Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Ahad, 16 Disember 2007

Felda oh Felda!

Ape tu Felda? Lollipop? Mechanical pencil? Sebji kuih traditional? Ataupon ubat gegat cap Felda? Salah.. salah... salah! Salah!!! Sume salah!!!!!! Ape ni? Sume tanye tak tau! Ape yg korang tau ha? Durex? Kotex? B.U.M? ape? Tau? Eh tau plak bende ni....

Ntahlah.. aku pon tak tau ape Felda tu sebenarnye.. aku lg tak tau Felcra tu pon ape.. tp ape yg aku tau, Felda ni adelah sebuah petempatan tanah rancangan yg pling teratur di Malaysia yg disediakan khas utk Bumiputra yg ingin memulakan hidup baru (che..wah....). mereka di gelar peneroka. Setiap peneroka ni akan di beri tanah beberapa ekar (maybe 10 ekar) sorang utk dijadikan ladang menanam getah atau pon kelape sawit. Pas beberapa thn, lading ni jadi dorang punye. Hebatkan?

Tu je yg aku tau serbe sdikit ttg Felda ni. Beberapa hr yg lalu, aku ade terbace dlm internet yg mengatekan, Felda ni adelah antare syarikat perladangan terbesau eh terbesar di dunia! Hebatkan? (bangge beb!) anatare syarikat pling berjaye di dunia dlm menaikkan taraf hidup manusia. Itulah hebatnye kerajaan punyer rancangan dlm membantu rakyatnye yg kureng berkemampuan. Kerajaan bg tanah free, dorang usahakan. Sume hasil bg sama rate antare kerajaan dan peneroka.

Sebelum ni ade filem ttg peneroka Felda ni. Tak tau lah Felda or Felcra. Bende same tp berlainan syarikat. Yg pasti filem ttg peneroka. Iaitu BILUD. Pernah dgr? Hmmm dah agak dah mesti takpnah dgr ni.. (aku pnah dgr tp tak pnah tgk pon.....). ramai yg bising sbb kate crite tu tak ikut fakata. Ntahlah.... aku pon tak tau. Aku bkn duk kat Lembah Bilud tuh!

Itu bkn critenye. Critenye mcm ni....

Mase cuti sem arituh, aku tergerak nak pegi Jalan umah kwn2 aku yg dah lame tak jumpe. Kalo jumpe pon 4 thn lpas. First, aku pegi segamat, johor. Aku terase tringin sgt nak pegi sane sbb kwn2 aku tggl kat Felda aku nak gak rase duk dlm kmpg yg dikelilingi ladang getah, kelape sawit dan lain-lain (BM aku fail).

Aku smpi sane dlm kul 9 mlm. So aku tak nampak pape sgt. Naik bas plak name Cepat Express. P*** M** btul lah!!! Dahlah nyaris2 kene tggl kat highway mase brenti buang harte dlm prut, driver plak bwk bas mcm nak telan babbi sekor! Laju gile! Semput, seram, senak, sembelit, seriau, stim, serabut dan bnyk lg ssss nye! Pastu bleh plak mamat sebelah aku tgk filem yg tak tapis dr segi pemakaian dan suara mengerang nye. Aku bkn kate aku baik tp APSAL TGK SORANG2 TP BKK SOUND SMPI DRIVER KAT DPN BAS PON DAH TAK KERUAN BWK BAS????!!!!!! Jawab! Jgn senyap jer!!!

Blk kpd crite asal, aku pon smpi segamat. Mlm trus tido. Esok pagi2 aku dah bgn ajak kwn aku pegi ladang. Die kate ladang bpk die ladang getah. ‘Kelape sawit takde ker?’ tanye aku dgn pnuh kehairanan... ‘kelape sawit bapak aku tanam thn 2009...’ ‘apsal?’ ‘Sbb getah expired thn tu.. hahahah.!!!!!’ Gelak porno beliau memecah keheningan pagi... tp jawapan tu mmg diiakan oleh bapak beliau, selaku tuan punye ladang.

So, ape tggu lg, jom r pegi! Tp die kate buat ape pegi awal2, bnyk mase lg... pg bleh, tgh hari boleh, ptg bleh, mlm pon booooolehhhhhhhhh..... lgpon aku duk segamat ni lame lg... oh.... like that.... aku pon tanye soklan bodoh, ‘ko bleh noreh getah bile2 ke?’ ‘sebulan sekali pon takpe’ bls beliau dgn riak.

Oh, ok. Fine. Fin. Dlm kul 10 aku pegi pasar lambak kat kebun getah. Seriously, DLM KEBUN GETAH PASAR LAMBAK ITU! Tp dorang jual sayur2 je... saje buat gempak. Tp uniklah... patut nye jd satu kawasan tarikan pelancong (cadangan yg bernas). Pastu baru pegi ladang getah daddy die. Aku ckp takkan pegi mcm ni jer? Di kate takpe bkn nak buat pape pon.... Jln2 jer... mase aku smpi, aku tgk ramai nyer org kluar masuk ladang nih. Ade yg tgh menorah lubang idong, eh, getah... kumpul getah skrap (gule2 getah, reti?) dan buat2 bekerje.

Kagum aku tengok. Rajin dorang buat keje. Tp yg pelik nye, aku tgk sume org mude yg buat keje. Org tue plak mcm jadi mandur je... wow! Hebat btul pemuda Felda! Cr duit smpi mcm ni. Kalo aku pon tak sggup. Mane taknye bau getah skrap seolah-olah bau haruman campuran:

tahi + cirit + sampah sarap kat tmn beringin + cagu + kuku cengkam + $&&&^% + %%*&(*&.

Paham? Tp aku tgk dorang sggp jer.... eeww! Smbil jln2 tu, aku dgr pemuda harapan bangse ni borak2 sesama beliau. Tp sumpah tak paham. Kalo paham pon, pastu tak paham blk. Aku pkir mungkin dorang ckp jawa kot... terror btul ckp jawa. Sbb besenyer pemuda dan penudi zaman skarang dah tak tahu ckp jawa sgt. (kwn aku ni pon ade darah keJAWAan – jawa, bkn jaworld!)

Aku tanye kwn aku, ‘apsal dorang borak2 aku tak paham. Ckp jawe ker?’ ‘Mmglah dorang borak camtu. Name pon indon....’ jwb beliau dgn angkuh setiga kali. Hah????!!!!! INDON???????????? Yg dtg dari INDONESIA tuh?????!!!!!! Yes my friends.... lor.... ingatkan org Melayu. Rupenye jawa totok!! Terkasiam aku sebentar.. takkan dlm ladang getah pon indon masuk cr kerje. Based on my friend, indon ni dibwk masuk hingga kedalam ladang ni disbbkan oleh, takde lg GENERASI BARU YANG NAK KERJE MENOREH GETAH LAGI!!!!! Bg peneroka plak, mereka dah terlalu TUA dan selalu skit2 sbb hidu gam getah bnyk sgt, eh sbb sakit tua.... anak2 dorang taknak smbg buat keje tu lg!

Habis tu, yg aku nampak td tu sume MADE IN INDON lah ye? Yas my friend... aku tanye lg, ‘mane plak pemuda dan pemudi Felda yg terkenal tu?’ ‘nanti aku tunjuk....’ bls nye,... sambil jln2 tu, aku btul2 TERKEJUT. Apsal bleh jd mcm ni... kwn aku ckp, mak ayah die pond ah lame pkai khidmat org gaji, eh, penorah getah dr seberang nih. Sbb bapak die tak larat dah... aku tanye apsal ko tak tlg jer bapak ko? ‘Gile ko! Beso nih ladang bapak aku! Mane bleh buat... lg pon aku dah smbg blajar kat universiti. Dan satu lagi, sape tahan bau that getah.... not my smell ya!’ jwb beliau dgn ditokok tambah oleh aku....

Kwn aku ckp lgi, indon ni buat keje cekap. Kalo kutip getah satu balang sehari, di bleh buat double plak. Ntah mcm mane ntah dorang buat.. pikir sendiri.. (getah asli dr pokok ye, bkn getah buat sendiri dr tuan punye badan – jgn pikir lain!)

Mmg btul, dorang ni ckap, rajin dan bersemangat walopon kdg2 songlap gak getah tu... tp sorang dua je.. aku pon ajak die pegi jln2 kat kmpg dan tgk sendiri mane pemuda dan pemudi Felda pegi. Pendatang asing bekerja di ladang2 Felda ni perkare biase. Hampir sume Felda ade pekerje asing terutama INDONESIA, kate kwn aku....

Setelah berjln2 seluruh ceruk kmpg (besar btul Felda P*******S ni...), pagi, siang, malam dan esok pagi semula, aku tlh buat kesimpulan yg padat, ringkas, dan tepat, iaitu pemuda dan pemudi Felda:

1) Ade yg berjaye dan smbg blajar kat IPTA dan IPTS seluruh negare. Luar negare pon ade.

2) Berniage kecil-kecilan dan besar-besaran.

3) tolong mak ayah di rumah

4) mengembale haiwan ternakan

5) pegi ke masjid

Menggunakan mase dgn sebaik2 baiknye dgn:

1) Bermain motor

2) Jln keliling kmpg baik laki atau pompuan

3) belek2 motor setiap ptg bersama rakan taulan

4) main polis sentry dgn moto masing

5) berguarau sende gune motor dgn kwn

6) yg laki beramas mesra dgn pompuan, dan sebaliknye

7) melawat tanah perkuburan yg didiami oleh kwn2 yg ter****h semase main polis entry

8) ^%^%*&^()(*%

9) ^%$&^%*^(^

10) **&^*(^(^(*

Aku btul2 terkejut. Tak sangke plak mcm ni yg terjadi kat dunia Felda sedangkan kite tau sebelum ni betape gahnye Felda ni di mate dunia. Pelik......... bnyk kelebihan dan kekayaan yg di beri oleh tuhan tp dorang tak tau nak hargai. Ingat sesaje ker kerajaan nak bg tanah? Ingat sesaje ker kerajaan nak habis duit wujudkan Felda? Aku rase dorang ni tak pnah terfikir ponnn.

Bkn sume yg berfikiran negative mcm ni, tp hampir sume berfikiran negative mcm ni. Tak caye pegi sendiri. Lg pon bkn aku yg ckp bende nih. Kwn aku pon mengakuinye.

Itu blum campur lg masalah sosial lain, maksiat dan mcm2 lg.. harap2 lepas ni adelah Y.B yg turun padang lihat dan tontonlah sepuas-puasnye perkare ini. Jgn turun mase pilihan raye jer.. PM dah rancang mcm2 utk kite tp org2 mcm nilah yg slalu musnahkan...

Lg satu, BAHAYA KALAU PEKERJA ASING NI DIBIARKAN MASUK SAMPAI KE DALAM KAMPUNG2 KITA, dikhuatiri akan membawa kpd GERAKAN ANTI KERAJAAN.

Ok? Paham? Layan.....................

1 ulasan:

k***k berkata...

AQU Agak setuju ngan facta ko tuh tapi getah2 ni sensentap tahap nak kene sentap r kan coz bapak aqu keje kilang getah....

memang lumrah bangsa bangsat camtuh...

bangsat mudah luper