Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Khamis, 15 Mac 2007

Ape yg korang tak pueh hati ha???!!!!

Kenape aku bangge jadi rakyat MALAYSIA berbanding jadi rakyat negare lain? Ramai tanye aku soklan berkaitan ni. Kenape aku bangge jadi rakyat MALAYSIA. Antara soklan femes yg di ajukan kepade aku:

1) Ape yg ko rase best sgt MALAYSIA ni? (kufur nikmat)

2) Ape yg ko dpt kalo ko syg sgt MALAYSIA ni?

3) Ko tak letih ke promote MALAYSIA? (keje aku mmg promote MALAYSIA kat sape2 je kwn aku yg aku knal mase main chatting)

4) Rajinnye ko tulis pasal MALAYSIA ni kat blog? (aku ade blog berasingan yg menceritakan ttg sejarah MALAYSIA, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Negare2 luar)

5) Ko tak boring ke cerite pasal sejarah ni?

6) Ko bleh jadi kaye ke dgn buat mcm ni?

7) Ade pnah dpt award? (soklan takde insurance hayat)

8) Ko dah kaji sejarah negare Nigeria ke blom? (lg satu soklan yg bleh buat gaduh)

9) Ko ingat MALAYSIA bleh femes ke kalo ko sorang je yg promote? (btul2 nak kene lumur ngan sabun FAB mulut budak ni)

10) Perdana Menteri knal ke ko sape? (sabar……)

Aku pon tak tau kenape ramai sgt yg benci tanah air dorang sendiri. Padahal kat sinilah dorang lahir, cari duit, membesar, dan kumpul ahli perut. Masih tak sedar lg ker?

Ade kawan aku yg mmg menyampah kalo aku asyik crite fakta menarik ttg negare kite ni. Apsal, korang duduk atas langit ke kat MALAYSIA ni? Ade plak yg tutup telinge time aku crite.

Apelah korang ni. TAK SEDAR LANGSUBG! BAIK DUDUK KAT BANGLA LAH!!! Kawan2 aku suke bandingkan MALAYSIA ngan negare2 lain. Sampai bau angin pon kate tak best!! Ape, ko ade simpan angin dr kenya ke kat dlm botol sampai bleh main beze2 plak? So weird lah this person!

Antare soklan2 tak pueh hati dan jawapan2 balas nye. Calon-calon nye adelah:

1) MALAYSIA NI KECIK

Ntahlah. Aku pon tak tau ape yg membuatkan kwn aku pkir MALAYSIA ni kecik je. Aku rase Singapore tu lg kecik! Besar lg Langkawi. Mungkin di salah kire kot. Tp kecik2 kecik pon kite ni, org Singapore dtg gak. Thailand pon suke dtg. Indonesia lg lah berebut nak dtg (sanggup berenang jauh2 semate-mate nak ‘melancong sambil isi poket’ kat sini)! Padahal kalo nak banding Indon ngan MALAYSIA ni, Indon lg berkali-kali gande lebih besar dr MALAYSIA ni. Suke sgt kecoh2.

2) MISKIN

Miskin? Tak logic!!! Mmg tak logic langsung!!! Kalo kite miskin, apsal kite bleh membela 1.5 juta pendatang asing? Jawab!!! Tiap2 thn jumlah ni bertambah. Rate2 yg dtg sume dr negare yg mmg susah nak carik duit (makan dlm tempurung). Tp bile dah duduk sini 2 thn, jgn kate H/P dan kete pn bleh beli due, tp binik pon bleh pasang 4! Miskin lg tuh? Huh! Ni yg geram....

3) TAK MAJU

Cube korang tengok Singapore, ade tak kerete jename dorang yg korang pnah dgr? TAK ADE LANSUNG. TP KITE ADE PERODUA DAN PROTON. Rase2 nyer Singapore lg banyak teknologi. Bkn kite punyer teknologi? Habis tu kalo korang nak buat kasut takkan lah kuar2 dr perut mak trus bleh knal kasut tu ape. Kite kene blajar lah dulu. Korea tupon masih blajar lg ngan teknologi Jepun dan USA. Padahal dorang dah merdeka dkat 60 thn dah! Kite ni baru 50 thn. USA dah 200 thn lebih. Cube kire perbezaan tu!

4) RASUAH BANYAK

Mane korang tau banyak rasuah? Ade buat kaji selidik ker? Tak kan? so, knape buat hentam kromo je? Negare pling femes (top 10) yg produce rasuah ni adelah INDONESIA dan INDIA. Tp negare kite tak tersenarai pon. Mmg diakui ade rasuah. Tp kalo same2 banteras ok gak. Jgn tau tuding jari kaki je. Kite kalo rasuah hanye melibatkan PIHAK BERKUASA TEMPATAN OR ORANG ATASAN je. Tp kalo kat indon, makcik jual nasik lemak pon bleh rasuah anak jiran supaye tak bg tau mak kpd anak jiran tu yg beliau tgh mengumpat mak budak tu. Contoh pling best kat airport. Kalo tak bg duit jgn harap nak check in cpat.

5) DAH LAME MERDEKA TP PEMBANGUNAN LEMBAB

Lembab? Tak bersyukur langsung! Abis tu, apsal plak bleh terpacak due batg besi konkrit (KLCC) kat tgh2 KL tu? Pokok hisan ker? Mcm mane plak Sepang Circuit tu bleh ade kat sane? Keluar dr gunung berapi ke? Tulah korang. Tak nampak sebenarnyer. Hanye tau 4C je (caci, carut, cerca, dan cantas). KLIA pon satu contoh terbaik yg kite ade. Mane ade negare yg baru sekitar 40-50 thn merdeka yg bleh ade lapangan terbang international secanggih kite punyer. Pakistan ngan idia pon blum mampu. Thailand, lg lah.. Subaranabumi International Airport kat Bangkok tu tak sampai due bulan dah tutup blik sbb tak thn dan ade banyak kerosakan. Thailand tu lg lah tak pnah kene jajah pon tp lg lembab pembangunan die.

6) NEGARA YANG KOTOR

PEnah pegi China? Negare tu mmg terkenal dgn busuk dan berdebu. Busuk sbb ape? Sampah sarap dan sikap rakyat dorang sendiri. Pas buang hajat, seret je kat tanah. Tandas kat Beijing terkenal dgn kekotoran degil yg melekat kat celah2 jamban. Kite kire ok lah gak. Tak de perangai pelik tu. Ade korang nampak kat KL tu ade org berak kat pasu bunge? Cube pegi New Delhi, Jakarta, ngan Beijing.

7) BORING. TAK CKUP TEMPAT HIBURAN

Btul ker? Kalo boring dan tak banyak tempat hiburan, apsal tiap2 hari ade budak kene tangkap buat maksiat kat KL tu? Apsal banyak org arab serbu negare ni? Kalo boring mesti takde org buat anak pastu buang anak tu. Kelab hiburan mmg terkenal dgn tempat yg ahli member die baik sket je dr setan lahanat! Singapore lg, kalo korang bace kat satu laman web (kalo suke membace), mesti korang terbace ttg Singapore adelah top5 tempat paling boring kat dunia utk dilawati sbb kurang tempat hiburan tu. That’s why baru2 ni dorang upah Genting Berhad buat kasino kat sane. Nasib..nasib

8) KETAT SGT UNDANG 2

bg aku satu contoh undang2 yg ketat. Haram minum arak? Haram buat anak free? Haram pegang tangan bukan muhrim? Tu bkn masalah tp korang yg buat bende tu masalah. Kalo takde undang2, nak jadi ape? Tengok Singapore lg (anti sket ngan pulau ni), chewing gum pon tak bleh nak melantak. Kalo tengok Ripley’s, Believe it or not, dorang gelar Singapore tu, negare undang2 gile kat dunia. Suke?

9) PAKSE BUDAK2 PAS SPM MASUK KHIDMAT NEGARE

Sume ke yg wajib masuk? Tak kan? hanye yg terpilih je. Israel tu, sape2 yg berumur 16 thn ke atas, wajib masuk tentera! Bkn khidmat negare. Sampai umur 18-20 thn. Sume kene. takde pilihan! Sbb tu sume rakyat dorang adelah TENTERA. Singapore pon sume kene masuk tp start 18 thn sbg khidmat negare. Singapore tu adik angkat Israel.

10) TAK DIIKTIRAF NEGARE LUAR

Btul ker? Cube cek balik senarai international event yg kite jadi host. Itu pon kalo korang budak yg bijak, bertanggungjawab dan mesra negare. Comenwealth games, Asean conference, OIC, dan banyak lg. Apex dan ape ntah lg name pelik2 muncul.

11) PEMIMPIN HIDUP MEWAH

kalo korang tengok duit banyak pon mesti rambang mate. Dorang hidup mewah sbb gune duit yg dorang cari sendirik. Kalo korang nak tau, rate2 pemimpin kat negare kite ni dulu hidup susah. Tp dorang belajar rajin2. dpt kerje bagus. So, ape nak dengkikan? Tengok Brunei, sultan die ade istana 200 bilik. Rakyat die tak kesah pon sbb mmg tu duit raje dorang.

12) TAK FEMES –
org lain tak knal

Korang try. Cube main chat kat YM or American Idol, cube tanye pasal MALAYSIA, 80% tau. Lg2 kalo tanyer org arab. Dorang respect kite sbg negare keamanan. Lebanon, Mesir, palestin dan UK antare negare yg mmg mengenali negare kite.

13) SISTEM KUCAR KACIR
(ape yg korang tau?)

Nthalah. Aku pon tak paham ape yg kucar kacir nye. Otak die kot?

14) NILAI MATA WANG TAK STABIL
(mesti korang tak pnah pkir kan?

Ape yg korang tau pasal nilai mata wang ni? Contoh: 1 USD = RM 3.50. ni dah kire ok. Kalo dulu, 1 USD = RM 3.80. Ni kire nilai duit kite naik. Kalo nak banding duit thai plak, dulu 100 baht = RM9. skang 100 baht = RM11.20. Mmg dah naik nilai duit Thai ni tp knape skang baru nak naik? Padahal dorang ni tak pnah kene jajah pon. Besenye negare yg baru merdeka ni nilai duit die jatuh, tp dgn kebijaksanaan pemimpin kite, nilai duit kite jd lebih tinggi dr duit thai (MASE DULU-DULU).

15) INDEKS SAHAM TAK TINGGI2
(lg lah korang tak pnah dgr pon pasal ni)

Jgn salah paham. Indeks kite adelah 1.200 mata. Singapore = 3000 mata lebih. Tp kalo dibandingkan dgn negare lain, kite lebih tinggi dr India, Thai, dan mane2 negare yg lebih lame berkecimpung dlm arena saham ni. Dorang tu patutnye bleh digelar hard core dlm saham tp sket je indeks tu.

16) SUME BENDE NAK TIRU
(rancangan tv dan Budaya)

Kalo ni korang jgn nak pertikaikan. Korang pon suke tiru Budaya or adat org putih ni spt pegang tgn, cium molot, dan mencarut2 padahal awak tu islam, muslim dan bkn muhrim pon dgn awek awak tu! Tp kalo bab lain, mesti nak salahkan government. Kalo korang tak layan rancangan American idol, CSI or ape2 aje, mesti dorang tak tayang punyer. Ni tak, sume bende nak layan...(style Farah Fauzana). Tiap2 minggu terhegeh2 gak dpn tv bwk tisu sbb nak layan AKADEMI FANTASIA. Ape kes? Nangis2 pasal pakwe ngan makwe. Gaduh sbb ape? Sbb pakwe dan makwe tak romantic, taknak pegang tangan mase jalan dan tak sambut valentine ngan korang. Tiru gak barat tu!!

17) RAKYAT KITE MMG TAK BERKEBOLEHAN SPT DIDAKWA
(atlit, teenage kerje)

Sape kate? Sape yg kate tu!!!? Kite ade Nicole david, alex yoong, dan ramai lg yg hebat. Cube tanye org mesir ngan org patani tu pasal PM kite yg dulu, tun Mahathir. Sape yg tak knal? Tu PM mestilah org knal.. abis tu PM tu bkn org ker? Pasar Malam? Berape ramai rakyat kite keje kat luar negare sbg doctor, peguam, pekerje cari gali (sudan) dan ahli perniagaan? Ramai...... samapi ade yg tergolong dlm senarai org yg terkaye di dunia. Bilionair lg tu!

18) takde ape yg nak dibanggekan
(kejayaan, binaan, org)

kite ade KLCC, antare bangunan tertinggi didunia. KLIA, antara aiport tercanggih kat dunia, sepang circuit, satu-satunyer litar formula 1 kat asia tenggare ni. Singapore pon takde. Kalo nak buat pon mesti kene pinjam highway atau Jalan raye kat tgh Bandar tu. Kuala Lumpur pon femes gile tau!

19) suke habis duit bende buat tak berfaedah
(KLIA, Putrajaya, litar formula 1)

Kalo membazir, takkan pelancong luar bleh knal Putrajaya, KLIA ngan Sepang circuit tu? Tipa2 thn 15 juta pelancong dtg. Kat Putrajaya ni, tiap2 hari bleh nampak pelancong luar. Merate2. KLIA dulu org bantah kate mahal tp kalo korang naktau, dlm beberapa thn ni, KLIA asyik dpt anugerah lapangan terbang terbaik dunia dr kategogi 15 juta penumpang. Tu membazir lg tu? Kalo membazir, mesti tak ramai org pkai. Tu yg baru membazir. Ok paham?

20) SUKE TUNJUK KUAT KAT NEGARE LAIN.
Padahal bilangan tentere pon tak sampai sejuta org (ni bapak aku yg ckp)

Kite dah puas kene jajah. Beratus2 thn. Tak syukur lg ker? Kalo kite tak tunjuk kuat, nanti org pkir kite lemah dan boleh di perbodohkan. Sbb tu kite berperang nak dpt kan pulau batu putih ngan Singapore dan pulau Sipadan ngan Indonesia. Tu sume milik kite. Dlm kawasan kite. Mestilah kite nak pertahankan. Kalo kite buat derk je, nanti Sabah pon Filipina nak gak. That’s why kite kene tunjik yg kite ni negare bgerdaulat. Pnat aku explain ngan bapak aku. Mmg diakui Singapore punyer tentere mmg tercanggih dan terkuat kat kawasan asia ni. Itupon sbb dgn bantuan America dan Israel lahanat tu! Sbb tu Singapore ni berlagak sgt. Sume bende dorang nak. Tanah, ruang udare, air pon nak. Kite ni cume diri sendiri je. Sbb tu kite kene tahankan!!!!!!!

21) BANYAK BERGANTUNG KPD PEKERJE ASING.
Tak de kekuatan sendiri.

Kalo tak bagi pekerje asing buat, korang nak buat ke bancuh semen, angkat kayu balak tanpe kren past keje 15 jam sehari? Mest tak larat. Pastu KLCC pond pt buat lantai jer. Tp duit nak banyak. Kite bkn bergsantung kat dortang tp nak bg cpat membangun, kene mintak kuderat dorang lah. Kite kene lawan Thailand, Singapore, Indonesia, dan Filipina tu. dubai pon pkai ramai pekerje asing. Kite ni bleh kire mampu gak pkai pekerje asing. Kaye lah gak. Indonesi, Filipina, Thailand, DAN INDIA YGG MMG DAH LAME MERASE erti kemerdekaan pon masih cube nak dtg ke negare kite cari duit sbb dorang tau kite ni sng cari duit dan kaye teramat! Sbg contoh, kalo korang pkai bibik (org gaji), mesti org respect kat kite punye. Lg banyak lg tinggi hidung dan bulu hidung tu. Malaysia pon mcm tu gak. Lg banyak org dtg cari kerje, lg bangge lah!!!!

Banyak lg bende sebenarnye ni. Tp aku ni jenis penyabar. Taknak buat entry aku HOTfm plak. Nanti ape kate penaje. Ye tak? Ni lah antare soklan2 dan gurauan kwn2 aku dlm hal berkaitan MALAYSIA ni. Cube korang kaji balik pendapat korang. Bleh?

Layan....................

3 ulasan:

yg geli hati berkata...

hampir sumer saya setuju kot
except part mesia tak miskin

mebbe mesia x miskin tp rakyat sangat miskin dgn kenaikan petroleum yg tidak berkesudahan menyebabkan barang2 naik dan taraf kehidupan makin tinggi tp skala gaji tetap tak naik..

semua benda nak diswastakan pakai duit..

harga tol asek naik.

jadi mebbe ler mesia kaya,tp rakyat miskin..itu takde gunanye.

hahah dan lagik satu..erkkkk alex yoong ke saudara nak banggakan..aiyoh limited sangat skop pemandangan saudara ler..tatau saya nak cakap ape lagik dah..klu alex yoong yg asek dpt no 23 atau 24 dalam race dibangga2kan..ye la tahap dunia..tp tahap dunia ketiga.

hihi kelakanya indeks saham mesia dibandingkan dengan india..isk isk isk.duit mesia pon lg tinggi dari rupee.spore tu dulu malaysia punye tp dia sekarang lebih maju.buat apa nak bezakan mesia dgn negara2 mundur? tak ada logika!

hahahaha paling x larat mesia dikenali katanyeh
serius saya pon dulu ingat mesia sangattttttttttttttt terkenal..tp biler saya gi melancong2..pasport saya asik kena tahan sebab diorang tataupon mesia tu aper.. yg kenal kot mebbe la pemimpin mereka tp 80% tatau. A'ah la orang arab tahu tu pon sebab dulu OIC,lantang gak bersuara. tp cuba tanya mesia kat mane..cubalah.

dan lagik satu pasal rakyat brunei yg tak kisah kehidupan pemimpin dia mewah.MEMANG LER..DAH DIORANG PON SAMA2 MEWAH..HARGA BARANG DIORANG BERPATUTAN DGN DUIT DIORANG.kita ni ape kes? suruh rakyat ubah gaya hidup,tp yg suruh tu tetap maintain pakai kereta besar yg gunakan banyak petrol.memangla dia ada subsidi..

saya rasa idea2 saudara sikitpon tak bernas..sebab saudara berfikir dgn fikiran tertutup dan agak jumud.maafkan saya..tp idea2 saudara ada kalanya menggeletek hati saya.

akhir skali,
jauh berjalan luas pemandangan

Diana berkata...

iskk..saper kata i am not satisfied. Satisfiedddddddddddd!!
Harus! Aku ni patriotik sket.

kayrolldin berkata...

ok2. trima kasih kpd yg memberi komen. sebenarnyer banyak bende yg bleh kite pkir sealin bende2 mcm ni. bkn ape, kite ni duduk kat negeri yg kite membesar tp, kite sendiri yg tak suke dgn bende mcm ni. so, ape sumbangan kite sendiri dlm bab2 mcm ni? takkan nak tengok je org lain berjaye. kalo kite yg tak pertahankan negare kite, sape lg yg nak buat?