Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Khamis, 14 Jun 2007

Malaysia vs. United State of America....

Maka tersebutlah kisah, perselisihan paham antare kuman dan gajah. Masing2 nak tunjuk kekuatan kat satu kelompok binatang dan haiWAN (name kawan aku) yg mereka ade kekuatan dalaman masing2. Bukan angin dalaman, tp KEKUATAN DALAMAN. Gajah punye kuase kite tau tp kuman punye kuase ade ker? Ntahlah.....


Semalam negare kite Malaysia telah dikejutkan dgn berita:


USA telah melabelkan kite sbg (blacklist kot?) negare yg tak bersunguh-sungguh dlm menangani masalah import dan export.


Ape kejadahnye sume ini? Terkejut gak aku dgr mengenainyer. Setahu aku kite mmg terror dlm import dan export nih. Ape kes plak nak tanganinyer? Kan bende tuh bleh buat negare kaye.. apelah america ni nak dengki sesangat... Tp ade lg. Berita penuh:


Malaysia buat derk je dlm menagani masalah import dan export manusia. Malaysia membiarkan aktiviti ni berjalan dgn rancak (saje tambah2 bg nak paham kan diri sendiri). Ade lebih kurang 16 buah negare yg terlibat dgn active dlm aktiviti ni tp 6 negare yg paling hard core antarenyer Malaysia, Algeria, Kuwait, WTK?, WTK?, dan WTF?. Rate2 yg hard core nih negare islam (bangge plak rasenyer bile dorang tau care nak sebut Malaysia dan lidah tak patah time sebut tuh! Besenye dorang seram nak sebut dan kekadang pitam plak bile sebut Malay....sia...) So, korang bleh dikenakan sekatan dr bermacam penjuru, kate jurucarut White House. Jgn memain dgn USA. Negare yg best adelah, Israel, brazil, peru, WTF?, WTF? WTF? dan ^%^%$#^ sbb dorang ni bersungguh-sungguh menangani masalah penyeludupan manusia. (kepale ho ho korang nih!!!)


Aku rase rate2 mmg tak setujulah sbb pelik sgt tuduhan yg mcm nak telan babi sekor tuh! Mane ade kite buat bende tak bermoral mcm tuh. Sume manusia yg kite import pon sbb nak buat jd pekerje. Kite bg duit lah USA bongok. Bkn free pon (aku mmg sampai skang tak paham ape yg USA ckp nih!) kite bg tempat tinggal. Kalo mcm tuh halau jer balik!! (hahahha ikut perasaan!!)


Tp aku lg tak puas hati kat menteri2 kite nih, susah sgt ker nak kutuk blk atau nak pertahankan blk negare kite nih? Dulu mase org kate kite biadab pon kite terima jer! Org kate kite simpan pengganas pon kite percaye! Ape nih??? Ade plak sorang tu kate:
KITE AKAN SIASAT DULU LAPORAN YG DIKELUARKAN OLEH USA TUH. KITE TAK NAK TERBURU-BURU TAU.


Ape nih???? What The F**K???? Ape salahnyer kate sume tu tak btul? Bkn meletop pon kalo kate kite tak bersalah. Tak pon mengaku jerlah salah kalo nak hormat sgt kat gajah senior tuh!! Kite ni kuman junior je kan? lg satu, mulut bleh jadi herot ke kalo kite kate USA ni bongok? Bleh kene kancing gigi ke kalo kite double black list USA balik? Alah......paling koman pon kene bom jer .. (kuang hajor tangan nih!)


Aku rase USA mmg tak puas hati ngan kite sbb kite cancel perjanjian FTA dgn dorang kot. Tp setahu aku kite tangguhkan ajer. Bkn batal trus!
Aku rase, dorang tak bleh terima kenyataan kite ade sumber petroleum yg baru kat Sabah (hahaha lawak2).


Aku rase, dorang %$&^%. Pastuh ^%$^%. Lg lg %$%$.
Mmg takde sbb die nak label kite mcm tuh!! Btul2 tak logic!! Kalo btul kite jahat sgt mcm tuh, kenape tak kuar TV? Tak kuar ASTRO? Tak kuar radio pon? Negare kite demokrasi. Besenyer ape2 aje yg tberlaku mesti org atasan bg tau punyer! Org TV mesti bg tau punyer!


Kalo nak ikut negare yg buruk perangai, aku rase ranking pling atas USA. Negare yg pling kuat menindas org ramai, USA. Negare yg pling kuat membunuh dan menyerang org, USA. Negare yg pling banyak membuat kemusnahan USA. Tak ckup lg ker????? Sesape yg sokong tindakan USA ni aku pancung! (amik ko!!)


Lg satu, apsal name Singapore, Thailand, Cambodia, China, India takde dlm top 5 ha? Padahal dorang nih lg hebat dlm import dan export nih. Kjorang pilih jer nak yg mane satu!


Lagi satu, $%$&


Lagi-lagi %$%$


Apsal? Tak paham? Ok, layan.............................

Proton oh Proton.... ko rugi lagi ke?

Baru2 ni kuar lagi berita yg hangat ttg jename kereta pertama negare kite ni. Ttg ape, ttg kerugian yg dialami oleh syarikat ni. Dgr crite adelah dlm rm400 juta. Bkn 400 juta rupiah ye. Kalo juta rupiah, tokwan aku pon tak kesah! Thn lepas aku dgr ttg keuntungan. Bangge siot sbb dah lame rugi. Skali lepas org baru amik trus untung. Tp tu dulu. Skang ni, trus rase nak tutup muke bile jln2 kat Tokyo ke, kat London ke sbb dah rugi blk. Bkn sket tu dek non....! bkn seposen due bijik! Tp RM400,000,000 tuh!!!! Bleh bukak kilang baru buat kerete tuh!!


Tp korang tau ke pasal nih? Mesti buat tak tau je kan sbb korang mmg ^%$^%$. Tau bende2 hiburan lg banyak dr bende2 penting dlm negare mcm ni. Pkir tak korang kalo kite dah takde jename kerete kita sendiri? Mane maruah kite nak letak? Dah jadi mcm Singapore jelah yg tau import dan pasang jer kerete tp tak tau buat pon (kan aku dah ckp aku anti sket ngan pulau sejempot nih!!)


Sebut pasal proton ni lagi, dulu mase Dr. Mahathir cadang nak kuarkan kerete jename malaysia ramai yg marah. Tak setuju. Kate dorang membazir. Habis duit rakyat. Tp tu dulu. Cube korang tengok skarang ape dah jadi. Ramai yg pkai sbb proton ni untuk org yg susah. Keluarge miskin. Takde pilihan lain tp nak beli kerete utk keluarge. Tp dlm ramai2 tu masih ade yg dengki, busuk hati, busuk kangkang, konon2 tak restu kereta proton sbb ape, ia buatan Malaysia. Semangat patriotic tu takde. Lebih banggekan buatan org luar. Contoh2, kawan aku. Time aku crite proton rugi lagi. Dorang ckp dgn bangge dan konon2 pendatang asing yg tak pandang buatan malaysia PADAN MUKE! ORG BUAT BUAT KERETE NAK BUAT GAK TP TAK PANDAI JAGE. (Ha tu lah ape yg dorang ckp. Aku edit2 sket lah bg lagi dramatic)


Ape2 pon kite tak bleh nak salahkan rakyat malaysia yg mmg tak nak beli kerete proton sbb itu hak dorang (padahal lupe yg dorang duk kat malaysia gak). Tp tak payahlah kutuk memBABI buta. Bglah cadangan. Jgn aniaya brg sendiri. Sbb aku tau korang benci mcm mane pon kat dlm rumah tu ade gak WIRA, SAGA, or ape2 aje yg menunjukkan korang mmg tak mampu mane pon nak pkai kerete import nih! (puas....) proton adelah alternative bg sesape yg tak mampu nak beli kerete sbb kerete dulu2 sume import. So, harge die mmg mahal mcm nak telan babi sekor ibarat dier tuh!!


Proton mmg murah mese dulu.


1) Kalo proton takde, maybe korang masih naik bas mini 26 ke, kerete lembu, beca pak samad, or basikal mutan baek. Sbb ape, sbb tak mampu nak pkai kerete import tp nak merase gak pegi merayau KLCC, Bukit Bintang or %$#%$.


2) Kalo proton takde tp korang nak pkai gak kerete, korang terpakse beli buatan jepon yg harge mcm nak telan babi sekor tu kalo korang campur gaji mak ayah, atok nenek, moyang, cuc cict, nak pinak, blum tentu bleh beli pinti kerete tu. maybe tayar jer kot.


3) Kalo proton takde, aku rase nak beli Honda or Toyota or Nissan, korang kene beli sket2 dulu pastu kumpul pasang kat umah sendiri mcm pasang LEGO (aku suke buat jamban gune LEGO. Baru berseni sket kan?) bulan ni pintu sampai dulu, pastu bumbung, pastu cermin dpn dan pastu pastu pastu lg lah.. Nak????? Bile kerete tu nak siap?


4) Kalo proton takde, 10,000 ribu rakyat malaysia yg pandai dan tak bongok sial akan merempat, bunuh diri, dan merompak sbb blajar tinggi tp takde kerje. Proton ni kire bg harapanlah kat dorang. Ade gak syarikat nak amik dorang kerje.


5) Kalo proton takde, korang takkan bleh tengok ISWARA kat dlm crite Mr. Bean tuh!! Hahaha (gelak porno tahap #3) ß ape punyer alasan dar...


Tp dlm banyak2 tuh, aku rase protonlah yg perlu ubah sket taktik dan perangai dlm penjualan tuh. Bkn selalu roda yg bocor tu tak akan bocor lg... btul tak? (ape2 aje).


1) Proton patut buat kajian ikut trend kat malaysia bkn ikut trend kat eropah dan USA tuh. Dorang mmg dah maju sket... (btul ke maju?)


2) Proton patut buat keputusan sendiri jgn asyik ikut telunjuk org terutama para pelabur. Dorang tu bkn tahu kehendak rakyat Malaysia, tp tau kehendak poket masing2.


3) Proton patut lebih utamakan penjualan kerete dr utamakan hal2 spt politik sbb rate2 org proton adelah mereke yg terlibat secare langsung dlm politik. So mesti nak pkai banyak duit. Bile dah pkai bnyak duit, simpanan mesti berkurang. Lubang plak dah merate. Nak tutup pkai ape? Pkai cawat adikku?


4) Proton patut buat kajian mendalam kehendak rakyat Malaysia. bkn rakyat Eropah! Ni nak bg sket clue. Rakyat malaysia skang purate anak 5 org. tak kire bangse or pangkat. Mmg ramai kan? eropah rate2 anak 2 org je. anak campur mak ayah dah 7 org. eropah baru 4 org. takkan family yg 7 org ni nak sumbat dlm Wira kalo berjalan blk kampung? Mmg muat kalo anak2 dorang ni bdan mcm miss world. tp kalo bdn masing2 mcm Shrek, Fiona, mcm mane? (tlg jawab) rate2 kerete proton skang ni makin kecik saiz die. Dah mcm kerete eropah. Sape nak beli? Baik amik kerete import yg mmg paham kehendak org ramai spt Toyota avanza dan van Nissan. Satu battalion bleh muat.


5) Proton patut sedar knape org ramai pilih kerete import bkn sedar knape org ramai suke kerete import. Paham? Ni bile sesuatu kerete tak laku proton pegi ubah suai kerete tu bg nampak power dari yg asal. Sbb ape, sbb rase design die buruk. Pastu gi tambah plak dgn aksesori yg mmg buruk mcm nak telan babi sekor tuh!


6) Proton patut bandingkan harge kerete dorang dgn harge, kualiti, dan keperluan kerete import yg lain bkn sesaje letak harge yg mahal sbb konon2 eksklusif. Contoh Toyota Avanza. Harge RM60,000. Waja pon Rm60,000. tp banyak beze die. Badan Avanza lebih keras. Tempat duduk 8 org. jimat minyak. Tahan lame. badan Waja kureng sket keras die. Tempat duduk 5 org. minyak mcm air. Tahan 2 tahun. Contoh lagi. Honda City RM80,000. Proton Perdana RM100,000. Badan City 5 bintang. 5 org tempat duduk. Kekadang bleh 6 org. minyak jimat. Tahan lame. Luas dan dan lebar. Perdana badan 5 bintang. 5 or 6 tempat duduk. Jimat minyak. Tahan lame. Luas, lebar, ringan, sporty dan untuk org kaye jer. Nak pilih yg mane? Perdana dan City same jer kelebihan dorang tp mestilah org nak kan yg murah. Mane ade org nak beli gule2 seposen sebijik padahal kedai sebelah bleh jual seposen 5 bijik. Btul tak?


7) Jgn anggap sume yg beli kerete import tuh berlagak (mmg pon) tp dorang nak amik advantage yg ditawarkan kerete import tuh! Org yg bijak mesti bijak memilih kan? (Pilihan Bernas, Pilihan Yang Bijak! Belilah Beras Pilihan Bernas! ß masuk iklan jap... nak beri laluan kpd penaje)


8) Proton patut #$%#^$


9) Proton patut %#%$#^%


10) Proton patut #^$#^


Ok? Paham? Layan........................