Iklan

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)

VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP)
VISIT KUALA LUMPUR @ RM299 (USD70 / GROUP) - click picture for more details

Sabtu, 7 Mac 2009

Putrajaya tu apa ek?

Tiga hari lepas, aku balik rumah mak ayah aku kat Presint 9. Dalam perjalanan tu, ada sorang pakcik duduk sebelah aku dalam bas. Dia nak ke JPN Putrajaya. Banyak kali dia tanya aku dah sampai Putrajaya ke belum. Aku cakap dah sampai aku bagi tahu.

Sampai je kat The Mines, dia kemas-kemas barang-barang dia. Lagak macam nak turun dari bas. Aku tanya nak pergi mana? Dia cakap, dah sampai. Aku cakap belum lagilah, jauh lagi. Dia pun letak balik barang-barang dan tanya, nampak macam Putrajaya je, tu yang dia kemas-kemas tadi.

Sampai je kat papan tanda "Selamat Datang ke Putrajaya, aku bagi tahu dia kita dah sampai Putrajaya, Dia pun apa lagi terus bangun nak tekan loceng! Aku cakap nantilah dulu, belum sampai JPN lagi! Dia cakap, tadi kata dah sampai Putrajaya, kenapa tak boleh turun pulak? aku tanya balik, takkan pakcik nak turun kat tengah-tengah Highway ni? Dia pun buat muka pelik. Macam tak puas hati.

Dan aku faham, beliau sebenarnya keliru antara Putrajaya dan JPN... Putrajaya dan JPN adalah 2 benda yang berlainan. Putrajaya adalah negeri atau wilayah persekutuan yang menempatkan bukan sahaja JPN, malah JPA, JPM, Kastam dan pelbagai lagi pejabat kerajaan, rumah kediaman, hospital dan sekolah. Pakcik tu agak kagum dengan perbentangan ringkas yang aku berikan tanpa menggunakan kertas mahjong atau projektor. JPN pula hanyalah salah satu dari ratusan pejabat-pejabat kerajaan yang terdapat di Putrajaya.

Korang rasakan, berapa ramai lagi rakyat kat luar sana yang masih keliru dengan Putrajaya dan tak tahu lagi tentang kewujudan Putrajaya? Lu pikirlah sendiri!




Layan......

4 ulasan:

Khairul Faizi berkata...

Hello...friend

Dah lama tak baca blog lu.

I've busy lately<-typical reason used when I'm lazy to update or even surf the internet

So..how's your study

I'm thinking of continuing my study. The economic downturn and the lack of job variety might be a good sight for me to upgrade...ME.

Live life to the fullest.

Bye mate...by the way, aku pun tak tau kat Putrajaya ada JPN but of course I know the different between Putrajaya and JPN

khairul anuar berkata...

to KF: hahahah... long time no see...

busy? same lah kite.. aku bkk blog ko tp xupdate2.. tu pelik..

study cam bese jer.. skang nak habiskan ape yg patut..

aku pun nak smbg study sbb lecturer ckp, degree da mlambak. diploma org xpandg. ekonomi slow mcm ko ckp. takut susah di kemudian hari..

jgn kate JPN, kubur pun ade kt putrajaya. hehehe...

hati besi berkata...

uit~
itu kire ok la gak..
s ngat dl de mmber dak br dr iic dtg..
bwk die g kt ttwangse,die tnmpk bangunan pstakaan ngan seni budaye,trus die cakap eeh putrajaya la..
hehehe...

khairul anuar berkata...

to hati besi: besela kalo baru first time smpi KL... dorg pun tahu pasal ni kt TV jer... xpernah pun tgk btul2. tp yg pelik tu, dah berthn duk KL, xkan tak kenal2 lg mane KL, mane Putrajaya.