Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Ahad, 24 Mei 2009

Filem minggu ini!


PUSH
Sinopsis:
Push mengisahkan tentang manusia yang mempunyai kelebihan tertentu seperti membaca pemikiran orang lain, menggerakkan barang tanpa sentuh, mengetahui tentang masa depan dan sebagainya. Dalam filem ni, Nick (Chris Evans) membawa diri ke Hong Kong selepas di buru oleh pemburu Manusia Pelik (hahaha) bernama Tak Tahu. Tak Tahu ni akan membunuh sesiapa sahaja yang ada kuasa pelik-pelik termasuk bapa Nick sendiri yang dibunuh ketika Nick masih kecil. Selepas tu datang pulak Budak Perempuan (Dakota Fanning - betul eja?) untuk membantu Nick dalam usaha menyelamatkan diri.

Komen:
Aku bagi 2 bintang jer... Amik ko! Sampai sudah aku tak faham cerita ni! Agak mengelirukan dan Chris Evans betul-betul jadi budak bodoh dalam fiilem ni. Memang berbeza masa dia berlakon dalam filem Fantastic Four. Ending macam tergantung tetapi mungkin ada sambungan. Yang boleh dibanggakan hanya Dakota Si Comel tu je. Lakonan bersahaja. Tetapi serius, aku bagi filem ni 2 BINTANG. Preview kat dalam tv tu korang jangan percaya! Sikit je babak baling-baling orang yang lain tu baling bola sendiri! (ops!) Yang lain tu lebih kepada bercakap dan main kejar-kejar!
 
 ANGLES and DEMONS
Sinopsis:
Berdasarkan novel terkenal, Angles and Demons karya Dan Brown, filem ini mengisahkan pertubuhan sulit bernama Illuminati yang berpendapat semua manusia perlu berada di bawah seorang pemimpin. Pertubuhan sulit ini memang betul-betul wujud dan cuba dibongkar oleh Dan Brown dalam novelnya dan dijadikan filem oleh Hollywood. Bermula dengan kamatian Pope (ketua paderi dan orang kristian di dunia), paderi-paderi di Vatican City telah bermesyuarat untuk memilih Pope yang baru. Tapi pada masa yang sama, empat paderi besar telah di culik oleh Ahli Pertubuhan Illuminati untuk menggertak Vatican City. Seorang demi seorang paderi besar dibunuh. Siapa sebenarnya Illuminati? Siapa yang seterusnya mampus? Dapatkah Professor Langdon (Tom Hanks) Menyelesaikan kes ni?
Komen:
4 bintang! Memang best dan mencabar pemikiran kita untuk memahami setiap plot. Kalau tertinggal satu plot, plot yang berikut akan terangkan balik. Memang unik cerita ni. Lebih kurang macam cerita National Treasure dan The Da Vinci Code. Cuma cerita ni lebih kepada cerita sebenar apa yang berlaku dalam agama Kristian selama ni. Dorang cuba tunjukkan yang agama Krisitian ni memang banyak masalah dan penuh dengan poltik.
Beuk gak perangan paderi-paderi ni. Ada satu babak tu, memang sah-sah kutuk Kristian! Pihak gereja yang penuh penipuan dan macam-macam lagi masalah dalaman.
Fakta best:
  1. Untuk perhatian, interpretasi beliau adalah jauh berbeza dengan Islam, jadi untuk menonton cerita ini, diharapkan kita juga mendapat ulasan dan pandangan dari sudut Islam untuk memastikan fikiran tidak terpesong.
  2. Kebanyakan gereja yang sudah “terkantoi” penipuan mereka oleh Dan Brown dalam novel The Da Vinci Code dan Angels & Demons telah mengambil tindakan menghalang produksi Angels & Demons daripada menjalankan penggambaran di kawasan mereka. Hasilnya, krew produksi terpaksa menyediakan sendiri set untuk disamakan dengan satu-satu tempat yang menghalang mereka melakukan penggambaran.
  3. Transkrip asala Bible (Injil) memang disimpan oleh pihak gereja di Vatican City. Terdapat bilik kebal bom dan peluru untuk menyimpan transkrip asal mana-mana penerbitan.
  4. Gereja Vatican anti Bahasa Inggeris dan pernah mengharamkan bahasa itu.
  5. Kebanyakan patung-patung di sana dibuat mengikut tema-tema tertentu dan mungkin ada maksud lain seperti penunjuk arah.
  6. Paderi pun perangai macam setan. Muahahaha!!! Tak caya tengok sendiri!


So, Layan je lah...

Pidato Rakan Muda

Kementerian Belia dan Sukan, di bawah "jenama" Rakan Muda telah mengadakan pertandingan pidato

KARNIVAL AMAL ISLAMI INSTITUT PENGAJIAN TINGGI ISLAM MALAYSIA (IPTIM 2009)

KARNIVAL AMAL ISLAMI
INSTITUT PENGAJIAN TINGGI ISLAM MALAYSIA
(IPTIM 2009)
Tarikh : 25 – 27 Mei 2009
Tempat : Kolej Universiti INSANIAH

Objektif :
  1. Memupuk semangat kerjasama antara IPT Islam Malaysia ke arah yang lebih progresif dan produktif.
  2. Mencungkil bakat dan melahirkan juara di kalangan pelajar IPT Islam yang setanding dengan universiti kain di Malaysia.
  3. Mempereratkan silaturrahim di kalangan pelajar yang terlibat dlam pertandingan dan mengukuhkan kesatuan.
  4. Memperluas kesenian dan kebudayaan seiring perkembangan semasa berlandaskan tuntutan agama dam mengimarahkannya ke persada antarabangsa.
  5. Mencapai satu kedudukan setaraf universiti temptan dengan mengendalikan aktiviti dan peratandingan di peringkat kebangsaan.
  6. Memberi peluang kepada pelajar antarabangsa menyertai acara bersama pelajar tempatan.
  7. Mendapat perhatian dari Kementerian Pengajian Tinggi bahawa aktiviti IPT Islam di Malaysia sentiasa berjalan dan perlu diberi perhatian dan keutamaan.
Untuk Maklumat Lanjut Sila Hubungi:-
Jabatan Hal Ehwal Pelajar
04-7374312
04-7332484

Antara acara yang akan dipertandingkan:-
  • Debat Bahasa Melayu
  • Pidato Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, dan Bahasa Arab
  • Tilawah Al-Quran
  • Hafazan Al-Quran
  • Nasyid
  • Khat
IIC telah mengesahkan akan menghantar wakil (kontinjen) seramai satu bas ekspres ke KEDAH. Kami akan bertolak pada pagi Isnin, 25 Mei 2009. Kepada rakan-rakan di IIC, berilah sokongan kepada mereka yang akan terlibat dalam acara ini. Semoga kita perolah kejayaan!






Layan...

Khamis, 21 Mei 2009

Who are you?


Siapakah gerangan manusia dari Santa Clara yang rajin singgah di blog saya?
p/s: hahahah, saja boring takda idea..

Rabu, 20 Mei 2009

IPTIM

Kedah, I'm coming!!

p/s: Syak, sila hubungi aku secepat mungkin. Aku nak balik Sri Batu basuh rumah.

Isnin, 18 Mei 2009

1 Malaysia, 1 Sekolah

Tersentuh hati aku sebagai seorang rakyat Malaysia apabila terbaca artikel di blog Sri Tri Buana. Rajin-rajinlah melawat blog beliau.. Banyak info menarik...

1 Malaysia, 1 Sekolah!!

What Our Founding Father Said:

"I must ask non-Malays to be fair & be considerate & not make unreasonable demands, for it is well to remember that no natives of any country in the world have given away so much as the Malays have been"

YTM TUNKU ABDUL RAHMAN, Kuala Lumpur, 22 April 1956.



p/s: Kata-kata di atas bersumberkan blog Sri Tri Buana juga.


Layan

Sabtu, 16 Mei 2009

Selamat Hari Guru..

Terima Kasih cikgu-cikgu sekalian.

Sekolah Rendah (Cikgu, Ustaz dan Ustazah):

  1. Rosmah
  2. Idayu
  3. Rohana
  4. Rahimah (Allahyarham)
  5. Rikhan
  6. Fahimi
  7. Stella Philips
  8. Fakhrul
  9. Isaac Jayabalan
  10. Sengkuthaban
  11. Lam Nyit Kim
  12. Manmit Kaur
  13. Suhana
  14. dan yang lain-lain...

Sekolah Maahad (Ustaz):

  1. Rahimi
  2. Fadhullah
  3. Iskandar
  4. Abdul Alim
  5. Daud
  6. Syukri
  7. dan yang lain-lain...

Sekolah Menengah (Cikgu, Ustaza dan Ustazah):

  1. Surina Akmal
  2. Hamidah Ismail
  3. Fatimah
  4. Husaini
  5. Rohana
  6. Suzana Mohd Sapian (SMS)
  7. Mariam
  8. dan yang lain-lain...

Kolej (madam dan sir):

  1. Miss Zakiah
  2. Hardy Loh
  3. Rohana Mat Kasim

Terima Kasih sekali lagi... banyak lagi cikgu-cikgu ni, tapi yang ingat setakat ni, hanya di atas... Insyallah akan di Update nama tu...


p/s: Nama yang di bold tu adalah antara yang aku rapat..




Layan...

Jumaat, 15 Mei 2009

Kes pertama flu H1N1 di Malaysia a.k.a selesema babi

Sumber, Malaysiakini.com

Seorang pelajar 21 tahun mangsa pertama disahkan positif dijangkiti wabak influenza A (H1N1) atau selesema babi - kes pertama di Malaysia, demikian diumumkan oleh Kementerian Kesihatan hari ini.

"Kementerian ingin memaklumkan mengenai satu kes yang dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh dan telah disahkan positif influenza A (H1N1) melalui ujian makmal yang dilakukan pada 15 Mei 2009," kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

"Ini merupakan kes yang pertama influenza A (H1N1) dikesan di Malaysia."

Pelajar itu, yang baru pulang dari Amerika Syarikat pada Rabu lalu, mula mengalami demam, sakit tekak dan sakit badan semalam dan dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh pada hari yang sama.

"Beliau telah diberi rawatan antiviral dan berada dalam keadaan stabil," kata Dr Mohd Ismail dalam satu kenyataan di laman web rasmi kementerian berkenaan.

Kementerian telah mengambil tindakan pencegahan dan kawalan termasuk penyiasatan perhubungan mangsa dengan orang lain, termasuk ahli keluarga beliau dan penumpang serta anak kapal penerbangan MH 091 dari Newark, USA yang tiba di lapangan terbang KLIA pada 7.15 pagi kelmarin.

Kementerian juga meminta semua penumpang dan anak kapal pesawat tersebut supaya menghubungi talian 03-8881 0200 atau 03-8881 0300 untuk tindakan susulan.

Menurut kenyataan itu lagi, kementeria meminta semua klinik dan hospital swasta agar sentiasa merujuk segera kes-kes mereka yang baru kembali dari negara yang dilanda wabak tersebut dan mengalami gejala-gejala seperti demam dan salah satu daripada gejala berikut - batuk, susah bernafas, sakit badan, sakit kepala atau sakit tekak - ke hospital-hospital rujukan yang telah ditetapkan.

Sehingga jam 12 tengah malam tadi, selain kes di atas, Pusat Tindakan dan Persiapan Krisis (CPRC) kementerian menerima 11 lagi notifikasi kes - enam kes dimasukkan ke wad pengasingan Hospital Sungai Buloh, dua di hospital Seremban dan masing-masing satu kes di hospital Ipoh, Hospital Pulau Pinang dan hospital Kota Bharu bagi tujuan siasatan dan pemerhatian.

Sehingga 8 pagi tadi, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan satu lagi negara baru terjejas dengan influenza A (H1N1) iaitu Belgium yang melibatkan satu kes menjadikan
jumlah keseluruhan negara terlibat menjadi 34 buah.

Kes terkumpul sebanyak 7,457 kes disahkan oleh ujian makmal dengan peningkatan sebanyak 1,378 kes berbanding dengan laporan pada hari sebelumnya, kata kementerian lagi.

Peningkatan ini dilaporkan di enam buah negara iaitu di Amerika Syarikat (946 kes), Mexico (387), Kanada (31), Panama (10), Colombia (3) dan Belgium (1).

Dua lagi kematian dilaporkan di Mexico menjadikan keseluruhan kematian kepada 65 orang.

WHO masih lagi mengekalkan tahap amaran influenza pandemik di Fasa 5 sejak 29 April dan tidak menyarankan sebarang tindakan sekatan perjalanan, perdagangan serta penutupan sempadan bagi perlindungan kesihatan antarabangsa.




Layan.......

Minggu yang memenatkan..

Aku sekarang agak payah nak update blog sebab kelajuan internet-ku TERLALU perlahan di Putrajaya. Aku saja nak bagi tahu kat semua orang bahawa Putrajaya masih dalam proses membangun. Mungkin sesetengah tempat coverage telefon dan internet kuat, sesetengah tempat pulak kadang-kadang terus takda. (apa aku merepek ni...?)

Balik kepada tajuk entri. Memang terlau memenatkan. Minggu lepas, aku menjadi PEGAWAI PENGIRING (hahaha, riak dan takbur jawatan ku!) kepada rakan aku yang menjadi peserta Pidato Rakan Muda IPT bertempat di Majlis Sukan Negara, Bukit Jalil Kuala Lumpur. Selama 4 hari 3 malam kami berbandar eh berkampung di sana. Dalam menjawat jawatan sebagai pegawai pengiring sementara tu, aku perlu berkejar ke Putrajaya 2 hari berturut-turut sebab nak selesaikan segala dokumen untuk temuduga nanti (sempat lagi tangkap gambar kat Alamanda untuk temuduga tu!). Pergi hari Jumaat, balik Isnin tanpa dirancang langsung! Busy kan? Muahahah!!!

Isnin tak jadi balik Putrajaya, terus ke rumah sewa kemas barang-barang sebab nak pindah. Tidur tengahari. Petang pergi kolej selesaikan duit yuran, apply pulak untuk full transcript. Selesai pukul 6 ptg. Busy kan? Muahahaha!!

Hari Rabu, exam MUET berjalan dari pukul 7.30 a.m (padahal sampai kul 8.00 p.m). Habis pukul 12 aku terus balik rumah sewa sambung kemas barang. Lepas tu kawan baik aku sampai dari Melaka kitorang terus balik Putrjaya. Busy kan? Muahahaha!!

Rehat-rehat malam tu balik KL semula dengan sahabat tadi sebab nak amik barang yang dah packing petang tadi. Kemas punya kemas, dah cecah pukul 1 pagi.. Terus gerak balik Putrajaya. Sampai pukul 2 pagi. Kemas barang bawak naik atas rumah tingkat 6. Habis pada pukul 3 a.m dan terus tidur.... Busy kan? Muahahaha!!!

Pukul 6 a.m, bangun bersiap apa yang patut untuk hari temuduga. Naik motor sahabat. Sampai SMK Presint 18 pukul 7.30, makhluk tuhan seramai 300 lebih dah siap beratur. Habislah aku! Tapi dah rezeki untuk yang kacak, aku dan sahabat jadi kumpulan pertama masuk bilik temuduga. Hahahaha, interview serentak 10 orang sekaligus! Sejam di interview! Hambik ko! Leper bontot aku duduk lama-lama! Pukul 10.30 dah selesai. Keluar je kat kawasan berkumpul tadi, aku tengok dah macam nak audition American Idol atau Akademi Fantasia pulak! Ada la dalam 3000 orang dah siap berkumpul dengan sijil masing-masing. Ada gak yang baru nak datang! Rasalah, malam karang baru masuk bilik interview. Muahahaha!!! Berlagak! Busy kan? Muahahaah!!!

Pukul 2 ptg, kawan baik aku yang interview sama-sama tadi, balik Melaka semula. Jadi, tidur je la sampai petang.. Bapak aku call suruh amik mak aku kat office. Balik jalan jem teruk. Yes, Putrajaya jem petang-petang! Pastu, terjadilah kemalangan yang melibat kereta mak aku dan dua buah kereta lain. Syukur kereta kami kemik-kemik manja je.. Kereta belakang pun ok jer... tapi kereta ketiga kemik teruk kat bahagian enjin. Malam tu buat report kat balai. Busy kan? Muahahaha!!!

Apa entah mimpi aku tulis pasal menda nih! Apa-apa pun, minggu ni memang minggu yang amat memenatkan...




Layan je lah.....!!!!

Jumaat, 8 Mei 2009

Lagu Kenangan Terindah konspirasi Yahudi?

Aku dapat link ni dari seorang Anonymous.

Sila dengar lagu Kenangan Terindah ni baik-baik dan buat penilaian. Sungguh memeranjatkan. Selepas ni nak dengar lagi lagu ni?

Khamis, 7 Mei 2009

Sidang DUN Perak yang kecoh!



























Beginilah keadaan sidang DUN Perak yang sedang berlangsung ketika ini. Perebutan kuasa antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional. Sumber gambar dari blog CinaIslam.



The World is Watching!
The World is Watching!
The World is Watching!
The World is Watching!

Ya Allah, selamatkan Malaysia!!!!!!!!!!!



Layan............

Selamat tinggal rumahku....

Ya, aku dan kawan-kawan akan tinggalkan rumah sewa yang kami sewa hampir 3 tahun ni. Sebab apa? Sebab kami tidak mampu lagi bayar sewa yang agak tinggi oleh kerana rakan yang keluar meniggalkan kami. Kami tidak mampu lagi membayar sewa RM750. Jika sebelum ini, kami berkongsi dengan 7 orang, kini kami perlu berkongsi dengan hanya seramai 4 orang. WTF?? Mahal dowh!

Jadi, dengan secara rasmi dan sukarelanya, kami akan keluar dari rumah sewa ni hujung bulan, secara beramai-ramai. Terima kasih kepada tuan rumah yang banyak bersabar dengan kerenah kami selama ini.. Selama tinggal rumahku...

p/s: Rumah ni banyak menyusahkan meniggalkan kenangan manis buat aku. Persahabatan, kesabaran, pergaduhan dan banyak lagi.

p/s: Ada seorang rakan blogger dari Santa Clara, USA yang selalu lawat blog aku. Boleh tahu siapa anda?

Layan....

Selasa, 5 Mei 2009

Happy Mother's Day!



Selamat Hari Ibu kepada ibuku yang tersayang...


Wan Faizah Bt. Wan Abd Majid
50 tahun (2009)
29 November 1959


p/s: Aku beli hadiah untuk mak aku tapi tak bagi tahu pun sebab apa hadiah tu. Adakah aku ego?

p/s: Aie mesti nak tiru lepas ni. Hahaha... Sakinah, bila lagi?

p/s: Kak Nur bagi apa kat ibu tercinta? Bagi jer Haze tu terus. Heheheh..

p/s: Ada orang cakap, kenapa tak beli hadiah atau kenang jasa ibu setiap hari? Kenapa nak tunggu Hari Ibu baru nak buat? Aku balas,

"Ingat aku banyak duit nak beli hadiah setiap hari? Bagi hadiah tak semestinya tanda sayang. Lagi pun, aku tak tinggal dengan mak aku. Macam mana nak jumpa selalu? Salah ker?" Hahahaha... Peace no war kepada mangsa carutan tu... Huhuhu.."




Layan...

Isnin, 4 Mei 2009

Dilema Pencinta Buku

Aku terbaca laporan oleh sebuah akhbar utama berkaitan tabiat membaca di kalangan rakyat Malaysia yang masih rendah menurut mereka. Hanya 10 hingga 20 peratus (aku lupa peratus sebenar) sahaja rakyat Malaysia mengamalkan tabiat membaca, terlalu kurang peratusnya jika dibandingkan dengan negara-negara membangun yang lain, apatah lagi jika dibandingkan dengan negara-negara maju. Peratus yang sedikit ini membuktikan rakyat Malaysia tidak menjadikan membaca itu satu tabiat menurut kajian mereka dan rakyat Malaysia tidak gemar buku-buku berbentuk ilmiah. Mereka lebih gemar buku-buku bercorak hiburan semata-mata.

Sedih aku baca artikel ni sebab ramai sangat dikalangan kita, terutamanya "pengkaji-pengkaji peratus" yang suka membuat sesuatu peratusan tanpa membuat kajian yang mendalam, tetapi hanya mengeluarkan peratusan yang bersifat luaran.

1) Adakah kerana kita tidak membaca sebuah buku sehari dianggap tidak cintakan ilmu?

2) Adakah kerana kita tidak membeli buku Dewan Pelajar, Dewan Siswa, Al Islam kita dianggap tidak gemar buku ilmiah atau tidak minat membaca?

3) Adakah kerana ita membeli buku-buku seperti Mangga, Mempelam, Durian, Hai, Hoi, kita dianggap hanya memntingkan hiburan?

Tidak adil bagi rakyat Malaysia jika peratusan macam ni diambil sebagai sebab mutlak kepada tabiat membaca rakyat Malaysia.

Akibat dari kajian peratusan ini, ramai diantara rakyat Malaysia yang menjadikan ia sebagai rujukan atau "bahan bukti" untuk menidakkan kemampuan diri sendiri. Ramai juga antara kita membandingkan negara sendiri dengan negara lain kononnya mereka lagi hebat. Ada pula yang meletakkan di dalam blog mereka peratusan ini semata-mata untuk menunjukkan yang memang terbukti rakyat Malaysia tidak suka membaca! Adakah etika seperti ini adil dan bertanggungjawab?

Sepanjang 10 hari aku bekerja sebagai penjual buku di Pesta Buku Antarabangsa Antarabangsa, banyak benda yang aku pelajari. Banyak ragam manusia yang aku perhatikan. Dengan jumlah pelawat harian mencecah 50,000 hingga 70,000 orang, tidak termasuk hujung minggu, adakah kita boleh menganggap yang rakyat Malaysia tidak gemarkan buku dan membaca? Rata-rata pengunjung, pelawat, pembeli, pemerhati dan pembawa yang datang, mereka bukan datang berseorangan, tapi mereka datang dengan keluarga, rakan-rakan dan ibu bapa. Adakah ini menunjukkan rakyat Malaysia tidak gemar membaca?

Aku dapat simpulkan beberapa sebab kenapa peratusan kajian itu tidak memihak kepada rakyat Malaysia. Ia bukanlah mahu menegakkan benang yang basah tetapi ia adalah lebih kepada memaklumkan kepada mereka-mereka yang suka menyanjung orang lain dan menidakkan kemampuan diri sendiri.

1) Rata-rata buku berbentuk ilmiah yang dijual di Malaysia adalah terlalu mahal jika dibandingkan dengan buku bercorak hiburan. Sebab apa ramai orang datang ke pesta buku? Sebab dorang mahukan harga yang murah! Kalau beli di luar, kita tidak akan dapat buku Al Islam serendah RM2 sebuah! Walaupun buku-buku lama, tetapi apa yang penting bagi pencinta buku ini adalah harga yang murah! Ada jugak aku tengok yang mengambil kesempatan dengan menjual buku pada harga yang agak tinggi dari harga buku sebenar kerana mereka tahu, rakyat Malaysia akan tetap beli.

Jika ada yang membandingkan Malaysia dan Singapura, dengan mengatakan harga buku mereka lagi mahal dari kita, tetapi sedar tak, rata-rata rakyat Singapura mempunyai pendapatan yang tinggi! Tidak seperti kita. Kenapa taknak bandingkan dengan Indonesia? Mereka negara susah atau miskin. Tetapi peratusan membaca buku agak tinggi dari negara kita. Sebab apa? Sebab harga buku-buku dorang berkali-kali ganda murah dari buku kita!

2) Keadaan buku yang langsung tidak menarik dan buku-buku yang diterbitkan adalah sekadar mahu mengisi masa lapang penulis itu sendiri. Cuba bandingkan dengan majalah Mangga, Hai, Gempak atau majalah hiburan yang lain. Terlalu berbeza dengan majalah ilmiah yang lain. Buku-buku ilmiah memang dapat kita bezakan dengan buku-buku hiburan. Yang mana kita akan nampak dulu kalau masuk kedai, ilmiah atau hiburan? Sebab apa Majalah Mastika dari dulu sampai sekarang popular? Sebab majalah ni memang menarik!

Perhatikan buku-buku ilmiah dari Indonesia seperti Fiqh Sunnah, Al Umm, dan Riyadhusolihin, berwarna warni! Sungguh menyelerakan kalau di pandang! Mereka cuba sedaya upaya untuk menarik minat orang ramai membaca. Mereka bukan menerbitkan buku-buku untuk suka-suka dan mengaut keuntungan semata-mata, tetapi lebih kepada niat untuk menyampaikan dakwah!

3) Buku yang baik dan popular, harga mesti mahal dari buku lain. Kebanyakkan buku yang dijual sekarang, kalau semakin laris, semakin mahal! Lagi-lagi kalau ia adalah cetakan kedua atau seterusnya. Jika setiap kali cetakan, harga buku meningkat RM2, cuba bayangkan harga buku itu jika ia adalah cetakan yang ke-12. Ini semua adalah semata-mata mahu mengaut keuntungan! Yang jadi mangsa adalah rakyat bawahan yang mahukan buku tersebut tapi tidak mampu. Selepas itu, keluar peratusan tabiat membaca yang semakin tinggi indeksnya.

4) Taraf hidup rakyat Malaysia adalah tinggi, tidak selari dengan pendapatan mereka. Mereka bukan tidak minat kepada buku, tetapi bagi mereka, lebih baik utamakn yang utama seperti, makanan, tempat tinggal, rumah dan pakaian.

Rata-rata yang membeli buku ketika di pesta buku, adalah dari kalangan mereka yang masih belajar dan golongan profesional yang berada. Kalau orang kebanyakan, mereka lebih suka beli buku-buku hiburan yang lebih murah atau meminta diskaun sehingga 70% untuk buku-buku ilmiah. Kalau bagi diskaun sampai 70% peratus pun, belum tentu harga buku tu boleh cecah RM15 ke bawah.

Alasan klise penerbit buku yang menjual mahal buku-buku meraka adalah kerana kos untuk menerbitkan buku adalah tinggi! Ada juga mengatakan lagi tebal buku tersebut, makin mahal. Bagi aku, ia bukan masalah kos tetapi lebih kepada ketamakan sahaja. Jika benar, kenapa Majalah Al Islam yang hanya ada lebih kurang 80 muka surat bergambarlebih mahal dari Majalah Mangga yang boleh mencecah sehingga 150 muka surat bergambar? Aku rasa itu semua alasan je. Kalau kos meningkat, dan syarikat penerbitan kerugian, kenapa untuk pesta buku 2009, ada lebih 100 syarikat penerbitan baru mengambil bahagian. Kenapa? Kerana mereka tahu pasaran buku di Malaysia sekarang ni memang cerah! Kalau rugi, mesti dah lama mereka tutup syarikat!

5) Buku dari luar walaupun murah, tetapi tetap mahal jika berada di dalam negara. Ada rakan mengomel, kalau buku dari luar lagi murah, kenapa rakyat Malaysia tidak sahaja membeli buku terbitan luar negara tersebut? Sebab apa mereka tidak membeli? Sebab harga buku itu akan naik lebih kurang 300% hingga 500% sebuah bergantung kepada populariti dan ketebalan muka surat. Sebagai contoh, ada buku agama dari Indonesia berharga cuma RM15 sebuah. Ketebalan muka surat lebih kurang 400 hingga 500 muka surat. Sampai di Malaysia, ia akan jadi lebih kurang RM90. Adakah ia adil untuk rakyat Malaysia?

p/s: Aku sedih tengok kegigihan seorang mahasiswi OKU dari UPM yang datang nak beli buku tapi buku yang lecturer cadangkan tu agak mahal. Merayu-rayu mintak turun harga buku. Empat kali pergi balik mintak kurangkan harga buku. Last-last, dia bukak dompet dia depan aku cakap memang duit dia ada banyak tu je! Habis dia tunjuk berapa semua duit syiling yang tinggal. Tapi apakan daya, aku bukan BOS! Akhirnya aku bagi potongan 30% tanpa rujuk bos.

p/s: Ada juga yang tawar menawar harga Al-Quran sampai tak masuk akal. Aku cadangkan kalau nak murah skit, amiklah Quran harga RM18. Yang kulit tebal tu memang mahal. RM35 sebuah. Pakcik tu cakap, Quran RM18 tak cantik, yang RM35 tu cantik. Dia nak RM35 jadi RM20. Apa kejadahnya semua ini?

p/s: Dah lama tak tulis entri panjang-panjang. Hehehehe..


Layan......

Ahad, 3 Mei 2009

Lagi lagi filem!



X-Men Origins - Wolverine

Sinopsis

Filem ini mengisahkan tentang sejarah awal Wolverine, sang manusia Serigala Dua puluh tahun sebelum bergabung dengan kumpulan X-Men. James Howlett atau yang lebih dikenal sebagai Logan adalah seorang tentera. Akibat salah faham, Logan meninggalkan kumpulan tentera elit ini dan bekerja sebagai penebang pokok (bodoh jer kerja selepas pencen)

Selepas mendapat tahu isterinya di bunuh oleh Victor, dia terus menanam hasrat untuk membalas dendam. Ketika inilah dia disuntik logam admantium oleh sape ntah nama dia untuk bertukar menjadi serigala logam bertujuan membalas dendam ke atas pembunuh isteri dia. Apa kesudahannya?

Komen:

Keseluruhan filem memang gempak! Aku bagi 4 bintang sebab tiada tanda-tanda aku akan boring dari mula filem sampai akhir. Terlalu banyak aksi sampai aku tahan nak pergi tandas, takut terlepas babak-babk penting. Untuk yang baru bercadang nak pergi menonton filem ni, anda perlu menyediakan mental dan fizikal anda untuk filem ini dan jangan mengelamun sebab setiap plot adalah penting! Kalau tak faham, tengok sekali lagi, muahahahaha!!!

Tapi takkan nak puji je kot? Bagi aku watak isteri Wolverine agak kaku dan macam takda perasaan langsung. Mungkin ikut arahan pengarah kot. Yang lain ok jer.. Filem ini terlalu kurang adegan berahi atau lebih tepat seks dan sebab itulah ia memang sesuai ditonton oleh semua peringkat umur. Jangan risau nak tengok dengan parents atau adik-adik korang..







Layan...