Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Ahad, 21 September 2008

20 Perkara Umum Yang Korang Tak Tau

Umum

1 – Korang tau tak, Thailand adelah negare yg tak pernah di jajah oleh mane2 negare lain? Tp Thailand adelah negare penjajah (dulu). Semua negare di asia tenggara pernah dijajah oleh negare lain termasuk oleh Thailand sendiri.

2 – Korang tau tak, keluasan New Zealand adelah berkali-kali gande dari Singapore, ttp jumlah penduduk Singapore adelah lebih banyak dari jumlah penduduk New Zealand.

3 – Korang tau tak, bagi negare yg tidak mempunyai raja, pemerintah tertinggi adelah President.

4 – Korang tau tak, bg negare yg mempunyai raja pula, pemerintah tertinggi mereka adelah raje berkenaan. Ttp, yg mengurus dan mentadbir negare adelah Perdana Menteri.

5 – Korang tau tak, negare India tidak mempunyai raja. Ttp diperintah oleh Perdana menteri dan bukannye President. Ini kerane India masih menganggap Queen Elizabeth (British) adelah raja mereka.

6 – Korang tau tak, Singapore juga diperintah oleh Perdana Menteri walopon mereka tidak mempunyai raja. Mereka mempunyai President ttp tidak memerintah secare mutlak.

7 – Korang tau tak, Benazir Bhuto menjadi Perdane Menteri Pakistan sebanyak 2 kali (PM ke 12 dan 16 Pakistan).

8 – Korang tau tak, bandar paling mahal di dunia terletak di Japan dan Korea? Semua bende yg di jual terlalu mahal dan taraf hidup penduduknye adelah tinggi. Pendapatan pemungut kotak dan tin kosong di bandar Soul, Korea bersamaan dgn RM4000 di Malaysia. Ttp di sane, ia dianggap pendapatan paling murah bg rakyat Korea.

9 – Korang tau tak, hanye lima negare yg mempunyai kuasa veto di PBB (kuasa pembatal), United Kingdom, Peranchis, China, Rusia, dan Amrika Syarikat. Jika salah satu negare ini tidak bersetuju dgn sesuatu resolusi (perancangan) PBB, mereka berhak membatalkannye walopon 100 negare lain menyokong.

10 – Korang tau tak, USA adelah negare yg paling banyak menggunakan kuasa vetonya?

11 – Korang tau tak, USA hanye menganggap Christmas dan Hanukah (perayaan org yahudi) shj yg bleh disambut secare besar-besaran. Penganut kedua2 perayaan ini diberi cuti umum. Perayaan lain tidak.

12 – Korang tau tak, hampir semua President USA mempunyai pertalian darah dgn Yahudi (Israel)? Sbb itu mereka adelah penyokong kuat negare haram yahudi.

13 – Korang tau tak, Israel telah memberikan bantuan perubatan, kewangan, dan ketenteraan kpd Singapore selepas keluarnye mereka dr Malaysia sehingga sekarang?
14 – Korang tau tak, Malaysia adalah negara Islam paling maju, paling aman dan paling makmur di dunia. Ini yang menyebabkan Malaysia di hormati di dunia Islam khususnya dan dunia amnya.

15 – Korang tau tak, enjin carian http://www.yahoo.com/ sebenarnye didalangi oleh org yahudi? Mereka menggunakan logo spt à Y! untuk menggambarkan http://www.yahoo.com/ . Kalo korang bukak Microsoft word dan taip huruf Y, pastu korang tukar jenis tulisan kpd Wingdings. Tengok ape yg jadi…

16 – Korang tau tak, Amerika mendapat kemerdekaannya dari British (Great Britain) pada tahun 1776. Jika dikira dari tahun tersebut, Amerika telah menyambut kemerdekaannya yang ke-232 tahun pada tahun ini (2008).

17 – Korang tau tak, berdasarkan perangkaan yang di keluarkan oleh Bank Dunia, Pendapatan Perkapita Setiap Rakyat bagi negara2 di asia tenggara adalah,

Singapore............ke-3 di dunia.............$ 50,299
Malaysia..............ke-48 di dunia...........$ 13,315
Thailand..............ke-69 di dunia...........$ 8,138
Indonesia.............ke-105 di dunia........$ 3,728
Philippines...........ke-111 di dunia.........$ 3,410
Vietnam...............ke-116 di dunia.........$ 2,600
Laos......................ke-123 di dunia.........$ 2,140
Cambodia.............ke-131 di dunia.........$ 1,802
Timur-Leste........ke-158 di dunia.........$ 776

Selain dari negara2 di atas, maklumat tidak dapat dikesan..

18 – Korang tau tak, negara yang mempunyai paling ramai penduduk di dunia adalah negara China. Lebih kurang 1,326,200,000 penduduk. Di ikuti oleh India, 1,138,230,000. Negara yang paling sedikit jumlah penduduknya adalah Pitcairn Islands, 50 orang. Di ikiuti oleh Vatican City, 800 0rang.

19 – Korang tau tak, Malaysia mempunyai 116 buah lapangan terbang. Tapi, Amerika mempunyai 14,947 buah lapangan terbang. Paling sikit, sebuah lapangan terbang. Kebanyakannya terdiri dari negara2 pulau yang kecik.

20 – Korang tau tak, negara terbesar di dunia adalah Russia, dengan keluasan keseluruhan 17,098,242 km2. Malaysia, 329,847 km2. Negara paling kecik di dunia adalah, Vatican City, 0.44 km2.

Sekian dulu…. Layan………..

2 ulasan:

sharol jericho berkata...

hehehe!!!! dapat gak aku bagi komen.... huhu... keyrol kau baca blog aku k.... nanti kau bagi komen skali.... mcm mane aku nyer karangan... hehe... bye

putera_asQalan berkata...

korang tau tak ape yg aku tak tau..?

ceh