Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Isnin, 31 Disember 2007

Sejarah tak mungkin berulang...

Lame dah tak tulis entry nih... bkn ape, malas sbb asyik bkk bende lain je bile surf internet (tak paham? Pegi terjun bangunan!) aku nak berubah angin jap. Saje nak tringat zaman2 mude dulu.

Male:
Izhar (allahyarham), budi kurniawan, nazir idris, Najib ismail, mamat, firdaus (de’pi), adham hadi, izwan, asrul, yap kian ming, teoh ling her, tan chee wai, wong chun guan, tony liaw weng ho, keong kit meng,

Female:
Nur sharina, farah fareeney, ismarna, ismamurni, farah, angela yap, Janice chang mei peng, k. asvini, yap ling ling, jasmine,

(Yang tak ingat, kalo terjumpe blog ni, contact aku blik ye... aku rindu korang!)


Mase aku darjah 1 hingga 6 (Sekolah rendah), aku ade 2 skolah. Skolah agama (Sekolah Rendah Agama Hidayatul Mustaqimah, Taman Beringin, Jinjang Utara) dan skolah secular (SK La Salle 2 Jinjang, Jinjang Utara). Kdg2 skolah waktu pagi, kdg2 petang. Sbb ape? Sbb skolah secular aku mempunyai 2 sesi pembelajaran yg akan di tukar waktu belajar setiap 6 bln.

Kire2, tiap2 thn aku kene pegi skolah waktu pagi or waktu ptg. Skolah agama aku plak, ikut je ape waktu yg bebudak free bleh dtg sbb silibus waktu pagi dan waktu ptg same je.. same mcm skolah secular tu lah.


Yang aku nak cerita ialah pasal skolah secular aku ni....
SK La Salle 2 Jinjang, Jinjang Utara. Name full utk skolah aku. Disebabkan skolah kitorang kecik, kementerian bg pluang utk skolah kitorang buat dua sesi. Pagi dan ptg. Walopon dlm satu skolah, system pentadbiran adelah berbeza bg setiap sesi. Kirenye, ade dua guru besau ler (sbutan melake) dlm skolah aku. Name pon dah lain. SK La Salle 1 Jinjang.


Kalo sesi pagi, start kul 7.30 pgi, sampai 1.10 ptg. Pastu sesi ptg plak sambung. Dr kul 1.30 ptg sampai kul 6 ptg (ntah, aku pon tak ingat dah). Aku pling suke kalo dpt sesi pagi. Sejuk je... tp ptg plak boring sket sbb kene pegi skolah agame plak (beselah zaman2 jahiliah mcm tu mane paham lg bab2 agame ni).


Skolah aku adelah skolah majmuk. Sume kaum ade. Dari atas darat hingga ke laut, sume ade blajar kat skolah aku. Tp kaum majority adelah Melayu, Cina, and India. Sume org tau kawasan jinjang majority penduduk adelah dr kaum cina. Tp skolah aku yg ramai Melayu, sbb kebanyakkan bdk2 kaum cina parents dorang antar pegi skolah cina.


Jinjang ade Sekolah Tadika, Rendah, dan Menengah Jenis Kebangsaan Cina.
1) 40 % Melayu
2) 30 % Cina
3) 25 % India
4) 5 % Lain-lain (data tak rasmi. Aku agak2 je. Tp lebey kureng ler mcm ni)


Aku rase skolah pling unik adelah skolah aku. Bahase perantaraan, Bahasa Melayu (bahasa Kebangsaan kita, jgn lupe!). sume budak2 tau. Cume kdg ade gak bdk speaking London. Tp tak ramai. Ade lg tu, kdg2 bdk cine or ondia kalo borak2 sesame dorang pon pkai Bahasa malaysia. tu yang aku respect kat dorang. Takde plak perasaan malu bile ckp BM nih. (adik aku yg skolah rendah blk umah tibe2 pakse aku ajar die BI. Sbb ape, die malu, kwn die borak dlm BI tp die borak dlm BM!) Kalo mencarut je besenye kitorang gune bahase ibunde masing2. hehhe. Tak pon kitorang cedok bahase mencarut dr org lain. Beselah, nak kan kelainan...


Kitorang mmg rapat sesame sendiri. Kitorang cume tak ngam ngan budak2 sesi lain jer. Sbb dorang suke rosakkan brg2 yg kitorang tinggalkan kat bwh meja (lupe nak bg tau, kelas pon kitorang kongsi dgn sesi lain. So, ape2 yg tertinggal kene rembat dgn jayenye lah!) tp takdelah smpi gadoh2, ciom molot ke, sepak terajang ke. Sume tu free! (maybe, mungkin, or perhaps). Kalo couple pon, jgn terkejut kalo ade pasangan mix ni kat skolah aku (kencing pon bercabang lg, nak couple2. tp seriously, kitorang mmg dah ber couple mase time cengginih!). ade yg dah siap rancang nak bg name anak, nak beli umah kat mane, and so on. Aku ingat lg, kwn aku (Melayu) ni couple ngan India. Cadang nak bg name anak ahmad muthu. Aku pon bg lah cdgn untuk name anak kedua plak. Kalo pompuan, bg name siti nur nita asvini. Bestkan? Mmg unik..... aku mmg suke gabung2kan name org nih..


Waktu rehat lg best, aku bese kumpul kitorang bese tukar2 lauk sesame jiran tetangge. Besenye kitorang yg bg lauk kat dorang. Dorang takkan bg nye lauk dorang kat bdk Melayu sbb dorang paham.... ramai2 duk kat meje yg same. Meriah! Gempaq! Cikgu tak perlu risau gaduh2 nih...! mase time ramadhan plak, hampir sume bdk2 selain Melayu islam ni akan turut ‘berpuase’. Dorang takkan bwk makanan, mkan dpn bdk Melayu dan pelbagai lg aktiviti yg bleh menyebabkan pahale bdk Melayu yg berpuase berkurang. Unikkan?


Kalo time subject Pendidikan islam, kelas akan diasingkan. Student islam pegi kelas Pendidikan islam. Student lain stay dlm kelas. Tp ade gak student non-muslim yg nak ikut masuk kelas Pendidikan islam, taknak blajar Moral.


Time blk beselah.... sume mcm kambing br lepas kandang. Bertebaran mcm nak telan babbi sekor! Sume cr sumber yg bleh bwk dorang blk dgn cepat. Ade yg naik basikal, bas, kerete, lori, dan pling femes Jalan kaki. Spt itik. Jln beriringan tgn... cewah! Yg terbang pon ade gak. Tp tu kalo bwk basikal laju2 jelah... tak sempat brek, make dgn segale hormatnye terbang ke udara bile terlanggar sesuatu yg menyakitkan di atas jln raye. Tersapu skali jln raye yg mmg tak bersapu itu dgn muke masing2...


Aku pling suke time hari raye. Tak kire raye sape. Kitorang sambut dgn meriah. Bwk makanan masing2... buat persembahan kat perhimpunan. Kalo nyanyi lagu SELAMAT HARI RAYA, sume bdk2 terlibat buat persembahan. Tak kire ko punye bangse. Christmas dan Chinese New-Year pon cenggituh... we wish to a merry Christmas dan gong xi fa chai pon bdk2 lain hafal. Lg satu kalo time Deepavali, meruku mesti kitorang bedal sebanyak2 banyaknyer... itulah yang aku pling suke kat skolah aku..


Babi dan khinzir adelah satu issue yg pling panas kat skolah aku. Tp bdk2 sume seakan paham yg org Melayu islam ni tak bleh terlibat dlm ape pon bende yg ade kaitan dgn perkataan babi dan khinzir ni. Spt, babi panggang, babi gorang, anak patung babi, burger babi, tarian babi, guling babi dan sebagainye... ade kwn aku tu sggp mengaku yg die tak makan babi semate2 nak kwn ngan aku dan bdk2 melayu lain. Aku terharu! Cewah... aku terkejut gak! Aku ingat smpi skang dialogue die mase mule2 nak join aku dan kwn2 main polis entry. ‘kayrol, sy nak main juge... bolehlah... sy tak makan babi lah...’ kate die dgn kurang jujur. Kwn aku pon bls, “nak main, main jelah.... sape larang... tak kire lah ko makan ape pon.. makan beruang pon tak kisah... paham?” (pkir2kanlah...)


Tapi, tu sume dah tinggal kenagan.... sejarah takkan berulang... kite hanye mampu mengingatkan kembali tp bkn membawe kembali sejarah tu. suasana mcm tu mmg susah nak dpt mase skang ni... aku beruntung sbb dpt skolah kat SK LA SALLE 2 JINJANG tu.. dpt bnyk pengalaman berguna. Walopon ramai kwn2 aku tanye mcm mane aku bleh skolah kat situ. Aku jwb tu sume takdir tuhan...


Aku takkan lupekan langsung sejarah yg aku anggap ckup bernilai.. aku rase skolah tu adelah contoh PERPADUAN YG PLING KUAT DAN CONTOH BG SUME SKOLAH YG ADE. Mmg susah nak dpt kat tempat lain. Lg2 skarang ni. Kalo kite tak jage PERPADUAN YG KI KECAPI, SAPE LG YG NAK JAGE?????


Ok itu jer... Layan..................

Tiada ulasan: