Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Rabu, 28 Oktober 2009

Sektor swasta harus guna Bahasa Melayu secara meluas

UTUSAN ONLINE

KUALA LUMPUR 27 Okt. — Bahasa Melayu harus digunakan secara lebih meluas dalam pelbagai urusan di sektor swasta dalam usaha memartabatkannya sebagai bahasa Kebangsaan atau bahasa Malaysia.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, pada masa ini penggunaan bahasa Melayu dalam urusan perbankan, perdagangan, perundangan dan perkapalan di sektor swasta masih di tahap yang rendah.

Sehubungan itu beliau berkata, kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan akan bekerjasama membantu Dewan Bahasa dan Pustaka (DPB) untuk membudayakan serta mengadakan kempen berterusan bagi menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan yang menarik di samping bersifat wajib penggunaannya.

"Lama-kelamaan, biasalah sektor swasta ini dan sama-sama bermegah serta bangga menggunakan bahasa kebangsaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Penggunaan Bahasa Melayu Dalam Sektor Awam dan Swasta di Menara DBP di sini hari ini. - Bernama
Layan...

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

terbaca yr comment in faisal tehrani and follow the link to yr blog.
Saya nak luahkan perasaan , kenapa Faisal berani menulis tapi takut nak siarkan comment saya , yg boleh mematahkan hujahnya.Pada awal2 dulu ada dia siarkan tapi sekarang dia tak siarkan lagi. Kalau anda kenal dia cuma kirim salam jangan pandai menuduh tapi takut nak berdepan.

Tanpa Nama berkata...

terbaca yr comment in faisal tehrani and follow the link to yr blog.
Saya nak luahkan perasaan , kenapa Faisal berani menulis tapi takut nak siarkan comment saya , yg boleh mematahkan hujahnya.Pada awal2 dulu ada dia siarkan tapi sekarang dia tak siarkan lagi. Kalau anda kenal dia cuma kirim salam jangan pandai menuduh tapi takut nak berdepan.

خير الأنوار بن قمر الدين berkata...

anon:

jgnla pkai anon... susah sy nak balas.

regarding ur keluh kesah, benda ni bukan perkara baru. mmg ramai yang inform kt sy yg faisal tehrani takkan siar komen yg mengutuk atau komen yg dia tak boleh nak balas balik. walaupun komen yg kita hantar tu mmg btul dan tepat kena batang hidung dia. (hahaha)

sy pun test la hantar komen, dan mmg btul berpuluh komen sy dia tak siarkan. ada yang berkaitan syiah (sy rasa dia syiah yg kuat dan sy bkn kutuk cuma mempersoalkan syiah je), novel2 satira dia, perangai, bahasa yg digunakan dlm blog, dan plling bnyk berkaitan politik.

TAPI 90& tak siar. sbb apa? sbb dia mmg takut kalo org tau perangai sebenar dia.

sory kalau awk peminat setia dia tapi saya tidak lg peminat setia dia.

komen terakhir yg dia siarkan pun tu sbb terpaksa dan nak tunjuk kt readers setia dia yg dia mmg bersifat demokrasi.

kepada akak-akak kat luar sana, cuba try msg panas kat beliau. kalau tak siar jgn marah. kalau tersiar 1 bonus utk anda sbg rakyat malaysia. hahaha...

خير الأنوار بن قمر الدين berkata...

p/s: sy pun tak akan siar komen2 yg merapu spt rakan2 sy buat. hahahaha... tp kalau komen yg membina, sy siarkan. hehehe