan 2008 dulu, harga makanan dalam menu restoran ini tidak dinaikkan.

Menyentuh mengenai Qistina, ibu empat orang anak yang terserlah sikap penyayangnya ini memberitahu: "Saya berasa sudah tiba masanya Qistina menjadi penyambung warisan Serai."