Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Rabu, 18 Februari 2015

Kenangan Masa Kecik

Assalamualaikum

Saja nak kongsi kenangan masa zaman sekolah. Hehehe. Tak pernah jemu belek gambar lama ni. Rindu kat kawan-kawan sekolah. Sob sob sob


Masa ni Darjah Empat (1997)
Guru kelas, Puan Manmeet Kaur - Guru Sains
"tak tahu perkembangan. Guru yang agak garang. Hehehe"


Darjah Enam (1999)
Guru kelas, Encik Sengkuthavan - guru Bahasa Melayu terbaik!


Sekolah Tadika Islam - Al-Hidayatul Mustaqimah.
Pertandingan Nasyid Sekolah Tadika - tapi tajuk lagu, Lagu Tiga Kupang. Miahahaha memang lari tema. Aku tak tahu langsung apa perkembangan dorang. Rindu!!

Apa khabar sahabat semua?

Layan...... (eh sikit je gambar?)



p/s: dapatkan Plan Prepaid dengan tempoh sah kredit sehingga 28 bulan atau 850 hari, SMS percuma sehingga 1800 SMS, panggilan serendah 5 SEN ke semua rangkaian dan internet laju. Berminat? Hubungi saya 0132825823

Sunyi



Assalamualaikum

Hari ni macam Hari Sunyi Sedunia. Kat pejabat suasana dah sunyi sebab ramai yang dah bercuti panjang. Walaupun yang berbangsa Cina 1-2 orang je, tapi yang bercuti separuh. hahaha.

Belek blog-blog rakan-rakan blogger, juga sunyi. Macam dah berpakat. Mana korang ni? Dah berbelas jam entri terakhir di post. Hahaha.. Apa-apa pun, selamat bercuti. Yang pulang ke kampung, hati-hati memandu. Malang tidak berbau. Insyaallah sampai dengan selamat ke destinasi masing-masing...


Layan.....




p/s: dapatkan Plan Prepaid dengan tempoh sah kredit sehingga 28 bulan atau 850 hari, SMS percuma sehingga 1800 SMS, panggilan serendah 5 SEN ke semua rangkaian dan internet laju. Berminat? Hubungi saya 0132825823

Kita hidup susah? Mari minta sedekah!

Assalamualaikum

Setiap hari kita risau pasal duit. Cukup ke bulan ni belanja banyak ni? Minggu depan nak makan apa? Kita memang selalu ditakutkan kalau takda duit tak bermakna hidup. Aku pun selalu macam tu. Padahal gaji cukup je tapi perbelanjaan tu yang melampau. Belanja lebih dari mampu.

Pastu kita rasa dunia ni tak adil, kenapa kita hidup susah. Setiap hari meratap nasib hidup. Belanja asyik tak cukup je. Yang takda kenderaan pulak, merintih bilalah nak merasa naik kereta, naik motor. Yang ada kenderaan pulak, merungut bilalah nak merasa naik kereta besar ni, motor besar ni. Sentiasa rasa tak cukup. Tapi pernah ke kita pikirkan pasal orang lain? Aku pun rasa macam tak cukup je kenderaan yang ada sekarang. Rasa kecik dan cemburu dengan member lain yang ada kereta besar. Padahal dulu sama-sama belajar, sama-sama tak cerdik. Hehehe tapi tengok member lagi berjaya dari kita. CEMBURU!

Tapi sedarkah kita, mereka berjaya dengan usaha sendiri, kita ni? Usaha pun sekadar cakap nak berusaha. Tindakan? TIADA.


Bila tengok gambar ni, aku tersedar. Betapa busuknya hati ni merintih nasib macam-macam. Sekurang-kurangnya aku ada kereta dan masih bujang, tapi keluarga ni? Adakah dorang tak berusaha? Tidak! Mereka telah berusaha dan mungkin hari ni rezeki mereka macam tu. Esok lusa??


Ya Allah, ampunkan hambamu ini...




p/s: dapatkan Plan Prepaid dengan tempoh sah kredit sehingga 28 bulan atau 850 hari, SMS percuma sehingga 1800 SMS, panggilan serendah 5 SEN ke semua rangkaian dan internet laju. Berminat? Hubungi saya 0132825823

Selasa, 17 Februari 2015

Bentong - Tidak dirancang.

Assalamualaikum

Pada asalnya, cadangan nak ke Bentong, Pahang adalah untuk melawat rakan. Tapi beliau tiada di rumah. Jadi kami singgah berjalan-jalan ke Bentong. Pergi 4 orang. Apa kami jumpa? Cekidaut!


KOW POW AISKRIM, Bandar Bentong.
Kami singgah kedai aiskrim yang femes ni. Dengar cerita dah berpuluh tahun dorang niaga kat sini. Perniagaan keluarga turun temurun. Hehehe papan tanda dah pudar tak nampak sangat. Kedai ni betul-betul berhadapan dengan stesen bas Bentong. (landmark)


Bahagian dalaman. Masa ni baru je balik satu grup pelanggan ntah dari mana. Ramai!


Ini yang kami makan, ABC Spesial, aiskrim pisang, pandan, coklat, dan mangga. Memang superb! Sedap! Memang ni kedai aiskrim.


Kebetulan kat depan kedai ni ada makcik niaga Nasi Lemak, Mi Goreng, Mi Hun Goreng dan pelbagai lagi. Boleh makan dalam kedai. Tokeh tak kisah pun.

Bahagian depan kedai.

Aku, Abang Wan, Abang Ramlee, dan Abang Noraidi.
Kami berempat je.


Sebelum balik, mari bergambar. Banyak juga gambar-gambar kenangan, keratan akhbar yang dipamerkan. Memang sah kedai ni dah berpuluh tahun!


 Sambung lagi berjalan. Hahaha. Kali ni kami singgah di Kolam Air Panas Bentong. Aku pun tak tahu pasal tempat ni tapi abang Ramlee yang bagi tahu kat Bentong ada kolam air panas + besar. Kami pun singgah. Abang Ramlee cakap, kolam ni macam dah berubah,. Tak berapa bersih dan seolah-olah tak terjaga. Hutan-hutan di belakang kolam dah jadi resort. Saiz kolam dah semakin kecil. Alang-alang dah sampai, kami terjun jugak. Airnya tak berapa panas berbanding kolam air panas tempat lain - bagi aku lah. Dorang cakap mungkin sebab ekosistemnya dah terganggu.


Nampak resort besar belakang tu? Nilah rupa kolam tu.


Ramai warga emas. Yang hujung sana tu lebih panas berbanding yang tadi. (Memang macam kolam ikan sangkar je) Tapi ada ikan dalam tu. Ajaib kan?


Sangat sedih. Tempat salin pakaian. Tiada paip air. Hanya untuk tukar baju. Mana PBT?
Kalau di Indonesia, mesti dah jadi kawasan pelancongan terkenal.


Ada juga kedai jualan makanan. Tapi 2 kedai je. Orang datang tak beli pun. Masing-masing datang nak mandi je.


Inilah resort yang dimaksudkan. Masa kami sampai ni, resort dah sipa cuma belum dibuka lagi. Dalam minggu ni katanya. Bilik bermula Rm180++.
Suria Hot Spring Resort Bentong Pahang.


Kami singgah pun tak lama sebab nak balik Kuala Lumpur sebelum jam 8 malam. Sini sunyi sangat kalau balik malam seram. Eh


Layan.........












p/s: dapatkan Plan Prepaid dengan tempoh sah kredit sehingga 28 bulan atau 850 hari, SMS percuma sehingga 1800 SMS, panggilan serendah 5 SEN ke semua rangkaian dan internet laju. Berminat? Hubungi saya 0132825823

MAHA 2004

Assalamualaikum

Cerita tahun lepas. Aku pergi pameran MAHA 2014 kat Serdang. Masa nak balik dari pameran tu, (skip cerita - hahaha), terserempak bebudak dalam 6 orang pakai baju Celcom jual sim kad Celcom prepaid. Mula-mula tak heran sangat, tapi bila dia jual dalam pakej kombo camni, terus terpikat. Lagi pun dia cakap, percuma internet 1gb permulaan. Hew hew hew memang itu tujuan aku, nak sim kad siap dengan pakej internet + percuma. Eh

Pertama minta IC nak ambik gambar katanya. Kedua, minta aku isi borang. Ketiga bayar. Lor, kejapnya proses. Tak sampai 10 min. Dia cakap akan daftar sim kad aku kemudian. Dalam masa 24 jam akan aktif. Maka aku pun pasrah terus balik bawak barang belian itu.


SIM KAD + PREPAID RM10 + POWER BANK = RM 50

Sampai rumah terus top up kredit yang dia bagi percuma tu kat HP lain. power bank pulak rosak memang tak boleh guna. Aduh penipu. Patutlah beria dia suruh balik caj dulu sebab taknak aku cuba depan dia nanti kantoi bagi power bank rosak. Padahal power bank baru beli mesti ada sikit kuasa. 

Esoknya, kad sim masih belum aktif. Masuk hari ke-3, aku tak boleh tunggu lagi. Pergi Colcom Center kat Alamanda tanya apa masalah kad sim tu. Terkejut. Terkejut. Tu je. Kad sim tu tak berdaftar dengan mana-mana pun... Seolah-olah kad sim tiruan. Terkejut lagi. Hahaha

Aku cuma risau IC aku disalah gunakan. Sampai hari ni dah kali ke berapa entah aku call Celcom nak semak kot-kot ada orang guna IC aku daftar kad sim lain. Alhamdulillah takda. Cuma risau dia daftar benda lain. Allah.... Risaunya...

Layan....

Kretif (1)

Assalamualaikum

Saja nak kongsi gambar-gambar ni. Kalau dah kretif, macam-macam boleh dijana.










Layan......

Jemput makan

Assalamualaikum

Saja nak bagi tekak korang loya tegahari ni. Kalau takda efek, memang korang kental. Hahaha. Rujuk entri ni: Hat Yai






Layan....

Benar atau palsu?

Assalamualaikum

3 minggu lepas, masa dalam perjalanan ke Bandar Baru Bangi, (lama peram gambar ni) ternampak aktiviti makcik ni, dipercayai bukan warga tempatan. Dalam keadaan cuaca panas terik, beliau berjalan ke setiap kereta untuk berjual beli (bukan minta sedekah). Tak tahulah nak kesian ke, nak marah ke nak apa. Kalau betul-betul susah, kita semua wajib bantu. Tapi kalau hanya sindiket, mana pihak berkuasa? Dan lebih malang kalau beliau dilanggar kenderaan lain.


Risau aku tengok.


Kasi zoom sikit. Banyak barang dia bawak tu.





Layan....

Air Batu Campur?

Assalamualaikum

Disebabkan hari Khamis ni akan bercuti panjang, mari kita buat posting bertubi-tubi. Hehehe. Aku ada buat bisnes "tempahan ABC" untuk sebarang majlis. Kalau nak boleh 

SMS/Whatsapp di 013 - 282 5823

Tapi entri kali ni bukan nak cerita sangat pasal bisnes ni, tapi lebih kepada adik bongsu aku, Ahmad Ghazni. Berusia 13 tahun (tingkatan 1) dan bersekolah di SMK Putrajaya (2).

Walaupun berstatus adik bongsu, tapi jaranglah dapat kelebihan. Hehehe. Semua sama rata. Cuma kadang-kadang perhatian tu lebihlah daripada mak aku. Aku selalu pesan kat dia, kalau nak sesuatu kena usaha sendiri. Jangan minta-minta dengan orang. Tapi bila kanak-kanak, "minta-minta" tu tak lepaslah dari mulut dia... Adat...

Cuma aku cakap, kalau nak sesuatu contoh duit lebih, kena bantu aku kerja. Hahaha ni adalah salah satu yang dia kena bantu, JAGA GERAI ABC. Kadang-kadang buat pelamin pun dia kena tolong. Aku bayarlah upah sikit. Bagi dia semangat sikit. Hahaha. Tapi dia ni memang rajin. Dari kecik ikut aku pergi mana-mana. Aku pernah kerja kedai runcit pun dia ikut. Hehehe kenangan. Aku rapat dengan dia dan adik perempuan aku berbanding adik-beradik lain.


Berjam-jam duk situ tak merungt pun.


Pembantu yang ceria! Manis


Mak selalu pesan, kalau apa-apa berlaku, utamakan adik bongsu dan adik perempuan aku, Farah Amirah... Dorang kategori kecik lagi. Insyaallah aku tak akan abaikan dorang.. Sayang semuanya...



Layan....

Jumaat, 13 Februari 2015

Tuan Guru Nik Aziz

Assalamualaikum

Semua sudah maklum, perginya seorang Ulama terkenal dunia, Tuan Guru Nik Aziz. Sedihnya tak terkata. Lidah terkelu saat sahabat memaklumkan khabar sedih ni. Hanya Allah yang tahu hati ini. Ya Allah, kau peliharalah guru kami, ulama kami. Amin ya rabbal alamin...

Al-Fatihah.





Khamis, 12 Februari 2015

Pembukaan Rasmi Golden Screen Cinema (GSC) IOI City Mall


Assalamualaikum

Hari ni pembukaan rasmi panggung wayang GSC di IOI City Mall Putrajaya. Erk mari kita selongkar apa yang istimewanya GSC di IOI City Mall Putrajaya ni. cekidout!

COMMENCED BUSINESS:
12 February 2015
NO. HALL:
13
SEATING CAPACITY:
2145
SOUND SYSTEM:
       Dolby 7.1 

SPECIAL FEATURES:


 THXGSC Maxx


  • The 13-screen GSC IOI City Mall, Putrajaya opens for business on 12th February, 2015. 

    GSC IOI City Mall will be equipped with 13 digital halls with a total seating capacity of 2,145 (inclusive of 26 wheelchair space)

  • GSC IOI City Mall also features two GSC Maxx halls (Hall 10 & 11) with screens that’s larger than the conventional cinema screen size and the seats are positioned at a steeper gradient to be closer to the large screen and allows immersive visual experience.

  • Projection & Sound: 

    GSC IOI City Mall will be equipped with: 

    Projectors & Sound
    • GSC Maxx (Hall 10 & 11)
    • Dolby Atmos (Hall 10 & 11)
    • Dolby 7.1 (for Digital 2K / 4K and Digital 3D)
    • THX (Hall 10 & 11)
    • Barco DP2K and DP4K Series
    • Master Image 3D
    • G.D.C Integrated Media Block

  • Seats 

    GSC IOI City Mall has a total of 2,145 seating capacity (including wheelchair space).

  • Ticket Purchase Options 

    GSC e-Payment with SelfPrint tickets (online ticketing facility via CIMB clicks, Maybank2U, PBeBank, PayPal, “RHB Now” and credit cards) will be available here via www.gsc.com.my. 

    For iOS, Android and Windows Phone users, queuing at the ticketing counter will not be a hassle with GSC Mobile Application as it offers 3 convenient payment modes through Maybank2u, RHB Now and Paypal for iOS and Android while Credit Cards option and Maybank2u are available via Windows Phone. Autogate will also be available at this location to ensure a better cinema experience minus the queue. 

    e-Combo facility will also be available for customers to avoid long queues at the concession counter.

Sumber:- GSC.com.my



Layan...........

Dilarang merokoklah!



Assalamualaikum

Semalam lepak kedai makan dengan Zainuddin. Tengah borak-borak, tiba-tiba brader meja sebelah start bakar rokok. Pastu yang lain pun ikut. Maka asap pun berderaian ke arah kami. Zainuddin pulak tengah batuk dan demam. Bagi aku perkara tu sangat kurang ajar. 

  1. Tempat awam
  2. Ada kanak-kanak


Aku bekas penghisap rokok sebelum ni. Alhamdulillah hampir 2 tahun berhenti membuatkan aku betul-betul menghargai diri. Tapi, masa aku sorang perokok, aku cukup berjaga-jaga dengan orang sekeliling aku. Nak hisap kat kedai makan, ambik meja yang paling hujung. Terutama di kedai mamak. Jika ada yang kurang selesa sekeliling aku, aku akan padamkan baranya. Sekarang ni nak bau asap rokok pun dah macam nak termuntah. Pening. Ada yang degil seperti :-

  1. Hisap rokok sambil berjalan-jalan di kaki lima kedai + waktu sesak
  2. Hisap rokok di dalam kawasan berpendingin hawa
  3. Hisap rokok ketika di taman permainan kanak-kanak
  4. Hisap rokok di premis menjual makanan
  5. Hisap rokok ketika jalan-jalan di pasar malam


bla bla bla bla banyak lagi.

Bukan nak cakap kita ni baik, tapi cubalah pikir kalau anak-anak kita merokok, adik-adik kita merokok, anak buah, dan ramai lagi yang bawah umur, mesti kita marah dan rasa nak pelempang. Tapi bila kita hisap sebelah mereka ni, sama seperti memaksa mereka hisap rokok secara tak langsung. Tergamak tak? Anak kau, tahu pulak tak bagi hisap rokok, tapi anak orang lain kau paksa telan asap tu?


Layan..........

Selasa, 10 Februari 2015

Nak tolong adik beradik.

Assalamualaikum




Aku nak tolong promosi facebook kakak aku. Hehehe beliau ada jual replika beg dari jenama terkenal. Harga Insyaallah berpatutan dan kualiti terjamin. Meh jenguk facebook beliau, Masita Kamaruddin (klik link) untuk koleksi terkini.

Terima Kasih



Layan.......

Isnin, 9 Februari 2015

Isnin hingga Jumaat je...



Assalamualaikum peminat semua (poyo)

Aku ada masalah nak update blog kalau hari Sabtu dan Ahad sebab laptop problem. Rosak dah lama tapi belum berkesempatan nak baiki sebab aku fikir, bukan keperluan buat masa ni. Bila fikir balik, susah jugak kalau tak ada laptop ni sebab payah nak update blog, nak balas email, nak edit gambar percutian, tengok filem.

Aku sekarang ni update blog kat opis je waktu petang. Kadang-kadang masa tengah ada kerja tiba-tiba banyak pulak idea nak menulis tapi bila dah petang "line clear" terus lupa apa nak kongsi kat blog. Akhirnya baca blog orang je. Hiks. Teringin nak beli laptop baru tapi kewangan belum mengizinkan.

Ada sesiapa nak taja laptop kat aku? larekk

p/s: Ada sesiapa pakar komputer? Hubungi 013-282 5823














Layan................

Jumaat, 6 Februari 2015

Medan Selera IOI City Mall melampau?

Assalamualaikum

Cuti hari Isnin baru-baru ni dimanfaatkan sabaiknya. Aku bawa adik-adik jalan ke IOI City Mall. Puas berjalan, singgah ke medan seleranya, Food Junction @ IOI City Mall. Kami order makanan dari kedai berlainan. Nak banding harga.

Ghazni makan set nasi, RM 11.45 (termasuk cukai)
Nasi putih + sayur goreng belacan + ayam masak paprik + telur dadar + sup pedas



Amirah makan makanan Korea, RM 12 (kalau tak silap)
Ramyun + kimchi


Bila tengok harga yang Maha Mahal, aku terus batalkan niat nak makan masakan Jepun. Pusing-punya pusing, ternampak kedai nasi campur. Terus ambik lauk camni supaya harga tak lebih RM6 (nak sedapkan hati).

Nasi putih + tauhu 2 keping + telur goreng bersos
Simple kan lauk aku. Tapi korang nak tahu harga dia?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
RM 9.00 ye!! tidak termasuk cukai!!

Serius takda mood nak makan masa tu. Aku siap boleh tak sengaja tertengking bangla tu, MAHALNYA HARGA MAKANAN NI??!! Pastu kesian pulak tengok bangla tu sebab dia tak bersalah, buat muka kesian sangat. Aku yang emosional sangat. Hehehe. Ingat nak berjimat kalau ambik nasi campur. Sekali kena bedal jugak. Aku ambik nasi putih bukan nasi lemak. Resit tu tak betul.

Pastu lagi bertambah terkejut, tengok milo ais yang adik aku beli cawan plastik besar ni.

Comel tak? dan harga dia....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
RM 3.90 segelas tidak termasuk cukai!!!
kau rasa?






Layan..................

Perangai Aneh Pekerja Malaysia

Assalamualaikum

Pagi ni nak mengomel sikit + maki hamun + meluahkan rasa tak puas hati. Hari ni aku sampai lewat ke opis. Tapi bukan masuk lewat. Biasanya dalam jam 7.45 pagi dah sampai. Tadi aku sampai jam 7.55 pagi. Waktu kerja bermula jam 8.00 pagi. Kalau sampai awal, sempatlah beli makanan untuk sarapan. Jadi, disebabkan tak berapa nak awal, aku terus buat kerja apa yang patut bila sampai kat opis. Sedar-sedar je dah jam 8.45 pagi. Perut mula menyanyi riang. Kemas-kemas sikit meja, terus menuju ke cafe di tingkat bawah dengan harapan masih sempat membeli sarapan.

Dengan berhati-hati menuju ke cafe supaya tak terserempak dengan pegawai-pegawai besar (pengawas) yang bila-bila masa sahaja boleh buat laporan pasal kita. Sampai je kat cafe, terkejut aku tengok punyalah ramai makhluk berjantina jantan yang tanpa segan silu melepak sambil bergelak pontianak kat suatu sudut. Kat jari pulak, masing-masing ada sebatang rokok - padahal cafe ni kawasan larangan merokok dan berpendingin hawa. Memang jenis tak reti bahasa. Adalah dalam 7-8 orang yang melepak tu.

Aku beli makanan terus naik ke opis semula. Kecewa dan geram. Tu je yang nak melalut pagi ni. Sekian.

Kalau orang kata kita mundur + pemalas - kita marah


Layan...........

Khamis, 5 Februari 2015

Nampak sama tapi tak serupa.

Assalamualaikum

Lama aku bercuti, 5 hari. Pergi Melaka dan Johor melawat saudara dan rakan yang sakit. Selama tu jugaklah aku tak sempat nak belek-belek blog orang. Hehehe. Hari ni baca blog Kakcik Seroja. Dapat tahu beliau baru pulang dari Vietnam. Dalam banyak-banyak gambar dalam posting tu, tertarik dengan sebuah gambar.



Tertarik dengan gambar bangunan tu, terus Google maklumat pasal bangunan tu. Dan ini hasilnya.


Menara Bitexco Financial, Ho Chi Minh Vietnam

"Bitexco Financial Tower is a skyscraper in Ho Chi Minh City, Vietnam, owned by Bitexco Group, a Vietnamese company. With 68 floors above ground and three basements, the building has a height of 262.5 metres (861 ft), making it the 124th tallest building in the world. The tower was made by the French company AREP and architects J.M. Duthilleul, E. Tricaud and Carlos Zapata. World renowned Venezuelan architect Carlos Zapata, who was behind Bitexco Financial Tower, drew inspiration for this skyscraper’s unique shape from Vietnam’s national flower, the Lotus.[citation needed] The tower was the tallest building in Vietnam from 2010 to early 2011 when Keangnam Hanoi Landmark Tower topped out on 24 January 2011.

The tower was officially inaugurated on October 31, 2010."


Tiba-tiba teringat kat Malaysia. 


Menara Telekom, Bangsar Kuala Lumpur

"The Telekom Tower (Malay: Menara Telekom) is a skyscraper in Malaysia. It is 310 m (1,017 ft) tall, has 55 floors, and is shaped to represent a sprouting "bamboo shoot". It is located along the Federal Highway, Sprint Expressway and Jalan Pantai Baharu and is served by the Rapid KL Kerinchi, LRT station. It was designed by Hijjas Kasturi Associates and was constructed between 1998 and 2001 by Deawoo Construction. The building was officially opened on 11 February 2003 by fourth Malaysian Prime Minister, Tun Dr Mahathir Mohammad.

The complex also includes a theatre able to seat a 2,500 audience, a large prayer hall (surau) and a sports facility. A unique feature of the tower is its 22 open skygardens alternating every three floors. The office floors are separated into north and south wings served by express double-deck elevators.

Near the building is Kerinchi Pylon, the tallest electricity pylon in Southeast Asia."


Hehehe kebetulan hampir sama reka bentuk walaupun arkitek berlainan. Insyaallah tahun ni nak selfie jugak macam Kakcik Seroja kat sana. Eh?


Layan............