Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Isnin, 31 Disember 2007

Sejarah tak mungkin berulang...

Lame dah tak tulis entry nih... bkn ape, malas sbb asyik bkk bende lain je bile surf internet (tak paham? Pegi terjun bangunan!) aku nak berubah angin jap. Saje nak tringat zaman2 mude dulu.

Male:
Izhar (allahyarham), budi kurniawan, nazir idris, Najib ismail, mamat, firdaus (de’pi), adham hadi, izwan, asrul, yap kian ming, teoh ling her, tan chee wai, wong chun guan, tony liaw weng ho, keong kit meng,

Female:
Nur sharina, farah fareeney, ismarna, ismamurni, farah, angela yap, Janice chang mei peng, k. asvini, yap ling ling, jasmine,

(Yang tak ingat, kalo terjumpe blog ni, contact aku blik ye... aku rindu korang!)


Mase aku darjah 1 hingga 6 (Sekolah rendah), aku ade 2 skolah. Skolah agama (Sekolah Rendah Agama Hidayatul Mustaqimah, Taman Beringin, Jinjang Utara) dan skolah secular (SK La Salle 2 Jinjang, Jinjang Utara). Kdg2 skolah waktu pagi, kdg2 petang. Sbb ape? Sbb skolah secular aku mempunyai 2 sesi pembelajaran yg akan di tukar waktu belajar setiap 6 bln.

Kire2, tiap2 thn aku kene pegi skolah waktu pagi or waktu ptg. Skolah agama aku plak, ikut je ape waktu yg bebudak free bleh dtg sbb silibus waktu pagi dan waktu ptg same je.. same mcm skolah secular tu lah.


Yang aku nak cerita ialah pasal skolah secular aku ni....
SK La Salle 2 Jinjang, Jinjang Utara. Name full utk skolah aku. Disebabkan skolah kitorang kecik, kementerian bg pluang utk skolah kitorang buat dua sesi. Pagi dan ptg. Walopon dlm satu skolah, system pentadbiran adelah berbeza bg setiap sesi. Kirenye, ade dua guru besau ler (sbutan melake) dlm skolah aku. Name pon dah lain. SK La Salle 1 Jinjang.


Kalo sesi pagi, start kul 7.30 pgi, sampai 1.10 ptg. Pastu sesi ptg plak sambung. Dr kul 1.30 ptg sampai kul 6 ptg (ntah, aku pon tak ingat dah). Aku pling suke kalo dpt sesi pagi. Sejuk je... tp ptg plak boring sket sbb kene pegi skolah agame plak (beselah zaman2 jahiliah mcm tu mane paham lg bab2 agame ni).


Skolah aku adelah skolah majmuk. Sume kaum ade. Dari atas darat hingga ke laut, sume ade blajar kat skolah aku. Tp kaum majority adelah Melayu, Cina, and India. Sume org tau kawasan jinjang majority penduduk adelah dr kaum cina. Tp skolah aku yg ramai Melayu, sbb kebanyakkan bdk2 kaum cina parents dorang antar pegi skolah cina.


Jinjang ade Sekolah Tadika, Rendah, dan Menengah Jenis Kebangsaan Cina.
1) 40 % Melayu
2) 30 % Cina
3) 25 % India
4) 5 % Lain-lain (data tak rasmi. Aku agak2 je. Tp lebey kureng ler mcm ni)


Aku rase skolah pling unik adelah skolah aku. Bahase perantaraan, Bahasa Melayu (bahasa Kebangsaan kita, jgn lupe!). sume budak2 tau. Cume kdg ade gak bdk speaking London. Tp tak ramai. Ade lg tu, kdg2 bdk cine or ondia kalo borak2 sesame dorang pon pkai Bahasa malaysia. tu yang aku respect kat dorang. Takde plak perasaan malu bile ckp BM nih. (adik aku yg skolah rendah blk umah tibe2 pakse aku ajar die BI. Sbb ape, die malu, kwn die borak dlm BI tp die borak dlm BM!) Kalo mencarut je besenye kitorang gune bahase ibunde masing2. hehhe. Tak pon kitorang cedok bahase mencarut dr org lain. Beselah, nak kan kelainan...


Kitorang mmg rapat sesame sendiri. Kitorang cume tak ngam ngan budak2 sesi lain jer. Sbb dorang suke rosakkan brg2 yg kitorang tinggalkan kat bwh meja (lupe nak bg tau, kelas pon kitorang kongsi dgn sesi lain. So, ape2 yg tertinggal kene rembat dgn jayenye lah!) tp takdelah smpi gadoh2, ciom molot ke, sepak terajang ke. Sume tu free! (maybe, mungkin, or perhaps). Kalo couple pon, jgn terkejut kalo ade pasangan mix ni kat skolah aku (kencing pon bercabang lg, nak couple2. tp seriously, kitorang mmg dah ber couple mase time cengginih!). ade yg dah siap rancang nak bg name anak, nak beli umah kat mane, and so on. Aku ingat lg, kwn aku (Melayu) ni couple ngan India. Cadang nak bg name anak ahmad muthu. Aku pon bg lah cdgn untuk name anak kedua plak. Kalo pompuan, bg name siti nur nita asvini. Bestkan? Mmg unik..... aku mmg suke gabung2kan name org nih..


Waktu rehat lg best, aku bese kumpul kitorang bese tukar2 lauk sesame jiran tetangge. Besenye kitorang yg bg lauk kat dorang. Dorang takkan bg nye lauk dorang kat bdk Melayu sbb dorang paham.... ramai2 duk kat meje yg same. Meriah! Gempaq! Cikgu tak perlu risau gaduh2 nih...! mase time ramadhan plak, hampir sume bdk2 selain Melayu islam ni akan turut ‘berpuase’. Dorang takkan bwk makanan, mkan dpn bdk Melayu dan pelbagai lg aktiviti yg bleh menyebabkan pahale bdk Melayu yg berpuase berkurang. Unikkan?


Kalo time subject Pendidikan islam, kelas akan diasingkan. Student islam pegi kelas Pendidikan islam. Student lain stay dlm kelas. Tp ade gak student non-muslim yg nak ikut masuk kelas Pendidikan islam, taknak blajar Moral.


Time blk beselah.... sume mcm kambing br lepas kandang. Bertebaran mcm nak telan babbi sekor! Sume cr sumber yg bleh bwk dorang blk dgn cepat. Ade yg naik basikal, bas, kerete, lori, dan pling femes Jalan kaki. Spt itik. Jln beriringan tgn... cewah! Yg terbang pon ade gak. Tp tu kalo bwk basikal laju2 jelah... tak sempat brek, make dgn segale hormatnye terbang ke udara bile terlanggar sesuatu yg menyakitkan di atas jln raye. Tersapu skali jln raye yg mmg tak bersapu itu dgn muke masing2...


Aku pling suke time hari raye. Tak kire raye sape. Kitorang sambut dgn meriah. Bwk makanan masing2... buat persembahan kat perhimpunan. Kalo nyanyi lagu SELAMAT HARI RAYA, sume bdk2 terlibat buat persembahan. Tak kire ko punye bangse. Christmas dan Chinese New-Year pon cenggituh... we wish to a merry Christmas dan gong xi fa chai pon bdk2 lain hafal. Lg satu kalo time Deepavali, meruku mesti kitorang bedal sebanyak2 banyaknyer... itulah yang aku pling suke kat skolah aku..


Babi dan khinzir adelah satu issue yg pling panas kat skolah aku. Tp bdk2 sume seakan paham yg org Melayu islam ni tak bleh terlibat dlm ape pon bende yg ade kaitan dgn perkataan babi dan khinzir ni. Spt, babi panggang, babi gorang, anak patung babi, burger babi, tarian babi, guling babi dan sebagainye... ade kwn aku tu sggp mengaku yg die tak makan babi semate2 nak kwn ngan aku dan bdk2 melayu lain. Aku terharu! Cewah... aku terkejut gak! Aku ingat smpi skang dialogue die mase mule2 nak join aku dan kwn2 main polis entry. ‘kayrol, sy nak main juge... bolehlah... sy tak makan babi lah...’ kate die dgn kurang jujur. Kwn aku pon bls, “nak main, main jelah.... sape larang... tak kire lah ko makan ape pon.. makan beruang pon tak kisah... paham?” (pkir2kanlah...)


Tapi, tu sume dah tinggal kenagan.... sejarah takkan berulang... kite hanye mampu mengingatkan kembali tp bkn membawe kembali sejarah tu. suasana mcm tu mmg susah nak dpt mase skang ni... aku beruntung sbb dpt skolah kat SK LA SALLE 2 JINJANG tu.. dpt bnyk pengalaman berguna. Walopon ramai kwn2 aku tanye mcm mane aku bleh skolah kat situ. Aku jwb tu sume takdir tuhan...


Aku takkan lupekan langsung sejarah yg aku anggap ckup bernilai.. aku rase skolah tu adelah contoh PERPADUAN YG PLING KUAT DAN CONTOH BG SUME SKOLAH YG ADE. Mmg susah nak dpt kat tempat lain. Lg2 skarang ni. Kalo kite tak jage PERPADUAN YG KI KECAPI, SAPE LG YG NAK JAGE?????


Ok itu jer... Layan..................

Ahad, 16 Disember 2007

Panduan Untuk Pelancong Yang Melawat Malaysia

Kepada pelancong Brunei, Singapore dan Indonesia serta mereka yang memahami Bahasa Malaysia.

Jika anda ingin melawat melawat Malaysia, terutamanya tahun ini, saya ingin memberi beberapa panduan penting dan berguna kepada anda. Disebabkan Malaysia mempunyai pelbagai tempat dan barangan yang menarik, saya mencadangkan anda supaya membaca dan mempraktikkan panduan ini apabila anda tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur nanti..

Visit Malaysia 2007, Selamat Datang Dunia!!, Malaysia Truly Asia. Malaysia Boleh!!

Ketika anda masih di negara anda:

1) Pastikan anda membawa passport, visa (jika ada), kad pengenalan, segala barang2 penting, dan surat kebenaran dari suami, isteri, anak2, ibu bapa, jiran2, bos atau prisedent anda.

2) Pastikan anda tidak tertinggal suami, isteri, anak2, ibu bapa, jiran, masyarakat sekeliling, bos, staf, dan president untuk sama2 melawat Malaysia yang cantik atau mereka yang penting bagi anda.

3) Pastikan anda membawa beg atau bagasi yang sebesar-besarnya (yang kosong) supaya anda boleh bersedia dengan barang2 yang bakal anda beli dan perolehi dari Malaysia.
Ini kerana, anda perlu mengisi bermacam-macam buah tangan (buah hati pun boleh!), makanan dan bermacam-macam lagi ke dalamnya.

4) Pastikan anda memperolehi segala maklumat tentang Malaysia dengan lengkap, bukan maklumat tentang Malta, Mississippi, Morocco, atau yang lebih kurang sama ejaan dengan Malaysia kerana semua tempat yang menarik di negara lain tidaklah menarik seperti tempat2 menarik di negara ini.

5) Pastikan anda membawa baju atau peralatan lain yang cukup atau berlebihan dari jangkaan anda. Ini kerana anda mungkin tidak akan berasa puas dengan hanya sehari berada di Malaysia. Ramai pelancong menambah hari pelancongan mereka sehingga sebulan di sini.

6) Pastikan anda merancang perjalanan anda di sini berpandukan maklumat yang di beri oleh Tourism Malaysia. Ini kerana, jika anda terus datang ke Malaysia tanpa rancangan yang mantap, anda mungkin tidak dapat melawat semua tempat yang menarik. Kalau tidak merancang pun, tidak mengapa kerana SEMUA TEMPAT ADALAH MENARIK!!

7) Pastikan anda membawa semua mereka yang berada berdekatan anda untuk bersama-sama melawat Malaysia. Ini kerana, Malaysia tidak akan membazirkan wang dan masa anda!

8) Pastikan anda membawa wang yang berlebihan!. Ini bukanlah kerana barang2 di Malaysia mahal tetapi anda perlu tinggal di Malaysia untuk jangka masa yang panjang dan semua barang2 adalah terlalu murah!

9) Pastikan anda menempah hotel anda awal. Ini bukan kerana bilangan hotel yang sedikit, tetapi ini adalah kerana bilik hotel sentiasa penuh!

Dan yang terakhir, pastikan anda memilih untuk terbang bersama Malaysia Airlines atau Air Asia. In kerana, perkhidmatan mereka sangat cekap, 5 bintang dan pantas, tetapi pada harga yang sangat murah! Selain itu, mereka adlah syarikat penerbangan terbaik di dunia.

Apabila tiba di Malaysia:

1) Pastikan anda tiba di Malaysia

2) Pastikan anda tiba di lapangan terbang yang betul seperti, Kuala Lumpur International Airport (KLIA), Kuching International Airport (KIA), Langkawi International Airport (LIA) atau lapangan terbang utama yang lain

3) Pastikan anda tiba beserta barang-barang yang anda bawa tadi. Ini kerana di sebabkan terpegun dengan Malaysia, anda mungkin terlupa barang-barang anda tadi.

4) Pastikan anda tiba di malaysia bersama kawan-kawan yang sama, lapngan terbang yang sama, waktu yang sama, dan Negara yang sama.

5) Pastikan semua barang-barang anda bersama anda ini kerana ramai pelancong yang kehilangan barang-barang mereka di sebabkan khayal dengan keindahan malaysia.

6) Pastikan anda membeli sesuatu di lapangan terbang seperti di KLIA kerana ia bebas cukai, besar, selesa, dan seperti shopping complex.

7) Pastikan anda menempah teksi sebelum keluar dari lapangan terbang. Jangan mengambil teksi yang berda di luar lapangan terbang. Ia tidak sah dan mahal!

8) Pastikan anda sudah menempah hotel, kereta sewa, menelifon ejen pelancongan anda, dan mengetahui kadar tukaran wang anda berbanding Ringgit Malaysia (RM).

Apabila di tempat-tempat menarik di sekitar Malaysia:

1) Pastikan anda tahu berbahasa Inggeris atau Bahasa yang boleh di fahami oleh rakyat tempatan. Bahasa Malaysia di galakkan. Ini kerana, rakyat Malaysia sememangnya suka membantu pelancong asing, tetapi jika mereka tidak paham apa yang anda perkatakan, minta maaf lah. Pemandu teksi adalah mereka yang paling mudah untuk membantu anda.

2) Pastikan anda tahu tempat yang bakal di tuju. Ini disebabkan oleh terlalu banyak sangat tempat yang menarik, anda mungkin melencong ke tempat lain.

3) Pastikan selalu merujuk Panduan Pelancong untuk membuat perjalanan anda lancer.

4) Pastikan jika anda ingin bertanya arah, tanyalah pada rakyat Malaysia yang sebenar. Ini kerana, hanya rakyat Malaysia yang tahu mengenai negara mereka dan kebanyakkan mereka yang tinggal di bandar-bandar adalah pekerja asing.

6) Akhir sekali, pastikan anda membawa cermin mata yang mempunyai cirri-ciri seperti, kalis potongan harga. Ini kerana terlalu banyak kedai yang menawarkan potongan harga sehingga 90 %!! Terutama ketika Year End Sale berlangsung.

Harapan kami, bergembiralah selalu sepanjang berada di sini. Segala masalah, bolehlah hantar ke ruang komen..

Felda oh Felda!

Ape tu Felda? Lollipop? Mechanical pencil? Sebji kuih traditional? Ataupon ubat gegat cap Felda? Salah.. salah... salah! Salah!!! Sume salah!!!!!! Ape ni? Sume tanye tak tau! Ape yg korang tau ha? Durex? Kotex? B.U.M? ape? Tau? Eh tau plak bende ni....

Ntahlah.. aku pon tak tau ape Felda tu sebenarnye.. aku lg tak tau Felcra tu pon ape.. tp ape yg aku tau, Felda ni adelah sebuah petempatan tanah rancangan yg pling teratur di Malaysia yg disediakan khas utk Bumiputra yg ingin memulakan hidup baru (che..wah....). mereka di gelar peneroka. Setiap peneroka ni akan di beri tanah beberapa ekar (maybe 10 ekar) sorang utk dijadikan ladang menanam getah atau pon kelape sawit. Pas beberapa thn, lading ni jadi dorang punye. Hebatkan?

Tu je yg aku tau serbe sdikit ttg Felda ni. Beberapa hr yg lalu, aku ade terbace dlm internet yg mengatekan, Felda ni adelah antare syarikat perladangan terbesau eh terbesar di dunia! Hebatkan? (bangge beb!) anatare syarikat pling berjaye di dunia dlm menaikkan taraf hidup manusia. Itulah hebatnye kerajaan punyer rancangan dlm membantu rakyatnye yg kureng berkemampuan. Kerajaan bg tanah free, dorang usahakan. Sume hasil bg sama rate antare kerajaan dan peneroka.

Sebelum ni ade filem ttg peneroka Felda ni. Tak tau lah Felda or Felcra. Bende same tp berlainan syarikat. Yg pasti filem ttg peneroka. Iaitu BILUD. Pernah dgr? Hmmm dah agak dah mesti takpnah dgr ni.. (aku pnah dgr tp tak pnah tgk pon.....). ramai yg bising sbb kate crite tu tak ikut fakata. Ntahlah.... aku pon tak tau. Aku bkn duk kat Lembah Bilud tuh!

Itu bkn critenye. Critenye mcm ni....

Mase cuti sem arituh, aku tergerak nak pegi Jalan umah kwn2 aku yg dah lame tak jumpe. Kalo jumpe pon 4 thn lpas. First, aku pegi segamat, johor. Aku terase tringin sgt nak pegi sane sbb kwn2 aku tggl kat Felda aku nak gak rase duk dlm kmpg yg dikelilingi ladang getah, kelape sawit dan lain-lain (BM aku fail).

Aku smpi sane dlm kul 9 mlm. So aku tak nampak pape sgt. Naik bas plak name Cepat Express. P*** M** btul lah!!! Dahlah nyaris2 kene tggl kat highway mase brenti buang harte dlm prut, driver plak bwk bas mcm nak telan babbi sekor! Laju gile! Semput, seram, senak, sembelit, seriau, stim, serabut dan bnyk lg ssss nye! Pastu bleh plak mamat sebelah aku tgk filem yg tak tapis dr segi pemakaian dan suara mengerang nye. Aku bkn kate aku baik tp APSAL TGK SORANG2 TP BKK SOUND SMPI DRIVER KAT DPN BAS PON DAH TAK KERUAN BWK BAS????!!!!!! Jawab! Jgn senyap jer!!!

Blk kpd crite asal, aku pon smpi segamat. Mlm trus tido. Esok pagi2 aku dah bgn ajak kwn aku pegi ladang. Die kate ladang bpk die ladang getah. ‘Kelape sawit takde ker?’ tanye aku dgn pnuh kehairanan... ‘kelape sawit bapak aku tanam thn 2009...’ ‘apsal?’ ‘Sbb getah expired thn tu.. hahahah.!!!!!’ Gelak porno beliau memecah keheningan pagi... tp jawapan tu mmg diiakan oleh bapak beliau, selaku tuan punye ladang.

So, ape tggu lg, jom r pegi! Tp die kate buat ape pegi awal2, bnyk mase lg... pg bleh, tgh hari boleh, ptg bleh, mlm pon booooolehhhhhhhhh..... lgpon aku duk segamat ni lame lg... oh.... like that.... aku pon tanye soklan bodoh, ‘ko bleh noreh getah bile2 ke?’ ‘sebulan sekali pon takpe’ bls beliau dgn riak.

Oh, ok. Fine. Fin. Dlm kul 10 aku pegi pasar lambak kat kebun getah. Seriously, DLM KEBUN GETAH PASAR LAMBAK ITU! Tp dorang jual sayur2 je... saje buat gempak. Tp uniklah... patut nye jd satu kawasan tarikan pelancong (cadangan yg bernas). Pastu baru pegi ladang getah daddy die. Aku ckp takkan pegi mcm ni jer? Di kate takpe bkn nak buat pape pon.... Jln2 jer... mase aku smpi, aku tgk ramai nyer org kluar masuk ladang nih. Ade yg tgh menorah lubang idong, eh, getah... kumpul getah skrap (gule2 getah, reti?) dan buat2 bekerje.

Kagum aku tengok. Rajin dorang buat keje. Tp yg pelik nye, aku tgk sume org mude yg buat keje. Org tue plak mcm jadi mandur je... wow! Hebat btul pemuda Felda! Cr duit smpi mcm ni. Kalo aku pon tak sggup. Mane taknye bau getah skrap seolah-olah bau haruman campuran:

tahi + cirit + sampah sarap kat tmn beringin + cagu + kuku cengkam + $&&&^% + %%*&(*&.

Paham? Tp aku tgk dorang sggp jer.... eeww! Smbil jln2 tu, aku dgr pemuda harapan bangse ni borak2 sesama beliau. Tp sumpah tak paham. Kalo paham pon, pastu tak paham blk. Aku pkir mungkin dorang ckp jawa kot... terror btul ckp jawa. Sbb besenyer pemuda dan penudi zaman skarang dah tak tahu ckp jawa sgt. (kwn aku ni pon ade darah keJAWAan – jawa, bkn jaworld!)

Aku tanye kwn aku, ‘apsal dorang borak2 aku tak paham. Ckp jawe ker?’ ‘Mmglah dorang borak camtu. Name pon indon....’ jwb beliau dgn angkuh setiga kali. Hah????!!!!! INDON???????????? Yg dtg dari INDONESIA tuh?????!!!!!! Yes my friends.... lor.... ingatkan org Melayu. Rupenye jawa totok!! Terkasiam aku sebentar.. takkan dlm ladang getah pon indon masuk cr kerje. Based on my friend, indon ni dibwk masuk hingga kedalam ladang ni disbbkan oleh, takde lg GENERASI BARU YANG NAK KERJE MENOREH GETAH LAGI!!!!! Bg peneroka plak, mereka dah terlalu TUA dan selalu skit2 sbb hidu gam getah bnyk sgt, eh sbb sakit tua.... anak2 dorang taknak smbg buat keje tu lg!

Habis tu, yg aku nampak td tu sume MADE IN INDON lah ye? Yas my friend... aku tanye lg, ‘mane plak pemuda dan pemudi Felda yg terkenal tu?’ ‘nanti aku tunjuk....’ bls nye,... sambil jln2 tu, aku btul2 TERKEJUT. Apsal bleh jd mcm ni... kwn aku ckp, mak ayah die pond ah lame pkai khidmat org gaji, eh, penorah getah dr seberang nih. Sbb bapak die tak larat dah... aku tanye apsal ko tak tlg jer bapak ko? ‘Gile ko! Beso nih ladang bapak aku! Mane bleh buat... lg pon aku dah smbg blajar kat universiti. Dan satu lagi, sape tahan bau that getah.... not my smell ya!’ jwb beliau dgn ditokok tambah oleh aku....

Kwn aku ckp lgi, indon ni buat keje cekap. Kalo kutip getah satu balang sehari, di bleh buat double plak. Ntah mcm mane ntah dorang buat.. pikir sendiri.. (getah asli dr pokok ye, bkn getah buat sendiri dr tuan punye badan – jgn pikir lain!)

Mmg btul, dorang ni ckap, rajin dan bersemangat walopon kdg2 songlap gak getah tu... tp sorang dua je.. aku pon ajak die pegi jln2 kat kmpg dan tgk sendiri mane pemuda dan pemudi Felda pegi. Pendatang asing bekerja di ladang2 Felda ni perkare biase. Hampir sume Felda ade pekerje asing terutama INDONESIA, kate kwn aku....

Setelah berjln2 seluruh ceruk kmpg (besar btul Felda P*******S ni...), pagi, siang, malam dan esok pagi semula, aku tlh buat kesimpulan yg padat, ringkas, dan tepat, iaitu pemuda dan pemudi Felda:

1) Ade yg berjaye dan smbg blajar kat IPTA dan IPTS seluruh negare. Luar negare pon ade.

2) Berniage kecil-kecilan dan besar-besaran.

3) tolong mak ayah di rumah

4) mengembale haiwan ternakan

5) pegi ke masjid

Menggunakan mase dgn sebaik2 baiknye dgn:

1) Bermain motor

2) Jln keliling kmpg baik laki atau pompuan

3) belek2 motor setiap ptg bersama rakan taulan

4) main polis sentry dgn moto masing

5) berguarau sende gune motor dgn kwn

6) yg laki beramas mesra dgn pompuan, dan sebaliknye

7) melawat tanah perkuburan yg didiami oleh kwn2 yg ter****h semase main polis entry

8) ^%^%*&^()(*%

9) ^%$&^%*^(^

10) **&^*(^(^(*

Aku btul2 terkejut. Tak sangke plak mcm ni yg terjadi kat dunia Felda sedangkan kite tau sebelum ni betape gahnye Felda ni di mate dunia. Pelik......... bnyk kelebihan dan kekayaan yg di beri oleh tuhan tp dorang tak tau nak hargai. Ingat sesaje ker kerajaan nak bg tanah? Ingat sesaje ker kerajaan nak habis duit wujudkan Felda? Aku rase dorang ni tak pnah terfikir ponnn.

Bkn sume yg berfikiran negative mcm ni, tp hampir sume berfikiran negative mcm ni. Tak caye pegi sendiri. Lg pon bkn aku yg ckp bende nih. Kwn aku pon mengakuinye.

Itu blum campur lg masalah sosial lain, maksiat dan mcm2 lg.. harap2 lepas ni adelah Y.B yg turun padang lihat dan tontonlah sepuas-puasnye perkare ini. Jgn turun mase pilihan raye jer.. PM dah rancang mcm2 utk kite tp org2 mcm nilah yg slalu musnahkan...

Lg satu, BAHAYA KALAU PEKERJA ASING NI DIBIARKAN MASUK SAMPAI KE DALAM KAMPUNG2 KITA, dikhuatiri akan membawa kpd GERAKAN ANTI KERAJAAN.

Ok? Paham? Layan.....................

Isnin, 24 September 2007

Al Fatihah Nurin Jazlin

same2 lah kite sedekahkan al fatihah kepada adik yg di kasihi seluruh warga malaysia yang bertamadun, adik NURUL JAZLIN. semoga allah merahmati seluruh keluarga adi jazlin..

p/s: aku kalo jumpe animal tu, aku sule die dari bontot sampai kuar mulut, dgn kayu silambam. pastu aku tanye, SAKIT TAK? BEST KER? ADE NIKMAT TERPERI KER?

layan.............. mintak maaf yer.... emo sket..

Khamis, 14 Jun 2007

Malaysia vs. United State of America....

Maka tersebutlah kisah, perselisihan paham antare kuman dan gajah. Masing2 nak tunjuk kekuatan kat satu kelompok binatang dan haiWAN (name kawan aku) yg mereka ade kekuatan dalaman masing2. Bukan angin dalaman, tp KEKUATAN DALAMAN. Gajah punye kuase kite tau tp kuman punye kuase ade ker? Ntahlah.....


Semalam negare kite Malaysia telah dikejutkan dgn berita:


USA telah melabelkan kite sbg (blacklist kot?) negare yg tak bersunguh-sungguh dlm menangani masalah import dan export.


Ape kejadahnye sume ini? Terkejut gak aku dgr mengenainyer. Setahu aku kite mmg terror dlm import dan export nih. Ape kes plak nak tanganinyer? Kan bende tuh bleh buat negare kaye.. apelah america ni nak dengki sesangat... Tp ade lg. Berita penuh:


Malaysia buat derk je dlm menagani masalah import dan export manusia. Malaysia membiarkan aktiviti ni berjalan dgn rancak (saje tambah2 bg nak paham kan diri sendiri). Ade lebih kurang 16 buah negare yg terlibat dgn active dlm aktiviti ni tp 6 negare yg paling hard core antarenyer Malaysia, Algeria, Kuwait, WTK?, WTK?, dan WTF?. Rate2 yg hard core nih negare islam (bangge plak rasenyer bile dorang tau care nak sebut Malaysia dan lidah tak patah time sebut tuh! Besenye dorang seram nak sebut dan kekadang pitam plak bile sebut Malay....sia...) So, korang bleh dikenakan sekatan dr bermacam penjuru, kate jurucarut White House. Jgn memain dgn USA. Negare yg best adelah, Israel, brazil, peru, WTF?, WTF? WTF? dan ^%^%$#^ sbb dorang ni bersungguh-sungguh menangani masalah penyeludupan manusia. (kepale ho ho korang nih!!!)


Aku rase rate2 mmg tak setujulah sbb pelik sgt tuduhan yg mcm nak telan babi sekor tuh! Mane ade kite buat bende tak bermoral mcm tuh. Sume manusia yg kite import pon sbb nak buat jd pekerje. Kite bg duit lah USA bongok. Bkn free pon (aku mmg sampai skang tak paham ape yg USA ckp nih!) kite bg tempat tinggal. Kalo mcm tuh halau jer balik!! (hahahha ikut perasaan!!)


Tp aku lg tak puas hati kat menteri2 kite nih, susah sgt ker nak kutuk blk atau nak pertahankan blk negare kite nih? Dulu mase org kate kite biadab pon kite terima jer! Org kate kite simpan pengganas pon kite percaye! Ape nih??? Ade plak sorang tu kate:
KITE AKAN SIASAT DULU LAPORAN YG DIKELUARKAN OLEH USA TUH. KITE TAK NAK TERBURU-BURU TAU.


Ape nih???? What The F**K???? Ape salahnyer kate sume tu tak btul? Bkn meletop pon kalo kate kite tak bersalah. Tak pon mengaku jerlah salah kalo nak hormat sgt kat gajah senior tuh!! Kite ni kuman junior je kan? lg satu, mulut bleh jadi herot ke kalo kite kate USA ni bongok? Bleh kene kancing gigi ke kalo kite double black list USA balik? Alah......paling koman pon kene bom jer .. (kuang hajor tangan nih!)


Aku rase USA mmg tak puas hati ngan kite sbb kite cancel perjanjian FTA dgn dorang kot. Tp setahu aku kite tangguhkan ajer. Bkn batal trus!
Aku rase, dorang tak bleh terima kenyataan kite ade sumber petroleum yg baru kat Sabah (hahaha lawak2).


Aku rase, dorang %$&^%. Pastuh ^%$^%. Lg lg %$%$.
Mmg takde sbb die nak label kite mcm tuh!! Btul2 tak logic!! Kalo btul kite jahat sgt mcm tuh, kenape tak kuar TV? Tak kuar ASTRO? Tak kuar radio pon? Negare kite demokrasi. Besenyer ape2 aje yg tberlaku mesti org atasan bg tau punyer! Org TV mesti bg tau punyer!


Kalo nak ikut negare yg buruk perangai, aku rase ranking pling atas USA. Negare yg pling kuat menindas org ramai, USA. Negare yg pling kuat membunuh dan menyerang org, USA. Negare yg pling banyak membuat kemusnahan USA. Tak ckup lg ker????? Sesape yg sokong tindakan USA ni aku pancung! (amik ko!!)


Lg satu, apsal name Singapore, Thailand, Cambodia, China, India takde dlm top 5 ha? Padahal dorang nih lg hebat dlm import dan export nih. Kjorang pilih jer nak yg mane satu!


Lagi satu, $%$&


Lagi-lagi %$%$


Apsal? Tak paham? Ok, layan.............................

Proton oh Proton.... ko rugi lagi ke?

Baru2 ni kuar lagi berita yg hangat ttg jename kereta pertama negare kite ni. Ttg ape, ttg kerugian yg dialami oleh syarikat ni. Dgr crite adelah dlm rm400 juta. Bkn 400 juta rupiah ye. Kalo juta rupiah, tokwan aku pon tak kesah! Thn lepas aku dgr ttg keuntungan. Bangge siot sbb dah lame rugi. Skali lepas org baru amik trus untung. Tp tu dulu. Skang ni, trus rase nak tutup muke bile jln2 kat Tokyo ke, kat London ke sbb dah rugi blk. Bkn sket tu dek non....! bkn seposen due bijik! Tp RM400,000,000 tuh!!!! Bleh bukak kilang baru buat kerete tuh!!


Tp korang tau ke pasal nih? Mesti buat tak tau je kan sbb korang mmg ^%$^%$. Tau bende2 hiburan lg banyak dr bende2 penting dlm negare mcm ni. Pkir tak korang kalo kite dah takde jename kerete kita sendiri? Mane maruah kite nak letak? Dah jadi mcm Singapore jelah yg tau import dan pasang jer kerete tp tak tau buat pon (kan aku dah ckp aku anti sket ngan pulau sejempot nih!!)


Sebut pasal proton ni lagi, dulu mase Dr. Mahathir cadang nak kuarkan kerete jename malaysia ramai yg marah. Tak setuju. Kate dorang membazir. Habis duit rakyat. Tp tu dulu. Cube korang tengok skarang ape dah jadi. Ramai yg pkai sbb proton ni untuk org yg susah. Keluarge miskin. Takde pilihan lain tp nak beli kerete utk keluarge. Tp dlm ramai2 tu masih ade yg dengki, busuk hati, busuk kangkang, konon2 tak restu kereta proton sbb ape, ia buatan Malaysia. Semangat patriotic tu takde. Lebih banggekan buatan org luar. Contoh2, kawan aku. Time aku crite proton rugi lagi. Dorang ckp dgn bangge dan konon2 pendatang asing yg tak pandang buatan malaysia PADAN MUKE! ORG BUAT BUAT KERETE NAK BUAT GAK TP TAK PANDAI JAGE. (Ha tu lah ape yg dorang ckp. Aku edit2 sket lah bg lagi dramatic)


Ape2 pon kite tak bleh nak salahkan rakyat malaysia yg mmg tak nak beli kerete proton sbb itu hak dorang (padahal lupe yg dorang duk kat malaysia gak). Tp tak payahlah kutuk memBABI buta. Bglah cadangan. Jgn aniaya brg sendiri. Sbb aku tau korang benci mcm mane pon kat dlm rumah tu ade gak WIRA, SAGA, or ape2 aje yg menunjukkan korang mmg tak mampu mane pon nak pkai kerete import nih! (puas....) proton adelah alternative bg sesape yg tak mampu nak beli kerete sbb kerete dulu2 sume import. So, harge die mmg mahal mcm nak telan babi sekor ibarat dier tuh!!


Proton mmg murah mese dulu.


1) Kalo proton takde, maybe korang masih naik bas mini 26 ke, kerete lembu, beca pak samad, or basikal mutan baek. Sbb ape, sbb tak mampu nak pkai kerete import tp nak merase gak pegi merayau KLCC, Bukit Bintang or %$#%$.


2) Kalo proton takde tp korang nak pkai gak kerete, korang terpakse beli buatan jepon yg harge mcm nak telan babi sekor tu kalo korang campur gaji mak ayah, atok nenek, moyang, cuc cict, nak pinak, blum tentu bleh beli pinti kerete tu. maybe tayar jer kot.


3) Kalo proton takde, aku rase nak beli Honda or Toyota or Nissan, korang kene beli sket2 dulu pastu kumpul pasang kat umah sendiri mcm pasang LEGO (aku suke buat jamban gune LEGO. Baru berseni sket kan?) bulan ni pintu sampai dulu, pastu bumbung, pastu cermin dpn dan pastu pastu pastu lg lah.. Nak????? Bile kerete tu nak siap?


4) Kalo proton takde, 10,000 ribu rakyat malaysia yg pandai dan tak bongok sial akan merempat, bunuh diri, dan merompak sbb blajar tinggi tp takde kerje. Proton ni kire bg harapanlah kat dorang. Ade gak syarikat nak amik dorang kerje.


5) Kalo proton takde, korang takkan bleh tengok ISWARA kat dlm crite Mr. Bean tuh!! Hahaha (gelak porno tahap #3) ß ape punyer alasan dar...


Tp dlm banyak2 tuh, aku rase protonlah yg perlu ubah sket taktik dan perangai dlm penjualan tuh. Bkn selalu roda yg bocor tu tak akan bocor lg... btul tak? (ape2 aje).


1) Proton patut buat kajian ikut trend kat malaysia bkn ikut trend kat eropah dan USA tuh. Dorang mmg dah maju sket... (btul ke maju?)


2) Proton patut buat keputusan sendiri jgn asyik ikut telunjuk org terutama para pelabur. Dorang tu bkn tahu kehendak rakyat Malaysia, tp tau kehendak poket masing2.


3) Proton patut lebih utamakan penjualan kerete dr utamakan hal2 spt politik sbb rate2 org proton adelah mereke yg terlibat secare langsung dlm politik. So mesti nak pkai banyak duit. Bile dah pkai bnyak duit, simpanan mesti berkurang. Lubang plak dah merate. Nak tutup pkai ape? Pkai cawat adikku?


4) Proton patut buat kajian mendalam kehendak rakyat Malaysia. bkn rakyat Eropah! Ni nak bg sket clue. Rakyat malaysia skang purate anak 5 org. tak kire bangse or pangkat. Mmg ramai kan? eropah rate2 anak 2 org je. anak campur mak ayah dah 7 org. eropah baru 4 org. takkan family yg 7 org ni nak sumbat dlm Wira kalo berjalan blk kampung? Mmg muat kalo anak2 dorang ni bdan mcm miss world. tp kalo bdn masing2 mcm Shrek, Fiona, mcm mane? (tlg jawab) rate2 kerete proton skang ni makin kecik saiz die. Dah mcm kerete eropah. Sape nak beli? Baik amik kerete import yg mmg paham kehendak org ramai spt Toyota avanza dan van Nissan. Satu battalion bleh muat.


5) Proton patut sedar knape org ramai pilih kerete import bkn sedar knape org ramai suke kerete import. Paham? Ni bile sesuatu kerete tak laku proton pegi ubah suai kerete tu bg nampak power dari yg asal. Sbb ape, sbb rase design die buruk. Pastu gi tambah plak dgn aksesori yg mmg buruk mcm nak telan babi sekor tuh!


6) Proton patut bandingkan harge kerete dorang dgn harge, kualiti, dan keperluan kerete import yg lain bkn sesaje letak harge yg mahal sbb konon2 eksklusif. Contoh Toyota Avanza. Harge RM60,000. Waja pon Rm60,000. tp banyak beze die. Badan Avanza lebih keras. Tempat duduk 8 org. jimat minyak. Tahan lame. badan Waja kureng sket keras die. Tempat duduk 5 org. minyak mcm air. Tahan 2 tahun. Contoh lagi. Honda City RM80,000. Proton Perdana RM100,000. Badan City 5 bintang. 5 org tempat duduk. Kekadang bleh 6 org. minyak jimat. Tahan lame. Luas dan dan lebar. Perdana badan 5 bintang. 5 or 6 tempat duduk. Jimat minyak. Tahan lame. Luas, lebar, ringan, sporty dan untuk org kaye jer. Nak pilih yg mane? Perdana dan City same jer kelebihan dorang tp mestilah org nak kan yg murah. Mane ade org nak beli gule2 seposen sebijik padahal kedai sebelah bleh jual seposen 5 bijik. Btul tak?


7) Jgn anggap sume yg beli kerete import tuh berlagak (mmg pon) tp dorang nak amik advantage yg ditawarkan kerete import tuh! Org yg bijak mesti bijak memilih kan? (Pilihan Bernas, Pilihan Yang Bijak! Belilah Beras Pilihan Bernas! ß masuk iklan jap... nak beri laluan kpd penaje)


8) Proton patut #$%#^$


9) Proton patut %#%$#^%


10) Proton patut #^$#^


Ok? Paham? Layan........................

Isnin, 7 Mei 2007

Mengubah Persepsi Masyarakat....



    50 thn usia bg sesebuah negare bkn bleh dianngap mude. Lg2 kalo umur 50 thn tu adelah usia bg seorang manusia. Selame 50 thn Malaysia mengalami pelbagai peristiwa. Tak kire yg pahit, tawar, manis, atau masam.


    Tp pernah terfikir tak korang, walopon dah 50 thn kite merdeka, ade sesuatu yg masih tertanam dlm pikiran kite sbg manusia, yg mengatekan, kalo org lain tak buat, kite mesti tak bleh buat. Jgn buat bende yg org lain tak buat, nanti buat malu jer!!


    Jgn kate kat negare kite je yg ade perkare mcm ni, kat barat pon ade. Dorang jadi pantang dan rase pelik kalo org lain tak buat, dorang buat. Dan kalo org lain dah buat, rase malu plak kalo dorang tak dpt buat bende tu. Besenyer dorang jd pelopor (pengasa) kpd sesuatu yg pelik.


    Contoh, makan lipas, berak lap pkai tisu, pastu pkai baju tak ckup kain. Bg dorang bese jer. Tp kat sini mesti rase nak muntah, geli, jijik. Yg tak pelik adelah, pkai baju separuh bogel tuh. Bese jer....tuh!!


    Entry kali ni mengisahkan ttg perjuangan aku dan sahabat baik aku yg hendak MENGUBAH PERSEPSI MASYARAKAT ke atas sesuatu yg dianggap pelik tp, sebenarnyer tak pelik pon kalo korang dah bese buat.


    Mcm mencarut. Kalo dulu rase pelik kalo dgr org suke mencarut nih tp skang bende tuh dah jadi perkare biase sbb tiap2 hari dok zikir bende tuh. Kalo dah bese dgr, amalkan pastu praktikkan (mcm belajar agame plak), mesti dah jadi perkare bese.


    Contoh bende yg kite perlu UBAH PERSEPSI MASYARAKAT terhadap nyer adelah:


    1) KENTUT DPN ORG RAMAI TANPA RASA MALU.

    Bese korang senyap2 je kentut sbb takut org bleh dakwe korang sbb membuat pencemaran bau. Dr kentut perlahan2 pastu bau die pkat gile kalah asid hidroklorik tuh, baik korang kentut kuat2 sbb org besenyer sumpah2 kat org yg kentut perlahan tp meniggalkan kesan yg mendalam, berbanding yg jujur bunyik kentut die. Kentut mane bleh thn. Lg pon kentut kan sehat........!!!!!!!


    2) MINUM AIR DLM KOTAK SAMBIL SEDUT KUAT-KUAT.

    Mesti korang tgh test2 mcm mane nak buat bunyik die kan? ape yg nak malu nyer? Buat jelah. Air korang. Korang yg beli. Bkn org lain yg bayar. Btul tak?


    3) MAKAN BERSUAP KAT KLCC.

    Tak kire sesame lelaki ke. Yg aku peliknyer, ramai yg tak puas hati bile aku buat mcm tu kat kawan aku. Salah ke kitornag kite makan bersuap? Bkn aku suap mulut korang pon. Tp yg tak peliknyer, bile pompuan mkn bersuap. Org kate takpe. Beselah pompuan, manje...... Lg satu, kalo pakwe makwe mkn bersuap bleh plak? Padahal lg haram buat mcm tu sbb korang blum kahwin pon lg!!!!! pastu berlainan jantina plak tuh!!


    4) MAKAN DLM SATU PINGGAN, MINUM DLM SATU CAWAN.

    Tak kire sesame lelaki pon. Tak susah akak yg serve kat McD tu nak amik pinggan baru! Lg pon bleh jimat duit sket sbb dah kongsi. Kite bleh buat bende ni tak jadi pelik kalo korang selalu praktikkan.


    5) ORG LELAKI KUAR RUMAH BWK SAPU TGN.

    Ade org tanye kat aku, knape bwk sapu tgn tp tak bwk bandana. Dorang kate mcm pompuan. Aku bls blk, ‘‘ape, korang nak tadah hingus aku yg kuar cam %$#%$#%$ dan taknak brenti setiap mase nih?’’ trus senyap kwn2 aku. Kalo pkai bandana, die tak serap peluh, pastu tak dpt menampung cecair dr hidung yg kuar dr org yg ade resdung mcm aku nih!! Lg pon, bandana tuh fesyen je lebih.


    6) WARNA BKN PENENTU KPD JANTINA.

    Skang ni perasan tak yg kalo org lelaki pkai sesuatu yg berasaskan warne pink, org kate lelaki lembutlah, jambu lah, dan mcm2 lg. apsal? Sbb org pompuan je yg pkai bende warne pink tuh? Org pompuan ke yg reka warne tuh? Salah! Salah! Warne pink adelah warne yg dibuat oleh org lelaki. Kalo aku pkai baju warne pink, kwn2 sume taknak jln ngan aku kalo kuar kat KL. Apedah.... otak sempit!


    7) AMIK GAMBAR BERDUA DGN KWN LELAKI.

    Apsal kalo pompuan bleh lelaki tak bleh? Gay? Geng2 anak ikan? Tu sume adelah persepsi korang je. Padahal tak salah. Mane tau dorang tu kwn karib ke, adik beradik ke, tak pon anak ngan ayah. Kalo pompuan mesti org buat derk je. Tak kesah pon. Tp lelaki mesti ade org persoalkan. Dengkikan? Aku ngan kwn aku bese jer. Die pon ade makwe yg pling die syg. Tp org tak paham keakraban kitorang (cewah!).


    8) JLN BERKEPIT SESAME LELAKI.

    Same je dgn point kat atas nih.


    9) BILE BORAK-BORAK, SELIT PASAL ISLAM SKET.

    Mesti korang ingat aku ni poyo jer. Mmg pon aku poyo. Poyo bermaksud hensem sgt2 dr org lain (itu adelah kenyataan bg diriku – cewah!!!) kalo korang rase pelik, aku pon rase pelik gak!! Muakakakakak. Muakakakak. Huhuhuhu. Hehehhe. Aku kalo borak ngan meber aku mesti selit bende porno sket. Baru hidup suasana. Huhuhuhu


    10) KOREK HIDUNG DPN PEMINAT.

    Aku menyampah tengok org ter cover2 nak korek idong yg pnuh dgn taik or gatal2 manje shj. Nak korek, korek jelah! Idong korang bkn idong peminat korang. Aku kalo gatal sgt isi idong mmg aku trus korek je. Tp kdg2 tahan gaklah sbb aku tak nak malukan peminat aku mcm tu jer. Nanti org kate peminat aku ni tak tau malu sbb kwn ngan org yg suke korek idong takde batasan. Ape2 pon, IKUT SUKE AKULAH!!!! (ISA)


    11) BAWAK ADIK-ADIK PERGI LEPAK NGAN KKAWAN-KAWAN KAT KLCC.

    Aku suke bwk adik2 aku skali kalo berjalan same-same with my fren. Sbb ape? Sbb dorang bleh buat diri aku ni ckuplah sifat kasihan, lemah lembut, dan berperike’abangan’ kpd sesape yg pandang situasi kitorang. Kalo adik2 aku nagis nak belon ke, nak gule2 ke, aku hanyer perlu buat muke fasha sandal dank ate kat dorang dgn nade yg separuh kuat, ‘abg tak ckup duitlah nak beli bende yg sedap tu adik2 ku....’ (takdelah ckp dgn bhs sopan cam tadik!) saje nak bg org kedai dgr.

    Pastu tokey t upon kate, ‘takpelah amik free je belon ngan gule2 ni...., saye belanje....’ huhuhuhuhuhu bejaye gak taktik aku!! Save sket duit ni. Padahal bapak aku mesti bg duit utk adik2 aku ni. Hahahahha. Tp kengkawan gaklah masalah aku. Dorang bg syarat, kalo aku nak jln ngan dorang, mesti jarak die 10 meter jauh kat belakang or dpn dorang supaye dorang tak dianggap berkawan ngan DUDE anak 2. Kuang Hajo lah tuh!!!!!


    12) lg $%$&%$&%$ dan lagi ^%&^%&^%*^


    13) ^%$^%$^% TAKDER ^%&^%&^ IDEA ^%&^% DAH ^%&^% NIH !!! &%$&$&


    Paham? Layan..................................

Sabtu, 5 Mei 2007

Unbelievable, I am an actor now!

Bertempat kat kolej aku (International Islamic College), akan diadakan satu pesta tahunan kali kedua yg mmg bese dilakukan dgn penuh meriah oleh setiap kolej yg baru lepas melepaskan student dr azab belajar atau dlm name manje die, KONVOCATION. Pesta kat kolej aku ni plak ma,e die IIC CONVEST ’07.

Antare beberapa rancangan kerjesame di antare IIC dan UIA. Banyak gak acare yg rakan2 seangkatan aku buat. Gerai jualan, pameran, permainan, dan teater. Sume tu berlaku start dr 3 May, 07 sampailah 8 May, 07. Aku jemput korang dtg bwk family dan sesape je yg ade kat umah tu. Dan jgn lupe bwk duit banyak2. Kalo boleh rm100 setiap sorang setiap hari selame 6 hari kitorang berpesta. Bkn mahal brg kitorang tp murah nak mampos!!! Sbb tu korang kene bwk banyak duit!!

Cerita pasal pesta konvo ni, korang tau ker sbb ape setiap kolej mesti nak buat pesta? Jgn kate kolej je, sume IPTA dan IPTS kat malaysia ni suke buat pesta konvo. Pnah tanyer ke pihak atasan or CEO korang? Kesimpulan dr ape yg aku dpt dr org2 atasan kolej aku, kononnyer tujuan pesta ni dibuat adelah bg meraikan pelajar2 yg baru lpas graduation! Lagi satu, nak bg dorang satu kenangan yg tak dpt dorang lupekan pas abis belajar kat sini.

Tp aku tau sbb sebenarnyer. Itu pon dr sumber2 yg bleh dipercayai. . Antarenyer:

1) nak cover blk sume hutang yg dorang amik mase nak buat convo, bkn pesta convo.

2) nak cover blk duit yg hilang mase dorang bele korang kat dlm intitusi sbb duit course mmg tak ckup bg anak bini.

3) mase nilah nak kumpul duit belanje tahunan banyak2!!

4) kalo bg org sewa tapak gerai, lg banyak duit dapat. Poket pon tak ckup kalo ade lime je!

5) saje nak bg bdk2 yg blum dpt merase convo buat keje berat2 dan pengalaman yg mmg akan terbenam kat dlm setiap sanubari student dorang!!!! Padan muke kitorang!!

6) kolej tak femes2 walopon dah 5 thn bkk. Sbb tu dornag nak bg orng knal!!

7) $#%$#^#

8) &^$$&^$&%$

9) ^%#^%#^. %&^%%*^* 768767 &^%$^$%$&*????????????

10) ^%&^%&^______*%*^%*%*_________)&)*&)(*&)&)???????????????????

Paham???????? Layan......................................................................................................

p/s: aku tak sangke dpt blakon teater!!! Bkn sng. Kalo dulu blakon dpt jadi gajah ngan pokok je. Hahahahahha (gelak porno lg)!!!! heheheheheh (tlg brentikan aku dr gelak riak ni, aku mmg tak nak brenti2 lg nih!!) Biar satu donia tau, haku ni pelakon!!!

p/s: kpd cikgu2 sk la salle 2 jinjang, aku dah buktikan yg aku pon bleh blakon. Bkn watak sampingan je yg aku expert!!

50 tahun dahulu.....

Tahun 2007 adelah tahun ke-50 bg kemerdekaan negare kite, Malaysia. Dah 50 thn negare kite merdeka. Ape yg korang dpt dr 50 thn ni? (umo aku pon baru 20 thn!) tak tau? Bg aku, banyak kemajuan yg kite dpt dr usia 50 thn negare kite ni. Aku ade list yg menunjukkan sebelum dan selepas 50 thn perubahan yg dialami negare kite ni.

Sebelum 50 thn dahulu......:

1) makan nasi atas daun pisang, daun keladi atau sesuatu yg bleh dibuat alas makanan.

2) makan nasi sesaje. Takde lauk. Kadang2 ade garam atau air kosong je nak buat lauk dan sup.

3) makan ubi keledek (pling femes punyer history bg atuk2 dan nenek2 kite) siang mlm.

4) tak pegi skolah sbb tak banyak skolah ade. Takde Pendidikan. Dianggap lemah oleh org barat. Kononnyer buat jarum pon tak reti.

5) takde kenderaan. Kalo ade basikal pon dah kire best lah tu. Dpt gi oversea naik beskal jer. (Singapore je....)

6) susah nak pegi melancong. Kalo nak pegi mekah pon kene naik kapal laut. Berbulan2 duk atas kapal. Meninggal, innalillahiwainnailaihirajiun.

7) susah gile nak dpt makanan. Org dulu mati sbb kelaparan mmg banyak.

8) rumah mmg susah nak dpt. Ramai tinggal kat dlm pondok. Atas pokok pon ade.
Bersepah. Takde alamat plak tu. kalo send surat, mesti lambak kat kedai kopi kat hujung kampung. Mcm kat kampong aku dulu, dorang main lambak je kat mane2 kedai yg posmen nampak. Kalo kedai tutup, die lambak kat kedai lain. Mcm tu lah....

9) telepon takde. Kalo nak bg tau sesuatu, kene upah bebudak yg selalu merayau2 kat kmpg. Kalo jauh sgt, mungkin berite pasal jepon kene bom atom pon pas 2 minggu baru korang dpt.

10) jiran2 sume bekerje same, tlg menolong, merendah diri, tak dpt nak beze sape yg kaye sape yg miskin. Ketua2 kmpg pon lg miskin dr org bwahan.

11) rasuah org tak brape knal sgt.

12) ape tu reformasi pon dorang masih kureng sket....

13) takde elektrik, air bersih dan sbg nyer. Kalo nak air, korek tanah dlm2 or tadah hujan. Org putih je yg dpt kerje sng sbb org kite yg amikkan dorang air. Ade yg lg best, dpt air bersih (tapis) sbb dorang org putih. Elektrik pon takde. Pkai lilin jer.. itupon kene jimat2. kalo tak korang kene...

14) penyakit plak lebih kpd penyakit tradisional spt, kekurangan zat, kekurang darah, kekurangan gule, garam, dan pelbagai lg penyakit kekurangan . beselah hidop dlm serbe kekurangan....

Selepas 50 thn........:

1) makn nasi atas pinggan emas, pinggan kristal. Lg pelik lg hebat. Kalo korang makam atas mangkok jamban pon takpe sbb tu lg berseni, ajaib dan bleh buat pecah rekod dunia. Ade gak yg makan atas daun pisang. Tp tu pon sbb nak bg nampak exclusive kat restoran2 skang ni.

2) makan nasi letak lauk sampai tak nampak nasik kat mane. Kalo salah tengok, org ingat kite makan lauk sesaje (ratah). Padahal, kalo kite GALI lg nasik tu, dptlah jumpe bende yg tersorok tu.... lg satu, letak garam tu kalo tak letak satu lori tak sah. Gule pon camtu. Kalo minum sup plak, atas meje tu beratus jenis sup nak rase. Sume ade, air longkang je yg takde sbb kaler die tak happening. Kalo kaler tukar jadi warne pink mest bantai trus!!

3) ubi tu kite buat cikedis, jajan, makanan tambahan sambil tengok wayang, atau penambah selera. Org kate GILE KENTANG! Siang malam, pagi ptg dok ngadap bende alah tuh!!

4) tak pegi skolah gak sbb skolah banyak sgt. Malas, bodoh, stupid, fool, etc.... kalo tengok kat skolah skarang, tiang skolah lg banyak dr student. Cikgu pon lg banyak dr korang. Paham????

5) melambak kenderaan, tak tau sape punyer. Tak knal sape miskin sape kaye. Kalo ade Mercedes pon, blum tentu ko dah kaye. Ntah2 mak cik cleaner pon pkai estima pegi keje kat shopping complex. Pastu, berebut nak naik beskal keliling dunia. Pecah rekod sane sini.

6) skang ni ckp je nak naik ape, sume bleh. Sume sampai. Tp org ttp nak naik kapal laut. Mewah kate dorang..... tp kalo dulu2, tulah kenderaan yg org susah kene naik kalo nak pegi jauh2.

7) melambak makanan skang. Ade yg mati sbb terlabih kenyang....

8) rumah melambak ade. Sng nak dpt rumah skang. Cume nak taknak atau mahal je. Tp org suke tinggal kat atas pokok atau tempat yg tinggi2. exclusive kate dorang... alamat pon dah ade. Tp posmen malas gak nak masuk trus surat tu kat dlm peti surat.

9) tepon dah ade. Email pon ade. Tak payah upah budak2 lg. sume bleh cpat. Sume bleh antar kat mane2 pon.

10) jgn kate nak bertegur sape dgn jiran, knal pon tak. Btul tak? Lg2 student2 mcm kite yg duk kat umah sewa. Mesti makcik2 sblah umah korang pon tak knal. Aku tau sbb aku pon tak tego org2 tue sblah umah aku. Buat ape, nanti dorang ingat aku pond ah tue. Nak knal sape yg kaye sng. Kad kredit melambak!! (padahal hutang jer tuh!!). ketua kmpg jgn ckp ar.. umo dah 70 thn tp bergaye mcm budak umo 22 thn. Harte plak, fuyyoooo!!!!!

11) jgn kate rasuah, korupsi pon dah knal. Walo pon gune bhs inggeris. Pastu banyak plak istilah2 lain yg kuar (politik wang). Padahal sume tu berasal dr sorang atuk yg setia, RASUAH!!!!

12) sket2 nak buat rusuhan. Marah. Nak perjuangkan hak2. tp kalo dlm bab2 agame taknak plak buat mcm tu. org kutuk pon kate TAKPE. KITE NI OPEN MINDED. PENYABAR... padahal, mmg tak brani pon!!!

13) air bersih, elektrik sume ade, sume dpt. Kalo tak dpt salah korang lah. Sape suruh pangkah ^%$^%? Aku suruh pangkah $#%$ tak nak... takyah susah2 korek tanah sbb ade org bleh buat utk kite.

14) penyakit plak dah moden, dah maju. Sume lebih kpd TERLEBIH. Terlebih gule , terlebih garam, terlebih makan, terlebih zat, terlebih darah..... beselah, hidop dlm serbe kelebihan.... (diabetes, kanser, dan etc...)

So, ape yg korang harapkan dr 50 thn kemerdekaan negare kite ni? Layan.........

Rabu, 25 April 2007

ISRAEL YOU ARE SO PITIFUL!!

Every day when I checked my blog account, who visited my blog, it has about 15-20 person was visit my blog. Not per week but per day. They are from Europe and Asia. My blog talk about history. Before that, I only wrote about Malaysia and several place in Malaysia. Including their history, interesting places and where their location is. But, only visitor from Malaysia and his neighbor visited my blog. Only 5-8 visitors.

After that, I tried to write about other country. I choose ISRAEL for the first choice. I’m very shocked! When I checked again my blog account, I sew, the total number of visitor increased. See, I have visitor from Europe and Asia! But, I’m feeling weird. Why? Every day have 10 visitors from ISRAEL come to visit my blog but they just visit. Not read and comment what I’m written. Until now it has happen.

The conclusion is:

1) They just want to know what the all blogger in the world write about them.

2) They scare if has somebody in the world critics them.

3) They don’t wan other people talk about their ‘evil’ attitude.

4) They absolutely is the busy ‘body person’ in the world.

5) They ‘hungry’ with sympathy.

6) They are chicken!!!!

So, are you agreeing with me?



Quentin Elias??

Israeli and Alien

Israeli

Israel people or Jews is the one nation in the world, which is, does not have own places or country. Before they took Palestine as their country in 1947, they live at other places likes Europe and Australia. However, several countries in Europe do not like this nation to live at their country because Jews is the nation, which is, make the country that they live, difficult and poor. Why? They just like to collect the money but they do not like to help the country. This nation is so selfish. After god chased them out from Egypt, they had no place to go. Therefore, they scattered around the world searching a place for them. Then United Kingdom gives them one place in Palestine (crazy).

Alien

Is the one ‘people’ are lived at space. They like to experiment human (really?). They want to know about what human do in every day. Anything, anywhere, and anytime (everything). This ‘people’ has higher technology in their civilization. This ‘people’ also like to attack others if they feel endangered (really?) by using their weapon.
Did you know people who live in their country called based on their country name? Let me give the example.


1) People of Malaysia: Malaysian

2) People of United State: American

3) People of Singapore: Singaporean

4) People of China: Chinese

5) People of Israel: Israelian? Israeli?

Actually, Israel must be call as ISRAELIAN!!! Because, Israel + Alien = Israelian. Not Jews, Israel, or Israeli. Understood?


Israelian


Is the one nation in this world getting own places or country by imperialism After they are chase from Egypt, they live at Europe. After that, they chase again and live at Palestine. They have higher technology in weapon. This is because, they worried if have other country attack them. Besides that, they want to collect a lot of place to make their country huge. That is why they used weapon to achieve their goal. They also like to experiment their technology at human especially, Muslim.

Semalam Yang Hilang.....

Aku ade terbace dlm surat kabo ttg stesen tv kat malaysia skang ni dah melanggar banyak peraturan yg di tetapkan kementerian antarenye rancangan yg berbahase Melayu lebih sket dr rancangan yg tidak menggunakan bhs Melayu spt stesen tv RTM 2, ntv 7, 8 tv dan channel yg ade kat dlm astro. Rate2 hanya menyiarkan rancangan yg berbahase Melayu tidak lebih dr 10 % je dr keseluruhan rancangan yg disiarkan. Ade stesen tv tu, 5 % pon tak sampai. Jadi, ape kesimpulan yg bleh kite buat dr situasi ni? Tengok jer? Yes! Absolutely! Just see and do not give a respond and make it simple. So, where is our responsible as a Malaysian? Korang tau, setiap stesen tv dibenarkan mewujudkan stesen tv masing2 kalo syarat utama diikuti. Syarat utama adelah, semua rancangan mestilah 60 % ber Bahasa Melayu. Tp, ape yg korang dpt tengok skang? 100 % bhs Melayu? Tipu......


Sebenarnye, dah banyak org tego pasal bende ni. Stesen tv ni lebih pentingkan keuntungan dr hal2 yg lebih menjurus kpd pembentukan semangat perpaduan dlm diri setiap rakyat Malaysia. Kuar surat khabar tiap2 hari. Tp ape yg dorang buat utk perubahan? NOTHING!!! Sbb ape? Sbb DUIT!!! Lg satu, selagi Perdana Menteri kite tak tego, selagi tu dorang buat derk jer... takpe.. bg dorang, apelah sgt kuase pengguna ni. Alah, esok lusa senyap lah tu... jgn kate doreng ade buat perubahan. Lg tambah rancangan adelah!!


Bangge sgt dgn bhs asing tu. sbb tulah aku ckp, org malaysia ni sng sgt menerima bende luar. Bkn Melayu shj ye. ORANG MALAYSIA. Kalo org melyu je yg suke mesti dah bankrupt tv2 ni. Dah 50 thn kite merdeka. Org luar pon dah iktiraf kite punyer bangse, tp kenape kite sendiri yg tak yakin dgn produk kite sendiri. Oh, drama malaysia pon mcm drama mat salleh jer baik kite tengok mat salleh punyer. (kate2 seorang teman) tak kesah lah mcm hindustan ke, mcm org putih ke, janji produk kite. Janji kite ikut peraturan. Btul tak? Degil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Lg satu, ramai yg tak perasan, bkn shj cerite atau rancangan yg tidak menggunakan bhs Melayu yg dorang terbitkan, tp kebanyakan rancangan lebih kpd 18 sx. Btul tak? Cube tengok kat 8 tv. Setiap hari. Setiap mlm. Start kul 9.30 mlm. Cerite ape yg banyak? Padahal waktu tu bebudak tengah rancak skodeng tv bersama keluarge tercinta, sahabat handai dan kaum kerabat yg lain. Tp waktu tu jugaklah die nak tayang mende2 yg ‘sopan’ pd pandangan org barat tuh!!. Huh!!! Dan waktu tu jugaklah bebudak nak belajar, buat homework, minum susu ibu, ayah nak ajar ibu dan anak, dan mcm 2 lg aktiviti keluarge yg bleh mendatangkan faedah.


Disbbkan asyik tayang bende tak senonoh tu, budak2 skang jd bengap, lembab, otak udang, ketegaq, benak, suwey, lembik dan BODOH dlm Pelajaran. Sbb ape? Sambil bace buku, sambil tu mate dok melilau tengok tv. Tv plak tgh rancak tayang desperate housewife. Kejap2 cium. Kejap2 gomol. Kejap2 berendam dlm tub. Esok2, tu yg kuar exam nyer. Amik contoh lah. Kalo aku tanyer korang pasal pelakon2 yg belakon dr kul 7 mlm sampei kul 1 pagi mesti korang ingat kan? jln cerite pon ingat gak kan? ntah2, name pegarah dan tukang sponsor pon ingat gak. Sbb ape? Encyclopedia live ade kat dpn mate. Jilid pertame, tv3, pastu edisi kedua plak, ntv 7. sambung plak cetakan kat 8 tv. Tu blum maklumat tambahan kat dlm astro yg tanpa tapisan sgt tp buat2 tapis.


Aku jadi geram kat stesen tv ni sbb buat2 bodoh sepoi2 bahasa je bile org tego. Aku penat tau bile bkk tv tgh malam sambil tu kene pegeng remote control. Lg2 kalo aku tgh tengok tv pastu adik2 aku pon join same. Sbb ape? Kejap2 kene censored. Kejap2 kene censored. Sbb ape lg lah plak tu? kejap2 ade adegan main polis entry kat dlm bilik. Kejap2 ade adegan bwk gule2 dr mulut ke mulut (tu sume persepsi adik2 aku yer...) pastu ade plak acare jejak kasih pas jumpe kwn... adik aku asyik tanye je ape yg dorang buat. Pastu buat amali sains dan praktikal kat mak ayah aku plak. Padahal mane bleh buat mcm tu!!! dorang tu kecik lg dan mudah terpengaruh. Korang tau tak!!!!!!??????


Puas aku buat penerangan kat adik2 aku. Kalo korang kire blk, brape kali adegan kongsi gule2 dr mulut ke mulut dlm cerite grey anatomy? Pastu brape kali korang tengok main polis entry? Pastu bleh catatkan. Buat jadual kat dlm bilik tido korang. Mane cerite yg ade adegan pling banyak blehlah ditonton. Eh, silap. Di batalkan tontonan. (buat2 tak suke konon....) tp terpakse. Harap2 adelah perubahan yg dilakukan dorang ni. Dan harap2 plak, Perdana menteri kite sendiri yg tego. Kite ni dlm proses nak menegakkan ISLAM HADHARI. Lg satu, kite ni nak mendaulatkan bhs Melayu. Bkn bahase ^%#%$#$#. Paham????!!!!!


Ok, sampei kat sini je carutan ini setelah lame takp mencarut. Babai..........................

Jumaat, 6 April 2007

Exam Dah Habis!!!

Minggu lepas exam dah abis. tu yg aku seronok sgt tu!! (padahal tak ulangkaji pon)


Bile tengok paper aku blk, rase nak nangis gak. apsal aku tak bace dr awal lg!!! punyerlah sng soklan tp aku bleh lupe gak. aku suke blajar last minit. tu yg tak dapek tu.


Tengok lagi wajah2 sahabat, rakan dan taulan aku yg baru abis exam, mmg sedih jer... bkn sedih sbb tk dpt jwb tp ngantuk jer.


So, aktiviti yg bese dilakukan selepas menjawab paper adelah spt di atas.


Banyak lg kes yg aku mmg xnak tunjuk. Sume yg berkaitan aktiviti yg bese dilakukan SELAPAS EXAM.


Lg satu, sbb ia berlaku kat blk sebelah...


Ok, ckup sampei disini je entry ni. Wasalam....

Rabu, 21 Mac 2007

Khidmat Negara (national service) – tajuk yg pasti membuatkan penaje aku marah

Hari ni aku nak jadi pengulas plak. Tp bkn pengulas sukan. Sbbnyer, aku ni bkn minat sgt kat sukan. Tp, aku minat kat berenang. Aku bkn nak berlagak. Tp nak crite gak dgn pnuh riak. Aku reti berenang start umur aku 10 thn. Mmg lambat. Sbb mak ayah aku ni bkn berade sgt. Jadi, aku blajar renang pon kat lombong blakang umah aku. Itu pon sbb aku lemas mase tgh mandi. Hehehe. Ha, kan dah melalut jauh ni. Crite pasal nak jadi pengulas. Tp dah masuk bab2 hobli plak.

Cite-cite aku bknlah nak jadi pengulas tp nak jadi ahli perniagaan yg berjaye membeli syarikat penerbangan Singapore airlines (ni mmg cite2 aku dr lah bodoh! Bknnyer cite2 mase cikgu rosmah aku tanyer time aku darjah 1 dulu). Nanti snglah mak ayah aku nak pegi shopping kat KLCC. Ni nak pegi kedai pon kene buat mesyuarat keluarge sbb tkut baget lari. Senang ke nak beli syarikat penerbangan ni? Aduh!!! Kan dah melalut lg ni!!! Korang bkn nak tego!!! Aku kalo menulis suke sgt melalut. Sbb idea tu dtg mencurah-curah.

Aku nak jadi Pengulas Akhbar. Kenape? Tak percaye? Ko ingat aku suke mencarut jer ker? (kadang2 jer....butut lah.....) bapak aku mmg suke beli Harakah (aku pnah jumpe surat kabo name Marahkah. Klako. Hahah kaloko hahah). Tiap2 minggu aku bace. Banyak gak crite best. Banyak yg kite tak tau tp mmg berlaku dlm negare kite. Terutama skali, pasal rasuah, penyelwengan, dan macam-macam ada...eh macam-macam lg...

Mengikut Harakah bilangan 1331 keluaran 16-31 Mac 2007, muka surat 35, ade membincangkan dgn panjang lebar ttg Khidmat Negara atau dlm name dlm bahasa org putih adelah, national service. Korang nak tau kenape aku sentuh ttg khidmat negare ni? Sbb nyer, aku tengok budak2 skang hanyer tau name die je tp ramai yg tak tau sejarah die dan fungsin yer kpd negare. Korang ingat ikut suke2 je ke dorang buat bende ni? Saje nak abiskan duit negare? Baik dorang melabur kat dlm syarikat judi kalo saje2 je nak buat (melalut je aku ni).

Aku dah ubah sket petikan ni supaye jd pendek sket.

PLKN adelah program yg dibuat dlm bentuk latihan ketenteraan yg wajib atau secare sukarela ke atas rakyat sesuatu negare. Telah pon start sejak kurun ke-20 (skang ni kurun ke-21), membabitkan usia seawal kanak2 sehingga dewasa. Rate2 dlm umur 18 – 40 thn. Ini adalah utk menyatekan kewajipan dan tanggungjawab rakyat kpd negare. Bkn sume kene yer, ade yg lelaki shj. Ade yg due2 skali kene.

Antare negare yg amik bahagian dlm “menganjurkan” khidmat negare ini adelah:

1) Austria
2) Australia
3) Denmark
4) Jerman
5) Greece
6) Israel
7) Taiwan
8) Russia
9) Singapore
10) Korea Selatan
11) Sweden
12) Switzerland
13) Turki
14) New Zealand
15) Amerika Syarikat
16) Malaysia

Ini bermakne, hanye 16 dr 200 lebih negare kat dunia yg buat khidmat negare ni.

Penglibatan wanita
Hanye Malaysia dan Israel shj yg melibatkan penyertaan wanita di dlm khidmat negare dorang. Tp Israel lebih kpd memenuhi bhgian pentadbiran, kebajkan, dan kesihatan yg lebih bertaraf sukarelawan (lebih kurang mcm org gaji jerlah bile kuar nanti)

Matlamat
Tujuan utama adelah mempersiapkan muda mudi kpd ketenteraan yakni berkhidmat secare mutlak utk negare. Utk Malaysia dan Singapore, lebih menjurus kepada pembentukan perpaduan kaum dlm kepelbagaian etnik.

Tempoh latihan
Tidak tetap bg sesebuah negare. New Zealand mencatatkan tempoh pling lame. 3 thn tp jerman pling pendek, 9 bln.

Pengurusan
System adelah lebih terurus bg negare2 yg mmg mengiktiraf khidmat negare ni (kire yg otai2 dlm khidmat negare lah.)

Kelayakan
Meliputi kelayakan pelatih menyertai latihan sehinggalah kpd pemberian elaun kpd pelatih yg telah tamat latihan (maknenyer, bkn sume kene lah walopon dah terpilih. Elaun plak, kalo korang dah abis pon ttp diberi tp bergantung kpd kelyakan korang).Contoh:

1) Greece
Pengecualian kpd calon yg ade masalah kesihatan, anak sulung (sbg ketua kelaurge), bape kpd lebih 3 anak, dan duda yg membesarkan anak2 yg masih kecil.

2) Turki
Kalo masih belajar habiskan dulu blajar tu baru sambung khidmat negare tu.

Umur
Rate2 umur adelah dr 18 – 40 thn. Pling mude pelatih dr New Zealand, 14 thn.
Ok, ape pendapat korang ttg khidmat negare? Kejam? Zalim? Habis duit?

Pkir-pkir kanlah......

Khamis, 15 Mac 2007

Ape yg korang tak pueh hati ha???!!!!

Kenape aku bangge jadi rakyat MALAYSIA berbanding jadi rakyat negare lain? Ramai tanye aku soklan berkaitan ni. Kenape aku bangge jadi rakyat MALAYSIA. Antara soklan femes yg di ajukan kepade aku:

1) Ape yg ko rase best sgt MALAYSIA ni? (kufur nikmat)

2) Ape yg ko dpt kalo ko syg sgt MALAYSIA ni?

3) Ko tak letih ke promote MALAYSIA? (keje aku mmg promote MALAYSIA kat sape2 je kwn aku yg aku knal mase main chatting)

4) Rajinnye ko tulis pasal MALAYSIA ni kat blog? (aku ade blog berasingan yg menceritakan ttg sejarah MALAYSIA, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Negare2 luar)

5) Ko tak boring ke cerite pasal sejarah ni?

6) Ko bleh jadi kaye ke dgn buat mcm ni?

7) Ade pnah dpt award? (soklan takde insurance hayat)

8) Ko dah kaji sejarah negare Nigeria ke blom? (lg satu soklan yg bleh buat gaduh)

9) Ko ingat MALAYSIA bleh femes ke kalo ko sorang je yg promote? (btul2 nak kene lumur ngan sabun FAB mulut budak ni)

10) Perdana Menteri knal ke ko sape? (sabar……)

Aku pon tak tau kenape ramai sgt yg benci tanah air dorang sendiri. Padahal kat sinilah dorang lahir, cari duit, membesar, dan kumpul ahli perut. Masih tak sedar lg ker?

Ade kawan aku yg mmg menyampah kalo aku asyik crite fakta menarik ttg negare kite ni. Apsal, korang duduk atas langit ke kat MALAYSIA ni? Ade plak yg tutup telinge time aku crite.

Apelah korang ni. TAK SEDAR LANGSUBG! BAIK DUDUK KAT BANGLA LAH!!! Kawan2 aku suke bandingkan MALAYSIA ngan negare2 lain. Sampai bau angin pon kate tak best!! Ape, ko ade simpan angin dr kenya ke kat dlm botol sampai bleh main beze2 plak? So weird lah this person!

Antare soklan2 tak pueh hati dan jawapan2 balas nye. Calon-calon nye adelah:

1) MALAYSIA NI KECIK

Ntahlah. Aku pon tak tau ape yg membuatkan kwn aku pkir MALAYSIA ni kecik je. Aku rase Singapore tu lg kecik! Besar lg Langkawi. Mungkin di salah kire kot. Tp kecik2 kecik pon kite ni, org Singapore dtg gak. Thailand pon suke dtg. Indonesia lg lah berebut nak dtg (sanggup berenang jauh2 semate-mate nak ‘melancong sambil isi poket’ kat sini)! Padahal kalo nak banding Indon ngan MALAYSIA ni, Indon lg berkali-kali gande lebih besar dr MALAYSIA ni. Suke sgt kecoh2.

2) MISKIN

Miskin? Tak logic!!! Mmg tak logic langsung!!! Kalo kite miskin, apsal kite bleh membela 1.5 juta pendatang asing? Jawab!!! Tiap2 thn jumlah ni bertambah. Rate2 yg dtg sume dr negare yg mmg susah nak carik duit (makan dlm tempurung). Tp bile dah duduk sini 2 thn, jgn kate H/P dan kete pn bleh beli due, tp binik pon bleh pasang 4! Miskin lg tuh? Huh! Ni yg geram....

3) TAK MAJU

Cube korang tengok Singapore, ade tak kerete jename dorang yg korang pnah dgr? TAK ADE LANSUNG. TP KITE ADE PERODUA DAN PROTON. Rase2 nyer Singapore lg banyak teknologi. Bkn kite punyer teknologi? Habis tu kalo korang nak buat kasut takkan lah kuar2 dr perut mak trus bleh knal kasut tu ape. Kite kene blajar lah dulu. Korea tupon masih blajar lg ngan teknologi Jepun dan USA. Padahal dorang dah merdeka dkat 60 thn dah! Kite ni baru 50 thn. USA dah 200 thn lebih. Cube kire perbezaan tu!

4) RASUAH BANYAK

Mane korang tau banyak rasuah? Ade buat kaji selidik ker? Tak kan? so, knape buat hentam kromo je? Negare pling femes (top 10) yg produce rasuah ni adelah INDONESIA dan INDIA. Tp negare kite tak tersenarai pon. Mmg diakui ade rasuah. Tp kalo same2 banteras ok gak. Jgn tau tuding jari kaki je. Kite kalo rasuah hanye melibatkan PIHAK BERKUASA TEMPATAN OR ORANG ATASAN je. Tp kalo kat indon, makcik jual nasik lemak pon bleh rasuah anak jiran supaye tak bg tau mak kpd anak jiran tu yg beliau tgh mengumpat mak budak tu. Contoh pling best kat airport. Kalo tak bg duit jgn harap nak check in cpat.

5) DAH LAME MERDEKA TP PEMBANGUNAN LEMBAB

Lembab? Tak bersyukur langsung! Abis tu, apsal plak bleh terpacak due batg besi konkrit (KLCC) kat tgh2 KL tu? Pokok hisan ker? Mcm mane plak Sepang Circuit tu bleh ade kat sane? Keluar dr gunung berapi ke? Tulah korang. Tak nampak sebenarnyer. Hanye tau 4C je (caci, carut, cerca, dan cantas). KLIA pon satu contoh terbaik yg kite ade. Mane ade negare yg baru sekitar 40-50 thn merdeka yg bleh ade lapangan terbang international secanggih kite punyer. Pakistan ngan idia pon blum mampu. Thailand, lg lah.. Subaranabumi International Airport kat Bangkok tu tak sampai due bulan dah tutup blik sbb tak thn dan ade banyak kerosakan. Thailand tu lg lah tak pnah kene jajah pon tp lg lembab pembangunan die.

6) NEGARA YANG KOTOR

PEnah pegi China? Negare tu mmg terkenal dgn busuk dan berdebu. Busuk sbb ape? Sampah sarap dan sikap rakyat dorang sendiri. Pas buang hajat, seret je kat tanah. Tandas kat Beijing terkenal dgn kekotoran degil yg melekat kat celah2 jamban. Kite kire ok lah gak. Tak de perangai pelik tu. Ade korang nampak kat KL tu ade org berak kat pasu bunge? Cube pegi New Delhi, Jakarta, ngan Beijing.

7) BORING. TAK CKUP TEMPAT HIBURAN

Btul ker? Kalo boring dan tak banyak tempat hiburan, apsal tiap2 hari ade budak kene tangkap buat maksiat kat KL tu? Apsal banyak org arab serbu negare ni? Kalo boring mesti takde org buat anak pastu buang anak tu. Kelab hiburan mmg terkenal dgn tempat yg ahli member die baik sket je dr setan lahanat! Singapore lg, kalo korang bace kat satu laman web (kalo suke membace), mesti korang terbace ttg Singapore adelah top5 tempat paling boring kat dunia utk dilawati sbb kurang tempat hiburan tu. That’s why baru2 ni dorang upah Genting Berhad buat kasino kat sane. Nasib..nasib

8) KETAT SGT UNDANG 2

bg aku satu contoh undang2 yg ketat. Haram minum arak? Haram buat anak free? Haram pegang tangan bukan muhrim? Tu bkn masalah tp korang yg buat bende tu masalah. Kalo takde undang2, nak jadi ape? Tengok Singapore lg (anti sket ngan pulau ni), chewing gum pon tak bleh nak melantak. Kalo tengok Ripley’s, Believe it or not, dorang gelar Singapore tu, negare undang2 gile kat dunia. Suke?

9) PAKSE BUDAK2 PAS SPM MASUK KHIDMAT NEGARE

Sume ke yg wajib masuk? Tak kan? hanye yg terpilih je. Israel tu, sape2 yg berumur 16 thn ke atas, wajib masuk tentera! Bkn khidmat negare. Sampai umur 18-20 thn. Sume kene. takde pilihan! Sbb tu sume rakyat dorang adelah TENTERA. Singapore pon sume kene masuk tp start 18 thn sbg khidmat negare. Singapore tu adik angkat Israel.

10) TAK DIIKTIRAF NEGARE LUAR

Btul ker? Cube cek balik senarai international event yg kite jadi host. Itu pon kalo korang budak yg bijak, bertanggungjawab dan mesra negare. Comenwealth games, Asean conference, OIC, dan banyak lg. Apex dan ape ntah lg name pelik2 muncul.

11) PEMIMPIN HIDUP MEWAH

kalo korang tengok duit banyak pon mesti rambang mate. Dorang hidup mewah sbb gune duit yg dorang cari sendirik. Kalo korang nak tau, rate2 pemimpin kat negare kite ni dulu hidup susah. Tp dorang belajar rajin2. dpt kerje bagus. So, ape nak dengkikan? Tengok Brunei, sultan die ade istana 200 bilik. Rakyat die tak kesah pon sbb mmg tu duit raje dorang.

12) TAK FEMES –
org lain tak knal

Korang try. Cube main chat kat YM or American Idol, cube tanye pasal MALAYSIA, 80% tau. Lg2 kalo tanyer org arab. Dorang respect kite sbg negare keamanan. Lebanon, Mesir, palestin dan UK antare negare yg mmg mengenali negare kite.

13) SISTEM KUCAR KACIR
(ape yg korang tau?)

Nthalah. Aku pon tak paham ape yg kucar kacir nye. Otak die kot?

14) NILAI MATA WANG TAK STABIL
(mesti korang tak pnah pkir kan?

Ape yg korang tau pasal nilai mata wang ni? Contoh: 1 USD = RM 3.50. ni dah kire ok. Kalo dulu, 1 USD = RM 3.80. Ni kire nilai duit kite naik. Kalo nak banding duit thai plak, dulu 100 baht = RM9. skang 100 baht = RM11.20. Mmg dah naik nilai duit Thai ni tp knape skang baru nak naik? Padahal dorang ni tak pnah kene jajah pon. Besenye negare yg baru merdeka ni nilai duit die jatuh, tp dgn kebijaksanaan pemimpin kite, nilai duit kite jd lebih tinggi dr duit thai (MASE DULU-DULU).

15) INDEKS SAHAM TAK TINGGI2
(lg lah korang tak pnah dgr pon pasal ni)

Jgn salah paham. Indeks kite adelah 1.200 mata. Singapore = 3000 mata lebih. Tp kalo dibandingkan dgn negare lain, kite lebih tinggi dr India, Thai, dan mane2 negare yg lebih lame berkecimpung dlm arena saham ni. Dorang tu patutnye bleh digelar hard core dlm saham tp sket je indeks tu.

16) SUME BENDE NAK TIRU
(rancangan tv dan Budaya)

Kalo ni korang jgn nak pertikaikan. Korang pon suke tiru Budaya or adat org putih ni spt pegang tgn, cium molot, dan mencarut2 padahal awak tu islam, muslim dan bkn muhrim pon dgn awek awak tu! Tp kalo bab lain, mesti nak salahkan government. Kalo korang tak layan rancangan American idol, CSI or ape2 aje, mesti dorang tak tayang punyer. Ni tak, sume bende nak layan...(style Farah Fauzana). Tiap2 minggu terhegeh2 gak dpn tv bwk tisu sbb nak layan AKADEMI FANTASIA. Ape kes? Nangis2 pasal pakwe ngan makwe. Gaduh sbb ape? Sbb pakwe dan makwe tak romantic, taknak pegang tangan mase jalan dan tak sambut valentine ngan korang. Tiru gak barat tu!!

17) RAKYAT KITE MMG TAK BERKEBOLEHAN SPT DIDAKWA
(atlit, teenage kerje)

Sape kate? Sape yg kate tu!!!? Kite ade Nicole david, alex yoong, dan ramai lg yg hebat. Cube tanye org mesir ngan org patani tu pasal PM kite yg dulu, tun Mahathir. Sape yg tak knal? Tu PM mestilah org knal.. abis tu PM tu bkn org ker? Pasar Malam? Berape ramai rakyat kite keje kat luar negare sbg doctor, peguam, pekerje cari gali (sudan) dan ahli perniagaan? Ramai...... samapi ade yg tergolong dlm senarai org yg terkaye di dunia. Bilionair lg tu!

18) takde ape yg nak dibanggekan
(kejayaan, binaan, org)

kite ade KLCC, antare bangunan tertinggi didunia. KLIA, antara aiport tercanggih kat dunia, sepang circuit, satu-satunyer litar formula 1 kat asia tenggare ni. Singapore pon takde. Kalo nak buat pon mesti kene pinjam highway atau Jalan raye kat tgh Bandar tu. Kuala Lumpur pon femes gile tau!

19) suke habis duit bende buat tak berfaedah
(KLIA, Putrajaya, litar formula 1)

Kalo membazir, takkan pelancong luar bleh knal Putrajaya, KLIA ngan Sepang circuit tu? Tipa2 thn 15 juta pelancong dtg. Kat Putrajaya ni, tiap2 hari bleh nampak pelancong luar. Merate2. KLIA dulu org bantah kate mahal tp kalo korang naktau, dlm beberapa thn ni, KLIA asyik dpt anugerah lapangan terbang terbaik dunia dr kategogi 15 juta penumpang. Tu membazir lg tu? Kalo membazir, mesti tak ramai org pkai. Tu yg baru membazir. Ok paham?

20) SUKE TUNJUK KUAT KAT NEGARE LAIN.
Padahal bilangan tentere pon tak sampai sejuta org (ni bapak aku yg ckp)

Kite dah puas kene jajah. Beratus2 thn. Tak syukur lg ker? Kalo kite tak tunjuk kuat, nanti org pkir kite lemah dan boleh di perbodohkan. Sbb tu kite berperang nak dpt kan pulau batu putih ngan Singapore dan pulau Sipadan ngan Indonesia. Tu sume milik kite. Dlm kawasan kite. Mestilah kite nak pertahankan. Kalo kite buat derk je, nanti Sabah pon Filipina nak gak. That’s why kite kene tunjik yg kite ni negare bgerdaulat. Pnat aku explain ngan bapak aku. Mmg diakui Singapore punyer tentere mmg tercanggih dan terkuat kat kawasan asia ni. Itupon sbb dgn bantuan America dan Israel lahanat tu! Sbb tu Singapore ni berlagak sgt. Sume bende dorang nak. Tanah, ruang udare, air pon nak. Kite ni cume diri sendiri je. Sbb tu kite kene tahankan!!!!!!!

21) BANYAK BERGANTUNG KPD PEKERJE ASING.
Tak de kekuatan sendiri.

Kalo tak bagi pekerje asing buat, korang nak buat ke bancuh semen, angkat kayu balak tanpe kren past keje 15 jam sehari? Mest tak larat. Pastu KLCC pond pt buat lantai jer. Tp duit nak banyak. Kite bkn bergsantung kat dortang tp nak bg cpat membangun, kene mintak kuderat dorang lah. Kite kene lawan Thailand, Singapore, Indonesia, dan Filipina tu. dubai pon pkai ramai pekerje asing. Kite ni bleh kire mampu gak pkai pekerje asing. Kaye lah gak. Indonesi, Filipina, Thailand, DAN INDIA YGG MMG DAH LAME MERASE erti kemerdekaan pon masih cube nak dtg ke negare kite cari duit sbb dorang tau kite ni sng cari duit dan kaye teramat! Sbg contoh, kalo korang pkai bibik (org gaji), mesti org respect kat kite punye. Lg banyak lg tinggi hidung dan bulu hidung tu. Malaysia pon mcm tu gak. Lg banyak org dtg cari kerje, lg bangge lah!!!!

Banyak lg bende sebenarnye ni. Tp aku ni jenis penyabar. Taknak buat entry aku HOTfm plak. Nanti ape kate penaje. Ye tak? Ni lah antare soklan2 dan gurauan kwn2 aku dlm hal berkaitan MALAYSIA ni. Cube korang kaji balik pendapat korang. Bleh?

Layan....................

Khamis, 8 Mac 2007

Pendatang Asing Dengan Izin dan Pendatang Asing Tanpa Izin (Pro dan Kontranya)

Korang nak tau, kat malaysia ni ade lebih 1.6 juta pendatang asing yg bekerje kat malaysia. Tak kire lah dorang tu dpt keizinan atau tak dpt keizinan. Dorang bekerjer kat dlm pelbagai sektor. Ade yg jadi buruh, org gaji, kuli, dan paling popular, PELACUR.


Aku tulis mcm ni bkn ikut sedap mulut je tp KENYATAAN. Dijangkakan, pd 2010 nanti, angka die bleh mencecah sebanyak sebanyak 3 juta org!!! dasat nyer! Korang tak ngeri ker?

Dah mcm bilangan rakyat malaysia plak! Rakyat kite cume ade 24 juta org. Kalo campor ngan dorang ni, maybe jd dlm 28 juta org! fuyyo!!! Singapore yg kaye pon tak larat nak tanggung dorang ni sbb Singapore kecik jer, dlm 6 juta org jer. Lg pon Singapore ni kehabisan rakyat yg mude2. hahaha. Dorang tinggal yg tue2 je memenuhi segenap ruang pulau rampasan tu! Hehehe.

Paling femes pendatang asing kat malaysia ni dtg dr Indonesia. Yg lain Nepal, India, China, Bangladesh, dan lain2. entry kali adalah utk membincangkan dgn korang sume ttg perkare ni yg semakin dianggap remeh oleh rakyat malaysia sendiri.

Korang tau nak enjoy je ngan dunia fantasi korang. Padahal duduk kat malaysia! Patutnyer korang tau perkembangan semase tanah air. Bile ckp remaje skang dah semakin bodoh, MARAH! Tp korang yg menyebabkan org ckp cam tu.

Ape yg Pro tentang kedatangan Pendatang asing ni.?

1) Tenage dorang amat murah nilai nyer.

Spt kerje kat restoran. Aku dulu keje jadi waiter, dpt rm35 sehari. Kadang2 sampai rm50 sehari. Lebih kureng rm1000 sebulan. Tp, akak yg keje kat restoran sebelah ckp, gaji dorang rm800 sebulan. Tp kene tolak dlm rm150-rm200 utk pembayaran visa dan sebagainyer. It means, only about rm600 per month! kesian kan? Tp dorang ckap duit mcm tu bleh tanggung mulut 5 org anak2 makan kat Indonesia! That’s why dorang lg sng dpt keje.

So, lg bagus amik dorang ker?

2) Dorang ni rajin bekerja

Disebabkan dorang ni dah bese keje teruk2 kat kat negare dorang, itu tak jadi masalah bile dtg sini. Aku dulu mase keje sbg promoter, waktu masuk kul sepuluh pagi, tp kul empat ptg dah ketaq lutut! Lutut aku sensitive sket. Lutut anak org kaye kot? (harap2 jd kenyataan ler..) Akak sebelah aku stedy jer keje sampai kul sepuluh mlm. It means, 12 hours! Gilo apo!

So, lg bagus amik dorang ker?

3) Bukan Jenis Demanding (meminta-minta)

Aku pon tak tau le dorang ni ade perasaan ke tak. Bkn ape, bende ape yg aku akan tanyer kalo aku dpt keje adelah, GAJI or SALARY!!!!! Kalo gaji kureng dr rm600, sory. No money no talk ya! Jumpe lawyer aku! See you in court! (huh, perasan lg). Tp, Abang La (bangla) yg keje same ngan aku kt kilang kulit dulu, dah 2 bulan keje.

Jgn kate gaji pon tak tau brape, dah brape bln keje pon tak ingat! Asyik pegi blk kilang je. Surat khabar mane tau bace bhs melayu punyer kan? Sian sgt aku tengok. Yg die tau, nasik lemak sedap dan roti canah banjir! Ake pon ajar die mcm mane nak tanyer pasal gaji kat bos. Tp, blk2 aku yg kene tanyer kan sbb die takut bos marah die plak.

So, lg bagus amik dorang ker?

4) Dorang ni ,muke tebal cam bontot kuali yg masak kat kenduri kahwin kakak aku

Kalo korang pegi kat restoran PAK MAT (restoran melayu yg rate2 pekerje melayu a.k.a rakyat malaysia), cube korang try order. Mule2 waiter ni amik order dgn keadaan mesra ala-ala bob AF. Pas die blah aje, cube korang buat2 nak add some menu more. Cube panggil lg waiter tu. Mesti muke dah beubah.

Tak marah dan tak senyum tp buat muke cam budak sembelit nak kuar bijik taik kuning. Masam jer… lg satu, dorang ni tak bleh buat keje laju2 sbb masih berpegang kpd pepatah “biar pelanggan mencarut, asalkan bontot dorang tak ter kemut2” mase bwk lauk tu (ade ke pepatah ajaib ni?) Selain tu, dorang ni suke mengumpat sambil mengumpat gak (bkn buat keje pon).

Berbeda plak ngan pekerja asing yg keje kat Restoran Kari Kepala Ikan ni, (ceh, pengaruh indon yg kuat) kalo korang marah ker, tak puas hati ker, order banyak kali ke (cam makcik aku, suke sgt order roti canai sekeping2 sbb malu kat org kate nyer. Nanti org kate die mkn banyak.

Padahal kalo order die mesti gunekan name anak die. Publicity murahan budak tu dpt) dorang tak pnah tunjukkan muke manusia. Muke yg paling femes dorang dpt lakukan adelah muke tapir, biawak kene demam campak dan muke keldai yg termakan budu (sambil test mimik muke haiwan2 di atas).

Kesian je tengok. Terangguk-angguk jer. Tak tau le angguk paham ke atau angguk tak paham. Bapak aku pling suke time makan kat kedai mamak ni sbb bleh tunjuk status die yg demanding. Kalo buat mcm tu kat kedai Pak Mat, mesti kene flying kick tahap ke-8 dr Pak Mat and the waiters.

So, lg bagus amik dorang ker?

5) pembangunan kat malaysia semakin cepat.

Kalo nak harap org malaysia ni, PEMALAS SGT!!!! Sbb tu dorang ni lg best kalo di ambik keje. Org malaysia suke memilih keje. Berkire. Kedekut peluh masin tu. Aku rase kalo takde org indon kat malaysia ni, KLCC pon tak larat nak buat 5 tingkat. Ntah2, tak siap pon dinding die.

So, lg bagus amik dorang ker?

Aku de gak kontra nyer. Sbb2 nyer:

1) Ramai sgt dorang ni kat malaysia

Aku dah terangkan sket kat atas tadi. Selain tu, buat semak je dorang ni. Rakyat kite dah ckup ahli dah. Patutnyer dah abis keje balik je lah negare masing2!

So, nak simpan lg ke dorang ni?

2) Tak tau nak beze antare Malaysian, Foreigner, pelancong, atau pekerje asing

Sbb ape, ade satu kejadian yg berlaku kat dlm bas mase aku nak blik kolej minggu lepas. Aku naik bas metro. Konduktor bas ni habit die suke kutip tambang last2 minit. Selagi tak pnuh, selagi tu die akan buat derk je. Pastu mase ake tgh melangut dlm bas ni, die plak brenti mengejut kat tepi satu bustop. Btul2 pas tol. ‘Ape punyer bustop da ade kt tol ni’ carutku dlm hati sambil tergaru-garu ketiak yg basah. Kebetulan plak ade lah 5 makhluk yg aku amati muke dorang ni, dr jenis bangla. Mungkin pekerje kilang.

Nak dijadikan satu cerite, sume pkai baju kaler MERAH. Baju aku pon MERAH gak. Ye, diulangi sekali lg, kaler MERAH. Lahanat dan lahabau btul dorang ni. Buat malu aku je. Tp last2 aku buat derk je sbb org tak perasan sgr. TIBE-TIBE, sume duk kat sekeliling aku. 2 org duk blakng aku, 2 org dpn aku dan sorang sebelah aku! Cis!!!!!! Cis!!!!!

Dah mcm bas kilang bwk pekerje dah. Dah lah tinggal berape org jer muke Malaysian yg aku knal kat dlm bas ni. Itu pon sbb Malaysian ni jenis yg pendiam sbb takut ngan pekerje asing ni. Dlm keadaan kelam kabut, abg konduktor plak trus mintak tambang. Aku pon kelam kabut kuarkan duit. Mungkin sbb aku bwk rm50, die bleh dgn selambe nyer tanyer aku, “BAYAR SEKALI KER?” Kepale HO HO ko abg konduktor bus (kepale otak ko).

Ko tak perasan ke yg aku ni rakyat malaysia? Kan aku naik sorang je ni?????!!!!! Punyerlah kacak (mencarut lg sebanyak-banyaknyer dlm hati) aku ni bleh same kan ngan pekerje asing? Aku pon menjawab dgn manje2, “tak lah. Tak knal pon dorang ni bang.” “ye ker, ingatkan boria kampung pinang tadi! Hehe” balas abg bongok tu lg sambil tergelak-gelak khinzir pink yg manje2 cam fasha sandha tu. Sial je org ni! Nanti ko, aku report kat Jabatan buruh baru ko tau!! (nampak sgt cam pekerje asing)

So, nak simpan lg ke dorang ni?

3) Banyak kes sosial a.k.a maksiat berlaku

Btul ke sbb dorang ni? Mungkin btul. Mungkin tak. Tp banyak yg btul. Sesape yg masih nak lindungi dorang ni mmg busuk kangkang btul! Dah siang lg nak berspotlight. Dorang ni mmg banyak songeh! Ade yg datang sini sbg nak keje sbg org gaji tp pade mase yg same dorang buat keje sbg tukang urut (CONTOH). Tak kite lah urut sesape pon. Urut spontan ke, anak majikan ker, nenek majikan ke, SUAMI majikan ker, sume nyer same. TUKANG URUT. Lg satu suke bergaduh. Tak kire lah pasal ape pon. Pasal spender pon nak berbunuh-bunuh.

So, nak simpan lg ke dorang ni?

4) Kite ade ramai org yg berkualiti tp tak diberi peluang.

Kenape pandang bakat org luar jer? Spt, kere kat hutan disusukan tp anak akt rumah mati kelaparan.

So, nak simpan lg ke dorang ni?

5) Kite ramai penganggur

bglah dorang ni pekerjaan walopon mahal sbb dorang amat memerlukan pekerjaan. Bg lah peluang utk dorang menunjukkan bakat yg tenggelam tu.
Kalo korang rase entry ni best, puji bebanyak. Kalo rase tak best, jgn keji, tp mesej je kat aku. Aku sedia membace. Mane taku tak puas hati ker.

p/s: tu blum aku crite pasal artis luar yg kite agung2 kan

p/s: banyak lg point tp malam dah semakin larut…

p/s: thanks again to all silent reader.

p/s: korang bleh bg tajuk ape2 saje. Aku bleh kupaskan utk korang (kalo sesuaiiii….. <-- ckp style kak engku)

Sabtu, 3 Mac 2007

What Women Want (takde kene mengene dgn sesape ker?)

Semalam crite what women want dah abis. tahniah kat hafiz sbb mengharumkan name negare (ape ni?). aku ckp hafiz mengharumkan name negare sbb masih ade lg lelaki melayu, malaysia yg bleh mengatasi ke'macho'an org eropah dan, masih ader lg lelaki melayu yg bleh lwn ke'romantik'kan org eropah yg mmg terkenal dgn romantiknye itu (btul ker?). aku bangge sgt!! hahahha (gelak cam pelakon porno). mesti korang pelikkan sbb ade gak jantan tengok cerite ni. kalo korang nak tau, crite ni best sbb:

1) mmg best pon!!

2) best, best, best bangat!!

3) terlalu best, dan best lg membestkan!!

oklah, aku ckp btul2. sbb die best:

1) korang bleh tau perkaembangan semase taste org pompuan

2) bleh tau ape yg pompuan mmg nak dr lelaki

3) bleh tau,bkn sume pompuan tu meterialistik (suke mende2 pelik dr lelaki - just kidding)

4) bleh tau, org malaysia pon romantik

5) BLEH TAU sume lelaki ade ciri2 WHAT WOMAN WANT.

6) MALAYSIA PON BLEH BUAT CRITE CAM OMPUTIH

7) aku bleh elalakkan diri aku yg macho-machi ini dr menyertai cerite ni sbb takut menag plak nanti (perasan tahap KLCC nih!)

8) aku tak dpt terima hakikat bahawa aku banyak ciri2 yg what woman want. betul, aku tak dpt elakkan!! snif. snif. snif <---(bunyi gelak dr angin bwh yg ckup terangsang apabile mngenangkan diri ini yg kacak) tp dlm banyak2 bende yg best kat crite ni, ade kurengnyer: 1) kenape buat dlm bhs inggeris. BM korang dah tersumbat ker? 2) kenape ajak org peranchis tu skali? kitorang ni mmg tak layk ker? (perasan mcm layak sgt) 3) org peranchis tu sian dier sbb tersepit antara keinginan dan kehendak org pompuan malaysia itu sendiri 4) kenape judges sume pkai seksi-meksi? ingat org lelaki ni sume pandang 'kebendaan' pompuan je ker? 5) kenape suma tugasan yg ade dlm crite ni buat stail eropah (inggeris) plak? ke org pompuan kite skang lebih suke tengok atau layan romantik stail inggeris? 6) kenape sume peserta berlagak mcm org putih? korang sedar tak asia tenggare pon tak lepas!! 7) aku ader cadangan utk rancangan ni thn dpn. ape kat: 8) letak same rate bilangan peserta mengikut bangsa, kaum, agama. 9) jgn amik lg bangse asing jd peserta or judges sbb diorang ni tak tau adat kite 10) bg tugasan yg melambangkan adat kite spt, anyam ketupat, lyan mak ayah pompuan tu kat umah, bantu kat dapur pompuan2 tu dgn memasak, ajak makan kat kedai mamak je - tengok lelaki tu sudi ketak, dan pkaikan lampin budak eh silap, pkai baju melayu sape yg pling cpat (emosional nih!) 11) terapkan adat2 melayu kat dlm crite tu sbb bende lain nak sgt jage adat tu tp bab2 mcm ni buat2 lupe ingatan 40 minit plak so, sampai kat sini jelah. saje boring2. spt isi dgn kuku eh silap lg. spt isi mase lapang dgn menaip dan mencarut besar-besaran. p/s: trimas kepade yg bace. jgn bace je komenlah sket. aku tau ade 2 org yg silent reader kat sini. kalo dr new zealand tu aku paham lah sbb diorang tak paham ape yg aku tulis. hehhehhe (gelak stail keldai plak) p/s: sahm, ko jgn nak buat lubang hidung cam serobong kapal plak, aku tau ko tak ckup oksigen kan? so, terime je yg hafiz mng and dpt gi LONDON p/s: hafiz dan certain peserte je yg masiah agak kuat malaysia die. paham kan..........? p/s: ape yg pompuan nak sebenarnye?

Isnin, 26 Februari 2007

Guide for tourist who visit Malaysia (Just Kidding)

If you want to visit Malaysia especially this year, I want to give all of you a guide while you are in here. This is because; Malaysia has many interesting places to visit. Therefore, you can read this guide and practice this guide while you are in here. Welcome world and enjoy your journey. 2007, is the year to visit Malaysia. MALAYSIA, TRULY ASIA! Malaysia Boleh!

While in your country:

1) Make sure bring, your passport, visa (if have), identity card, all important thing, and permission form from your husband, wife, child, parents, neighbors, chief, boss, or president with you.

2) Make sure bring your husband, wife, child, parents, neighbors, chief, boss, or president with you because they are important person for you.

3) Make sure bring more huge bag which is don’t have any things in there because you need to put all souvenir, things, and many more which you will buy at Malaysia.

4) Make sure you get all information about Malaysia before you arrive here because all places in Malaysia are attractive and you will find it.

5) Make sure you ready with more cloths, shoes, and any things because you sure not satisfied if you visit Malaysia only a week. Certain of our visitors are continuing their journeys for a week more.

6) Make sure plane you journey perfectly or get your journey plan from Tourism Malaysia because, in Malaysia has many attractive places to visits and you sure not satisfied if you do not have much time to visit all places.

7) Make sure do not leaved any things and any body at your house. Bring all of them to visit Malaysia together with you. Malaysia not waste you money and time!

8) Make sure bring enough money because you will leave at Malaysia more several days and all souvenir and things at Malaysia sold with low price at this time.

9) Make sure book your hotel from your country because hotel in Malaysia is too many.

10) Make sure change your hotel every day because hotel in Malaysia is cheaper and every hotel give different services based on culture, price, location, and environment.

11) Lastly, make sure you choose Malaysia Airlines or Air Asia to fly because they have good services, friendly, faster, and low price for ticket. If Malaysia Airlines Air Asia do not have any services in you country, you can choose other airlines company.

When you arrived in Malaysia:

1) Make sure you arrive at Malaysia.

2) Make sure you arrive at Malaysia airport likes Kuala Lumpur International Airport (KLIA), Kuching International Airport (KIA), Langkawi International Airport (LIA) or other main airport in Malaysia.

3) Make sure you arrive with all things that you bring.

4) Make sure you and your members arrive at the same time, same country, same airport, and same members.

5) Make sure you know all things that you bring with you because many visitors come to Malaysia and I worried if you lost your things.

6) Make sure you buy something at airport because all main airports in Malaysia are like a shopping mall and free tax, which sold a much of souvenir especially in KLIA.

7) Make sure before you leaved the airport, book you taxi (cab) from legal counter in that airport. Do not take any taxi out from airport. This is because, the driver will charge you doubling different with taxi, which you book by airport. Example, the ticket only about RM35 or USD10, but they charge you RM70 or USD20!

8) Make sure before you leaved the airport; get the correct information about your hotel, moneychanger, and so on.

9) Make sure you compare the information that you get before with information, which is in tourist guide that you get in Malaysia.

10) Make sure you know to speak in English basic because Malaysians will help you if they really understand what you say. If not, they will say ‘I don’t know’. Actually, Malaysians are not boasting like other people but if your pronunciation is clear, they never stop to help you. Taxi driver is the example of it.

11) Make sure you know what place you need to go because your journey will cross cause of much tourist attraction.

12) Make sure you always refer to tourist guide to clear your journey.

13) Make sure you ask correct Malaysians if you want information about something because in Malaysia has many foreigner workers. As a development country, Malaysia has 1.5 million foreigner workers especially in Kuala Lumpur. That is why you must ask the correct Malaysians.

14) Lastly, make sure always bring your sunglasses which has SALE PROOF to cover you eyes from sale, discount, cheaper, and low price things that sale in Malaysia especially Kuala Lumpur because now is the discount time. I am worried you exited to buy it and maybe you forgot to visit attractive places.

So, I hope you will enjoy your journey. Any question, just message me.

Khamis, 22 Februari 2007

Debat-Berdebat

aku mmg suke bedebat. tak kire sape-sape. kalo aku rase pendapat aku btul, aku akan bedebat sampai lawan aku menangis(besenyer tak nagis pon tp mengalah jer). ape saje topik aku bleh berdebat. tp aku lebih suke bedebat berdasarkan fakta yg jelas dan terbaru. lebig kurang cam gosoiplah....

aku perasan lah skang ni, kat malaysia dah jadi satu trend. korang ni lebih suke berdebat tentang hiburan dr berdebat tentang ape yg berlaku dlm dunia kite skang. contoh cam pasal bawang merah bawang putih dulu. nasib baik dah abis crite tu, kalo tak setahun tak abis mengeji crite tu.

bukak je sorat kabar, ade umpatan ttg criter tu. korang ni tak de bende lain ke nak buat? sanggup pasal bwg korang nak pertahankan. bwg kat umah yg korang selalu melantak tu taknak plak bising. pnat mak beli kat pasar. ntah2, bwg pon tak knal?

aku menulis ni bkn sbb ape. aku geam dgn mentaliti rakyat kite ni yg berfikir dlm kotak. taknak cube pkir ape yg berlaku kat luar kotak. banyak lg bende2 yg bleh didebatkan.

contoh;

mcm mane nak bg angkasawan malaysia bwk roti canai or nasi lemak kat angkasa,

knape bush serang iraq?

bursa saham malaysia naik lagi keparas tertinggi,

mahathir muncul lg,

pelajar ponteng.

kan banyak lg edegan yg bleh dicarutkan dan debatkan. ape yg susah sgt ni? ke mmg kite dah ditanam dlm otak supaye jgn amik tau hal-hal mcm ni? remeh sgt ke? org-org tue ckp, biorler, tu sume kerajaan punyer keje. habis tu kite ni sape? pendatng ke sampai taknak amik tau hal2 mcm ni?

cube pkir kalo satu hari nanti, rakyat malaysia dah tak knal sape name perdana menteri sendiri. skang ni name2 menteri konpem korang tak tau kan? bile aku cube terangkan kat kwn2 seangkatan aku a.k.a budak2 hingusan ni, sume kate aku suke berpolitik. sebok je. mcm aku yg nak bertanding jd wakil rakyat.

abis tu takan nak diam jer? nak jadi katak bwh tempurung. tp kalo org tanyer aku pasal artis aku tau lah sket2 tp tak lah fanatik sgt!!!!! aku bkn peminat artis sgt. tp luar negare mcm mariah carey tu mmg minat giler!!! hehehhehe

bkn ape, taknak jd spt KATAK BWH TEMPURUNG.

pasal bwg lg. korang ingat kalo gaduh-gaduh pasal bwg ni korang bleh mng kes ke kat court?
lg pon korang ingat tv3 nak dgr ckp org ramai yg tak berape ramai ni? dr dgr ckp korang baik die siarkan trus sampai abis sbb dpt untung. iklan banyak masyuk!

tv3 ni mmg reti kaut keuntungan je. sbb ape, ckp mufti pon buat derk je.. mufti suruh brentikan crite bwg tu tp sampai sudah tak. maknenyer korang punyer usaha sie-sie jer.


tv3 mmg DEGIL. DEGIL DEGIL

Rabu, 21 Februari 2007

Nasihat

nasihat? ape menatang tu? makhluk? bende?
nasihat adalah sesuatu perkataan yg kuar dari mulut seorang manusia ke atas manusia lain yg bertujuan menegur kesalahan yg org lain buat atau saje-saje(nak tunjuk alim).
maksud yg tersirat ini adalah rekaan semata-mata. tiada kene mengene antara yg hidup ato mati katak.

ape kepentingan nasihat? bg org lain memang bergune atau penting tp bg aku plak, SIA-SIA JE BG NASIHAT KAT ORG YG MMG TAK PAHAM BAHASA!
huh puas aku!


sbb ape aku ckp camtu? sbb nasihat ni dah tak relevan lg skang. sbb aper? org kite dah takmakan nasihat!!

cuber korang tengok kemalang yg berlaku tiap-tiap hari. semakin lame semakin meningkat! sbb aper? polis tutup mate? PM buat derk je? PBT senyap cam sipot? Pak Menteri Goyang telinge sambil makan twisties?

tak! tak! sume salah! sbbnyer salah rakyat malaysia itu sendiri! dah nak naik kematu mulut org atasan ni bg nasihat. kalo bwk moto ke kete slow-slow. jgn bwk mcm mak ayah kiter je yg bayar road tax. tp ape yg jadi? NOTHING!!!!!!!!!!!!!!!!!

itu blum lg masuk pasal rogol, mencuri dan pelbagai lg maksiat dan perangai mcm saudara ISRAEL yg rakyat malaysia buat. itu sume dah diberi nasihat. tp sumer x jalan.

contoh yg paling best, berjuta rupiah eh ringgit malaysia kerajaan malaysia belanjakan duit korang utk membanteras masalah merokok ni. tp hampeh!!!

bapak aku plak kate, kalo kerajaan ikhlas nak banteras mesti die dah haramkan rokok tu. kerajaan sengaje je nak kaut untung sbb die tau org akan beli walo mcm mane pon.

pakcik aku plak kate, kerajan tau korang ni mmg lembab dlm pemikiran dan bodoh sepoi-sepoi bahasa. sbb tu diorang beli gak walo dah mmg mahal.

aku plak nak kate, tu sume alasan pak pandir bg org yg mmg telinga tebal mcm bontot kuali. korang ingat kerajaan suke-suke jer nak rosakkan otak korang. buat ape diorang nak roasakkan otak yg mmg dah rosak? btul tak??? huhuhuuhh(gelak SAMBIL ANGKAT KAKI DAN TANGAN)

korang pkir snang ker nak trus haramkan rokok yg mmg dah jadi darah daging korang? mcm mkn nasi gak. kalo korang pegi USA. tiap-tiap hari makan sayur ngan roti mcm kambing sampai muker iras-iras kambing. sehari due bleh thn tp kalo dah seminggu tak makan bende nasik tu, mesti kate loye lah, nak muntah lah, bkn tekak kite lah. btul tak????? (angkat bontot plak)
sbb tu kerajaan buat pelan-pelan kempen tu sbb xnak org ramai mengamuk sbb nak daun pokok tua tu(tembakau). tp org kiter tak onah pikir pon pasal ni.

banyak lg yg aku nak bg tau kat korang tp malas plak taip. asyik mengumpat jer pnat gak mulut tangan ni. aku ngumpat gune tangan bkn mulut(mencarut lg tak tentu pasal)

aku ade cadangan. tp tak taulah korang ni setuju ker tak. RAKYAT MALAYSIA NI PERLU DIKUTUK DAN DIMALUKAN DULU BARU NAK SEDAR DAN TAUBAT AKAN KESALAHAN DIORANG. BKN DENGAN NASIHAT LEMAH LEMBUT.

kpd kerajaan yg masih nak buat kempen, tak payah lah.... cube try cadangan hamba yg kacak dan hensem thp brad pit(abg sedare) agar duit yg ade jimat sket.

- kempen taknak merokok kpd kempen taknak mati atau nak hidup lame. pastu letak muke org yg nak mampos sbb rokok besar-besar dlm bas. gambar betol! bkn gambar hiasan atau TIADA KENE MENGENE DGN YG HIDUP ATAU MATI.

- KEMPEN KESELAMAT JALAN RAYA kpd kempen NYAWA ANDA TIADA SPARE PART KAT HOSPITAL. mesti seram diorang dgr. hahahhha(gelak cam evil)

- KEMPEN JAUHI AKTIVITI REMPIT(entah, aku pon xpnah dgr) kpd KEMPEN SELAMAT JALAN KAWAN-KAWAN YG MEREMPIT. NYAWA ANDA TIDAK BERHARGE KPD KAMI.

- KEMPEN JGN MEMECUT KAT HIGWAY kpd KEMPEN MARI BERLUMBA DGN PIHAK POLIS
- REMAJA LEPAK plak, tampal muker mat lepak ni merate-merate atau same kan tabiat buruk lg huduh diorang ni dgn tiang-tiang or tembok-tembok kat KLCC sbb muker dah mcm tembok pecah!!! ahakz(gelak lg mcm ikan todak sembelit)

- maksiat a.k.a buat dose. ajak je diorang buat video free kat mesjid wilayah. siap bg lg dana khas dlm membantu karyawan-karyawan mude yg tak berkesempatan ni. siapkan kamera sejibik cam pilem holywood.

amacam cadangan aku? best tak?