Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Isnin, 7 Mei 2007

Mengubah Persepsi Masyarakat....



    50 thn usia bg sesebuah negare bkn bleh dianngap mude. Lg2 kalo umur 50 thn tu adelah usia bg seorang manusia. Selame 50 thn Malaysia mengalami pelbagai peristiwa. Tak kire yg pahit, tawar, manis, atau masam.


    Tp pernah terfikir tak korang, walopon dah 50 thn kite merdeka, ade sesuatu yg masih tertanam dlm pikiran kite sbg manusia, yg mengatekan, kalo org lain tak buat, kite mesti tak bleh buat. Jgn buat bende yg org lain tak buat, nanti buat malu jer!!


    Jgn kate kat negare kite je yg ade perkare mcm ni, kat barat pon ade. Dorang jadi pantang dan rase pelik kalo org lain tak buat, dorang buat. Dan kalo org lain dah buat, rase malu plak kalo dorang tak dpt buat bende tu. Besenyer dorang jd pelopor (pengasa) kpd sesuatu yg pelik.


    Contoh, makan lipas, berak lap pkai tisu, pastu pkai baju tak ckup kain. Bg dorang bese jer. Tp kat sini mesti rase nak muntah, geli, jijik. Yg tak pelik adelah, pkai baju separuh bogel tuh. Bese jer....tuh!!


    Entry kali ni mengisahkan ttg perjuangan aku dan sahabat baik aku yg hendak MENGUBAH PERSEPSI MASYARAKAT ke atas sesuatu yg dianggap pelik tp, sebenarnyer tak pelik pon kalo korang dah bese buat.


    Mcm mencarut. Kalo dulu rase pelik kalo dgr org suke mencarut nih tp skang bende tuh dah jadi perkare biase sbb tiap2 hari dok zikir bende tuh. Kalo dah bese dgr, amalkan pastu praktikkan (mcm belajar agame plak), mesti dah jadi perkare bese.


    Contoh bende yg kite perlu UBAH PERSEPSI MASYARAKAT terhadap nyer adelah:


    1) KENTUT DPN ORG RAMAI TANPA RASA MALU.

    Bese korang senyap2 je kentut sbb takut org bleh dakwe korang sbb membuat pencemaran bau. Dr kentut perlahan2 pastu bau die pkat gile kalah asid hidroklorik tuh, baik korang kentut kuat2 sbb org besenyer sumpah2 kat org yg kentut perlahan tp meniggalkan kesan yg mendalam, berbanding yg jujur bunyik kentut die. Kentut mane bleh thn. Lg pon kentut kan sehat........!!!!!!!


    2) MINUM AIR DLM KOTAK SAMBIL SEDUT KUAT-KUAT.

    Mesti korang tgh test2 mcm mane nak buat bunyik die kan? ape yg nak malu nyer? Buat jelah. Air korang. Korang yg beli. Bkn org lain yg bayar. Btul tak?


    3) MAKAN BERSUAP KAT KLCC.

    Tak kire sesame lelaki ke. Yg aku peliknyer, ramai yg tak puas hati bile aku buat mcm tu kat kawan aku. Salah ke kitornag kite makan bersuap? Bkn aku suap mulut korang pon. Tp yg tak peliknyer, bile pompuan mkn bersuap. Org kate takpe. Beselah pompuan, manje...... Lg satu, kalo pakwe makwe mkn bersuap bleh plak? Padahal lg haram buat mcm tu sbb korang blum kahwin pon lg!!!!! pastu berlainan jantina plak tuh!!


    4) MAKAN DLM SATU PINGGAN, MINUM DLM SATU CAWAN.

    Tak kire sesame lelaki pon. Tak susah akak yg serve kat McD tu nak amik pinggan baru! Lg pon bleh jimat duit sket sbb dah kongsi. Kite bleh buat bende ni tak jadi pelik kalo korang selalu praktikkan.


    5) ORG LELAKI KUAR RUMAH BWK SAPU TGN.

    Ade org tanye kat aku, knape bwk sapu tgn tp tak bwk bandana. Dorang kate mcm pompuan. Aku bls blk, ‘‘ape, korang nak tadah hingus aku yg kuar cam %$#%$#%$ dan taknak brenti setiap mase nih?’’ trus senyap kwn2 aku. Kalo pkai bandana, die tak serap peluh, pastu tak dpt menampung cecair dr hidung yg kuar dr org yg ade resdung mcm aku nih!! Lg pon, bandana tuh fesyen je lebih.


    6) WARNA BKN PENENTU KPD JANTINA.

    Skang ni perasan tak yg kalo org lelaki pkai sesuatu yg berasaskan warne pink, org kate lelaki lembutlah, jambu lah, dan mcm2 lg. apsal? Sbb org pompuan je yg pkai bende warne pink tuh? Org pompuan ke yg reka warne tuh? Salah! Salah! Warne pink adelah warne yg dibuat oleh org lelaki. Kalo aku pkai baju warne pink, kwn2 sume taknak jln ngan aku kalo kuar kat KL. Apedah.... otak sempit!


    7) AMIK GAMBAR BERDUA DGN KWN LELAKI.

    Apsal kalo pompuan bleh lelaki tak bleh? Gay? Geng2 anak ikan? Tu sume adelah persepsi korang je. Padahal tak salah. Mane tau dorang tu kwn karib ke, adik beradik ke, tak pon anak ngan ayah. Kalo pompuan mesti org buat derk je. Tak kesah pon. Tp lelaki mesti ade org persoalkan. Dengkikan? Aku ngan kwn aku bese jer. Die pon ade makwe yg pling die syg. Tp org tak paham keakraban kitorang (cewah!).


    8) JLN BERKEPIT SESAME LELAKI.

    Same je dgn point kat atas nih.


    9) BILE BORAK-BORAK, SELIT PASAL ISLAM SKET.

    Mesti korang ingat aku ni poyo jer. Mmg pon aku poyo. Poyo bermaksud hensem sgt2 dr org lain (itu adelah kenyataan bg diriku – cewah!!!) kalo korang rase pelik, aku pon rase pelik gak!! Muakakakakak. Muakakakak. Huhuhuhu. Hehehhe. Aku kalo borak ngan meber aku mesti selit bende porno sket. Baru hidup suasana. Huhuhuhu


    10) KOREK HIDUNG DPN PEMINAT.

    Aku menyampah tengok org ter cover2 nak korek idong yg pnuh dgn taik or gatal2 manje shj. Nak korek, korek jelah! Idong korang bkn idong peminat korang. Aku kalo gatal sgt isi idong mmg aku trus korek je. Tp kdg2 tahan gaklah sbb aku tak nak malukan peminat aku mcm tu jer. Nanti org kate peminat aku ni tak tau malu sbb kwn ngan org yg suke korek idong takde batasan. Ape2 pon, IKUT SUKE AKULAH!!!! (ISA)


    11) BAWAK ADIK-ADIK PERGI LEPAK NGAN KKAWAN-KAWAN KAT KLCC.

    Aku suke bwk adik2 aku skali kalo berjalan same-same with my fren. Sbb ape? Sbb dorang bleh buat diri aku ni ckuplah sifat kasihan, lemah lembut, dan berperike’abangan’ kpd sesape yg pandang situasi kitorang. Kalo adik2 aku nagis nak belon ke, nak gule2 ke, aku hanyer perlu buat muke fasha sandal dank ate kat dorang dgn nade yg separuh kuat, ‘abg tak ckup duitlah nak beli bende yg sedap tu adik2 ku....’ (takdelah ckp dgn bhs sopan cam tadik!) saje nak bg org kedai dgr.

    Pastu tokey t upon kate, ‘takpelah amik free je belon ngan gule2 ni...., saye belanje....’ huhuhuhuhuhu bejaye gak taktik aku!! Save sket duit ni. Padahal bapak aku mesti bg duit utk adik2 aku ni. Hahahahha. Tp kengkawan gaklah masalah aku. Dorang bg syarat, kalo aku nak jln ngan dorang, mesti jarak die 10 meter jauh kat belakang or dpn dorang supaye dorang tak dianggap berkawan ngan DUDE anak 2. Kuang Hajo lah tuh!!!!!


    12) lg $%$&%$&%$ dan lagi ^%&^%&^%*^


    13) ^%$^%$^% TAKDER ^%&^%&^ IDEA ^%&^% DAH ^%&^% NIH !!! &%$&$&


    Paham? Layan..................................

Tiada ulasan: