Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Sabtu, 5 Mei 2007

50 tahun dahulu.....

Tahun 2007 adelah tahun ke-50 bg kemerdekaan negare kite, Malaysia. Dah 50 thn negare kite merdeka. Ape yg korang dpt dr 50 thn ni? (umo aku pon baru 20 thn!) tak tau? Bg aku, banyak kemajuan yg kite dpt dr usia 50 thn negare kite ni. Aku ade list yg menunjukkan sebelum dan selepas 50 thn perubahan yg dialami negare kite ni.

Sebelum 50 thn dahulu......:

1) makan nasi atas daun pisang, daun keladi atau sesuatu yg bleh dibuat alas makanan.

2) makan nasi sesaje. Takde lauk. Kadang2 ade garam atau air kosong je nak buat lauk dan sup.

3) makan ubi keledek (pling femes punyer history bg atuk2 dan nenek2 kite) siang mlm.

4) tak pegi skolah sbb tak banyak skolah ade. Takde Pendidikan. Dianggap lemah oleh org barat. Kononnyer buat jarum pon tak reti.

5) takde kenderaan. Kalo ade basikal pon dah kire best lah tu. Dpt gi oversea naik beskal jer. (Singapore je....)

6) susah nak pegi melancong. Kalo nak pegi mekah pon kene naik kapal laut. Berbulan2 duk atas kapal. Meninggal, innalillahiwainnailaihirajiun.

7) susah gile nak dpt makanan. Org dulu mati sbb kelaparan mmg banyak.

8) rumah mmg susah nak dpt. Ramai tinggal kat dlm pondok. Atas pokok pon ade.
Bersepah. Takde alamat plak tu. kalo send surat, mesti lambak kat kedai kopi kat hujung kampung. Mcm kat kampong aku dulu, dorang main lambak je kat mane2 kedai yg posmen nampak. Kalo kedai tutup, die lambak kat kedai lain. Mcm tu lah....

9) telepon takde. Kalo nak bg tau sesuatu, kene upah bebudak yg selalu merayau2 kat kmpg. Kalo jauh sgt, mungkin berite pasal jepon kene bom atom pon pas 2 minggu baru korang dpt.

10) jiran2 sume bekerje same, tlg menolong, merendah diri, tak dpt nak beze sape yg kaye sape yg miskin. Ketua2 kmpg pon lg miskin dr org bwahan.

11) rasuah org tak brape knal sgt.

12) ape tu reformasi pon dorang masih kureng sket....

13) takde elektrik, air bersih dan sbg nyer. Kalo nak air, korek tanah dlm2 or tadah hujan. Org putih je yg dpt kerje sng sbb org kite yg amikkan dorang air. Ade yg lg best, dpt air bersih (tapis) sbb dorang org putih. Elektrik pon takde. Pkai lilin jer.. itupon kene jimat2. kalo tak korang kene...

14) penyakit plak lebih kpd penyakit tradisional spt, kekurangan zat, kekurang darah, kekurangan gule, garam, dan pelbagai lg penyakit kekurangan . beselah hidop dlm serbe kekurangan....

Selepas 50 thn........:

1) makn nasi atas pinggan emas, pinggan kristal. Lg pelik lg hebat. Kalo korang makam atas mangkok jamban pon takpe sbb tu lg berseni, ajaib dan bleh buat pecah rekod dunia. Ade gak yg makan atas daun pisang. Tp tu pon sbb nak bg nampak exclusive kat restoran2 skang ni.

2) makan nasi letak lauk sampai tak nampak nasik kat mane. Kalo salah tengok, org ingat kite makan lauk sesaje (ratah). Padahal, kalo kite GALI lg nasik tu, dptlah jumpe bende yg tersorok tu.... lg satu, letak garam tu kalo tak letak satu lori tak sah. Gule pon camtu. Kalo minum sup plak, atas meje tu beratus jenis sup nak rase. Sume ade, air longkang je yg takde sbb kaler die tak happening. Kalo kaler tukar jadi warne pink mest bantai trus!!

3) ubi tu kite buat cikedis, jajan, makanan tambahan sambil tengok wayang, atau penambah selera. Org kate GILE KENTANG! Siang malam, pagi ptg dok ngadap bende alah tuh!!

4) tak pegi skolah gak sbb skolah banyak sgt. Malas, bodoh, stupid, fool, etc.... kalo tengok kat skolah skarang, tiang skolah lg banyak dr student. Cikgu pon lg banyak dr korang. Paham????

5) melambak kenderaan, tak tau sape punyer. Tak knal sape miskin sape kaye. Kalo ade Mercedes pon, blum tentu ko dah kaye. Ntah2 mak cik cleaner pon pkai estima pegi keje kat shopping complex. Pastu, berebut nak naik beskal keliling dunia. Pecah rekod sane sini.

6) skang ni ckp je nak naik ape, sume bleh. Sume sampai. Tp org ttp nak naik kapal laut. Mewah kate dorang..... tp kalo dulu2, tulah kenderaan yg org susah kene naik kalo nak pegi jauh2.

7) melambak makanan skang. Ade yg mati sbb terlabih kenyang....

8) rumah melambak ade. Sng nak dpt rumah skang. Cume nak taknak atau mahal je. Tp org suke tinggal kat atas pokok atau tempat yg tinggi2. exclusive kate dorang... alamat pon dah ade. Tp posmen malas gak nak masuk trus surat tu kat dlm peti surat.

9) tepon dah ade. Email pon ade. Tak payah upah budak2 lg. sume bleh cpat. Sume bleh antar kat mane2 pon.

10) jgn kate nak bertegur sape dgn jiran, knal pon tak. Btul tak? Lg2 student2 mcm kite yg duk kat umah sewa. Mesti makcik2 sblah umah korang pon tak knal. Aku tau sbb aku pon tak tego org2 tue sblah umah aku. Buat ape, nanti dorang ingat aku pond ah tue. Nak knal sape yg kaye sng. Kad kredit melambak!! (padahal hutang jer tuh!!). ketua kmpg jgn ckp ar.. umo dah 70 thn tp bergaye mcm budak umo 22 thn. Harte plak, fuyyoooo!!!!!

11) jgn kate rasuah, korupsi pon dah knal. Walo pon gune bhs inggeris. Pastu banyak plak istilah2 lain yg kuar (politik wang). Padahal sume tu berasal dr sorang atuk yg setia, RASUAH!!!!

12) sket2 nak buat rusuhan. Marah. Nak perjuangkan hak2. tp kalo dlm bab2 agame taknak plak buat mcm tu. org kutuk pon kate TAKPE. KITE NI OPEN MINDED. PENYABAR... padahal, mmg tak brani pon!!!

13) air bersih, elektrik sume ade, sume dpt. Kalo tak dpt salah korang lah. Sape suruh pangkah ^%$^%? Aku suruh pangkah $#%$ tak nak... takyah susah2 korek tanah sbb ade org bleh buat utk kite.

14) penyakit plak dah moden, dah maju. Sume lebih kpd TERLEBIH. Terlebih gule , terlebih garam, terlebih makan, terlebih zat, terlebih darah..... beselah, hidop dlm serbe kelebihan.... (diabetes, kanser, dan etc...)

So, ape yg korang harapkan dr 50 thn kemerdekaan negare kite ni? Layan.........

1 ulasan:

Claral berkata...

Good for people to know.