Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Jumaat, 27 Februari 2009

Politik: Satu Penghinaan

Beberapa persoalan kepada mahsiswa Malaysia.

  1. Adakah mahasiswa tidak boleh berfikiran kreatif?
  2. Adakah mahasiswa hanya tahu ikut telunjuk orang?
  3. Adakah mahasiswa buta sejarah dan politik?

Aku tengok mahasiswa kita sekarang tidak ramai yang tahu pasal politik. Aku pun bukan tahu sangat tapi aku cuba mengambil tahu. Rata-rata aku blogger yang aku tengok (dari kalangan mahasiswa), lebih suka cerita benda mengarut. Aku tak kisah pun. Ikut suka hati koranglah.. Tapi bila ada blogger yang cerita pasal poliitik, korang marah pulak. Pastu kutuk cakap poyo!

Bagi aku politik bukan sahaja cerita pasal skandal, pilihanraya, rampasan kuasa dan macam-macam lagi tafsiran untuk politik, tapi ia lebih kepada cerita sejarah yang perlu kita ambil tahu , siasat dan kaji.

Sebab tu tak mustahil, ramai juga blogger-blogger di kalangan mahasiswa yang tak kenal nama-nama menteri beserta portfolio masing-masing.

Sebab tu, bila orang cerita pasal PPSMI, AUKU, DEB atau sebagainya, kena bukak balik buku rujukan ataupun search dalam internet.

Sebab tu jurang antara mahasiswa dan kerajaan makin jauh.

Sebab tu kita tak tahu apa yang terjadi di parlimen, masalah berbangkit negara, pasal ekonomi dan sebaginya.

p/s: Ada kawan aku tanya:

  1. Apa beza ahli parlimen dan ADUN.
  2. Kenapa dengan kerajaan Pakatan Rakyat Perak? Siapa yang perintah sekarang?
  3. Apa beza Menteri Kewangan dan Perdana Menteri? Siapa menteri kewangan sekarang?

p/s: Bukan semua mahasiswa macam tu dan persoalan di atas diutarakan oleh seseorang yang amat arif dalam politik.




Layan....

Perlu ke Boikot Produk Israel?

Ceritanya..

1) Pagi ni, aku beli Mee Goreng + Mee Hoon Goreng + Milo Ais untuk sarapan aku. Harga semua item-item tu RM3.10 di kedai yang sama.

2) Pagi semalam, aku beli Mee Goreng + Mee Hoon Goreng + Milo Ais untuk sarapan aku. Harga semua item-item tu RM3.70 di kedai yang sama.

3) Pagi kelmarin, aku beli Mee Goreng + Mee Hoon Goreng + Milo Ais untuk sarapan aku. Harga semua item-item tu RM2.80 di kedai yang sama.

Masalahnya...

Tiap-tiap hari harga yang berlainan aku kena bayar. Kalau bayar kat:

Tokey = Mahal = RM3.70
Anak tokey = Murah = RM2.80
Pekerja tokey = Murah sikit dari tokey = RM3.10

Aku tengok time kita boikot McD, KFC or produk-produk Israel ni lah, orang-orang kita ambil kesempatan naikkan harga barang. Kedai makan yang aku makan ni hanyalah sekelumit masalah yang dialami oleh warga Malaysia.

Aku perhatikan, kebanyakan warung kat KL ni menaikkan harga makanan atau barangan lain yang dijual. Kalau rasa fakta aku salah, cuba jalan-jalan kat KL. Tengok harga menu makanan dorang. Lagi-lagi kedai mamak!

Masa sebelum boikot hari tu, oklah gak harga dia. Dorang ada alasan naik harga sikit sebab harga minyak naik. Tapi sekarang harga dah turun! Aku tanya gak makcik kedai tu sebab apa harga naik. Korang tahu apa beliau cakap? HARGA AIR dan PLASTIK NAIK. What the hell of you makcik!!?? Nasib baik bukan bapak aku yang tanya. Kalau tak dengan tukang-tukang masak tu semua kena flying kick!

Persoalannya....

  1. Setahu aku harga minyak dan barangan seperti susu F&N, Milo dan lain-lain telah turun sehingga 10%. Sila rujuk Utusan Meloya. Kenapa guna alasan yang sama setipa kali naikkan harga barangan?
  2. Adakah kita juga perlu memboikot pula kedai-kedai yang menaikkan harga sesuka hati macam ni?
  3. Adakah kita perlu memboikot lagi KFC, McD dan yang lain-lain?

p/s: Tu baru sarapan, cuba bayangkan lunch, dinner dan supper. Agak-agak korang, berapa aku kena bayar pulak kang?

p/s: "Ada yang cakap, aku kena bayar biasa je". Bagi aku ko memang anak orang kaya sebab tak pernah kira berapa ko makan. Tahu bayar je! Aku bukan loaded nak wat kerja amal kat kedai makan makcik tu. Aku akan pastikan berapa aku kena bayar setiap hari dan bandingkan dengan kedai-kedai lain.

p/s: Aku akan pastikan aku akan makan menu yang sama setiap hari untuk bandingkan harga.

Mee + Mee Hoon bukanlah dua harga yang berbeza. Mee = RM1.20 dua senduk. Mee Hoon juga = RM 1.20 dua senduk.

So, Mee 1 senduk + Mee Hoon 1 senduk = RM1.20 gak! Macam mana boleh jadi RM1.50 atau RM1.70???? Ko ingat aku bodoh??




Layan.....

Rabu, 25 Februari 2009

Aku dalam dilema lah pulak!

Baru tadi mak aku call (8:50 p.m) ajak borak-borak dalam phone. Pelik gak, jarang mak aku call sebab beliau tidak suka call anak-anak. SMS je (tu pun lepas setahun pakai HP - hehehe)

Dalam call tu, mak aku bermadah pulak. Bagi introduction dan penerangan ringkas kat aku.

Ma: Hari minggu ni boleh balik Putrajaya tak? Sabtu dengan Ahad je..

Aku: Balik kenapa?

Ma: Ma dapat tempah 2 chelet kat Cameron Highlands. Satu untuk Mak Teh dan satu lagi untuk "kita".

Aku: Hm... So?

Ma: Mak Teh tak nak pergi sebab ada problem. Ma ajak Azri. Dia nak ikut (adik aku yang form 5 ni memang susah nak ikut parents aku makan angin - tak cool sebagai anak remaja kata beliau) kalau pergi 1 hari 2 malam je.

Aku: Masih tak paham...

Ma: Boleh balik ke tak?

Aku: Tak boleh sebab dah janji dengan "bos" nak pergi kem kepimpinan Sabtu ni. Lagipun, kan adik dah bagi tahu Ma 2 minggu awal... (adik --> panggilan manja aku. Nape? Dengki?)

Ma: Alah, baliklah kejap... Ma teringin sangat nak pergi Cameron Highlands. Tak pernah pergi pun selama ni. Bilik tengah ada (kosong) tu. Hari lain semua dah penuh. Sampai bulan 4 pulak tu!

Aku: Takda masalah kot kalau adik tak pergikan? Alah... ma pergi jelah dengan dorang semua...

Ma: Memang takda masalah pun dengan dorang. Siapa cakap Ma ada masalah dengan dorang.. Yang jadi masalah tu, siapa nak jaga "anak angkat" kat rumah tu? Siapa nak jaga makan minum dan cuci berak dia?

Aku: Jadi, kesimpulannya?

Ma: Ma nak adik balik rumah tengok-tengokkan dorang. Bagi makan dan cuci berak dia...

Aku: Maksudnya, adik balik rumah, jaga budak-budak tu, dan yang lain bergumbira di Cameron? What the F***??? Mana boleh... Ingatkan nak suruh balik sebab nak ajak pergi sama-sama. Rupanya ada muslihat lain..

Ma: Alah, adik pergi kemuadianlah.. Lain kali kita pergi lagi... Oklah, nanti ma call balik. Sebelum tu, pikir-pikirlah dulu. Ma harap sangat nak pergi tapi tak sampai hati nak tinggalkan "anak angkat" Ma kat rumah... Nanti Ma bagi elaunlah..

Aku: Jap-jap. Takda talian hayat (pilihan lain) ke?

Ma: Oklah, lama cakap habis pulak kredit ni. Wassalam... (alasan biasa bila nak putuskan panggilan)

Aku: Eh... belu....m (toot.... toot....)

(Patutlah ayat macam dalam buku teks BM Darjah 6! Ada taik dicelah bontot rupanya!)

Macam mana ni? Aku dalam dilema. Nak pergi kem tu atau balik rumah......???

Kalau tak pergi kem pulak:

  1. Aku dah mingkir janji sebab benda tu dah plan sebulan awal.
  2. Aku adalah pekerja senior beserta seorang lagi sahabat. Yang lain adalah pekerja baru. Takkan aku nak biar pekerja baru terkial-kial buat kerja? Kawan aku mana boleh handle ramai-ramai. Nanti gila isim pastu moody pulak. Hehehe..
  3. Takdapatlah duit belanja lebih minggu ni padahal banyak benda nak kena bayar! Walaupun aku dijanjikan elaun, itu adalah semata-mata duit belanja mingguan aku. Kalau aku mintak duit minggu depat, nescahya mak aku akan cakap, "kan dah bagi elaun minggu lepas, takkan dah habis?"

Kalau tak balik rumah pulak:

  1. Kemungkinan trip to Cameron akan batal sebab takda siapa nak: jaga budak + basuh baju + memasak + angkat baju + kemas rumah + cuci berak = AKU!
  2. Mak aku akan kecewa sangat sebab beliau tak pernah pergi Cameron (aku pun tak pernah. Kalau Genting tu dah macam rumah kedua aku - hik hik hik!!)
  3. Anak angkat a.k.a anak kucing kesayang mak aku, (batch kedua yang selamat dan hidup dari ibu kucing yang gedik bernama KOREN) akan menyepahserabutkan rumah degan baja-baja organik dorang yang suam-suam taik tu!. Silap-silap dalam peti ais pun ada tinggalan fosil tu!
adik aku ni dan-dan nak pergi pulak! biasanya taknak! mangsa keadaan = AKU!

So, apa pendapat korang?





Layan...

Lelaki Bangsat - Sial ko!

Inilah muka lelaki bangsat yang memang terang-terangan menghina Islam dan Allah!

Mari seluruh blogger yang beragama Islam membuat kutukan terhadap beliau!

  • Allahu Akbar!!
  • Allahu Akbar!!
  • Allahu Akbar!!

Lelaki bangsat! <-- klik link ni! Layan...

Lagi-lagi Babi! Dan terus babi!

Terbeli kasut kulit babi!!

Klik link di atas.

Komen:

Macam dah takda kulit lain nak pakai! Memang babi betul orang macam ni! Menganiaya umat Islam!

Siapa yang jadi penjual dan pengedar memang BABI! Kes macam ni taknak pulak heboh-heboh tapi hal-hal remeh yang lain masuk pulak surat khabar. Siap FRONT PAGE lagi!

Sebabnya, ada juga pihak yang mempunyai saham dalm produk babi ni!

Hamik ko BABI!

Layan...

Selasa, 24 Februari 2009

Israel Mengepung Malaysia!

Klik gambar untuk besarkan


Tahukah anda, kita sebenarnya dikepung oleh Israel tanpa kita sedari? Memang nampak remeh dan aneh, tapi berat bagi kita yang mencintai tanah air kita.

Tahukah anda, hanya tiga (3) negara di ASIA TENGGARA yang tidak "memiliki" Kedutaan Israel?

Mereka adalah:

  1. Malaysia
  2. Indonesia
  3. Brunei

"Ada sahabat yang berkata, memanglah kita tiada
Kedutaan Israel, sebab kita negara Islam"


Tapi tahukah anda, berapa bilangan Negara Islam (mungkin juga negara OIC) yang mempunyai kedutaan Israel di negara mereka?

Mereka juga adalah:
  1. Azerbaijan (96% Muslim)
  2. Mesir (Egypt - (90% Muslim)
  3. Eritrea (50-50 Muslim)
  4. Jordan (92% Muslim)
  5. Kazakhstan (57% Muslim)
  6. Nigeria
  7. Senegal (95% Muslim)
  8. Turki (Turkey - 99% Muslim)
  9. Qatar (77.5% Muslim)
  10. Kyrgyzstan (75% Muslim)
  11. Uzbekistan
  12. And others
Mungkin disebabkan inilah, kita mengambil sikap berkecuali jika negara-negara Islam diserang dan kita hanya boleh memberi bantuan kewangan dan moral kepada negara Islam terlibat. BUKAN BANTUAN KETENTERAAN...

p/s: Kalau kita serang Singapura, tidak mustahil Israel akan menyerang kita, dan mungkin Filipina serta Thailand juga akan turut serta sebab mereka ada misi yang belum diselesaikan dengan Malaysia.

p/s: Ketenteraan Singapura: Apa kaitan Israel? -->> Akan datang...!



Layan....



Copy or Kopi?

Banyak blog yang aku jenguk sekarang ni, gaya penulisan dorang seperti tiada identiti masing-masing. Aku bukan cakap pasal arah tuju, jadi jangan bangkitkan pasal arah tuju sebab nanti aku pun terpalit sama. Muahahah..

Tapi gaya penulisan yang aku cakap takda identiti masing-masing tu adalah seperti:

  1. Meniru gaya penulisan orang lain.
  2. Cerita-cerita yang ditulis adalah lebih mirip kepada cerita dalam blog yang dibaca oleh mereka - macam tiru tapi diubah sedikit.
  3. Cerita tu ditiru bulat-bulat dari blogger lain.

Mungkin orang kata aku menyibuk baca blog orang tapi aku tak kritik pun dalam blog ko. Aku guna blog aku sendiri.

Lagi satu, rata-rata blogger muda yang baru naik ni, terlalu taksub dengan blog-blog agama yang mereka baca. Mereka rasakan ITULAH BLOG yang menceritakna perihal agama dengan TEPAT. Oleh itu, mereka pun mengulas tentang agama di blog mereka seolah-olahmereka yang tulis. Selepas tu, menyebarkan pula fahaman mereka.

Selain tu, mengambil bulat-bulat artikel dari akhbar online atau mana-mana blog sesuka hati, TANPA memaklumkan sumber berita atau artikel itu diambil.

Bagi aku, walaupun ikut suka koranglah nak buat blog macam mana, sebab tu blog ko. Tapi perlu diingat, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh terjelepuk ke tanah jua...

Layan....

Isnin, 23 Februari 2009

Cakap-cakap minyak!


Cerita lama...

Sharil: Semalam aku tengok debat pasal harga minyak kat TV10.
Aku: Ye ke? Siapa pendebatnya? (dah tau saja tanya - ISA)
Sharil: Alah, Shabery Cheek dengan Anwar Ibrahim. Ko tak tau ke?
Aku: Tak tau sebab tu aku tanya..
Sharil: Aku tak tengok habis pun sebab aku dah tau, kerajaan ada sebab naikkan harga minyak tu. Kalau aku tengok sampai habis pun buat apa, nanti terpengaruh pulak dengan Anwar Ibrahim tu!
Aku: Apa kesimpulan yang dapat ko buat?
Sharil:
  1. Anwar Ibrahim memang gila kuasa
  2. Anwar Ibrahim sengaja mencari publisiti murahan
  3. Anwar Ibrahim sengaja meraih simpati dari rakyat
  4. Anwar Ibrahim terdesak dan takda idea lain selain mencari salah kerajaan
  5. Anwar Ibrahim suka buat demonstrasi
  6. Anwar Ibrahim tak reti pasal ekonomi
  7. Anwar Ibrahim suka membangkang kerajaan
  8. Anwar Ibrahim buta sejarah
  9. Anwar Ibrahim bla...bla..bla...

Aku: Tu je?
Sharil: Yup. Nak cakap apa lagi? Kalau rakyat masih tak nampak jugak, tak tau la bodoh ke apa.
Aku: Ok. (ko pun bodoh!) Jumpa lagi kot...

Komen:

KO MEMANG BODOH!


Layan....

Wahabi dan Salafi

Boleh tolong aku?

1) Ada sesapa yang boleh terangkan apa itu Wahabi dan apa itu Salafi?

2) Apa beza Wahabi dan Salafi?

3) Adakah doa dan solat sunat selepas solat fardhu haram dilakukan?

Layan....

Ahad, 22 Februari 2009

Sabtu, 21 Februari 2009

Hudud: Rasionalnya Tanpa Mengira Zaman


Aku ada minta seorang sahabat aku menulis tentang Hukum Hudud yang ramai di antara umat Islam sendiri gerun mendengarnya, apatah lagi non-muslim. Oleh itu, beliau telah menulis dengan ringkas keterangan mengenai Hudud ini. Harap-harap, yang mana tak faham boleh bertanya kepada tuan empunya blog atau tanya sendiri aku. Ok?

Ibnu Maulub - Yang Berkelana. Jangan lupa buka blog ni dan baca dengan teliti.

Layan....

Jumaat, 20 Februari 2009

Siapa Takut Cikgu Disiplin?

Pendahuluan

Dulu masa zaman sekolah, antara cikgu yang paling digeruni adalah Cikgu Disiplin (CD). Walaupun aku tak pernah kena tibai dengan CD ni, tapi aku tetap gerun kalau dengar nama beliau (tapi dengan cikgu or ustaz, memang banyak kali kena "belai" sebab aku ni murid kesayangan dorang - betul tak?)


Cikgu Disiplin korang??


Jenis-jenis rotan

CD biasanya menggunakan pelbagai jenis rotan untuk merotan pelajar. Ada yang tebal, yang nipis, yang panjang, yang pendek, dan ada juga yang macam batang afrika. Eh silap, batang buluh..

Macam-macam ada...


Yang paling gerun, batang paip!

Teknik Pertahanan

Aku teringat lagi, kalau ada je pelajar yang bakal dirotan oleh CD ni, mesti budak-budak lain pun turut merasa tempias gerun. Ada yang simpati, dan tak lupa juga cuba meraih simpati. Hehehe.. Kalau yang dah biasa kena, mesti dah prepare dari awal-awal lagi. Kalau dulu, budak-budak yang akan dirotan di bahagian punggung akan cuba selit buku latihan atau apa sahaja kertas keras di celah seluar dorang supaya time kena tibai nanti taklah teruk sangat effect-nya.

Tapi sekarang benda tu dah kantoi dan tak praktikal lagi. Dorang letak pulak sapu tangan atau kain tebal supaya bahagian punggung dorang Lebih Tebal Dari Biasa (cakap style hot.fm okkk?). Masa depan nanti tak tau la pulak macam mana budak-budak ni meng-evolusi-kan teknik pertahanan dorang.


Dulu....
(tahun 1980 - kad raya pun boleh....)



Kini...
(tahun 2000 - kain lap dapur mak)


Selamanya?
(tahun 2015)



Gaya Merotan

Gaya rotan pun pelbagai. Pernah kena gaya macam ni?

Menonggeng bergaya!

Persoalan

Tapi persoalannya, adakah rotan masih lagi perlu dilaksanakan dalam menghukum pelajar kita pada hari ini? Sedangkan, merotan itu menjatuhkan maruah pelajar itu sendiri dan negara-negara maju seperti Amerika dan United Kingdom sendiri telah menghapuskan sistem rotan di dalam sistem pendidikan mereka. Hasilnya ramai juga cerdik pandai yang "terbit".

Aku tak cakap merotan tu tidak elok tapi cikgu-cikgu (bukan semua) sekarang merotan anak murid disebabkan tekanan yang dialami oleh mereka. Jika mereka merotan untuk mendidik, kenapa "aktiviti: ini dilakukan setiap minggu oleh CD?

Dan aku pernah dirotan oleh ustaz menggunakn kayu silambam hanya disebabkan oleh beliau marah dengan orang lain (Ustaz tu yang mengaku sebab apa aku dirotan guna kayu tu!)

Dan jika merotan itu untuk mengajar, kenapa perlu rotan yang pelbagai jenis dan gaya merotan yang pelbagai? (kat umah pun bapak aku pakai hanger jer... Gaya pun tak prnah berubah selama 20 tahun!)


Watcha!! Hamik ko budak!!


Layan.....

Profile Calon Ketua Pemuda UMNO

Sumber Wikipedia



Calon-calonnya adalah:-


Datuk Mukhriz bin Tun Mahathir

Datuk Mukhriz bin Tun Mahathir (lahir pada November 1964) ialah anak ketiga daripada lima adik-beradik kepada bekas Perdana Menteri Malaysia yang ke-empat Mahathir Mohamad dan Tun Dr. Siti Hasmah. read more



Khairy Jamaluddin

Khairy Jamaluddin merupakan ahli politik Malaysia yang menjawat jawatan Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia dan merupakan Ahli Parlimen Rembau. Beliau juga merupakan menantu kepada Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi setelah berkahwin dengan Nori Abdullah. read more



Dato’ Seri Dr. Mohamad Khir Bin Toyo

Dato’ Seri Dr. Mohamad Khir Bin Toyo (lahir 6 Ogos 1965) merupakan Menteri Besar Selangor ke-13. read more


Komen:

Korang boleh nilai sendiri calon-calon ni. Lepas tu bagi komen kat aku. Rasa-rasalah, yang mana paling layak jadi Ketua Pemuda UMNO Malaysia?


Dan Pemenangnya adalah.....

????????


Layan.....

Khamis, 19 Februari 2009

Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971



Sumber: Wikipedia

Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU 1971) merupakan satu akta yang digubal oleh kerajaan Malaysia yang diperkenankan oleh raja pada 27 April 1971. Ia juga merupakan suatu akta sebahagiannya di bawah kuasa Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia untuk mengadakan peruntukan bagi penubuhan, penyelenggaraan dan pentadbiran universiti-universiti dan kolej-kolej universiti awam dan bagi perkara-perkara lain yang berkenaan dengannya.[1] Akta ini dipinda pada tahun 1975 dan 1995 menjadi Akta Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 1995.

Mengongkong Pelajar


Menurut Abdullah Haji Abdul Karim, Pengarah, Jabatan Pembangunan Mahasiswa Dewan Pemuda PAS Pusat dalam kenyataan rasmi dalam laman Harakah Daily berkata meskipun di dalam mukadimah AUKU 1971 jelas memperuntukkan bahawa AUKU adalah bertujuan:


"to provide for the establishment, maintenance and administration of University and University Colleges and for other matters connected therewith",


tetapi kita melihat bahawa banyak peruntukan di dalamnya, terutamanya seksyen-seksyen baru yang dimasukkan selepas pindaan pada tahun 1975 yang dibentangkan oleh Menteri Pelajaran waktu itu, Tun Dr. Mahathir bin Mohamad melalui Akta Pindaan A295, seperti Seksyen 15A, 15B, 15C, 15D, 16A, 16B, 16C dan lain-lain yang jelas bercanggah dengan prinsip keadilan undang-undang.

Matlamat utama terhadap pindaan yang dibawa dalam tahun 1975 tersebut yang kekal sehingga kini ialah menghalang:

  • penglibatan pelajar dengan parti politik dan kesatuan sekerja, dan
  • penggabungan di antara badan-badan pelajar.

Antara beberapa peruntukan di dalam AUKU dan juga Kaedah-Kaedah Tatertib Pelajar (merupakan undang-undang kecil yang mengandungi semua peruntukan berkaitan dengan tataertib pelajar-pelajar dan dikuatkuasakan secara seragam di semua IPTA) dimana kaedah ini digubal oleh Lembaga Pengarah Universiti melalui perwakilan kuasa (delegated power) yang diberikan oleh Seksyen 16C (2 / 1) AUKU 1971, yang berlawanan dengan hak asasi manusia serta bersifat menindas dan perlu dipinda atau dimansuhkan segera ialah:

a) Di dalam Kaedah-Kaedah Tatatertib Pelajar yang digunapakai di kesemua IPTA di negara ini dan juga praktis yang menjadi amalan kebanyakan IPTA, bidangkuasa berkenaan dengan hal-ehwal tatatertib pelajar adalah diwakilkan oleh oleh Naib Canselor/Rektor sesebuah universiti kepada Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang kemudiannya akan membentuk Jawatankuasa Tatatertib Universiti/Pihak Berkuasa Tatatertib Universiti.

Merujuk kepada AUKU sendiri dan juga Kaedah-Kaedah Tatatertib Universiti, kuasa Jawatankuasa Tatatertib ini adalah amat luas dengan meliputi kuasa:

  • menyiasat,
  • menjalankan pendakwaan,
  • mendengar kes tatatertib dan menghakimi kes tersebut dan
  • membuat keputusan serta menjatuhkan hukuman sekiranya pelajar yang dipertuduh itu didapati bersalah.

Beliau menekankan bahawa perkara ini amatlah bertentangan dengan rules against bias yang menjadi tonggak utama kepada prinsip keadilan semula jadi (natural justice) yang menjadi dasar utama kepada mana-mana badan pengadilan termasuklah mahkamah atau pun mana-mana tribunal. Tidak ada jaminan pelajar yang dipertuduh oleh Jawatankuasa Tatatertib tersebut akan mendapat perbicaraan yang adil oleh kerana komposisi Jawatankuasa Tatatertib adalah terdiri dari orang yang sama yang menjalankan segala kuasa yang diperuntukkan oleh undang-undang. Peruntukan ini juga bertentangan dengan Perkara 8(1) Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak sama rata di sisi undang-undang dan hak sama rata untuk mendapat perlindungan undang-undang.

b) Tidak terdapat pun sebarang peruntukan samada di dalam AUKU mahupun di dalam Kaedah Tatatertib Pelajar yang memberikan hak kepada pelajar yang didakwa di hadapan Jawatankuasa Tatatertib Pelajar untuk mendapatkan khidmat seorang Peguambela dan Peguamcara bagi mewakilinya di dalam perbicaraan tersebut. Sedangkan bagi kakitangan universiti termasuk pensyarah yang turut di dakwa atas suatu pertuduhan tatatertib, mereka dibenarkan untuk diwakili oleh seorang peguam berdasarkan peruntukan di dalam Statutory Bodies (Discipline and Surcharge) Act 2000. Diskriminasi ini adalah bertentangan dengan Perkara 8 (1) Perlembagaan Persekutuan manakala penafian hak untuk diwakili oleh seorang peguam (right to counsel) adalah melanggar Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan. AUKU sepatutnya dipinda bagi memasukkan peruntukkan yang membenarkan seseorang pelajar diwakili oleh peguam pilihannya sendiri jika dia dibicarakan oleh Jawatankuasa Tatatertib Universiti.

c) Seksyen 15D pula menjadi ancaman utama kepada pelajar, terutamanya kepada pelajar yang sedang dipertuduh di bawah sebarang kesalahan jenayah diluar, di mana pelajar terbabit hendaklah digantung pengajian hinggalah kesnya selesai. Peruntukan ini jelas berlawanan dengan prinsip ‘a man is innocent until proven guilty’ kerana pelajar terbabit telahpun ‘dihukum’ sedangkan kesalahannya belum dibuktikan lagi. Jika didapati bersalah pelajar terbabit secara automatik akan dipecat dan sekiranya didapati tidak bersalah, akan diterima kembali untuk menyambung pengajian. Tetapi kita semua maklum bahawa sesuatu kes di mahkamah akan memakan masa bertahun-tahun untuk diselesaikan. JPMDPP berpendirian peruntukan Seksyen 15D ini sepatutnya dimansuhkan serta merta.

d) Berdasarkan kepada Kaedah Tatertib Pelajar-Pelajar, mana-mana pelajar yang didapati bersalah atas sesuatu kesalahan boleh dikenakan mana-mana satu atau gabungan dua atau lebih hukuman yang sesuai yang berikut, iaitu:

  • amaran;
  • denda;
  • dilarang daripada mana-mana bahagian atau bahagian-bahagian tertentu Universiti bagi tempoh yang ditetapkan;
  • digantung daripada menjadi seorang pelajar universiti bagi tempoh yang ditetapkan;
  • dipecat dari universiti.

Apa yang menjadi masalah, peruntukan ini adalah umum dan ia tidak menentukan urutan hukuman yang mesti diikuti. Bentuk hukuman yang hendak dijatuhkan adalah berdasarkan kepada budibicara Jawatankuasa Tatatertib tanpa dipandu oleh apa-apa peraturan tertentu. Oleh sebab itu soal kesetimpalan (proportionality) juga boleh dipertikaikan di mana dalam beberapa kes, terdapat pelajar yang terus dikenakan hukuman dipecat dari universiti meskipun didapati bersalah melakukan kesalahan kali pertama dan kesalahan tersebut bukanlah kesalahan yang besar seperti jenayah rompak ataupun rogol.


Persoalan:


1) Adakah sebab AUKU ni, ranking University Malaysia kita jatuh?

2) Sejauh mana AUKU ni berkesan dalam menangani masalah politik dikalangan Mahasiswa?

3) Adakah tanpa AUKU, Mahasiswa dapat melontarkan pandangan mereka dengan lebih bebas?

4) Adakah kerajaan sekarang memang tidak ikhlas dalam membantu Mahasiswa?

5) Adakah AUKU hanya lebih kepada masalah politik antara kerajaan dan pembangkang?




p/s: Minta saudara dan saudari sekalian tolong jawab persoalan ini. Terima ksaih.

Layan........

Rabu, 18 Februari 2009

Sesat dalam agama? (18 SX)

(Updated - 2.00 P.M)

Kes 1




Aiery: Ko tau sex tu apa?
Aku: Tau la sikit-sikit. Kenapa? (Padahal expert!)
Aiery: Meh aku terangkan. Bla.. bla.. bla..

(sambil terangkang apa itu persetubuhan, apa beza air mani perempuan dan lelaki. Pastu terangkan lagi macam mana "dorang" boleh terhasil dan "dihasilkan". Aku dengar dan buat-buat bodoh sebab tengah best dengar kursus kahwin percuma dan dibuat di kedai mamak)

Aku:
Oh... Macam tu eh... Hebatlah ko! Sekolah Menengah Kebangsaan je tapi boleh cerita pasal benda macam ni!

Aiery:
Alah, biasalah tu. Aku kan amik Biologi, Fizik, dan Kimia...
Aku: Apa kaitan Fizik dengan sex?
Aier: Bla.... bla..

(terangkan lagi - agak lucah untuk diceritakan - maaf readers! :p)

Aku: Hebat. Hebat.
Aiery: Cepatlah, aku nak balik. Nak terBERRY ni.

(on da way balik rumah beliau)

Aiery: Aku pergi bilik air dulu.
Aku: Ok! Jangan lama-lama sangat nanti membazir bahan buangan tu. Petang ni nak buang lagikan?

Aiery:
KO MEMANG BUDAK GILA!
Aku: Muahahaha!! (Gelak porno)

Aku: Dah setel?
Aiery: Dah.. Aku nak mandi kejap.
Aku: Takkan ko tak mandi lagi? Tadi keluar makan memang belum mandi lagi?
Aiery: Dah la bodoh. Takkan aku tak mandi kot! Ni aku nak mandi wajiblah...
Aku: Sebab apa? Ko buang anak ke?
Aiery: Ko memang gila! Aku nak mandi sebab tadi kan aku buang air besar. Ko ni bodohlah... Takkan hukum pun tak tahu?
Aku: (hantuk kepala kat dinding sambil guling-guling naik syiling)

Kes 2




Sembahyang Jumaat dekat masjid TTDI Jaya, Shah Alam. Tengah-tengah sembahyang, pakcik kat sebelah aku ni asyik tergaru-garu telinga dia. Gatal meroyan kot getus hatiku (ayat novel?). Dari mula sampai nak habis solat asyik-asyik tergaru. Asyik-asyik menggatal eh silap. Asyik-asyik gatal.

Time tahiyat akhir, pakcik ni garu-garu lagi. Masa tengah menegakkan jari ketika bacaan "Asyhaduallaa ila haillallah", beliau gatal lagi. Terus diangkat tangan kanan tu untuk menggaru telinga beliau. Manakala tangan kiri pula menggantikan tempat tangan kanan tadi siap angkat jari lagi tu!(masa ni, mesti korang tengah praktikkan apa yang aku tulis ni kan? Mengaku jelah! Aku dah agak!).

Kes 3



Tempat adalah sama, tetapi time sembahyang maghrib. Nak sembahyang je, ada abang sorang ni, letaklah HP dia kat atas sejadah. Imam angkat takbir. Pastu dia pun angkat takbir. Tengah-tengah sembahyang, HP beliau berbunyi girang. Tet... tet... toot... toot...
(lagu Siti Nurhaliza kot? - lupa).
Pastu beliau tanpa segan silu terus menjawab panggilan tu...

Beliau: Weh, aku tengah solat ni. Ko nak apa?
Toot: Sokseh.. sokseh.. sokseh...
Beliau: Ok2. Kang jumpa kat mapley U2.
Toot: sokseh sokseh sokseh..

Terus sambung balik solat beliau tanpa Takbiratul Ihram. Aku? Terbatal solat sebab nak pergi tandas gelak puas-puas (aku masa tu budak lagi lah... Tapi dah baligh!)

Kes 4

Masjid Negara, KL. Berkisar juga tentang pakcik (aku taktau umur dialah...). Time nak takbiratul ihram, aku tengok (aku memang suke tengok orang sebelum solat, tapi bukan tengok orang ketika solat - nanti tak khusyuk - betul ker?) beliau berulangkali mengangkat takbir. Mulut pulak terkumat kamit baca apa entah. Banyak kali angkat takbir, tapi tak start-start gak solat tu. Pelik aku! Allahu Akbar! Ish. Silap. Allah....hu Akbar. Adeh silap lagi (macam tulah lebih kurang gaya beliau). Tiba-tiba imam pun ruku'. Dan......

Pakcik ni pun terus ikut ruku' gak... Uits! Apa sudah jadi? Habis je solat, pakcik ni pun habis sama-sama gak. Tak tambah pun lagi satu rakaat. Aku tanya Ustaz, dia cakap orang tu kira masbuk. Kena ganti rakaat.. Adeh, terlebih sudah!

Kes 5

Sembahyang Jumaat lagi.

Syakur: Bla... bla... bla...
Aku: Bla... bla... bla... (padahal tengah khutbah tu! - Anak-anak sekarang...)

Tiba-tiba,

Siak Masjid: Wei, korang tak reti senyap ke? Tak boleh nak diam? Kan orang dah cakap, waktu khutbah tak boleh bercakap langsung! Tak sah solat Jumaat!

Tiba-tiba pulak,

Sorang Jemaah Masjid: Ko tu bercakap boleh pulak, tak batal solat kau? Pastu jalan-jalan mintak derma untuk masjid pulak. Bukan nak dengar khutbah tu! Ada hati nak nasihat orang!

Aku dan Syakir: Bla.... bla... (Mampus, semua batal solat jumaat! Aku, syakir, Pak Siak dan termasuk Pakcik yang sorang tu semua tergolong dalam golongan orang yang rugi! - Adeh, silap statement!)

Komen

Aku rasa korang boleh nilai sendiri.

p/s: Ada babak yang aku reka sendiri untuk menyedapkan cerita. Hik hikHik!! Muahahaha!!! Tak suka boleh belah!

Layan.....

Harapan Baru!

Aku tukar lagi gambar kat atas (head) ni sebab nak bagi korang juling-juling mata dulu sebelum baca blog aku. Bukan apa, saja nak bagi korang sedar akan kehadiran entry-entry aku bukanlah dicedok dari mana-mana blog lain. Aku hanya cedok dari surat khabar Online je... Heheheh...

p/s: Saja tulis entry ni sebab tengah takda idealah...

Layan......

Selasa, 17 Februari 2009

Siapa yang hina Sultan?

Aku bukanlah peminat politik sangat sebab aku ni kira muda lagi dalam kehidupan. Aku pun hanya baca blog politik hasil nukilan orang lain. Tapi ada satu blog yang aku betul-betul runsing dan seakan-akan terkejut bila baca tentang sejarah politik negara kita. Aku kira, ni la blog paling lengkap dan mudah untuk kita paham tentnag politik. Aku berterima kasih kepada Encik Rahim Kassim sebab menulis pelbagai artikel mengenai Sultan-sultan kita dan komplot oleh UMNO dalam menjatuhkan Sultan kita.

Sebenarnya, UMNO la yang mula-mula menyebabkan kuasa Raja-raja Melayu terhakis tetapi dorang seolah-olah hendak menjadi jaguh kampung dengan mengatakan Pembangkang telah mencabar kuasa raja-raja Melayu. Kalau kita singkap semula sejarah, kita akan tahu siapa yang KURANG AJAR dan siapa yang TERANIAYA!

Apa kata korang baca blog ENCIK RAHIM KASIM ni....

Layan..........

Isnin, 16 Februari 2009

Bogel dan terus bogel...

(Sekadar Gambar Hiasan)

Tadi aku terbaca berita kat dalam Utusan Meloya On9 pasal ADUN dari PKR yang begitu eksklusif pada pendapat aku.

Aku: Ada kes sensasi dalam Melobi. Siapa tahu, pasal apa anak-anak murid semua???
Murid: Pasal gambar bogel cikgu.....!!
Aku: Oh... Pasal tu.... Ada sesiapa yang ter"tengok" gambar tu??
Murid: Takda cikgu!!

Tiba-tiba, ada yang bersuara lagi.

Osman: Tapi cikgu, bapak saya dah tengok cikgu!!
Aku: Hah??? Macam mana dia boleh tengok gamabar tu? Bapak awak kerja apa?
Osman: Bapak saya kerja kerajaan sepenuh masa tapi malam jadi blogger separuh masa..
Aku: Oh.... Hehehehe.... Apa nama blog bapak kamu? Cikgu nak buat Salam Ziarah... Hehehehe....
Osman: Kejap saya SMS bapak saya!

p/s: Betul ke kes ni? cerita kat atas ni aku reka-reka jer... Hehehe... Kalau betul kes tu, mintak blogger lain janganlah sebarkan gambar tu.... Kesian ADUN tu, padahal kes tu boleh dikira kes aniaya wanita. Hm.... Takziah...

p/s: Lepas ni ADUN BN yang semakin kurang femes akan mula menonjolkan diri seorang demi seorang untuk menunjukkan diri sebagai jaguh kampung! Aku confirm!

p/s: Semua berita kat TV siar kes ni sebagai tajuk "SALAH LAKU MORAL ADUN PKR". Ingat rakyat bodoh? Padahal belum tentu bersalah! BODOH!!!!

Layan............

Ahad, 15 Februari 2009

Arak itu haram?

Minum sikit jer...


Kawan aku (Aier - bukan nama sebenar) tanya,

Aier: Minum arak haram ke?
Aku: Haram dan berdosa.

Tapi ada sorang kawan (Syakir - pun bukan nama sebenar) aku cakap,

Syakir: Pada pendapat aku kalau kita minum sikit tak haram sebab tak memabukkan kita. Kita janganlah minum banyak sangat sampai mabuk Lagi pun dalam Quran cakap, benda yang memabukkan sahaja yang haram.

Aku tengok muka beliau konfiden bila bercakap dalam soal agama. Aku diam je bila dengar Syakir cakap macam tu. (Padahal aku nak cakap ko, bodoh + bongok = belajar dengan setan)


Minyak wangi macam ni boleh?


Aier:
Habis tu kalau pakai minyak wangi ada alkohol boleh la ek?


Aku baru nak bersuara, tiba-tiba si Syakir cakap,

Syakir: Eh, tak boleh sebab alkohol tu najis. Tak sah bawa dalam solat. Aier: Oh, tak boleh rupanya... (balas Aier dengan begitu bodoh.)
Akhirnya aku terpaksa terangkan balik sebab berdosa kalau kita berdiam diri.

Komen:

1) Kalau dah bebal, jangan sebar kebebalan anda kepada orang lain.

2) Kalau belajar agama, jangan dengar cakap orang tertentu sahaja atau baca buku sahaja tanpa merujuk kepada orang yang lebih pakar. Setan akan jadi orang kedua dan ketiga.

3) Jangan main sebut je dalil Al-Quran tanpa kita betul-betul selidik. Dalam Quran cakap haram bagi kita memakan daging babi dan minum arak. Ayat ni memang lengkap. Tapi tak cakap pun haram minum benda yang memabukkan (ini adalah pengertian ulama tentang arak dan yang sewaktu dengannya. Bukan firman Allah.)

4) Kalau dah haram tak payahlah cari dalil dari kitab or buku-buku pelik supaya benda tu jadi halal.

5) Walaupun arak haram diminum, tapi ia bukan najis. Jadi, minyak wangi beralkohol boleh diguna ketika hendak sembahyang (Ustazah Mashitah Ibrahim). Kalau ia haram, sudah tentu merumitkan orang ramai hendak bersembahyang sebab rata-rata minyak wangi sekarang memang diperbuat dari alkohol. Jangan merumitkan Islam.

6) Kalau pegang arak, tidak perlu samak. Jangan jadi bodoh!


7) Kalau dah tau najis, buat apa minum? Bodoh?

8) Jika ada pendapat lain, anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen anda... Paham tak?


Paham tak?

Layan.........

Jumaat, 13 Februari 2009

Sokong atau kurang sensitif?

Kes 1

Kejadian ni berlaku masa raya tahun lepas. Dah lama aku nak upload picture ni tapi terlupa. Masa ni aku pergi Parkson kat ****** sebab menemani kawan baik aku apply kerja. Sedang asyik tertunggu-tunggu beliau di"interview", aku pun jalan sekitar dalam Parkson. Lagi beberapa hari nak raya tapi suasana muram je. Mungkin rakyat Malaysia tengah berjimat-cermat ataupun sebab ia adalah Hari Raya Aidilfitri, bukan Krismas. Oops! Terlebih sudah! Hehehe.

Aku tengok dekorasi dalaman agak suram. Aku memang suka tengok hiasan sempena raya oleh Shopping Mall. Kadang-kadang memang gempak. Tapi lagi gempak kalau time Krismas dan Tahun Baru Cina. Cantik dowh!Kalau hari raya aidilfitri, kurengggg sikit. Huhuhuhu!!

Ok balik kepada cerita asal, dalam banyak-banyak corak tu, aku terpandang corak unik ni. Unik tapi macam bintang bucu enam yang digunakan oleh masyarakat yahudi dalam agama dorang dan bintang rasmi dalam bendera Israel (Star of David).



Kes 2

Aku beli HP baru dari jenama CSL. Boleh tahan bagus gak jenama ni. Buatan Malaysia. Lepas beli HP ni, aku dapat lagu free dan video free melambak. Siap bagi Kad Memori 1 Gigabaits. Dalam banyak-banyak video tu, ada satu video tentang Syarikat CSL ni la. Kira macam video promosi untuk syarikat.

Tengah-tengah menonton, aku agak terkejut sebab ada sesuatu objek seperti Star of David kat dalam video tu. Aku tengok banyak kali sampai aku confirm tu memang Star of David.


video
.

Kesimpulan

Aku masih tak paham dengan perangai sesetengah s yarikat kat Malaysia ni yang masih tak faham tentang simbol-simbol yang boleh menyeb abkan kemarahan umat Islam. Aku juga masih tak faham sama ada dorang ni cuai atau memang tak sensitif perkara-perkara macam ni. Ataupun memang sengaja nak mencabar umat ISLAM?

Ini hanyalah sekelumit kes-kes yang aku tunjuk. Sebenarnya banyak lagi gambar-gambar yang aku snap sekitar KL ni yang memang terang-ter ang memainkan sentimen keagamaan. Kenapa kita boleh menjaga perasaan dorang tapi pada masa yang sama dorang berat sangat nak menjaga perasaan umat Islam? Aku ada gambar corak Star of David yang menghiasi dinding dan pagar di sebuah masjid di KL. Tapi belum masa untuk aku tunjuk sebab nanti orang banned blog aku. Heheheeh.

Star of David bukanlah semata-mata corak bintang berbucu enam, tapi ia lebih kepada lambang keagamaan orang yahudi. Untuk maklumat lanjut, sila klik sini!

Layan......

Khamis, 12 Februari 2009

Perangai dalam bas!

Tadi masa aku on the way balik rumah sewa, aku naik bas Rapid KL dan Monorail. Apa yang aku nak cerita bukanlah pasal kedua-dua jenis pengangkutan awam ni, tapi lebih kepada aktiviti kat dalam ni. Apa ek?

1) Kalau nak naik mesti berebut-rebut. Aku tengok pelancong asing pun beratur. Aku tak cakaplah semua orang tempatan tak beratur. Tapi hampir semua berebut-rebut nak naik. Macamlah benda tu kapal terbang (aku pun berebut gak, hehehe. tapi ada sebab eh....).

2) Kalau boleh semua nak dapat tempat duduk. Memang taknak bagi langsung orang yang lebih memerlukan macam aku ni nak duduk. Kadang-kadang aku tengok pelancong mat saleh ni pulak yang bagi tempat duduk kat orang kita yang dah tua. Orang kita? Buat-buat buta or buat-buat tidur (samalah tu!). Yang Indon atau Bangla pun berebut nak duduk. Macam tak sedar diri yang awak tu kat Malaysia. Tapi aku tengok orang kita gak yang banyak beralah berbanding Indon or Bangla. Dorang ni akan buat muka kuali leper! Lagi aku hangin satu badan pulak, kalau time Negro naik bas. Macam anak babi terlepas kandang. BABI! Korang paham-pahamlah sendiri.

3) Kalau berborak macam ko je yang ada dalam tu! Aku nak je mintak microphone driver tu pastu bagi kat budak-budak bodoh yang borak entah pape tu, suruh cakap puas-puas or ganti akak yang selalu cakap, " Next station, Pasar Borong Selayang!"

4) Buat drama, telenovela, cinetron or yang seangkatan dengannya. Aku tengok dorang ni memang pakar dalam bab-bab macam ni. Tak payah pengarah pun! Tau je mana nak seluk dulu. Mana nak cium dulu. Dan mana nak ehem-ehem dulu. Memang dasar bontot kuali. Jenis tak tahu malu! Pastu buat muka itik kalau orang pandang-pandang aksi beruk ko tu! Kalau tak suka carilah hotel ke rumah kongsi ke. Alah sengkek la tu sebab RapidKL baru RM2. Hahaha!!

5) Yang pekerja asing pulak, berlagak macam kat Dhaka, Delhi or Jakarta. Dah lah terjerit-jerit. Pastu kalau cakap dalam telefon, mesti nak LoudSpeaker. Pekak badak betul! Dia ingat rakyat kita ni miskin ke takda HP. Aku tadi nak je bukak MP3 HP aku pastu suluh kat telinga ko. Tapi aku ni waras. Kita kan kat KL...

6) Pemamdu pun ada perangai gak. Kalau yang naik tu perempuan, mesti tergedik-gedik macam siput babi melayan. Pandang atas bawah budak perempuan tuh! Kalau yang naik jantan, pandang tiket je. Pastu buat muka paling hodoh dalam dunia. Lagi satu, aku tengok dorang ni suka sangat tengok penumpang ni lari terkejar-kejar bas macam ayam serama. Lagi kuat kejar, lagi jauh berhentikan bas! (aku pun tak terkecuali jadi mangsa keadaan!). Tak pernah nak consistent tempat berhenti bas tu.

7) Sekian dulu. Kalau tak setuju dengan aku, boleh buat aduan dengan taip, HELP ADU dan hantar ke 66666. Sumpah aku buat bodoh je. Sebab bukan aku yang buat semua ni. Muahahaha!!! Lantak koranglah nak marah aku ke tak. Aku nyer blog, aku nyer suka lah!

Layan................

Geng: Pengembaraan Bermula!



Tadi aku pergi Pavilion, KL tengok filem animasi 3D pertama Malaysia. Best sangat!! Aku setakat ni aku puas hati sebab filem ni memang berkualiti dari segi penceritaan, grafik dan watak-watak yang merangkumi pelbagai kaum di Malaysia ni.

Hari ni adalah hari pertama filem Geng ni ditayangkan secara rasmi. Aku kira orang terawal la pergi tengok! Aku syorkan korang tengok sebab cerita ni memang tak boring. Lagipun sesuai sangat kalau bapak dan mak budak pergi tengok. Tak percaya? Tadi melambak family datang siap bawak atuk nenek, pastu anak-anak dorang. Poster cute kat atas ni menceritakan segalanya.

Satu je aku mintak, korang kalau tengok filem ni janganlah harap sangat Upin dan Ipin tu jadi pelakon utama. Sebab cerita ni sebenarnya bukanlah cerita pasal Upin dan Ipin sahaja. That's why the title is GENG. Upin dan Ipin ni hanyalah sebagai promo sahaja. Ingat!

Untuk itu, terimalah bintang dari aku:

1) Grafik : 4 Bintang (memang gempak!)

2) Jalan cerita: 3.5 Bintang (terlalu ringkas - memang untuk kanak-kanak dan menghiburkan)

3) Lawak: 4.5 Bintang (tersangat lah kelakar! Senak perut!)

Sinopsis Geng: Pengembaraan Bermula

Jejak kaki yang ganjil dan suara-suara yang ngeri cumalah beberapa daripada apa-apa yang menakutkan para penduduk Kampung Durian Runtuh. Terdapat cerita-cerita bahawa ada seekor makhluk ganas yang berkeliaran di hutan pada waktu malam. Tiada sesiapa yang berani untuk mencari benda tersebut, sehinggalah Badrol dan Lim yang sedang bercuti di kampung ini, bertembung dengan punca misteri itu sendiri. Sekarang terpulanglah kepada kedua-dua lelaki tersebut bersama rakan-rakan baru mereka: Rajoo yang boleh berkomunikasi dengan haiwan, Ros si jelita kammpung, serta adik-beradik kembar Upin dan Ipin yang nakal, melangkah masuk ke dalam perjalanan yang penuh aksi, kembara dan misteri.

Untuk maklumat lanjut, sila klik sini!

Layan....

Rabu, 11 Februari 2009

Hak Asasi: Malaysia dikecam PBB?

Aku terkejut gak baca berita ni. Sebab apa? Sebab tak keluar pun kat Utusan Maloya atau Berita Hairan. Pelik gak aku. Berita penting macam ni disorok. Aku bukan terkejut sebab Malaysia kena hentam kat PBB sebab memang dah banyak kali kita kena. Tapi yang aku terkejut sebab tak keluar dalam surat khabar or TV.

Untuk berita selanjutnya, klik sini!

Kerajaan Pakatan Perak berjaya selesai isu-isu tertunggak

Malaysiakini, 11 February 2009

Sepanjang 10 bulan mentadbir Perak, kerajaan negeri telah dapat menyelesaikan dalam masa yang singkat, isu-isu yang sudah lama tertunggak, kata Presiden Majlis Peguam, Datuk S Ambiga.

Katanya, antara isu-isu yang dapat diselesaikan oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat Perak ialah:

1) Sebagai menteri besar, Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin membatalkan kesemua aktiviti membalak dan perladangan di kawasan Orang Asli di sekitar Gopeng yang menjejaskan lebih 2,000 penduduk Orang Asli.

2) YB Sivanesan mengumumkan pemulangan kira-kira 400 ekar tanah nenek moyang Orang Asli kepada masyarakat tersebut, yang telah diperuntukan untuk aktiviti pembalakan oleh kerajaan sebelumnya di Mukim Teja dekat Gopeng.

3) Kerajaan negeri telah mengumumkan pemulangan kira-kira 500 ekar tanah nenek moyang Orang Asli kepada masyarakat Orang Asli Kampung Chang Sungai Gepai di Bidor, yang telah diperuntukkan sebagai tapak Taman Botani, oleh kerajaan sebelumnya.

4) Sebuah pasukan khas mengenai hak tanah Orang Asli ditubuhkan untuk mengiktiraf secara rasmi semua tanah adat Orang Asli di Perak. Pasukan itu mempunyai dua peringkat. Peringkat kedua dikendalikan secara eksklusif oleh masyarakat Orang Asli sendiri dan dewan mesyuarat di bangunan SUK disediakan untuk kegunaan Orang Asli.

5) Kerajaan negeri telah melantik seorang pegawai khas Orang Asli bagi negeri Perak yang ditugas untuk menyelesaikan semua masalah yang dihadapi Orang Asli di negeri tersebut.

6) Mengadakan siri perbincangan dengan rakyat dan NGO mengenai aktiviti pembangunan di Ipoh. Sebagai contohnya, pandangan awam diminta berhubung cadangan pembangunan Pasar Yau Tet Shin.

7) Penduduk Melayu dan Cina di kampung baru dan kampung tersusun diberi hakmilik kekal secara berperingkat.

Ambiga berkata, Majlis Peguam gembira melihat hasil-hasil yang positif yang dicapai dalam tempoh masa yang singkat untuk menangani isu-isu terbabit.

"Kita berharap kepentingan yang sama akan diberikan terhadap perkara-perkara berkenaan dan terus dilaksanakan tanpa sebarang kelewatan," katanya dalam satu kenyataan hari ini..

"Malah, kita menggesa kerajaan negeri supaya bersikap pro-aktif berhubung isu-isu yang membabitkan Orang Asli, masyarakat yang terpinggir dan kurang bernasib baik," katanya.

Tengkiu Nuffnang!!

Akhirnya meter duit Nuffnang aku bergerak gak! Walaupun baru RM0.15, tapi duit tetap duit! Hahahaha!! Thanks!

Layan.....

Selasa, 10 Februari 2009

Mesti Baca!

Babi! Babi! Babi! Babi! Babi!

Pelik aku dengan perangai segelintir manusia yang tinggal di bumi Malaysia ni, yang masih terus-menerus cuba memainkan dan menghina perasaan orang Melayu amnya, dan umat Islam khususnya. Orang macam ni masih buat-buat bodoh dan buat-buat tak paham sensitiviti umat Islam Malaysia. Kalau dorang punya kepentingan terganggu, kecoh satu dunia. Siap bagi cadangan suruh kenakan tindakan ISA (ada yang dah kena tindakan pun tapi dorang kena ke?). Alasannya, menggugat perpaduan kaum. Tapi sedar atau tidak, umat Islam ditindas di negara sendiri sudah berpuluh tahun dan siapa yang mencabar siapa sebenarnya?

Kes 1

Terbaru. Pasal saman-menyaman ni. Terpulang lah pada "beliau" untuk menyaman Sultan tapi awak tu siapa? Dah hebat sangat ke? Dah cukup bagus? Dah banyak sangat sumbangan dalam negara ni? Bila ada perkara macam ni, macam takda apa-apa tindakan yang boleh diambil ke atas "beliau". Kita seolah-olah menunggu apa tindakan selanjutnya oleh "beliau".

Itupun tak puas hati lagi..

Kes 2

Isu babi. Baik korang baca sendiri blog sahabat ni. Dan jangan lupa tandatangan petisyen bantahan. Aku rasa wajib untuk korang buat petisyen bantahan sebab ni melibatkan maruah umat Islam. Kita bagi lesen bukak kandang babi. Tapi masih tak puas hati kat kaum bumiputra. Kita tak kesah pun!

Itupun tak puas hati lagi..

Kes 3


Ketuanan Melayu. Bila timbul je pasal ni, mulalah buat spekulasi yang Melayu ni racist. Suka cari gaduh. Suka timbulkan masalah perpaduan. Tapi sedar atau tidak, dorang lah yang mula-mula menimbulkan perkataan "ketuanan Melayu" ni sebab tidak bersetuju dengan istilah Bumiputra. Ko yang cakap, pastu buat-buat takut! Kalau betul Melayu ni racist, aku rasa sampai sudah kita akan jadi macam Thailand, dan Indonesia! Indon dan Thai lagi kejam kalau korang baca sejarah dorang. Macam-macam ancaman dan tindakan yang di kenakan kat pendatang yang masuk negara dorang. Malaysia? Siap bagi tanah (kampung) untuk buat rumah!!

Itupun tak puas hati lagi..

Kes 4

Sekolah. Dorang kata kerajaan (Melayu) menindas kaum lain. Bantuan ke sekolah jenis kebangsaan disekat. Kita ni tak demokrasi. Tapi sedar atau ridak, ada ke sekolah jenis kebangsaan Melayu kat Malaysia ni? SAR pun kena sekat. So, tak timbul pasal tindas menindas ni!

Itupun tak puas hati lagi..

Kes 5

Bumiputra. Berat sebelah + tindas + miskin + malas = Melayu. Tapi sedar atau tidak, yang paling sikit dapat manfaatnya adalah kaum Bumiputra gak! Siapa yang paling kaya sekarang ni kat Malaysia? Berapa bilangan Bumiputra? Pikirlah...

Itupun tak puas hati lagi..

kes 6

Bahasa Malaysia. Bantah. Bantah. Bantah. Sila baca entry ini.

Itupun tak puas hati lagi..

Kes 7

Hukum Hudud. Siap ugut nak cabar perlembagaan Malaysia jika Hudud dilaksanakan. Benci sangat, Padahal tak paham pun Hudud tu apa! Bodoh!!!! Bongok!!! Main tentang je tapi tak paham. Ko siapa nak cakap pasal hudud? Dah belajar sampai Azhar ke? Aku tak boleh cakap lebih-lebih gak sebab ada umat Islam sendiri yang bantah. Aku harap ada bloggers yang tulis tentang Hudud dan aku akan link kan blog beliau. Aku tak pandai sangat nak tulis tentang hukum-hukum Islam ni. Nanti salah. Kita bagi buat tokong, kuil dan gereja. Tapi masih nak dengki kat Masjid yang memang menjadi identiti umat Islam ni! Kita siap bagi tapak untuk buat rumah ibadat dorang.

Itupun tak puas hati lagi..

Kes 8

Banyak lagi sebenarnya... Nanti aku update entry ni kalau aku rajin...

Itupun tak puas hati lagi..





Itulah hakikat yang terpaksa kita terima sebab SIAPALAH KITA DI BUMI MALAYSIA NI...

Layan.....


Sabtu, 7 Februari 2009

Minta maaf!!

Minta maaf kepada semua. Mengenai post sebelum ini tentang SAMAN SULTAN, aku nak minta maaf sebab laporan berita semalam tidaklah benar. Datuk Seri Nizar telah menafikan yang beliau akan menyaman Sultan Perak. Ini adalah salah faham dan hanya khabar angin yang dibuat oleh media "kesayangan aku".

Alhamdulillah sebab Datuk Seri tidak menyaman Sultan Perak. Minta maaf sekali lagi kerana terburu-buru dalam menulis entry. MAAF!

Berita penuh klik sini!!

Jumaat, 6 Februari 2009

Nizar, jangan!!

Mohammad Nizar akan saman Sultan Perak

06/02/2009 12:51pm

KUALA LUMPUR 6 Feb. - Bekas Menteri Besar Perak Mohammad Nizar Jamaluddin akan memfailkan saman terhadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah di Mahkamah Tinggi Ipoh pada Selasa ini.

Pengerusi DAP Karpal Singh berkata, langkah itu akan dilakukan berikutan Sultan Perak bertindak melampaui bidang kuasanya untuk mengisytiharkan kerajaan pakatan pembangkang di negeri itu sebagai tidak sah.

Pada sidang akhbar di pejabatnya di sini Karpal berkata, di dalam saman tersebut Sultan Perak akan dinamakan sebagai defendan pertama dan kerajaan negeri Barisan Nasional yang baru di negeri itu sebagai defendan kedua. - Utusan

Komen aku:

Datuk Seri, janganlah sampai macam tu. Hormatilah Sultan. Baginda lebih layak dalam membuat keputusan. Janganlah terpengaruh dengan cakap-cakap belakang yang mahu melihat orang melayu derhaka kepada Sultannya. Mereka-mereka ini mahu melihat melayu berpecah belah. Saya mohon kepada Datuk Seri, biarlah Allah yang menetukannya. Janganlah melampaui batas sebagai seorang rakyat.

Memanglah undang-undang tetap undang-undang, tetapi perlu diingat, Sultan lebih tahu apa yang perlu. Saya berharap sangat, Datuk Seri redha dengan ketentuan Allah. Tolong jangan SAMAN SULTAN. Takut nanti selepas ini, lebih ramai yang akan bebrbuat demikian. Mereka akan menganggap Datuk Seri perintis dalam saman menyaman Sultan ni. Please Datuk Seri. Kasihanlah pada melayu yang semakin lemah ni...

p/s: Ada sebab Sultan Perak buat macam ni. Nanti kita boleh bincangkan kemudain. Tapi takda sebab BN restui pemilihan macam ni. Sebab BN yang bantah keras. Tiba-tiba terima pulak. Adeh...


Layan............

Lompat sikatak lompat...! Adeh!

Sebelum tu, apa kata saudara saudari sekalian baca dulu link ni. Lepas tu korang boleh nilai yang mana baik, yang mana buruk. ok?


BATU PAHAT 30 Jan. - Kerajaan digesa meminda segera Perkara 10 2 (c) Perlembagaan Persekutuan bagi menyekat budaya melompat parti sama ada di kalangan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) atau pembangkang. -read more-


MELAKA 29 Jan. - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedia menyiasat kemungkinan terdapat unsur rasuah dalam isu lompat parti Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota, Datuk Nasaruddin Hashim dari UMNO ke Parti Keadilan Rakyat (PKR). -read more-

KAMPAR 29 Jan. - Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan pemimpin UMNO yang melompat parti adalah mereka yang gagal meneruskan perjuangan parti dan bangsa.
Perdana Menteri berkata, pemimpin yang kuat perjuangan akan sanggup menghadapi apa sahaja masalah dalam apa juga keadaan. -read more-

IPOH 28 Jan. - ''Insya-Allah tidak (masuk UMNO semula),'' kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bota, Datuk Nasaruddin Hashim.
Keputusan tersebut, tegas beliau, kekal walaupun Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Perak, Datuk Seri Mohd. Tajol Rosli Ghazali telah membayangkan hasrat untuk melepaskan jawatannya dalam masa terdekat. -read more-

IPOH 27 Jan. – UMNO Perak akan meneliti latar belakang setiap calon pada pilihan raya umum akan datang bagi memastikan mereka yang dipilih benar-benar setia kepada parti.
Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Perak, Datuk Ramly Zahari berkata, kaedah tersebut akan mengelakkan timbul isu ‘lompat parti’ seperti yang berlaku sekarang. -read more-

KUALA LUMPUR 6 Okt. – Walaupun dilihat bukan calon pilihan dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden Gerakan, Ma Woei Chyi berhasrat mengenengahkan isu lompat parti dan tentang perlunya undang-undang berkaitan diwujudkan. -read more-

KANGAR 23 Sept. - Badan Pencegah Rasuah (BPR) telah memanggil beberapa ahli politik termasuk dari Sabah dan Sarawak untuk diambil keterangan berhubung dakwaan menerima 'habuan' tawaran jawatan, lompat parti dan tawaran kedudukan. -read more-

KUALA PILAH 18 Sept. – Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Hasan Malek (gambar) membuat laporan berhubung tawaran lompat parti kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) di pejabat agensi itu di Seremban, kelmarin. -read more-

UTRAJAYA 17 Sept. - Badan Pencegah Rasuah (BPR) memberi amaran tindakan tegas boleh diambil ke atas mana-mana Ahli Parlimen yang tidak melaporkan kepada badan itu jika mereka ditawarkan ganjaran wang tunai oleh pihak tertentu untuk melompat parti. -read more-

Komen aku:
Jangan ingat rakyat boleh lupa penipuan, kebobrokan dan kerakusan pemimpin dari kalangan lompat melompat ni. TAK SEDAR KE? KE MEMANG TAK MALU? JANGAN SAMPAI RAKYAT MENGAMUK.
Sebelum ni sibuk sangat pasal lompat lompat ni. Tapi sekarang bila ada peluang, TERUS BEDAL! Pelik aku. Macam-macam cadangan supaya lompat melompat ni tak jadi. Bawak lari luar negara la, kurung la, kuarantin la, dan macam-macam lagi.
Kenapa sekarang ni senyap pulak? Mana pergi undang-undang yang nak di tubuhkan tu? Tiba-tiba jadi macam satu kemuliaan pulak lompat melompat ni. Pikir la sendiri.
Layan......
p/s: kepada kawan aku yang tiba-tiba cakap sokong umno, teruskan usaha ko. bukan aku tak ingat ko pernah bertugas kat jentera KEADILAN masa pilihan raya dul. sbb apa? sbb ko ingat BN akan kalah teruk masa tu. kih kih kih... Kalo salah betulkan...


p/s: dapatkan Plan Prepaid dengan tempoh sah kredit sehingga 28 bulan atau 850 hari, SMS percuma sehingga 1800 SMS, panggilan serendah 5 SEN ke semua rangkaian dan internet laju. Berminat? Hubungi saya 0132825823

Khamis, 5 Februari 2009

Tak sabar-sabar!

Najib tiba mengadap Sultan Perak

05/02/2009 10:12 am

IPOH 5 Feb. - Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga pengerusi Barisan Nasional Perak tiba di Istana Kinta di Ipoh pada pukul 9.49 pagi ini untuk mengadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah. — Bernama

Komen aku:

Memang tak sabar-sabar dorang ni nak amik balik kerajaan perak. Pagi-pagi lagi dah pergi Istana. Tau la nak cepat tapi tak boleh tunggu ke sampai MB lama turun dulu? Takut sangat MP-MP katak tu lari semula? Kalau dah kata BN makin kuat, buat apa takut? Dah confirm MP katak tu ikutnyer..

Tapi rakyat sekarang bukan bodoh. Orang yang duk kat kampung pun bukan bodoh. Yang bodoh orang politik sebab ingat rakyat bodoh. Nanti kita tengok pulak apa tindakan seterusnya. Lagi teruk atau tidak. Aku rasa kerajaan Perak sekarang bukannya teruk tapi perlu diperbaiki sebab tak sampai setahun pegang kerajaan. Kalau kerajaan dulu pegang sampai 50 tahun pun masih teruk, ni baru yang setahun kita nak hukum. Apa kes?

Nak tanya sikit, tak malu ke main lompat-lompat ni? Hehehehe. Rakyat kat luar mesti tergelak-gelak dengar cerita katak terlompat-lompat ni. Huhuhuh.

Apa pun, harap-harap kalau dah pegang Perak balik nanti, jangan ulang lagi kesilapan lalu sampai boleh terlepas Perak tu. OK?

Layan.........

Rabu, 4 Februari 2009

Syukur...

- PTPTN dah masuk pagi tadi.
- duit kolej da bayar. lagi RM500 lepas final.
- duit kawan, dan broadband langsai sikit.
- duit sewa rumah da bayar.
- barang-barang peribadi dah langsai.
- hadiah untuk Ma dan Abah pun dah beli.

simpan sikit untuk bulan february.

Layan.....

Selasa, 3 Februari 2009

Kerja Kosong!

Perhatian Kepada Pelajar IIC!!

Pihak kami sedang mencari pelajar IIC yang berkebolehan dalam bidang komunikasi dan penyampaian untuk menyertai kami dalam bidang facilitator.

Syarat-syarat:

1) Lelaki dan Perempuan sahaja.
2) Pelajar IIC, semester 5 dan ke bawah.
3) Menyayangi kanak-kanak dan menghormati yang lebih tua.
4) Sanggup dihantar ke mana-mana untuk bertugas.
5) Tidak cerewet dalam pembahagian tugas dan gaji.

Cara untuk memohon:

1) Ambil borang di STAD, tingkat 3.
2) Kembalikan semula di STAD sebelum 13 February 2009.

Makluman

- Borang terhad kepada 25 calon
- Temuduga akan diadakan pada 15 February 2009.
- Tempat temuduga akan di diberitahu kelak.

p/s: Ni iklan sahaja. Pasni aku delete kot. Hehehe. Jangan tanya aku. Pergi STAD sendiri. Sebarang surat menyurat, surat layang, surat mahkamah tidak dilayan.

Layan.....

2 x 5 = 10

Semenjak aku tulis blog ni, ramai yang tanya. Blog aku ni apa tujuan sebenarnya. Dorang kata macam takda hala tuju. Copy and paste. Link ke blog orang lain. Betul ke? (kadang-kadang je betul! Yang lain aku buat sendiri okkkk!) Kejap politik. Kejap kehidupan. Jawapan saya muuudddahhhh (cakap cara aie berdebat), blog aku, suka hati akulah!!!! Muahahahah!!!

kui kui kui! Ok-ok. Serius. Aku sebenarnya suka tulis apa yang aku nampak setiap hari. Apa yang aku tak puas hati. Ataupun tentang kehidupan aku. Aku tak suka tulis tentang satu-satu benda sahaja. Lain orang, lain cara untuk berkarya. Tapi aku sedar, semenjak aku memblog, makin ramai kawan-kawan aku pun start memblog (aku tak cakap pun, aku pemangkin dorang - tapi memang ye pon. Aku buat blog, korang pun nak buat gak!!!! Benci!!!).

Ada gak yang tanya, blog aku ni tuju kat siapa? Atau blog aku ni lebih ke arah kerajaan atau pembangkang. Jawapan saya muuudddahhhh (cakap cara aie berdebat), blog aku suka hati akulah!!!! Muahahahah!!!

Ok-ok. Serius kembali. Aku tak sokong mana-mana pun. Kalau aku pro ke arah sesuatu pakatan (ada ke?), apa pula kata penaja. Elok-elok dapat sponsor, tiba-tiba hilang. Peminat aku pun lari. Muahahahaha!!!!! Aku lebih suka menulis apa-apa sahaja yang aku rasa tak patut atau apa-apa sahaja yang boleh menyebabkan benda tu dikritik. Terus terang aku cakap, hidup aku penuh dengan ketidak puasan hati. Bukan nak cari gaduh, tapi bagi aku, selagi boleh dikritik, aku kritik puas-puas! Sebab tu Miss Zakiah letak aku sebgai Third Debater. Kuang kuang kuang!! Kalau korang rase aku perasan handsome, cuba baca horoskop atau apa-apa sahaja cerita tentang kelahiran mengikut bulan. Aku lahir pada 20 January 1987. Based on horoskop or Dr. Fadhilah Kamsah, memang aku ni suka mengkritik. (Nasib korang lah budak-budak rumah aku sebab dapat housemate macam aku. kui kui kui)

Jadi, kepada sesiapa yang baca entry special ni, (muaHAHAHA) sila berhenti bertanya pasal arah tuju blog aku. Korang nak baca, baca. taknak sudey! Aku tak rugi apa-apa pun (habis nuffnang aku!! waaaaa!!!). Peace no War!

Layan................

p/s: Nuffnang memang S**L. Meter duit tak jalan-jalan pun! Nak kata salah letak, apsal orang lain dapat? Tolong sket!

p/s: Aku dapat tau ada orang mintak derma atas nama Untukmu Palestin tapi menipu orang awam, (macam yang terjadi baru-baru ni) aku tak teragak-agak buat laporan polis. Aku serius ni. Sedih sangat tengok orang penipu macam ni. Klik Sini!!!!!!!!!!