Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Isnin, 7 Mei 2007

Mengubah Persepsi Masyarakat....



    50 thn usia bg sesebuah negare bkn bleh dianngap mude. Lg2 kalo umur 50 thn tu adelah usia bg seorang manusia. Selame 50 thn Malaysia mengalami pelbagai peristiwa. Tak kire yg pahit, tawar, manis, atau masam.


    Tp pernah terfikir tak korang, walopon dah 50 thn kite merdeka, ade sesuatu yg masih tertanam dlm pikiran kite sbg manusia, yg mengatekan, kalo org lain tak buat, kite mesti tak bleh buat. Jgn buat bende yg org lain tak buat, nanti buat malu jer!!


    Jgn kate kat negare kite je yg ade perkare mcm ni, kat barat pon ade. Dorang jadi pantang dan rase pelik kalo org lain tak buat, dorang buat. Dan kalo org lain dah buat, rase malu plak kalo dorang tak dpt buat bende tu. Besenyer dorang jd pelopor (pengasa) kpd sesuatu yg pelik.


    Contoh, makan lipas, berak lap pkai tisu, pastu pkai baju tak ckup kain. Bg dorang bese jer. Tp kat sini mesti rase nak muntah, geli, jijik. Yg tak pelik adelah, pkai baju separuh bogel tuh. Bese jer....tuh!!


    Entry kali ni mengisahkan ttg perjuangan aku dan sahabat baik aku yg hendak MENGUBAH PERSEPSI MASYARAKAT ke atas sesuatu yg dianggap pelik tp, sebenarnyer tak pelik pon kalo korang dah bese buat.


    Mcm mencarut. Kalo dulu rase pelik kalo dgr org suke mencarut nih tp skang bende tuh dah jadi perkare biase sbb tiap2 hari dok zikir bende tuh. Kalo dah bese dgr, amalkan pastu praktikkan (mcm belajar agame plak), mesti dah jadi perkare bese.


    Contoh bende yg kite perlu UBAH PERSEPSI MASYARAKAT terhadap nyer adelah:


    1) KENTUT DPN ORG RAMAI TANPA RASA MALU.

    Bese korang senyap2 je kentut sbb takut org bleh dakwe korang sbb membuat pencemaran bau. Dr kentut perlahan2 pastu bau die pkat gile kalah asid hidroklorik tuh, baik korang kentut kuat2 sbb org besenyer sumpah2 kat org yg kentut perlahan tp meniggalkan kesan yg mendalam, berbanding yg jujur bunyik kentut die. Kentut mane bleh thn. Lg pon kentut kan sehat........!!!!!!!


    2) MINUM AIR DLM KOTAK SAMBIL SEDUT KUAT-KUAT.

    Mesti korang tgh test2 mcm mane nak buat bunyik die kan? ape yg nak malu nyer? Buat jelah. Air korang. Korang yg beli. Bkn org lain yg bayar. Btul tak?


    3) MAKAN BERSUAP KAT KLCC.

    Tak kire sesame lelaki ke. Yg aku peliknyer, ramai yg tak puas hati bile aku buat mcm tu kat kawan aku. Salah ke kitornag kite makan bersuap? Bkn aku suap mulut korang pon. Tp yg tak peliknyer, bile pompuan mkn bersuap. Org kate takpe. Beselah pompuan, manje...... Lg satu, kalo pakwe makwe mkn bersuap bleh plak? Padahal lg haram buat mcm tu sbb korang blum kahwin pon lg!!!!! pastu berlainan jantina plak tuh!!


    4) MAKAN DLM SATU PINGGAN, MINUM DLM SATU CAWAN.

    Tak kire sesame lelaki pon. Tak susah akak yg serve kat McD tu nak amik pinggan baru! Lg pon bleh jimat duit sket sbb dah kongsi. Kite bleh buat bende ni tak jadi pelik kalo korang selalu praktikkan.


    5) ORG LELAKI KUAR RUMAH BWK SAPU TGN.

    Ade org tanye kat aku, knape bwk sapu tgn tp tak bwk bandana. Dorang kate mcm pompuan. Aku bls blk, ‘‘ape, korang nak tadah hingus aku yg kuar cam %$#%$#%$ dan taknak brenti setiap mase nih?’’ trus senyap kwn2 aku. Kalo pkai bandana, die tak serap peluh, pastu tak dpt menampung cecair dr hidung yg kuar dr org yg ade resdung mcm aku nih!! Lg pon, bandana tuh fesyen je lebih.


    6) WARNA BKN PENENTU KPD JANTINA.

    Skang ni perasan tak yg kalo org lelaki pkai sesuatu yg berasaskan warne pink, org kate lelaki lembutlah, jambu lah, dan mcm2 lg. apsal? Sbb org pompuan je yg pkai bende warne pink tuh? Org pompuan ke yg reka warne tuh? Salah! Salah! Warne pink adelah warne yg dibuat oleh org lelaki. Kalo aku pkai baju warne pink, kwn2 sume taknak jln ngan aku kalo kuar kat KL. Apedah.... otak sempit!


    7) AMIK GAMBAR BERDUA DGN KWN LELAKI.

    Apsal kalo pompuan bleh lelaki tak bleh? Gay? Geng2 anak ikan? Tu sume adelah persepsi korang je. Padahal tak salah. Mane tau dorang tu kwn karib ke, adik beradik ke, tak pon anak ngan ayah. Kalo pompuan mesti org buat derk je. Tak kesah pon. Tp lelaki mesti ade org persoalkan. Dengkikan? Aku ngan kwn aku bese jer. Die pon ade makwe yg pling die syg. Tp org tak paham keakraban kitorang (cewah!).


    8) JLN BERKEPIT SESAME LELAKI.

    Same je dgn point kat atas nih.


    9) BILE BORAK-BORAK, SELIT PASAL ISLAM SKET.

    Mesti korang ingat aku ni poyo jer. Mmg pon aku poyo. Poyo bermaksud hensem sgt2 dr org lain (itu adelah kenyataan bg diriku – cewah!!!) kalo korang rase pelik, aku pon rase pelik gak!! Muakakakakak. Muakakakak. Huhuhuhu. Hehehhe. Aku kalo borak ngan meber aku mesti selit bende porno sket. Baru hidup suasana. Huhuhuhu


    10) KOREK HIDUNG DPN PEMINAT.

    Aku menyampah tengok org ter cover2 nak korek idong yg pnuh dgn taik or gatal2 manje shj. Nak korek, korek jelah! Idong korang bkn idong peminat korang. Aku kalo gatal sgt isi idong mmg aku trus korek je. Tp kdg2 tahan gaklah sbb aku tak nak malukan peminat aku mcm tu jer. Nanti org kate peminat aku ni tak tau malu sbb kwn ngan org yg suke korek idong takde batasan. Ape2 pon, IKUT SUKE AKULAH!!!! (ISA)


    11) BAWAK ADIK-ADIK PERGI LEPAK NGAN KKAWAN-KAWAN KAT KLCC.

    Aku suke bwk adik2 aku skali kalo berjalan same-same with my fren. Sbb ape? Sbb dorang bleh buat diri aku ni ckuplah sifat kasihan, lemah lembut, dan berperike’abangan’ kpd sesape yg pandang situasi kitorang. Kalo adik2 aku nagis nak belon ke, nak gule2 ke, aku hanyer perlu buat muke fasha sandal dank ate kat dorang dgn nade yg separuh kuat, ‘abg tak ckup duitlah nak beli bende yg sedap tu adik2 ku....’ (takdelah ckp dgn bhs sopan cam tadik!) saje nak bg org kedai dgr.

    Pastu tokey t upon kate, ‘takpelah amik free je belon ngan gule2 ni...., saye belanje....’ huhuhuhuhuhu bejaye gak taktik aku!! Save sket duit ni. Padahal bapak aku mesti bg duit utk adik2 aku ni. Hahahahha. Tp kengkawan gaklah masalah aku. Dorang bg syarat, kalo aku nak jln ngan dorang, mesti jarak die 10 meter jauh kat belakang or dpn dorang supaye dorang tak dianggap berkawan ngan DUDE anak 2. Kuang Hajo lah tuh!!!!!


    12) lg $%$&%$&%$ dan lagi ^%&^%&^%*^


    13) ^%$^%$^% TAKDER ^%&^%&^ IDEA ^%&^% DAH ^%&^% NIH !!! &%$&$&


    Paham? Layan..................................

Sabtu, 5 Mei 2007

Unbelievable, I am an actor now!

Bertempat kat kolej aku (International Islamic College), akan diadakan satu pesta tahunan kali kedua yg mmg bese dilakukan dgn penuh meriah oleh setiap kolej yg baru lepas melepaskan student dr azab belajar atau dlm name manje die, KONVOCATION. Pesta kat kolej aku ni plak ma,e die IIC CONVEST ’07.

Antare beberapa rancangan kerjesame di antare IIC dan UIA. Banyak gak acare yg rakan2 seangkatan aku buat. Gerai jualan, pameran, permainan, dan teater. Sume tu berlaku start dr 3 May, 07 sampailah 8 May, 07. Aku jemput korang dtg bwk family dan sesape je yg ade kat umah tu. Dan jgn lupe bwk duit banyak2. Kalo boleh rm100 setiap sorang setiap hari selame 6 hari kitorang berpesta. Bkn mahal brg kitorang tp murah nak mampos!!! Sbb tu korang kene bwk banyak duit!!

Cerita pasal pesta konvo ni, korang tau ker sbb ape setiap kolej mesti nak buat pesta? Jgn kate kolej je, sume IPTA dan IPTS kat malaysia ni suke buat pesta konvo. Pnah tanyer ke pihak atasan or CEO korang? Kesimpulan dr ape yg aku dpt dr org2 atasan kolej aku, kononnyer tujuan pesta ni dibuat adelah bg meraikan pelajar2 yg baru lpas graduation! Lagi satu, nak bg dorang satu kenangan yg tak dpt dorang lupekan pas abis belajar kat sini.

Tp aku tau sbb sebenarnyer. Itu pon dr sumber2 yg bleh dipercayai. . Antarenyer:

1) nak cover blk sume hutang yg dorang amik mase nak buat convo, bkn pesta convo.

2) nak cover blk duit yg hilang mase dorang bele korang kat dlm intitusi sbb duit course mmg tak ckup bg anak bini.

3) mase nilah nak kumpul duit belanje tahunan banyak2!!

4) kalo bg org sewa tapak gerai, lg banyak duit dapat. Poket pon tak ckup kalo ade lime je!

5) saje nak bg bdk2 yg blum dpt merase convo buat keje berat2 dan pengalaman yg mmg akan terbenam kat dlm setiap sanubari student dorang!!!! Padan muke kitorang!!

6) kolej tak femes2 walopon dah 5 thn bkk. Sbb tu dornag nak bg orng knal!!

7) $#%$#^#

8) &^$$&^$&%$

9) ^%#^%#^. %&^%%*^* 768767 &^%$^$%$&*????????????

10) ^%&^%&^______*%*^%*%*_________)&)*&)(*&)&)???????????????????

Paham???????? Layan......................................................................................................

p/s: aku tak sangke dpt blakon teater!!! Bkn sng. Kalo dulu blakon dpt jadi gajah ngan pokok je. Hahahahahha (gelak porno lg)!!!! heheheheheh (tlg brentikan aku dr gelak riak ni, aku mmg tak nak brenti2 lg nih!!) Biar satu donia tau, haku ni pelakon!!!

p/s: kpd cikgu2 sk la salle 2 jinjang, aku dah buktikan yg aku pon bleh blakon. Bkn watak sampingan je yg aku expert!!

50 tahun dahulu.....

Tahun 2007 adelah tahun ke-50 bg kemerdekaan negare kite, Malaysia. Dah 50 thn negare kite merdeka. Ape yg korang dpt dr 50 thn ni? (umo aku pon baru 20 thn!) tak tau? Bg aku, banyak kemajuan yg kite dpt dr usia 50 thn negare kite ni. Aku ade list yg menunjukkan sebelum dan selepas 50 thn perubahan yg dialami negare kite ni.

Sebelum 50 thn dahulu......:

1) makan nasi atas daun pisang, daun keladi atau sesuatu yg bleh dibuat alas makanan.

2) makan nasi sesaje. Takde lauk. Kadang2 ade garam atau air kosong je nak buat lauk dan sup.

3) makan ubi keledek (pling femes punyer history bg atuk2 dan nenek2 kite) siang mlm.

4) tak pegi skolah sbb tak banyak skolah ade. Takde Pendidikan. Dianggap lemah oleh org barat. Kononnyer buat jarum pon tak reti.

5) takde kenderaan. Kalo ade basikal pon dah kire best lah tu. Dpt gi oversea naik beskal jer. (Singapore je....)

6) susah nak pegi melancong. Kalo nak pegi mekah pon kene naik kapal laut. Berbulan2 duk atas kapal. Meninggal, innalillahiwainnailaihirajiun.

7) susah gile nak dpt makanan. Org dulu mati sbb kelaparan mmg banyak.

8) rumah mmg susah nak dpt. Ramai tinggal kat dlm pondok. Atas pokok pon ade.
Bersepah. Takde alamat plak tu. kalo send surat, mesti lambak kat kedai kopi kat hujung kampung. Mcm kat kampong aku dulu, dorang main lambak je kat mane2 kedai yg posmen nampak. Kalo kedai tutup, die lambak kat kedai lain. Mcm tu lah....

9) telepon takde. Kalo nak bg tau sesuatu, kene upah bebudak yg selalu merayau2 kat kmpg. Kalo jauh sgt, mungkin berite pasal jepon kene bom atom pon pas 2 minggu baru korang dpt.

10) jiran2 sume bekerje same, tlg menolong, merendah diri, tak dpt nak beze sape yg kaye sape yg miskin. Ketua2 kmpg pon lg miskin dr org bwahan.

11) rasuah org tak brape knal sgt.

12) ape tu reformasi pon dorang masih kureng sket....

13) takde elektrik, air bersih dan sbg nyer. Kalo nak air, korek tanah dlm2 or tadah hujan. Org putih je yg dpt kerje sng sbb org kite yg amikkan dorang air. Ade yg lg best, dpt air bersih (tapis) sbb dorang org putih. Elektrik pon takde. Pkai lilin jer.. itupon kene jimat2. kalo tak korang kene...

14) penyakit plak lebih kpd penyakit tradisional spt, kekurangan zat, kekurang darah, kekurangan gule, garam, dan pelbagai lg penyakit kekurangan . beselah hidop dlm serbe kekurangan....

Selepas 50 thn........:

1) makn nasi atas pinggan emas, pinggan kristal. Lg pelik lg hebat. Kalo korang makam atas mangkok jamban pon takpe sbb tu lg berseni, ajaib dan bleh buat pecah rekod dunia. Ade gak yg makan atas daun pisang. Tp tu pon sbb nak bg nampak exclusive kat restoran2 skang ni.

2) makan nasi letak lauk sampai tak nampak nasik kat mane. Kalo salah tengok, org ingat kite makan lauk sesaje (ratah). Padahal, kalo kite GALI lg nasik tu, dptlah jumpe bende yg tersorok tu.... lg satu, letak garam tu kalo tak letak satu lori tak sah. Gule pon camtu. Kalo minum sup plak, atas meje tu beratus jenis sup nak rase. Sume ade, air longkang je yg takde sbb kaler die tak happening. Kalo kaler tukar jadi warne pink mest bantai trus!!

3) ubi tu kite buat cikedis, jajan, makanan tambahan sambil tengok wayang, atau penambah selera. Org kate GILE KENTANG! Siang malam, pagi ptg dok ngadap bende alah tuh!!

4) tak pegi skolah gak sbb skolah banyak sgt. Malas, bodoh, stupid, fool, etc.... kalo tengok kat skolah skarang, tiang skolah lg banyak dr student. Cikgu pon lg banyak dr korang. Paham????

5) melambak kenderaan, tak tau sape punyer. Tak knal sape miskin sape kaye. Kalo ade Mercedes pon, blum tentu ko dah kaye. Ntah2 mak cik cleaner pon pkai estima pegi keje kat shopping complex. Pastu, berebut nak naik beskal keliling dunia. Pecah rekod sane sini.

6) skang ni ckp je nak naik ape, sume bleh. Sume sampai. Tp org ttp nak naik kapal laut. Mewah kate dorang..... tp kalo dulu2, tulah kenderaan yg org susah kene naik kalo nak pegi jauh2.

7) melambak makanan skang. Ade yg mati sbb terlabih kenyang....

8) rumah melambak ade. Sng nak dpt rumah skang. Cume nak taknak atau mahal je. Tp org suke tinggal kat atas pokok atau tempat yg tinggi2. exclusive kate dorang... alamat pon dah ade. Tp posmen malas gak nak masuk trus surat tu kat dlm peti surat.

9) tepon dah ade. Email pon ade. Tak payah upah budak2 lg. sume bleh cpat. Sume bleh antar kat mane2 pon.

10) jgn kate nak bertegur sape dgn jiran, knal pon tak. Btul tak? Lg2 student2 mcm kite yg duk kat umah sewa. Mesti makcik2 sblah umah korang pon tak knal. Aku tau sbb aku pon tak tego org2 tue sblah umah aku. Buat ape, nanti dorang ingat aku pond ah tue. Nak knal sape yg kaye sng. Kad kredit melambak!! (padahal hutang jer tuh!!). ketua kmpg jgn ckp ar.. umo dah 70 thn tp bergaye mcm budak umo 22 thn. Harte plak, fuyyoooo!!!!!

11) jgn kate rasuah, korupsi pon dah knal. Walo pon gune bhs inggeris. Pastu banyak plak istilah2 lain yg kuar (politik wang). Padahal sume tu berasal dr sorang atuk yg setia, RASUAH!!!!

12) sket2 nak buat rusuhan. Marah. Nak perjuangkan hak2. tp kalo dlm bab2 agame taknak plak buat mcm tu. org kutuk pon kate TAKPE. KITE NI OPEN MINDED. PENYABAR... padahal, mmg tak brani pon!!!

13) air bersih, elektrik sume ade, sume dpt. Kalo tak dpt salah korang lah. Sape suruh pangkah ^%$^%? Aku suruh pangkah $#%$ tak nak... takyah susah2 korek tanah sbb ade org bleh buat utk kite.

14) penyakit plak dah moden, dah maju. Sume lebih kpd TERLEBIH. Terlebih gule , terlebih garam, terlebih makan, terlebih zat, terlebih darah..... beselah, hidop dlm serbe kelebihan.... (diabetes, kanser, dan etc...)

So, ape yg korang harapkan dr 50 thn kemerdekaan negare kite ni? Layan.........